εφίδρωση

Εφίδρωση

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική σε ένα από τα συμπτώματα που δίνει μεγάλη έμφαση είναι στην εφίδρωση του σώματος και εάν αυτή η εφίδρωση συμβαίνει κάτω από φυσιολογικές καταστάσεις ή όχι.

Για να μπορέσουμε λοιπόν να αντιληφθούμε εάν η λειτουργία αυτή του οργανισμού μας είναι φυσιολογική, ας δούμε τι θεωρείται φυσιολογική εφίδρωση.

Το σώμα μας ιδρώνει όταν καταναλώνουμε ποσότητες ζεστού νερού, κατά τη διάρκεια της άσκησης ή της σωματικής εργασίας, όταν βρισκόμαστε σε πολύ ζεστό περιβάλλον ή όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες. Ενδεχομένως και η λήψη ορισμένων φαρμάκων να δημιουργούν την εφίδρωση του σώματος. Όταν αυτοί οι παράγοντες μειώνονται ή διακόπτονται τότε σταματάει και η εφίδρωση.

Σε ποιες περιπτώσεις η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική  δεν θεωρεί φυσιολογικό τον ιδρώτα;

  • Η υπερβολική εφίδρωση κατά τη διάρκεια μίας φυσιολογικής δραστηριότητας (για παράδειγμα στο γραφείο μου κατά τη διάρκεια εργασίας ή την ώρα που χαλαρώνω στον καναπέ του σπιτιού μου)
  • Ιδρώτας κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Ιδρωμένα χέρια ή/και πόδια
  • Ιδρώτας μόνο από τη μία πλευρά του σώματος
  • Ιδρώτας στο κεφάλι
  • Έντονη μυρωδιά
  • Λιπαρός ιδρώτας
  • Ξαφνικός υπερβολικός ιδρώτας

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις, αναλόγως το ιδιοσυγκρασιακό του κάθε ένα αλλά και τα υπόλοιπα συμπτώματα που ενδεχομένως εμφανίζονται, για την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική μπορεί να σημαίνουν διαφορετικές παθολογίες. Μπορεί να οφείλεται στην ανεπάρκεια του qi του πνεύμονα ή της σπλήνας (η ενέργεια που ρέει δεν είναι αρκετή για την σωστή λειτουργία των οργάνων), ή σε μειωμένη λειτουργία των νεφρών ή και άλλες δυσλειτουργίες.

Πέρα από τον ιδρώτα ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα κλινικά συμπτώματα όπως κρύα χέρια ή πόδια, λήθαργος μετά το φαγητό, αίσθηση βάρους, πρήξιμο στα χέρια ή στα πόδια κ.α.

Με την κλινική εξέταση του ασθενή, το ιδιοσυγκρασιακό του, καθώς και το συνδυασμό των συμπτωμάτων, ο βελονιστής καταλήγει στην τελική παθολογία και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον ασθενεί να μειώσει ή ακόμα και να εξαλείψει την μη φυσιολογική εφίδρωση.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top