Διακοπή καπνίσματος

Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες για να επιτύχει κάποιος  την διακοπή του καπνίσματος είναι ότι το κάπνισμα προσφέρει τη φαινομενική ανακούφιση από το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.Ωστόσο ο βελονισμός είναι αρκετά αποτελεσματικός όσον αφορά τη διακοπή του καπνίσματος καθώς ανακουφίζει από τα συμπτώματα του άγχους, ηρεμεί τον νου και καταστέλλει τα αισθήματα κατάθλιψης.

Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ορισμένα σημεία στο αυτί και στον καρπό. Μπορούν να συμπεριληφθούν ωστόσο κι άλλα σημεία προκειμένου να τεθεί η όρεξη για φαγητό υπό έλεγχο, να ανακουφιστεί ο ενδιαφερόμενος πιο γρήγορα, να θεραπεύσει όργανά του και να μειώσει το φαγητό και την ανάγκη για νικοτίνη.

 

Βέβαια, η διακοπή του καπνίσματος  ίσως είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που θα κάνετε ποτέ.  Παρ’ όλα αυτά όμως η διακοπή του καπνίσματος είναι η καλύτερη απόφαση που θα μπορούσατε ούτως ή άλλως να λάβετε. Οι πνεύμονες έχουν ανεξάντλητη δύναμη να αναγεννιούνται και να αυτοθεραπεύονται. Αν καπνίζετε για καιρό ή σχεδόν για όλη σας τη ζωή, η διακοπή του καπνίσματος θα βελτιώσει δραματικά την υγεία σας.

Αρκετοί άνθρωποι προσπαθούν συνεχώς να κόψουν το κάπνισμα αλλά μετά από λίγο το ξαναρχίζουν. Ποιες είναι όμως οι συνέπειες αυτών των προσπαθειών;

Αρκετοί άνθρωποι σταματούν  να προσπαθούν. Φανταστείτε τα αισθήματα του ανθρώπου εκείνου που προσπαθεί να πετύχει κάτι και συνεχώς αποτυγχάνει. Χρειάζεται πολύ κουράγιο. Πόσοι από εμάς έχουν τη δύναμη να συνεχίζουν; Δεν πρέπει απλά να αποφασίσετε να κόψετε το κάπνισμα, πρέπει να παίρνετε την απόφαση αυτή ξανά και ξανά. Το πρωί, το μεσημέρι, το βράδυ, τις καλές και τις κακές στιγμές, πρέπει να αποφασίζετε να το κόψετε και να εμμένετε σε αυτή την απόφαση.

Δυστυχώς το μυαλό σας, το όργανο το οποίο χρησιμοποιείτε για να παίρνετε αποφάσεις, είναι ένα όργανο που δεν πρέπει να εμπιστεύεστε.

Μιας και ο εγκέφαλός σας υπό την επήρεια του καπνίσματος είναι κάτω από την επίδραση ναρκωτικών ουσιών, δεν μπορείτε να τον εμπιστεύεστε. Μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο. Και ο δρόμος για να καταφέρετε τη διακοπή του καπνίσματος είναι μεγάλος με πολλά σκαμπανεβάσματα. Αν κάποιος  ασθενής  παραστρατίσει κάνοντας ένα τσιγάρο ενώ το έχει κόψει, το εκλαμβάνει ως αποτυχία. Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μια παρασπονδία. Το κλειδί όμως της επιτυχίας είναι να έρθετε πάλι στο κέντρο σας. Αντί να σκέφτεστε ότι αποτύχατε, απλά ελάτε πάλι στο κέντρο σας και διπλασιάστε την προσπάθεια.

Εφόσον καταλάβετε πώς λειτουργεί ένας άνθρωπος υπό την επήρεια ναρκωτικών, θα συνειδητοποιήσετε ότι η διαδικασία προκειμένου να αποβάλλετε τον εθισμό σας, ουσιαστικά λέγεται υπαναχώρηση. Η υπαναχώρηση συνοδεύεται από αρκετά δυσάρεστα αισθήματα. Ένα από τα συμπτώματα αυτά είναι να αναζητάτε επίμονα το τσιγάρο καθώς η διαδικασία του καπνίσματος περιλαμβάνει ολόκληρο το νευρικό σύστημα.

 

Όλα τα νεύρα του σώματος έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Τα κύτταρα ενός νεύρου είναι πολλά και όλα αυτά μαζί δημιουργούν  ένα μακρύ καλώδιο. Μεταφέρει ένα ηλεκτρικό σήμα το οποίο περνά από το ένα κύτταρο στο άλλο. Αν μια καυτή πέτρα αγγίξει το  δάχτυλό μου, τότε ξεκινά το σήμα αυτό. Το σήμα διατρέχει όλο μου το χέρι μέχρι να φτάσει στο τέλος του κυττάρου. Στο τέλος του κυττάρου  υπάρχει ένα μικρό κενό που χωρίζει το ένα κυτταρο  από το άλλο. Η ιατρική του ονομασία είναι σύναψη. Μέσα στη σύναψη, τα νεύρα δεν επικοινωνούν με ηλεκτρικά σήματα αλλά με χημικές ουσίες, οι οποίες λέγονται νευροδιαβιβαστές.

Οι νευροδιαβιβαστές βρίσκονται σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ τους. Όταν λοιπόν το ηλεκτρικό σήμα φτάσει στο τέλος του κυττάρου τότε νευροδιαβιβαστές ελευθερώνονται μέσα στη σύναψη. Αν αρκετοί από αυτούς συνδέονται με τους υποδοχείς του επόμενου κυττάρου τότε το σήμα συνεχίζει να ταξιδεύει, αλλιώς το σήμα σταματά εκεί. Στο περιφερειακό νευρικό σύστημα τα αποτελέσματα των ναρκωτικών είναι λιγότερο εμφανή από ό,τι στον εγκέφαλο.

Δεν γίνεται να καπνίσεις αρκετά τσιγάρα για να νιώσεις κάτι ζεστό ως καυτό. Η νικοτίνη είναι διεγερτική. Ένα διεγερτικό αυξάνει την πιθανότητα ένα ηλεκτρικό σήμα να διαδοθεί γρηγορότερα. Τα διεγερτικά είναι χημικά όπως εκείνα στη σύναψη. Όταν οι ουσίες αυτές ελευθερώνονται, τότε κυκλοφορούν σε αφθονία στη σύναψη.

 

Ένα διεγερτικό που εκκρίνεται στη σύναψη των νεύρων στο περιφερειακό νευρικό σύστημα δεν θα αυξήσει την ένταση των συναισθημάτων ή των αισθήσεων. Συνήθως δεν είναι αρκετά ισχυρά για να καταφέρουν κάτι τέτοιο. Στον εγκέφαλο είναι που συμβαίνουν τέτοιες επιδράσεις. Ακόμα και μικρές ποσότητες διεγερτικών στον εγκέφαλο είναι ικανές να αλλάξουν τον τρόπο που νιώθουμε καθώς αυξάνουν όσα αντιλαμβανόμαστε μέσω των νεύρων.

Αντιθέτως, οι καταθλιπτικές χημικές ουσίες  εμποδίζουν τη μετάδοση τέτοιων σημάτων, καθώς μειώνουν την πιθανότητα το ένα νεύρο να επικοινωνεί με το άλλο. Ένας μεθυσμένος θα κρατήσει το χέρι του στη φωτιά μέχρι να καεί. Αυτές οι ουσίες στον εγκέφαλο εμποδίζουν να βιωθεί ο πόνος. Είτε λοιπόν πρόκειται για διεγερτικό είτε για κατασταλτικό, χημική θεωρείται η ουσία που εισέρχεται στη σύναψη και επηρεάζει τη λειτουργία του νεύρου. Τα ναρκωτικά έχουν προσωρινή επίδραση στο νευρικό σύστημα. Αντιθέτως, η νικοτίνη είναι εξαιρετικά τοξική αλλά ο οργανισμός θα την αποβάλλει πολύ γρήγορα. Τα ναρκωτικά όμως που μεταβολίζονται γρήγορα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν εθισμό.

 

Όταν η ναρκωτική ουσία παραμείνει για καιρό στην κυκλοφορία του αίματος, τότε το νευρικό σύστημα συνηθίζει την ύπαρξή της. Μόλις ο ασθενής επιχειρήσει να μειώσει το ναρκωτικό, το νευρικό σύστημα αναπτύσσει την αίσθηση υποβολής σε βασανιστήριο. Αυτό συμβαίνει διότι οι νευροδιαβιβαστές τίθενται εκτός ισορροπίας. Καθώς ο εγκέφαλος αυτό το εκλαμβάνει ως υπαναχώρηση, ο ασθενής ζητά όλο και πιο επίμονα νικοτίνη, δηλαδή να καπνίσει. Αν η ανάγκη αυτή αντικατασταθεί με τσίχλα ή τσιρότο νικοτίνης, σταδιακά θα μειωθεί η λαχτάρα για τσιγάρο.

 

Οι άνθρωποι βέβαια βιώνουν τα συμπτώματα της εξάρτησης εντελώς διαφορετικά. Πρώτα εμφανίζονται σωματικά συμπτώματα. Κάποιοι ασθενείς λένε ότι βίωναν την ανάγκη να λαχταρούν τσιγάρο για πολλά χρόνια. Άλλο σύμπτωμα είναι η αύξηση βάρους. Είναι σχεδόν αδύνατο να απεξαρτητοποιηθεί κανείς από ένα διεγερτικό και να μη βάλει βάρος. Ένα διεγερτικό έχει την ιδιότητα να επιταχύνει τον μεταβολισμό και να μειώνει την όρεξη για φαγητό. Όλα τα διεγερτικά είναι επιβλαβή για τον οργανισμό και μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού για να αποτοξινωθεί.

 

 

Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική τα πάντα είναι θέμα ισορροπίας. Όταν το σώμα βρίσκεται σε ισορροπία, ο ασθενής είναι υγιής και νιώθει υπέροχα. Όταν το σώμα βρεθεί εκτός ισορροπίας, τότε ξεκινούν και τα ανάλογα συμπτώματα. Όταν κάποιος προσλαμβάνει συνεχώς ένα ναρκωτικό, ενθαρρύνει το νευρικό του σύστημα να βρει νέες ισορροπίες. Μόλις το άτομο σταματήσει ξαφνικά την ουσία αυτή, διαταράσσεται η ισορροπία που έχει δημιουργηθεί.

Ο βελονισμός είναι ο τρόπος της ιατρικής προκειμένου να αποκαταστήσει την ισορροπία του οργανισμού. Ο βελονισμός κάνει άμεσα το άτομο να νιώσει καλά, κι ας πρόκειται για μια προσωρινή αίσθηση. Με τον καιρό το σώμα θα δημιουργήσει νέους νευροδιαβιβαστές στις κατάλληλες ποσότητες. Στο τέλος τα δυσάρεστα συμπτώματα θα μειωθούν και θα παύσουν. Ο κίνδυνος για ύφεση είναι έντονος την περίοδο της απεξάρτησης.

 

 

Το κυριότερο πρόβλημα στη διακοπή του καπνίσματος είναι πως ο εγκέφαλος είναι ανάξιος εμπιστοσύνης. Πάντα θα προσπαθεί να βρει λόγους για να πείσει το άτομο να καπνίσει. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ενώ έχουν αποφασίσει διακοπή του καπνίσματος και βιώνουν τη διαδικασία αυτή, εκεί που πάνε να πάρουν καφέ όπως έκαναν κάθε πρωί, τελικά εντελώς ασυναίσθητα έχουν αγοράσει και τσιγάρα. Ο εθισμός θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια μαϊμού στην πλάτης σας. Ή αλλιώς στο μυαλό σας.

 

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική επικεντρώνεται στα αισθήματα και θεωρεί σωτήριο το αίσθημα της αισιοδοξίας. Ο λόγος είναι ότι κάποιος ο οποίος είναι αισιόδοξος, ατενίζει τη ζωή με λαχτάρα, επιθυμεί να ζήσει στο μέγιστο δυνατό, επομένως δεν θέλει να κάνει τίποτα που ζημιώνει την υγεία του και καταπονεί τον οργανισμό του. Ένας αισιόδοξος άνθρωπος δεν θέλει να καπνίζει για σημαντικούς λόγους υγείας.

Δυστυχώς, στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία όπου ζούμε, οι περισσότεροι από εμάς, τηρούμε μια στάση απαισιοδοξίας, πασχίζουμε να αποκτάμε όλο και περισσότερα αγαθά, ενώ συνάνθρωποί μας πεθαίνουν γιατί τους λείπουν τα απολύτως αναγκαία. Για να σταματήσετε λοιπόν το κάπνισμα, θα πρέπει να πείσετε τον εαυτό σας ότι μόνο καλό θα κάνετε στον εαυτό σας.

 

Πολλοί ασθενείς έχουν αναφέρει τον βελονισμό ως  τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για να σταματήσουν το κάπνισμα. Στη διακοπή του καπνίσματος ο βελονισμός εφαρμόζεται μία και δύο φορές τη βδομάδα πρώτα από όλα για να καταλαγιάσουν τα συμπτώματα της απεξάρτησης. Ένα σημείο βελονισμού στο αυτί είναι το πιο αποτελεσματικό για τον σκοπό αυτό. Αναφέρεται ως αρκετά καθησυχαστικό σημείο. Άλλο ένα επίσης σημείο στο αυτί αναφέρεται ότι καταπολεμά τη λαχτάρα για τσιγάρο. Το αποτέλεσμα του να παύσει η ανάγκη για τσιγάρο βοηθά γενικότερα τους ασθενείς να αντισταθούν στον πειρασμό να καπνίσουν.

Οι ασθενείς συνήθως καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα με 8 περίπου επισκέψεις, με μέγιστο όριο τις 15. Η διακοπή του καπνίσματος με βελονισμό είναι μια απλή, ανώδυνη διαδικασία, που θα βελτιώσει άμεσα και δραματικά την ολιστική σας υγεία

Παράλληλα με την απόφασή σας να κόψετε το κάπνισμα, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα:

  • Πίνετε άφθονο φιλτραρισμένο νερό για τον καιρό που κάνετε βελονισμό
  • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή με άφθονα λαχανικά και φρούτα
  • Περιορίστε τη ζάχαρη
  • Θέστε υπό έλεγχο τις λιγούρες σας. Διαρκούν μόνο για λίγα λεπτά. Όταν νιώθετε το αίσθημα της πείνας έντονο, προσπαθήστε να αποσπάστε την προσοχή σας με κάτι άλλο.
  • Κάντε δύο φορές τη μέρα μπάνιο.
  • Μην περνάτε χρόνο με άλλους καπνιστές για να μην μπαίνετε στον πειρασμό να καπνίσετε.
  • Να κάνετε συχνά περιπάτους παίρνοντας βαθιές ανάσες. Κατά την εκπνοή, να αφήνετε ένα μακρόσυρτο «σσσς», καθώς βοηθάτε έτσι τους πνεύμονες.

Ο βελονισμός και η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική παρέχουν έναν ασφαλή, φυσικό, χωρίς φάρμακα τρόπο προκειμένου να διακόψετε το κάπνισμα. Επίσης σας ωθούν σε έναν τρόπο ζωής υγιεινό και χωρίς τσιγάρα και εθισμούς.

Καλέστε μας τώρα για να συζητήσουμε για το θέμα που σας απασχολεί για μία δωρεάν συνάντηση γνωριμίας

Επικοινωνία Αθήνα


Επικοινωνία Αγία παρασκευή

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το μηνυμα σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search