5 λόγοι για να ξεκινήσετε την ωμή διατροφή

Ανάμεσα σε πολλές προτάσεις για διαφορετικά είδη διατροφής, τον δικό της χώρο διεκδικεί και η ωμή διατροφή. Πολλοί την δοκιμάζουν γιατί θεωρούν ότι είναι το επόμενο βήμα από την χορτοφαγική δίαιτα. Άλλοι για θρησκευτικούς λόγους και άλλοι γιατί την θεωρούν λύση για την παχυσαρκία, την χρόνια κόπωση, την δυσπεψία, τον διαβήτη, τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας ή ακόμα και τα δερματικά προβλήματα.

Ας δούμε όμως τι εννοούμε όταν μιλάμε για ωμή διατροφή. Η ωμή δίαιτα περιλαμβάνει τροφές χωρίς ζωικά παράγωγα, μόνο με φυτικές ύλες, δηλαδή φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Υπάρχουν βέβαια και παραλλαγές, όπως μερικοί που προσθέτουν στην λίστα τους το μέλι, το ωμό γάλα, ψάρι και κρέας. Η ουσία όμως της ωμής διατροφής είναι το να τρως τροφές χωρίς επεξεργασία όσο πιο κοντά στην φυσική τους κατάσταση. Με αυτό σαν γνώμονα, δεν πρέπει να ψήνεται τίποτα πάνω από τους 105 βαθμούς.

Οι οπαδοί της ωμής διατροφής υποστηρίζουν ότι τρώγοντας τις τροφές στην ωμή τους κατάσταση είναι πιο αγνές και επωφελούμαστε από τα ένζυμα περισσότερο. Έτσι η δίαιτά μας είναι αποτοξινωτική, θρεπτική ακόμη και θεραπευτική. Άτομα που ακολουθούν την ωμή διατροφή εξηγούν ότι έχουν περισσότερη ενέργεια, καλύτερη πέψη, λιγότερο άγχος και καλύτερο ύπνο.

Το να ακολουθήσει κανείς αυτόν τον δρόμο δεν είναι εύκολο. Σίγουρα χρειάζεται να έχεις προετοιμαστεί. Επίσης χρειάζεται να είσαι αφοσιωμένος στο να βρίσκεις φρέσκα, βιολογικά ή οργανικά προϊόντα για να έχεις τα μέγιστα οφέλη. Από την άλλη πλευρά, πρέπει κάποιος να είναι προετοιμασμένος ότι θα αλλάξει ο τρόπος ζωής του με αυτή την επιλογή. Θα επηρεάσει τις σχέσεις του με τους άλλους. Και είναι λογικό και επόμενο γιατί μπορεί να δυσκολευτεί πολύ να βρει κάτι να φάει όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού, ή γιατί σε κάποιο οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι θα είναι ίσως ο μόνος που δεν θα βρίσκει κάτι ωμό για να φάει. Αυτό που θα τον βοηθήσει θα είναι ένας σωστός προγραμματισμός.

Αν λοιπόν αποφασίσατε να ξεκινήσετε ωμή διατροφή, σας δίνουμε 5 συμβουλές που ελπίζουμε να σας βοηθήσουν.

  1. Κατανοήστε τους λόγους για τους οποίους επιλέξατε την ωμή διατροφή

Πήρατε την απόφαση να δοκιμάσετε την ωμή διατροφή, έχετε συνειδητοποιήσει και τους λόγους; Μπορεί να είναι η απώλεια κιλών, η μακροζωία ή η ενίσχυση της ενέργειας; Επίσης μπορεί να ξεκινήσετε με ένα από όλα αυτά και στην πορεία να αλλάξετε προτεραιότητα. Μην σας προβληματίσει αυτό, είναι φυσιολογικό. Το ζητούμενο είναι να είμαστε σε επαφή με τον εαυτό μας και να ακούμε τις ανάγκες του σώματός μας. Αυτό που επιδιώκουμε είναι υγεία και ευζωία.

  1. Επικεντρωθείτε σε αυτά που μπορείτε να έχετε και όχι σε αυτά που δεν μπορείτε

Είναι αλήθεια πως ο οπαδός της ωμής διατροφής θα δυσκολευτεί γιατί έχει περιορισμένες επιλογές. Ακόμη και σε μια έξοδό του σε ένα εστιατόριο δεν είναι εύκολο να βρει κάτι που να μην είναι ψημένο. Μπορεί όμως να ζητήσει μια ωμή σαλάτα και να του φέρουν κάτι ελαφρά τροποποιημένο από το μενού. Ας μην σκεφτόμαστε λοιπόν μόνο τα αρνητικά και ας προσπαθήσουμε να βρούμε τον τρόπο να καλύψουμε και να υποστηρίξουμε την επιλογή μας. Πάντα υπάρχει λύση, αρκεί να είμαστε θετικοί και προετοιμασμένοι.

  1. Εξοπλίστε ανάλογα την κουζίνα σας

Όπως ένας σεφ δεν κάνει βήμα χωρίς τα μαχαίρια του, έτσι και κάποιος που ακολουθεί την ωμή διατροφή πρέπει να φροντίσει να εξοπλίσει την κουζίνα του με τα απαραίτητα. Συνήθως όλοι αρχίζουν με έναν αποχυμωτή για να φτιάχνουν χυμούς για ένα γρήγορο και θρεπτικό επιδόρπιο. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό γιατί δεν μπορείς να τραφείς μόνο με χυμούς. Ας δούμε λοιπόν κάποιες άλλες επιλογές σε εξαρτήματα κουζίνας που θα χρειαστούν.

  • Αφυγραντήρας: είναι ό,τι πιο κοντά στον φούρνο για να αλλάξετε την υφή και να συμπυκνώσετε την γεύση αντί για το μαγείρεμα
  • Σπιροειδής κόφτης: για να κάνετε μακριές λωρίδες σαν μακαρόνια από τα λαχανικά
  • Επεξεργαστής τροφίμων: αντικαθιστά τις κατσαρόλες για να κάνετε κρέμες ή σάλτσες
  • Μπλέντερ: παρόμοιο με το προηγούμενο, το μπλέντερ κάνει τέλειους πουρέδες και σμούθις
  • Αποχυμωτής: γιατί ένας χυμός από λαχανικά ή φρούτα είναι το τέλειο ξεκίνημα της ημέρας

Πιο σημαντικό από τα εξαρτήματα βέβαια, είναι να εφοδιαστούμε με ποιοτικά τρόφιμα. Πειραματιστείτε άφοβα με μπαχαρικά και φρέσκα βότανα για να δώσετε νοστιμιά στα πιάτα σας. Ψάχνοντας θα ανακαλύψετε ότι υπάρχουν πολλά βιβλία και πολλές συνταγές για να πάρετε ιδέες για την ωμή διατροφή.

  1. Κρατήστε την ισορροπία

Δεν πρέπει να πιεζόμαστε να ακολουθήσουμε μια διατροφή που μπορεί να μας καταπιέζει και να μην μας κάνει να αισθανόμαστε χαρούμενοι. Πρέπει να φροντίσουμε την ισορροπία του σώματος και του πνεύματος για να πλησιάσουμε την ολότητα. Θα επιλέγουμε λοιπόν τροφές που μας κάνουν χαρούμενους και ικανοποιημένους. Αν όχι, ίσως πρέπει να σκεφτούμε κάποιο άλλο είδος διατροφής. Για να επιτύχουμε την επιθυμητή ισορροπία, θα πρέπει να καταναλώνουμε πρωτείνες, υδατάνθρακες και λιπαρά σε σωστές αναλογίες. Τους υδατάνθρακες τους παίρνουμε από τα φρούτα και τα λαχανικά και τα λιπαρά από τους ξηρούς καρπούς, καρύδα, αβοκάντο κ.α . Οι πρωτεϊνες περιέχονται επίσης σε ωμά λαχανικά και σε ξηρούς καρπούς. Στην καλύτερη διαχείριση των πρωτεϊνών θα βοηθήσουν τα ένζυμα που περιέχονται στις ωμές τροφές.

  1. Μην σκέφτεστε ότι κάνετε δίαιτα

Δεν είναι εύκολο να βρισκόμαστε σε δίαιτα για πολύ καιρό. Άρα για να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα θα ήταν καλύτερα να έχουμε την ιδέα ότι αλλάζουμε τρόπο ζωής και διατροφής. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στις αλλαγές γιατί και η ζωή αλλάζει συνεχώς. Επίσης δεν μας κάνει καλό να κυνηγάμε την τελειότητα. Είναι αγχωτικό και ουτοπικό. Αποφασίσατε να δοκιμάσετε την ωμή διατροφή και αυτό πρέπει να κάνετε. Δεν χρειάζεται να νοιώθετε στερημένοι επειδή τρώτε ωμά. Κάνετε μια αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες και είσαστε οι μόνοι που ξέρετε το σώμα σας και πώς να το κάνετε να αισθάνεται όμορφα.

Όσοι ακολουθήσετε την ωμή διατροφή, κάντε το με επίγνωση και αφοσίωση. Αγαπήστε τα φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς και βάλτε τα στην καθημερινότητά σας με δημιουργικούς τρόπους. Θα βρείτε υγεία και ευεξία στο σώμα και το μυαλό.

Scroll to Top