Αυχενικό σύνδρομο

 In θεραπείες, Πόνοι Λαιμού, Χρόνιος Πόνος

Το αυχενικό σύνδρομο είναι μία κατάσταση που προσβάλει τον αυχένα, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του λαιμού. Εμφανίζεται εξαιτίας της ηλιακής φθοράς και της κακής χρήσης των σπονδύλων του λαιμού. Μπορεί να υπάρξει πόνος στο σημείο αυτό ή πόνος που αντανακλάται στον ώμο, στον βραχίονα και πολλές φορές μούδιασμα των δαχτύλων.

Η αιτία του αυχενικού συνδρόμου οφείλεται στον εκφυλισμό δίσκων και του αυχενικού σπονδύλου που υποκινεί ή πιέζει τον νωτιαίο μυελό ή τα γύρω νεύρα στην περιοχή του λαιμού.

Οι μαλακοί ιστοί του νωτιαίου μυελού και των αιμοφόρων αγγείων προστατεύονται από το κόκκαλο της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων τα κόκαλα μας αρχίζουν να δέχονται διάφορες εκφυλίσεις και οι προεξοχές τους μπορούν εύκολα να φθείρουν αυτούς τους μαλακούς ιστούς.

Σπονδύλωση σημαίνει ότι αυτός ο σπόνδυλος αρχίζει να φθείρεται και ο δίσκος που υπάρχει ανάμεσα γίνεται πιο επίπεδος και ξηρότερος από ότι πριν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία συμπίεσης του νεύρου ή το κλείσιμο των αιμοφόρων αγγείων.

Τα συμπτώματα στο αυχενικό σύνδρομο είναι πόνος και ακαμψία του λαιμού, τσιμπήματα, μούδιασμα στα μπράτσα, στα χέρια και στα πόδια, περιορισμός κίνησης, ίλιγγος και πονοκέφαλος. Πολλές φορές ο πόνος είναι τόσο έντονος που εμποδίζει τον παθόντα ακόμα και από το να κοιμηθεί. Η κατάσταση αυτή είναι πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα στον συντονισμό κινήσεων, καθώς και στο περπάτημα.

Για την αντιμετώπιση του πόνου και των λοιπών συμπτωμάτων που προκαλεί το αυχενικό σύνδρομο, σημαντική βοήθεια είναι οι ασκήσεις, οι λεπτοί χειρισμοί στο σημείο αυτό, το μασάζ και η ζεστασιά. Η χειρουργική επέμβαση για την καταπολέμηση του είναι άκρως επικίνδυνη και αποτελεί την έσχατη λύση σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις.

Ο βελονισμός μπορεί να είναι μια αποτελεσματική επιλογή θεραπείας του αυχενικού συνδρόμου. Σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική η κατάσταση αυτή οφείλεται στην ανεπάρκεια των νεφρών και στην στασιμότητα του Qi και του αίματος. Λένε ότι τα νεφρά ελέγχουν τα κόκαλα και έχουν ιδιαίτερη επιρροή στην σπονδυλική στήλη. Με τα χρόνια αυτά αποδυναμώνουν και έτσι προκαλούνται προβλήματα και στα κόκαλα.

 

Πως γίνεται η θεραπεία του βελονισμού στο αυχενικό σύνδρομο:

Αρχικά, οι θεραπευτές εστιάζουν στα ταλαιπωρημένα και πονεμένα σημεία, όπου με την διαδικασία του βελονισμού προσπαθούν να υποκινήσουν το qi(ενέργεια) και την κυκλοφορία του αίματος, ελευθερώνοντας ξανά την ροή προς τους μεσημβρινούς. Στην συνέχεια, αφού αντιμετωπιστεί ο πόνος του ασθενή ασχολούνται με την ενίσχυση των νεφρών και έπειτα του λαιμού και της σπονδυλικής στήλης.

Ένας από τους λόγους εμφάνισης του έντονου πόνου σε ασθενείς με αυχενικό, είναι η μεγάλη ένταση των μυών γύρω από τον αυχένα. Η ένταση είναι η άμυνα του σώματος για να προστατευτεί ο λαιμός, ωστόσο προκαλεί τον πόνο. Σε αυτή την περίπτωση, ο βελονισμός βοηθάει στην απελευθέρωση της έντασης στα γύρω σημεία σταδιακά, κάνοντας τον πόνο να υποχωρήσει.

Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την βοήθεια του βελονισμού. Η θεραπεία με βελονισμό καταπολεμά άμεσα τον πόνο, κινητοποιεί τις άμυνες του σώματος μας και βοηθά στην υποκίνηση και ενίσχυση των φυσικών λειτουργιών του οργανισμού μας. Είναι μια άριστη επιλογή θεραπείας για ασθένειες με οξείς και χρόνιους πόνους.

 

Recent Posts

Leave a Comment

Call Now Buttonχρόνιος πόνοςορμονική ανισορροπία