Ανακουφίζοντας τον βήχα με την ομοιοπαθητική

Ο βήχας αποτελεί ένα φυσικό αντανακλαστικό του σώματος, που όμως έχει διαφορετικές χρησιμότητες. Μπορεί να χρησιμεύσει για να απορρίψει ανεπιθύμητες βλέννες αλλά και κάποιο ξένο σώμα που μπορεί να έχει φράξει την τραχεία μας. Από την άλλη, επειδή με τον βήχα εκκρίνονται και σταγονίδια σάλιου, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα μόλυνσης. 

Συμπτώματα 

Ξεχωρίζουμε τον βήχα σε 4 είδη: ξηρός, χρόνιος, παραγωγικός(υγρός) και βήχας προερχόμενος από χρήση φαρμάκων. Ο ξηρός  είναι και έντονος συνήθως. Δεν έχει μακροχρόνια διάρκεια και δεν είναι παραγωγικός(δεν έχει βλέννες). Λόγω της έντασής του, είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβες στον λαιμό. Ο χρόνιος βήχας διαρκεί πάνω από 2 μήνες και συνοδεύεται από συριγμό, φλέματα και δύσπνοια κατά την προσπάθεια. 

Προτιμάει συνήθως τους καπνιστές και δεν είναι άμεσα συνδεδεμένος με την έκθεση στο κρύο. Ο παραγωγικός (υγρός) βήχας μπορεί να είναι χρόνιος ή οξύς και βοηθά στο να καθαρίσουν οι αεραγωγοί μας. Το κύριο γνώρισμά του είναι η απόχρεμψη. Τελευταίος ο βήχας που προκαλείται μετά από χρήση φαρμάκων, είναι φανερό ότι η αιτία είναι δευτερογενής και δεν προέρχεται από ασθένεια .

Ανακουφίζοντας τον ξηρό βήχα

Η ομοιοπαθητική έχει σκευάσματα για να αντιμετωπίσει τον ξηρό βήχα, ανάλογα όμως με τα συμπτώματα που αυτός δίνει. Τα φάρμακα λοιπόν αλλάζουν αν ο βήχας είναι έντονος ,προέρχεται από κρύωμα και συνοδεύεται από κάψιμο στο λαιμό ή αν ο βήχας παρουσιάζεται πυρετός και πόνος στο στήθος.

Αν πάλι, ο βήχας μας έχει σχέση με λαρυγγίτιδα και συνυπάρχει φλεγμονή του ρινοφάρυγγα, η αγωγή θα αλλάξει. Υπάρχουν ακόμη σκευάσματα για να ανακουφιστούμε από την ξηρότητα των βλεννογόνων λόγω του βήχα ή να αποφράξουμε τις ρινικές διόδους.

Ανακουφίζοντας τον χρόνιο

Παθήσεις όπως το πνευμονικό εμφύσημα προκαλούν χρόνιο βήχα. Η ομοιοπαθητική προτείνει φάρμακα τα οποία κατά περίπτωση ανακουφίζουν και αντιμετωπίζουν τα όποια συμπτώματα παρουσιαστούν.

Ανακουφίζοντας τον παραγωγικό βήχα

Η αντιμετώπιση του παραγωγικού βήχα εξαρτάται και πάλι από τα συμπτώματα που τον συνοδεύουν. Αν, για παράδειγμα,ο βήχας είναι ασθματικής προέλευσης ή αν υπάρχει έντονη απόχρεμψη φλεμάτων και σαν συνέπεια παρουσιάζεται κακοσμία του στόματος.

Η θεραπεία αλλάζει αν ο ασθενής έχει ναυτία ή δυσκολία στην απόχρεμψη.

Η ομοιοπαθητική με τις διαφορετικές λύσεις που προτείνει κατά περίπτωση, αποτελεί ιδανική λύση για την αντιμετώπιση κάθε είδους βήχα. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα και προωθεί την ίαση για αυτούς που υποφέρουν

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top