Βρογχικό άσθμα, θεραπεία με ομοιοπαθητική

 

Το βρογχικό άσθμα αποτελεί την πιο συχνή πάθηση του αναπνευστικού μας συστήματος. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη διαταραχή των αεραγωγών. Είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών, στα οποία τα συμπτώματα υποχωρούν κατά την εφηβεία και μπορεί να επανεμφανιστούν γύρω στα 40. 

Αίτια

Το βρογχικό άσθμα προκαλείται από γενετικούς παράγοντες σε συνδυασμό με το περιβάλλον. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ατοπικό. Η κληρονομικότητα λοιπόν, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο περιβάλλον που ζούμε, είναι οι κύριοι παράγοντες που ορίζουν την εμφάνιση του βρογχικού άσθματος.

Για παράδειγμα, διάφορα αλλεργιογόνα, χημικές ουσίες και η ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορεί να παίξουν μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της ασθένειας. Η κακή ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, η γύρη, οι μύκητες, τα ακάρεα της σκόνης, ο καπνός από το τσιγάρο, το τρίχωμα των ζώων συντροφιάς και η μούχλα, έρχονται να επιδεινώσουν την κατάσταση. Επίσης κάποιες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού μας συστήματος κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Με το βρογχικό άσθμα συνδέουν πολλές φορές την χρήση αντιβιοτικών σε πολύ μικρές ηλικίες, την γέννηση μέσω καισαρικής τομής( η οποία αυξάνει τις πιθανότητες λόγω της έλλειψης έκθεσης σε μη παθογόνα βακτήρια που ενέχει ο φυσιολογικός τοκετός), αλλά και την σχολαστική υγιεινή που επίσης μειώνει την επαφή μας με ιούς και βακτήρια.

Άλλες παθήσεις μπορεί να προυπάρχουν ή να συνυπάρχουν με το βρογχικό άσθμα. Τέτοιες είναι το ατοπικό έκζεμα, η αλλεργική ρινίτιδα, το σύνδρομο Churg-Strauss, η αγγειίτιδα, η παχυσαρκία.

Αρνητική επίδραση στη νόσο μπορεί να έχουν και ορισμένα φάρμακα, όπως: η ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και οι β-αποκλειστές.

Συμπτώματα

Το βρογχικό άσθμα έχει ως κύρια συμπτώματα την δύσπνοια, τον βήχα, τον συριγμό και το σφίξιμο στο στέρνο. Η έντασή τους διαφέρει κατά περίπτωση και χαρακτηριστικό τους είναι ότι επιδεινώνονται νωρίς το πρωί ή τη νύχτα. Αρνητικά επηρεάζει στα συμπτώματα και ο κρύος αέρας και η σωματική άσκηση.

Κάποια άτομα μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα που προέρχονται από το ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα, όπως ρινική καταρροή ή συμφόρηση και φτάρνισμα.

Κατά την έξαρση του άσθματος (αλλιώς «κρίση άσθματος» ), ο ασθενής αναπνέει με δυσκολία γιατί οι βρογχικοί του δίοδοι δεν ανοίγουν πλήρως. Μπορεί να παρουσιάσει αυξημένο καρδιακό ρυθμό και εφίδρωση.

θεραπεία με ομοιοπαθητική

Μόνιμη θεραπεία από το βρογχικό άσθμα με αλλοπαθητικά φάρμακα δεν υπάρχει. Η οποιαδήποτε θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα που παρουσιάζονται. Αν αντιμετωπίσουμε το άσθμα με ομοιοπαθητική κατά την διάρκεια της εφηβείας, έχουμε πολλές πιθανότητες να το  θεραπεύσουμε.

Η ομοιοπαθητική προτείνει διαφορετικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της κρίσης του άσθματος και άλλα για την πρόληψη ή την θεραπεία του.

Επίσης βοηθά τον ασθενή να απαλλαγεί από τυχόν αλλεργίες που υποβόσκουν και επιδεινώνουν την κατάσταση παράλληλα με το βρογχικό άσθμα.

 

Scroll to Top