Η ιστορία του βελονισμού μετράει περίπου 5000 χρόνια ύπαρξης και τοποθετείται γεωγραφικά στην περιοχή της Κίνας. Για την ΠΚΙ (παραδοσιακή κινεζική ιατρική) όποια αλλαγή στην λειτουργία του οργανισμού

Μια αναδρομή στην ιστορία του βελονισμού

Η ιστορία του βελονισμού μετράει περίπου 5000 χρόνια ύπαρξης και τοποθετείται γεωγραφικά στην περιοχή της Κίνας. Για την ΠΚΙ (παραδοσιακή κινεζική ιατρική) όποια αλλαγή στην λειτουργία του οργανισμού, ή επιρροή από εξωτερικούς παράγοντες (ζέστη, κρύο, υγρασία), ή συναισθηματικούς παράγοντες, ή διατροφή ή φθορά του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει ασθένειες τις οποίες ο βελονισμός μπορεί να αντιμετωπίσει.

Από την αρχαιότητα ο βελονισμός συνυπάρχει με άλλες μεθόδους θεραπείας όπως μασάζ Tui-Na, ασκήσεις αναπνοής Qi Cong, τσάι βοτάνων, ασκήσεις πολεμικών τεχνών Tai Chi Chuan.

Η ιστορία του βελονισμού είναι γραμμένη σε κλασσικά κείμενα, όπως ¨η κλασσική  ιατρική του κίτρινου αυτοκράτορα¨ που θεωρείται αυθεντία στον τομέα της ΠΚΙ. Σε δυο τόμους εξηγεί τις βασικές αρχές και την χρήση των βελόνων και αποτελεί σημείο αναφοράς ακόμα και στις μέρες μας κατά το 60%. Αντίστοιχο σύγχρονο βιβλίο είναι το ¨μέθοδοι βελονισμού και χειραγώγησης¨, που θεωρείται μια ενημερωμένη έκδοση του πρώτου.

Ο βελονισμός στο πέρασμα των χρόνων, παρουσίασε περιόδους έντονης προόδου και περιόδους στασιμότητας. Το 618-907 μ.Χ ιδρύθηκε το  Imperial College of Medicine, κατά την διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ. Από εκεί αποφοίτησαν οι πρώτοι βελονιστές.

Το 1206, κατά την διάρκεια της δυναστείας των Song, ένα χάλκινο άγαλμα, ¨ο χάλκινος άνθρωπος¨, με εμφανή τα εσωτερικά του όργανα και τρυπημένα τα σημεία βελονισμού στους μεσημβρινούς του, χρησιμοποιείται για την διδασκαλία των μαθητευόμενων βελονιστών.

Η ιστορία του βελονισμού ζει το απόγειό της κατά την δυναστεία των Μινγκ (1368-1644). Στην διάρκεια της δυναστείας των Τσινγκ (1644-1911), παρουσιάζεται πτώση του βελονισμού και άνοδος της δυτικής ιατρικής.

Το 1822 ο τότε αυτοκράτορας Dao Guang απαγόρευσε την άσκηση του βελονισμού. Από τότε και για έναν αιώνα ο βελονισμός παύει να ασκείται. Ή για να είμαστε πιο σωστοί, ασκείται μόνο σε αγροτικές περιοχές, όπου δεν υπάρχουν γιατροί της Δυτικής ιατρικής.

Ήταν το 1944 που ο Mao Tse Tung επαναφέρει στο προσκήνιο τον βελονισμό και τον τοποθετεί δίπλα στην Δυτική ιατρική. Από το 1950 και έπειτα χρησιμοποιείται ακόμη και ως αναισθησίας σε χειρουργικές επεμβάσεις. Το 1955 η ΠΚΙ εξισώνεται με την Δυτική ιατρική και ο βελονισμός αναγνωρίζεται επίσημα.

Από το 1958 στην Κίνα αυξάνονται οι μελέτες και οι επιστημονικές έρευνες γύρω από τον βελονισμό. Το 1966 μελετάται η δυνατότητα της αναισθησίας που παρέχει η θεραπεία με βελονισμό. Στην διάρκεια μεταξύ 1949-1977 γράφονται 8000 άρθρα από τις κλινικές έρευνες. Από το 1970 έως το 1983 δημοσιεύονται περισσότερες από 2000 εργασίες για τον μηχανισμό δράσης του βελονισμού. Στις μέρες μας δεκάδες είναι τα περιοδικά που ασχολούνται με αυτόν και μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες.

Η ιστορία του βελονισμού έχει ένα μελανό σημείο κατά την δεκαετία του 1970. Λόγω της αύξησης του πληθυσμούς στην Κίνα, οι υπηρεσίες υγείας ήταν ανεπαρκείς. Για αυτόν τον λόγο επιστρατεύτηκαν ομάδες που λέγονταν ¨ξυπόλητοι γιατροί¨, οι οποίοι δεν είχαν τις απαραίτητες ιατρικές γνώσεις, και όμως εξασκούσαν την ιατρική και τον βελονισμό. Τα αποτελέσματα βέβαια ήταν ολέθρια και οδηγούσαν ακόμη και σε θανάτους.

Στον απόηχο όλων αυτών, γίνεται αποδεκτό πια πως πρέπει να ασκείται ο βελονισμός μόνο από εκπαιδευμένους θεραπευτές.  Γύρω στο 1982 στόχος γίνεται και η ενσωμάτωση της ΠΚΙ με την Δυτική ιατρική. Ο βελονισμός προοδεύει και εφαρμόζεται ευρέως σε κλινικές πια. Το ιδανικό θα ήταν βέβαια η ένταξή του στην ιατρική ειδικότητα, μιας και έχει εφαρμογές στην γυναικολογία, την ορθοπεδική, την παιδιατρική και τόσες άλλες κατηγορίες.

Σήμερα σε όλον τον κόσμο οι μηχανισμοί δράσης του βελονισμού είναι αντικείμενο μελέτης σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, στην δε Βραζιλία θεωρείται ιατρική ειδικότητα και έδωσε έγκριση σε πάνω από 800 γιατρούς. Είναι βέβαιο πως η ιστορία του βελονισμού δεν έχει τελειώσει. Ίσως μας δώσει στο μέλλον ακόμη περισσότερα δείγματα της εφαρμογής του και δώσει λύσεις σε περισσότερα προβλήματα υγείας που βασανίζουν τους ανθρώπους

Scroll to Top