τικ

Αντιμετώπιση του τικ με την ομοιοπαθητική

Τα τικ αποτελούν ακούσιες, επαναλαμβανόμενες, σπασμωδικές κινήσεις και προκαλούνται από μυϊκές συσπάσεις. Συνήθως είναι κληρονομικά και ξεκινούν από την παιδική μας ηλικία, για να σταματήσουν με την ενηλικίωσή μας.

Υπάρχει βέβαια περίπτωση να υπάρχει κάποια νευρική διαταραχή στον οργανισμό, πράγμα που δεν έχει γίνει κατανοητό πλήρως από την επιστήμη ακόμα. Επίσης, η λήψη κάποιων φαρμάκων μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση ενός τικ. Οι επιστήμονες κατατάσσουν σε κατηγορίες τα τικ. Κάποιες από αυτές είναι τα κινητικά, τα λεκτικά, τα ιατρογενή, τα παθολογικά, τα φωνητικά κτλ 

Συμπτώματα

Τα τικ παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα και τα περισσότερα χαρακτηρίζονται από παθολογικές ψυχαναγκαστικές διαταραχές. Τα λεκτικά έχουν το γνώρισμα της άσεμνης και ανάρμοστης ομιλίας με επιδεικτικό ύφος. Τα φωνητικά  μπορεί να είναι επανάληψη ήχων που κάνει κάποιος άλλος. Τα πιο συνήθη βέβαια, είναι τα κινητικά, που παρουσιάζονται με κινήσεις του κεφαλιού, των χειλιών κ.α.

Θεραπεία 

Η ομοιοπαθητική προτείνει στοχευμένη θεραπεία για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα των τικ. Υπάρχει η πιθανότητα τα τικ να φύγουν μόνα τους με την ενηλικίωση. Όταν όμως πρόκειται για επίμονα, ενοχλητικά συμπτώματα, υπάρχουν ομοιοπαθητικά σκευάσματα που ανακουφίζουν, βοηθώντας την ελάττωση των μυϊκών συσπάσεων.

Ανακουφίζοντας τα παιδικά 

Η ομοιοπαθητική μπορεί να αντιμετωπίσει τις διαταραχές που συμβαίνουν στα παιδιά και συνδέονται με τα τικ. Ανάλογα με την εκδήλωσή τους, προσφέρει τα κατάλληλα σκευάσματα. Άλλα για τικ που εκδηλώνονται με κινήσεις των ματιών, του στόματος, των χεριών ή των ποδιών και άλλα για νευρικά, υπερκινητικά παιδιά. Κατά περίπτωση υπάρχει το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το δικό μας σύμπτωμα.

Αντιμετώπιση ακούσιων κινήσεων

Τα κινητικά τικ είναι εκείνα που παρουσιάζονται με ασυνείδητες κινήσεις. Ανάλογα με το είδος των κινήσεων π.χ. κινήσεις κεφαλιού μπρος και πίσω, προτείνεται το ειδικό ομοιοπαθητικό σκεύασμα. Αντίστοιχα και στην περίπτωση που το τικ επιδεινώνεται με το άγχος ή συνοδεύεται από υστερική κρίση, υπάρχει συγκεκριμένη αγωγή.

Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε γιατρό;

Όταν το τικ που παρουσιάζετε γίνεται ενοχλητικό στην καθημερινότητά σας και σας κουράζει ή σας κάνει να αισθάνεστε μειονεκτικά, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ομοιοπαθητικό για να σας προτείνει κάποια λύση. Το ίδιο και όταν διαρκεί για πάνω από έξι μήνες. Αν η όποια θεραπεία δοκιμάσατε δεν επιφέρει αποτελέσματα, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό, για να ψάξετε περαιτέρω την κατάσταση.

Κάποιες φορές, είναι πιθανό να παρουσιαστούν ως συνέπεια της ασθένειας Parkinson. Και αυτά μπορούν να ανακουφιστούν με ομοιοπαθητική θεραπεία και σταδιακά να εξαφανιστούν.

Η αντιμετώπιση των τικ με την ομοιοπαθητική, δίνει συνήθως ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ένα πρόβλημα που μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρό όσο άλλα, όμως δεν παύει να είναι ενοχλητικό για τον πάσχοντα.

Scroll to Top