Με τον όρο τραύμα περιγράφουμε τον οποιονδήποτε τραυματισμό ή κατάσταση σοκ που προκαλείται στο σώμα μας. Αυτό μπορεί να προέρχεται από κάποιο ατύχημα, σωματική βία, κάψιμο, κάταγμα, εξάρθρωση κ.α. Μπορεί όμως με τον όρο ¨τραύμα¨ να αναφερόμαστε και σε ψυχολογικό τραύμα, το οποίο προέρχεται από κάποιο συναισθηματικό σοκ.
Συμπτώματα του τραύματος
Τα συμπτώματα ενός τραύματος ποικίλουν. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις ατυχήματος, γρατζουνιάς, δαγκώματος, κοψίματος, το πρωταρχικό σύμπτωμα είναι η αιμορραγία. Ανάλογα τώρα με την σοβαρότητα του τραύματος, η αιμορραγία μπορεί να σταματήσει γρήγορα ή να δημιουργήσει μεγάλη πληγή και σημαντικό πόνο.
Αν πρόκειται για κάποιο κάταγμα μπορεί να παρατηρηθεί εξωτερική ή εσωτερική αιμορραγία. Στο κάψιμο, το τραύμα συνοδεύει συνήθως πληθώρα από φουσκάλες, οι οποίες δεν θεραπεύονται εύκολα.
Υπάρχει και η κατηγορία των τραυμάτων που δεν συνοδεύονται από αιμορραγία. Σε αυτήν ανήκει το τραύμα από μώλωπες, διάστρεμμα, τενοντίτιδα. Εδώ πρόκειται για ένα αίτιο που τραυμάτισε τον μυϊκό μας ιστό και εκδηλώθηκε στην επιφάνεια του δέρματός μας.
Στις περιπτώσεις που πειραχτεί συνδετικός ιστός, τότε θα έχουμε διάστρεμμα. Όπως και να έχει, το τραύμα μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο που να εξελιχθεί σε αιμάτωμα. Στην περίπτωση της τενοντίτιδας, το τραύμα προσβάλλει τον τένοντα και οδηγεί σε φλεγμονή συνοδευόμενη από πόνο.
Πώς να αντιμετωπίσουμε τον μετα-τραυματικό πόνο
Η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει επιτυχώς το τραύμα με τα σκευάσματα που κατέχει. Ανάλογα με την προέλευση του τραύματος, ο θεραπευτής σας θα σας προτείνει ένα φάρμακο που ενδείκνυται. Ανάλογα λοιπόν με το αν πρόκειται για μώλωπα, διάστρεμμα, ή τενοντίτιδα τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα θα σας δώσουν την λύση και θα σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα ή τον πόνο που προκαλεί το εκάστοτε τραύμα.
Πώς να αντιμετωπίσουμε το τραύμα σε ευαίσθητη περιοχή
Υπάρχουν κατηγορίες τραύματος που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και αντιμετώπισης. Για παράδειγμα, ένα τραύμα στο κρανίο που μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα ή προσωρινή αμνησία.
Το ίδιο σοβαρό είναι και ένα τραύμα που προκαλεί ρινορραγία, ή ένας τραυματισμός ή μώλωπας στα μάτια. Σε όλες τις περιπτώσεις η ομοιοπαθητική θα διαφοροποιήσει την θεραπεία με την ποικιλία των σκευασμάτων που χρησιμοποιεί κατά περίπτωση, για να θεραπεύσει με επιτυχία την πάσχουσα περιοχή.
θεραπείες για έκτακτες περιπτώσεις
Ακόμη και σε περιπτώσεις που θέλουμε να δώσουμε τις ¨πρώτες βοήθειες¨ σε περιπτώσεις όπως ένα κάψιμο με φουσκάλες, ένα κάταγμα, ή μια περιοχή που φλεγμαίνει, η ομοιοπαθητική μας προτείνει φάρμακα για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα και να θεραπεύσουμε σε δεύτερο χρόνο το τραύμα.
Πότε να συμβουλευτούμε γιατρό;
Σε πολύ σοβαρά τραύματα, δάγκωμα από έντομα, ή τραυματισμό σε ευαίσθητες περιοχές, όπως κεφάλι, πρόσωπο, μάτια, πρέπει να μας δει γιατρός για παν ενδεχόμενο. Αυτονόητο θεωρείται πως αν μιλάμε για κωματώδη κατάσταση μεταφέρουμε άμεσα τον πάσχοντα σε νοσοκομείο.
Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει τα τραύματα, από όπου κι αν προέρχεται αυτό, με επιτυχία. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και τα μετεγχειρητικά τραύματα ή να βοηθήσουν εκείνους που έχουν υποβληθεί σε βαριά φαρμακευτική θεραπεία.