βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12, πόσο τη χρειάζεται ο οργανισμός μας και σε ποιες τροφές βρίσκεται

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην υγεία μας και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε παραπάνω πράγματα για τη συγκεκριμένη βιταμίνη. Επίσης, σε ποιες τροφές βρίσκεται και πώς μπορούμε να τη καταναλώσουμε φυσικά;

Βιταμίνη Β12 και λειτουργίες

Εκτός από τη γνωστή ονομασία της, η συγκεκριμένη βιταμίνη, ονομάζεται και αλλιώς ‘’κομπαλαμίνη’’.

Είναι υπεύθυνη για τη καλή λειτουργία του εγκεφάλου, όπως και του νευρικού ιστού και ευθύνεται επίσης και για τη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η βιταμίνη Β12, δίνεται σε ασθενείς που έχουν Αλτσχάιμερ διότι αυτή η βιταμίνη ευθύνεται για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στον εγκέφαλο των ανθρώπων και την υγιή λειτουργία του.

Λόγω του ότι συμβάλει στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα σε άτομα που πάσχουν από κάποια διαταραχή, όπως η κατάθλιψη. Επίσης, μειώνει το άγχος και βοηθάει θετικά το νευρικό μας σύστημα.

Επίσης, βοηθάει στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών και συνιστάται σε εγκύους αλλά και μητέρες που θηλάζουν.

Συμβάλει στη καλή λειτουργία της καρδιάς αλλά και στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη πρόσληψη διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, αλλά και του πνεύμονα.

Έλλειψη της βιταμίνης Β12 και παρενέργειες

Η έλλειψη της βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στον οργανισμό και κάποια από αυτά είναι και αρκετά σοβαρά. Ωστόσο, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό πριν προχωρήσετε σε οποιοδήποτε συμπέρασμα.

Κάποιες από τις παρενέργειες είναι οι παρακάτω:

  • Κόπωση και μυϊκή αδυναμία χωρίς προφανή λόγο

Όπως είπαμε πιο πάνω, η βιταμίνη Β12 συμβάλει στη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Αν υπάρχει έλλειψη, τότε τα ερυθρά αιμοσφαίρια παράγουν λιγότερο οξυγόνο, με αποτέλεσμα να αποστέλνεται και λιγότερο οξυγόνο στα ζωτικά όργανα του οργανισμού μας. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε μεγαλύτερη κούραση αλλά και μυϊκή αδυναμία μιας και το ίδιο συμβαίνει αν δεν πάει αρκετό οξυγόνο στους μύες μας.

  • Κράμπες και μούδιασμα στα άκρα

Όπως αναφέραμε και στη προηγούμενη παρενέργεια, η έλλειψη οξυγόνου στον οργανισμό μας, λόγω της έλλειψης της βιταμίνης Β12, μπορεί να προκαλέσει μυϊκά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι και οι ανεπαίσθητες κράμπες αλλά και το μούδιασμα στα άκρα μας.

  • Αδυναμία στη μνήμη

Αν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε κάποια κενά μνήμης ή ότι παρουσιάζετε μία αδυναμία συγκέντρωσης που δεν σχετίζεται με κάτι που υπάρχει στη καθημερινότητα σας, ίσως οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Β12. Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε πράξη, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

  • Άτονη και χλωμή επιδερμίδα και χρωματικές αλλαγές

Άλλο ένα σύμπτωμα της έλλειψης της βιταμίνης Β12 είναι η χλωμή και κουρασμένη επιδερμίδα αλλά και οι χρωματικές αλλαγές στη γλώσσα. Αυτό συμβαίνει, όπως προαναφέραμε, λόγω έλλειψης οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

  • Πεσμένη ψυχολογία και διάθεση

Η βιταμίνη Β12 ευθύνεται για τη καλή λειτουργία των ‘’ορμονών της ευτυχίας’’ και η έλλειψη της έχει ως αποτέλεσμα την πεσμένη διάθεση, τη ξαφνική στεναχώρια αλλά και τη κατάθλιψη σε βάθος χρόνου.

  • Αναιμία

Η αναιμία είναι από τις πιο σοβαρές παρενέργειες και αν νιώθετε ότι μπορεί να εμφανίσετε αναιμία, πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ειδικό για να σας κατευθύνει κατάλληλα.

Τροφές που περιέχουν Β12

Υπάρχουν κάποιες τροφές που όλοι γνωρίζουμε που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της βιταμίνης Β12.

Συγκεκριμένα είναι οι εξής τροφές:

Κρέας (συγκεκριμένα όλα τα είδη κρέατος. Δηλαδή και κόκκινο αλλά και λευκό.

Ψάρια (σολομός, πέστροφα αλλά και τόνος)

Δημητριακά και ξηροί καρποί (όλα τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε Β12 και κυρίως τα αμύγδαλα και η βρώμη).

Αν διαβάζοντας το άρθρο, βρήκες πολλά κοινά με τη δική σου περίπτωση, τότε ήρθε η ώρα να απευθυνθείς σε έναν ειδικό. Ένας ειδικός θα σε κατευθύνει και θα σε βοηθήσει με το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις.

Scroll to Top