Τα οφέλη και οι εφαρμογές του βελονισμού σε παιδιά και εφήβους

Η εφαρμογή του βελονισμού σε παιδιά έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Η θεραπεία του βελονισμού είναι καλά ανεκτή από παιδιά και εφήβους και το γεγονός ότι δεν χορηγούνται φάρμακα είναι σημαντικό εφόσον τα παιδιά δεν μπορούν συνήθως να είναι σχολαστικά στην λήψη τους.

Είναι προτιμότερη ως θεραπεία και από τους γονείς, αφού με μια συνήθως φορά την εβδομάδα για περίπου 10 συνεδρίες λύνονται ως επί το πλείστον συνήθη προβλήματα.

Η εφαρμογή του βελονισμού σε παιδιά γίνεται πολύ προσεκτικά, γιατί κάποιες φορές υπάρχει ο φόβος της βελόνας. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε πριν την έναρξη της θεραπείας στο παιδί τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί για να μην το φοβίζει το άγνωστο. Κατόπιν ξεκινάει η συνεδρία με μια-δυο βελόνες αρχικά, ώστε να εξοικειωθεί το παιδί και συνεχίζουμε ανάλογα με την ανοχή του.

Σε ευαίσθητα παιδιά μπορεί να εφαρμόσουμε πιο επιφανειακά τις βελόνες και να μειώσουμε τον χρόνο της συνεδρίας. Η ηλικία των 5 ετών είναι κατάλληλη για να εφαρμόσουμε βελονισμό, ενώ από 7-8 ετών τα πράγματα είναι σίγουρα πιο εύκολα.

Η εφαρμογή του βελονισμού σε παιδιά γίνεται σε ξαπλωτή θέση συνήθως, για να αποφύγουμε τυχόν λιποθυμία (σπάνια μεν) αν βρίσκεται σε καθιστή θέση. Αν παρά τα όσα αναφέραμε το παιδί φοβάται τις βελόνες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την συσκευή  Hans που λειτουργεί σαν βελονισμός αλλά χωρίς τις βελόνες.

Η διάρκεια του θεραπευτικού αποτελέσματος του βελονισμού ποικίλει συνήθως στους ενήλικες. Για τα παιδιά δεν υπάρχουν μελέτες ωστόσο. Ανεπιθύμητες ενέργειες δεν έχουν καταγραφεί. Ο βελονισμός εξάλλου είναι ασφαλής όταν τηρούνται οι κανόνες.

Στις παθήσεις που συνιστάται η εφαρμογή του βελονισμού σε παιδιά, συγκαταλέγονται: ο πονοκέφαλος(όταν δεν σχετίζεται με οργανικές ασθένειες), η ινομυαλγία, η αναιμία, η συμπαθητική- αντανακλαστική δυστροφία, η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι μυοσκελετικοί πόνοι, οι πόνοι από τραυματισμό, η δυσμηνόρροια σε νεαρά κορίτσια, κ.α.

Ο βελονισμός προσφέρει μια βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και εφήβων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Προσφέρει αναλγησία, χαλάρωση μυών, αντιφλεγμονώδη δράση, αγχολυτική και αντικαταθλιπτική επίδραση και βελτίωση ανοσοποιητικού. Επιπρόσθετα μειώνει την χρήση φαρμάκων.

Η εφαρμογή του βελονισμού σε παιδιά περικλείει όλα τα οφέλη και πλεονεκτήματα της θεραπείας  και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις παιδιών που δεν θα μπορούσαν να δεχτούν φαρμακευτική αγωγή λόγω, παραδείγματος χάριν κάποιας αλλεργίας, δυσανεξίας ή λόγω του νεαρού της ηλικίας κ.λπ. Είναι εύκολη στην εφαρμογή, δεν απαιτεί νοσηλεία, φάρμακα, πολλές επισκέψεις και ψυχολογικά βοηθάει τα παιδιά να βρίσκονται στο σχολείο και τις δρα

Scroll to Top