Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή αλλιώς PMS είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε τα φυσικά και συναισθηματικά συμπτώματα που εμφανίζει μια γυναίκα πριν από την περίοδο. Υπολογίζεται ότι το 30-90 τοις εκατό των γυναικών έχουν εμφανίσει PMS σε κάποιο βαθμό, κατά την διάρκεια της ζωής τους.
Τα συμπτώματα αυτά συνήθως περιλαμβάνουν κατάθλιψη, θλίψη, οξυθυμία, ανησυχία, έλλειψη συγκέντρωσης, λήθαργο, επιθετικότητα, αλλαγές στην λίμπιντο, όρεξη για φαγητό, δερματικά εξανθήματα, εντερικές δυσλειτουργίες, πόνος σε κοιλιά και στήθος, αύξηση βάρους και αϋπνία. Αυτά μπορούν να είναι έντονα ή ήπια κατά την διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με τον οργανισμό.
Η δυτική ιατρική δεν έχει κατορθώσει ακόμα να βρει μια σαφή θεραπεία για την αντιμετώπιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, δεδομένου ότι η αιτία εμφάνισης του δεν είναι εξακριβωμένη καθώς δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι το προκαλεί.
Οι πιο κοινές θεωρίες για την εμφάνιση του PMS στηρίζονται στην ανεπάρκεια προγεστερόνης και των βιταμινών Β6, στα υψηλά επίπεδα προλακτίνης και προσταγλαδίνων και στα υπερβολικά υψηλά επίπεδα αλδοστερόνης.
Σύμφωνα με αυτή την θεωρία, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει διουρητικά χάπια, αντικαταθλιπτικά, αντιφλεγμονώδη, χάπια ενίσχυσης της προγεστερόνης, αντισυλληπτικά χάπια με σκοπό να επηρεάσουν την παραγωγή προσταγλαδίνης και τέλος συμπληρώματα βιταμίνης Β6.
Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες δεν εμφανίζουν τακτικά σε μεγάλο βαθμό προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και για αυτόν τον λόγο, δεν συνηθίζουν να καταφεύγουν σε αυτού τους είδους τις θεραπείες. Προτιμούν την χρήση παυσίπονων, αντιφλεγμονωδών και μυοχαλαρωτικών χαπιών, συμπληρώματα διατροφής, άσκηση και ξεκούραση.
Από την άλλη η κινέζικη ιατρική προσεγγίζει το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο με διαφορετική οπτική και θεωρεί τον βελονισμό ως το καταλληλότερο και αποτελεσματικότερο μέσο θεραπείας του. Σύμφωνα με αυτήν, η κατάσταση υγείας κάποιου εξετάζεται συνολικά, δηλαδή το σώμα σε συνάρτηση με την ψυχή και το πνεύμα. Θεωρεί ότι η εμφάνιση των συμπτωμάτων βασίζεται στην εσωτερική δυσαναλογία του οργανισμού.
Τα συμπτώματα PMS συνήθως οφείλονται στην δυσαναλογία της λειτουργίας του συκωτιού, των νεφρών και της σπλήνας, των οποίων οι λειτουργίες επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής, την ψυχική πίεση, την ανεπαρκή διατροφή ή την υπερκόπωση. Ανάλογα με τις αιτίες αυτές τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν.
Η θεραπεία της κινέζικης ιατρικής ξεκινά λοιπόν με την κατάλληλη διάγνωση των πρωταρχικών αιτιών της εμφάνισης των συμπτωμάτων. Στη συνέχεια, μόλις καθοριστούν οι αιτίες του PMS, ο βελονισμός σε συνδυασμό με τις αλλαγές διατροφής και του τρόπου ζωής μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.
Η θεραπεία του βελονισμού χρησιμοποιείται για να εναρμονίσει τις εσωτερικές δυσαναλογίες, την ροή της ενέργειας του σώματος και να ρυθμίσει εκ νέου την ορμονική ανισορροπία του οργανισμού. Παράλληλα, οι αλλαγές στον γενικό τρόπο ζωής αλλά κυρίως στην διατροφή ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και οδηγούν στην εξάλειψη του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.
Μετά από τις θεραπείες με βελονισμό, οι γυναίκες νιώθουν πιο ήρεμες από πριν, έχουν περισσότερη ενέργεια, καλύτερη πέψη, λιγότερους πόνους, οι συνήθειες του ύπνου βελτιώνονται και τα γενικότερα συμπτώματα PMS αποδυναμώνονται.
Αποδεικνύεται ότι η θεραπεία με βελονισμό μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα και με μεγαλύτερη επιτυχία το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο από οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική θεραπεία, δεδομένου ότι το σώμα ενισχύεται, επανακτά την ισορροπία του και τα συμπτώματα εξαφανίζονται άμεσα.
Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού