βιολογικό ρολόι

Δείτε το βιολογικό ρολόι του σώματος σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική

Τι θα σκεφτόσασταν αν κάποιος σας έλεγε ότι 7-9 το απόγευμα είναι η καλύτερη ώρα για να διαβάσετε, ή 9-11 το πρωί είναι ιδανικά για την άσκησή σας; Θα τον πιστεύατε; Ο κύκλος του 24ωρου, για την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική έχει συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες κάθε όργανο του σώματος λειτουργεί με την βέλτιστη απόδοση που μπορεί.

Έτσι υπάρχει η καλύτερη ώρα για άσκηση, διάβασμα, φαγητό, ύπνο, σεξ κ.ο.κ.
Αυτό λοιπόν το βιολογικό ρολόι μας δείχνει πότε κάθε όργανο είναι στην καλύτερη ή όχι κατάστασή του. Είναι ένας άλλος τρόπος να επικοινωνήσουμε με συγκεκριμένα όργανα και τα ενεργειακά κανάλια (μεσημβρινοί) του σώματός μας.

Το παρακάτω διάγραμμα, μας δείχνει το βιολογικό ρολόι μας λεπτομερώς :

 Ώρες απο 5-7 π.μ


Το παχύ μας έντερο είναι στην καλύτερή του λειτουργία. Κατάλληλη στιγμή για να απομακρύνουμε τις τοξίνες της προηγούμενης ημέρας.
Επίσης, καλή στιγμή για να κάνουμε μπάνιο και να χτενίσουμε τα μαλλιά μας. Χτενίζοντας τα μαλλιά οι κινέζοι θεωρούν ότι καθαρίζουμε την ενέργεια από το μυαλό μας. Προσοχή όμως, καθώς αυτές τις ώρες γινόμαστε αμυντικοί ή κολλάμε σε κάτι που μας απασχολεί.

Ώρες απο 7-9 π.μ


Είναι η καλύτερη ώρα του στομάχου. Τώρα πρέπει να τρώμε το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας για να έχουμε καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και καλύτερη πέψη. Δοκιμάστε να καταναλώσετε ζεστά γεύματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Αυτές τις ώρες ανασύρονται συναισθήματα όπως απελπισία ή αηδία.

Ώρες απο 9-11 π.μ


Είναι η ώρα του παγκρέατος και του σπλήνα. Τώρα απελευθερώνονται τα ένζυμα που χρειαζόμαστε για την πέψη της τροφής και την μετατροπή της σε ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας. Είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να ασκηθείτε ή να εργαστείτε.
Αυτές τις ώρες μπορεί να έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση.

 

Ώρες απο 11 π.μ-13


Τώρα η καρδιά είναι στην καλύτερή της φάση και δουλεύει εντατικά για να εφοδιάσει τον οργανισμό με την ενέργεια που χρειάζεται. Είναι η καλύτερη στιγμή να φάτε ένα ελαφρύ, μαγειρευτό γεύμα. Επίσης μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι τσάι ή να κοιμηθείτε για μια ώρα.
Σε αυτές τις ώρες μπορεί να βιώσετε μεγάλη χαρά ή λύπη.

Ώρες απο 1-3 μ.μ

 

Η ώρα του λεπτού εντέρου. Τώρα ολοκληρώνεται η πέψη και η αφομοίωση της τροφής που καταναλώσαμε πιο πριν. Καλή ώρα για άσκηση και καθημερινές εργασίες.
Είμαστε ευαίσθητοι αυτές τις ώρες και μπορεί υποσυνείδητα να αισθανθούμε εγκατάλειψη.

Ώρες απο 3-5 μμ.


Είναι η ώρα που τίθεται σε λειτουργία η ουροδόχος κύστη εφόσον τα νεφρά φιλτράρουν τα απόβλητα ήδη. Αυτές τις ώρες μπορείτε να διαβάσετε ή να ασχοληθείτε μα ο,τιδήποτε περιλαμβάνει πνευματική εργασία. Καταναλώστε τώρα αρκετό νερό ή τσάι για να βοηθήσετε τις διαδικασίες αποτοξίνωσης του οργανισμού.
Μπορεί να αισθανθείτε εκνευρισμένοι ή δειλοί σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Ώρες απο 5-7 μμ.


Τώρα τα νεφρά είναι σε εγρήγορση για να φιλτράρουν το αίμα και να διατηρήσουν την σωστή χημική ισορροπία του οργανισμού. Καλή στιγμή για δείπνο και ο,τιδήποτε βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος, όπως περπάτημα, στρέτσινγκ ή μασάζ.
Ενδέχεται τώρα να ενεργοποιηθούν συναισθήματα φόβου.

Ώρες απο 7-9μμ.


Είναι η ώρα που το κυκλοφορικό σύστημα μεταφέρει μέσω των αγγείων του θρεπτικά συστατικά σε κάθε μας κύτταρο. Τώρα είναι κατάλληλη στιγμή για διάβασμα. Αποφύγετε πνευματικές δραστηριότητες αυτές τις ώρες.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα δυσκολευτείτε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, είναι όμως κατάλληλο για σεξ ή για να συλλάβετε.

Ώρες απο 9-11μμ.


Είναι η ώρα της «τριπλής θέρμης» ή του ενδοκρινικού συστήματος όπου ρυθμίζεται η ομοιόσταση του οργανισμού και αναπληρώνονται τα ένζυμα. Προτείνουμε να κοιμηθείτε για να εξοικονομήσετε ενέργεια για την επόμενη ημέρα.
Μπορεί να αισθανθείτε αισθήματα σύγχυσης ή παράνοιας.

Ώρες απο 11μμ.-1πμ.


Είναι η ώρα της χολής και το σώμα πρέπει να ξεκουράζεται για να ξυπνήσει με ενέργεια. Για την Κινεζική Ιατρική, τώρα το γιν εξασθενεί και μεγαλώνει το γιανγκ. Αυτό είναι που μας δίνει ενέργεια μέσα στην μέρα και την νύχτα που κοιμόμαστε ξαναφορτώνει.
Υποσυνείδητα τώρα μπορεί να νοιώσετε δυσαρέσκεια για κάτι.

Ώρες απο 1-3πμ.


Η ώρα του ήπατος και η ώρα που το σώμα κοιμάται για να ξεκουραστεί. Τώρα οι τοξίνες απελευθερώνονται από το σώμα και δημιουργείται νέο αίμα. Αν τέτοια ώρα δεν μπορείτε να κοιμηθείτε μπορεί να αντιμετωπίζετε προβλήματα με το συκώτι σας ή την αποτοξίνωση του οργανισμού σας, καθώς έχετε περισσότερη γιανγκ ενέργεια.
Τώρα προκύπτουν συναισθήματα θυμού, απογοήτευσης ή οργής.

Ώρες απο 3-5πμ.


Η ώρα των πνευμόνων και επίσης τώρα πρέπει να κοιμάστε. Αν ξυπνήσετε τώρα κάντε ασκήσεις αναπνοής για να χαλαρώσετε. Προσπαθήστε να κρατάτε ζεστό το σώμα για να βοηθήσετε τους πνεύμονες να γεμίσουν το σώμα οξυγόνο.
Οι πνεύμονες συνδέονται με συναισθήματα λύπης.

Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, οι θεραπευτές χρησιμοποιούν το παρακάτω βιολογικό ρολόι για να καθορίσουν ποιο όργανο του σώματός μας ευθύνεται για κάθε ασθένεια. Παραδείγματος χάριν, αν ξυπνάτε γύρω στις 3-5πμ κάθε πρωί, μπορεί να υποβόσκει θλίψη που σας απασχολεί ή να έχετε πρόβλημα στους πνεύμονες.

Αν έχετε αισθήματα θυμού η δυσαρέσκειας, μπορεί να τα αισθανθείτε ισχυρότερα την ώρα του ήπατος (1-3πμ). Αν βιώνετε πόνο στην πλάτη στο τέλος τη εργασίας σας, μπορεί να έχετε απωθημένα αισθήματα φόβου ή πρόβλημα με τα νεφρά σας.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top