ειίναι επικίνδυνος ο βελονισμός

Είναι επικίνδυνος ο βελονισμός και αν υπάρχουν παρενέργειες ποιές είναι;

Συχνά δεχόμαστε απο το κοινό την ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο του να είναι επικίνδυνος ο βελονισμός.Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως παραμένει ανενημέρωτο για τα οφέλη του βελονισμού αλλά και την συμβολή του στην διατήρηση της καλής υγείας .

Πολλοί είναι εκείνοι που είναι αρκετά επιφυλακτικοί καθώς δεν έχει σχέση με την κλασσική ιατρική πρακτική, ενώ θεωρούν ότι έχει και κάποιο βαθμό επικινδυνότητας. Από την άλλη όμως ,υπάρχουν και εκείνοι που είδαν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην υγεία τους, παρατηρώντας μια σημαντική βελτίωση μετά την εφαρμογή του.

Ο βελονισμός είναι μια  ιατρική θεραπευτική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων. Το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που έχουν δοκιμάσει τη μέθοδο του βελονισμού, αναφέρουν πως είχαν θεαματικά αποτελέσματα όπως: περισσότερη ενέργεια, βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, πνευματική διαύγεια, μείωση άγχους.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία του βελονισμού

Ο βελονισμός περιλαμβάνει την εισαγωγή πολύ λεπτών βελόνων μέσα από το δέρμα σας, οι οποίες μπαίνουν σε ελάχιστα χιλιοστά μέσα στο σώμα σας χωρίς να προκαλούν πόνο. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι με τον βελονισμό αντιμετωπίζεται με επιτυχία πληθώρα παθολογικών καταστάσεων. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την πάθηση, την σοβαρότητά της και την ηλικία και καθορίζεται σε συνεργασία με τον θεραπευτή σας. Η εφαρμογή του βελονισμού στην οξεία φάση  παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα συμβάλλοντας ταχύτατα στην αντιμετώπιση του πόνου.

Όλο και περισσότερο ο βελονισμός, χρησιμοποιείται για τη γενική ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του άγχους αλλά και της ψυχικής θεραπείας. Πρόκειται για μια θεραπεία που λειτουργεί συμπληρωματικά στην ιατρική και εφαρμόζεται σε ιατρεία και κλινικές του εξωτερικού, ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία, από τους περισσότερους γιατρούς.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική ερμηνεύει τον βελονισμό ως μια τεχνική για την εξισορρόπηση της ροής ενέργειας ή της δύναμης ζωής – γνωστή ως qi (chee) – που πιστεύεται ότι ρέει μέσα από μονοπάτια (μεσημβρινούς) στο σώμα μας. Με την τοποθέτηση βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος αυτών των μεσημβρινών, θεωρείται ότι θα επέλθει επανεξισορρόπηση της ίδιας της ενέργειάς μας.

Ο βελονισμός θεραπεύει

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται κυρίως για την ανακούφιση από τους πόνους που συνδέονται με μια ποικιλία ασθενειών και καταστάσεων, όπως:

-Ναυτία και έμετος

-Πονόδοντος

-Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

-Πόνοι τοκετού

-Πόνοι στη μέση

-Πονόλαιμος

-Οστεοαρθρίτιδα

-Κράμπες εμμηνόρροιας

-Διαταραχές του αναπνευστικού, όπως η αλλεργική ρινίτιδα

Οι κίνδυνοι του βελονισμού ειναι ελαχιστοι

Οι κίνδυνοι του βελονισμού είναι ελάχιστοι ειδικά αν έχετε απευθυνθεί σε έναν ικανό, διαπιστευμένο επαγγελματία βελονισμού που χρησιμοποιεί αποστειρωμένες βελόνες. Συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες περιλαμβάνουν πόνο και μικρή αιμορραγία στα σημεία που εισήχθησαν οι βελόνες, μελάνιασμα και μώλωπες μπορούν να εμφανιστούν στις περιοχές μετά την αφαίρεση των βελόνων ή ναυτία, κούραση, υπνηλία, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις τάσεις λιποθυμίας. Σε γενικές γραμμές, όμως, δεν αναφέρονται ιδιαίτερα ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι βελόνες μίας χρήσης είναι πλέον το πρότυπο πρακτικής, οπότε ο κίνδυνος μόλυνσης είναι ελάχιστος. Δεν ενδείκνυται ο βελονισμός για τον οργανισμό σας εάν:

-Έχετε αιμορραγική διαταραχή, οπότε οι πιθανότητές σας για αιμορραγία ή μώλωπες από τις βελόνες αυξάνονται.

-Έχετε βηματοδότη. Ο βελονισμός που περιλαμβάνει την εφαρμογή ήπιων ηλεκτρικών παλμών μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του βηματοδότη.

-Είστε έγκυος.

 

Είναι τελικά επικίνδυνος ο βελονισμός: Όχι αν επιλέξτε έναν επαγγελματία βελονιστή

Εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε θεραπείες με την μέθοδο του βελονισμού, ακολουθήστε τα ίδια βήματα που θα κάνατε εάν ψάχνατε για καποιο επαγγελματία της υγείας:

-Ρωτήστε τους ανθρώπους που εμπιστεύεστε για συστάσεις.

-Συζητήστε με τον θεραπευτή. Ρωτήστε τι αφορά η θεραπεία, πόσο πιθανό είναι να αντιμετωπιστεί η κατάστασή σας και πόσο θα κοστίσει.

Για να καθορίσετε τον τύπο θεραπείας βελονισμού που θα σας βοηθήσει περισσότερο, ο ειδικός μπορεί να σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, το ιστορικό σας και τον τρόπο ζωής σας.

Οι συνεδρίες συνήθως διαρκούν περίπου μία ώρα, μία ή δύο θεραπείες την εβδομάδα ανάλογα με την περίπτωση. Ο αριθμός των θεραπειών θα εξαρτηθεί από την πάθηση που αντιμετωπίζεται και τη σοβαρότητα της. Γενικά, καλό θα είναι να πραγματοποιήσετε έξι έως οκτώ θεραπείες.

Η εισαγωγή βελόνας

Οι βελόνες εισάγονται σε διάφορα σημεία του σώματός σας, σε κανάλια ενέργειας που ονομάζονται μεσημβρινοί. Οι βελόνες είναι πολύ λεπτές, οπότε η εισαγωγή συνήθως προκαλεί ελάχιστη δυσφορία. Οι άνθρωποι συχνά δεν αισθάνονται ότι έχουν εισαχθεί βελόνες στο δέρμα τους. Μεταξύ 30 με 100 βελόνες χρησιμοποιούνται σε μια τυπική θεραπεία.

Ο θεραπευτής σας μπορεί να μετακινήσει ή να στρέψει απαλά τις βελόνες μετά την τοποθέτηση ή να εφαρμόσει θερμότητα ή ήπιους ηλεκτρικούς παλμούς στις βελόνες.

Όσον αφορά την αφαίρεση βελόνων, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι βελόνες παραμένουν στη θέση τους για 10 έως 20 λεπτά, ενώ βρίσκεστε ακόμα και χαλαρώνετε.

Οι ευεργετικές ιδιότητες

Ο βελονισμός διορθώνει τις ενεργειακές διαταραχές του σώματος, ενώ παράλληλα αφυπνίζει τις δυνάμεις της αυτοϊασης. Από την πρώτη στιγμή θα νιώσετε μια ανακούφιση καθώς μειώνεται η ένταση του πόνου και χαλαρώνει ο μυς.

Έχει σημαντική αναλγητική δράση, η οποία είναι μεγάλης διάρκειας κι έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει και τον οξύ αλλά και τον χρόνιο πόνο. Ακόμη, έχει αντιφλεγμονώδη δράση με αποτέλεσμα να εξισορροπεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ δρα παράλληλα με τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε ενισχύοντας την δράση της. Μπορεί να έχει αποτελέσματα σε περιπτώσεις που η προσλαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αποτελεσματική.

Πρόκειται για ασφαλή θεραπεία αρκεί να εφαρμόζεται από έναν εξειδικευμένο βελονιστή που ενδέχεται να διαγνώσει κάποια άλλη πάθηση που χρήζει περαιτέρω θεραπείας. Όλοι λοιπόν μπορούν να επωφεληθούν από τις ευεργετικές ιδιότητες του θεραπευτικού βελονισμού χωρίς να υπάρχουν σοβαρές αντενδείξεις ή περιορισμοί.

Έχει παρενέργειες  βελονισμός;

Οι πιο κοινές παρενέργειες του βελονισμού, είναι συνήθως ωφέλιμες για τον οργανισμό και επιθυμητές από όλους τους ανθρώπους. Ποιος δεν θα επιθυμούσε να βελτιωθεί ο ύπνος του, να αυξηθεί η ενεργητικότητα του, να αποκτήσει πνευματική διαύγεια και να μειωθεί το στρες του. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες παρενέργειες κατά την διαδικασία του βελονισμού, οι οποίες είναι λιγότερο ευχάριστες για τον οργανισμό μας.

Ευτυχώς, αυτές οι δυσάρεστες παρενέργειες δεν είναι τόσο συχνές, όσο οι ωφέλιμες και μπορούν να εμφανιστούν περιστασιακά και όχι όλες μαζί. Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ποιες είναι και πόσο επηρεάζουν την υγεία μας.

Φυσικά καμία από αυτές τις παρενέργειες του βελονισμού δεν αποτελεί απειλή για την ζωή μας και δεν είναι επικίνδυνη. Πρέπει όμως να είμαστε ενημερωμένοι για αυτές, ώστε εάν εμφανιστούν να μην ανησυχήσουμε. Είναι τελείως αβλαβής και σπάνιες.

Εμπειρικά έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι παρενέργειες του βελονισμού είναι επτά. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται το αίσθημα της κούρασης, ο πόνος, οι κοκκινίλες, οι μυϊκές συσπάσεις, η ζαλάδα και η συναισθηματική απελευθέρωση.

Κατά την διάρκεια του βελονισμού, κάποιοι άνθρωποι παρατηρούν αξιοσημείωτη βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Οι περισσότεροι όμως αισθάνονται χειρότερα πριν αρχίσουν να καλυτερεύουν. Στην ιατρική αυτό το στάδιο αναφέρεται ως «θεραπευτική κρίση».

Ως παράδειγμα, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε ένα πραγματικό περιστατικό που αντιμετωπίσαμε. Πελάτης με χρόνια αλλεργική ρινίτιδα. Μετά τη πρώτη συνεδρία , το σύμπτωμα της δυσκολίας στην αναπνοή επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό, αλλά ξαφνικά αποχώρησε μόνο του μετά από μιάμιση μέρα. Η μύτη είχε ανοίξει εντελώς και ανέπνεε κανονικά, σαν να μην είχε ποτέ πρόβλημα.

Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα ξεκινά να πολεμά τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό. Έτσι προκαλείται όχι μόνο επιδείνωση των τρεχόντων συμπτωμάτων, αλλά και έξαρση παλαιότερων που ήταν ανενεργά.

Ο βελονισμός βοηθά στην αφύπνιση της ικανότητας που έχει ο οργανισμός μας να θεραπεύεται από μόνος του. Έτσι λοιπόν, οδηγούμαστε σε επίθεση της σωματικής μας ευαισθητοποίησης. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επιφέρει άμεσα θετικά αποτελέσματα, αλλά μπορεί και να αυξήσει την ευαισθησία του σώματος, ‘ξυπνώντας’ παλαιότερα συμπτώματα.

Ποιές είναι οι σπάνιες παρενέργειες;

Με την εμφάνιση αυτών των παρενεργειών, μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι η θεραπεία μας έχει ξεκινήσει και βαίνει ομαλώς. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση του βελονισμού σημαίνει ότι ο αρχικός μας στόχος έχει αρχίσει να επιτυγχάνεται.

Κούραση:

Συνήθως, μετά από μια συνεδρία βελονισμού, οι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν μια εξάντληση και μια αδυναμία. Αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Είναι σημάδι του σώματος που σας προειδοποιεί ότι πρέπει να ξεκουραστείτε.

Καλό θα ήταν να αναπαυτείτε εκείνη την ημέρα και να χαλαρώσετε. Την επομένη, θα παρατηρήσετε ότι ο συνδυασμός ξεκούρασης και βελονισμού θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα και πιο ανανεωμένοι.

Πόνος:

Μετά από την αφαίρεση των βελόνων, τα μέλη του σώματος μπορεί να αισθανθούν πόνο. Οι συνηθέστερες περιοχές του σώματος που είναι πιο ευαίσθητες στις βελόνες είναι τα χέρια και τα πόδια, ειδικά στο σημείο που έχει να κάνει με το λεπτό έντερο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείχτη.

Ο πόνος από τον βελονισμό εξασθενεί μέσα σε 24 ώρες. Ωστόσο, οι μεγάλες απελευθερώσεις στα σημεία ώθησης, ίσως αφήσουν κάποια υπολείμματα πόνου, τα οποία θα διαρκέσουν λίγες μέρες. Οι ειδικοί του βελονισμού θα σας ενημερώσουν από πριν για τις ενοχλήσεις που θα νιώσετε και πόσο θα διαρκέσουν.

Κοκκινίλες:

Μια λιγότερο κοινή παρενέργεια του βελονισμού είναι οι κοκκινίλες, οι οποίες μπορούν να εμφανιστούν στο σημείο ώθησης, αλλά και μετά την αφαίρεση της βελόνας. Αυτοί είναι το αποτέλεσμα εξωτερίκευσης της εσωτερικής παθολογίας στο σημείο αυτό.

Σαφώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία μας και θα εξαφανιστούν τα σημάδια σύντομα. Δεν εμφανίζεται σε όλους τους ασθενείς.

Συσπάσεις μυών:

Κατά την διάρκεια τοποθέτησης της βελόνας στα σημεία ώθησης, παρατηρούνται συσπάσεις των μυών στα σημεία αυτά αλλά και σε απομακρυσμένα που δεν έχουν βελόνες. Αυτό είναι σημάδι ενεργοποίησης του μεσημβρινού. Ωστόσο, δεν είναι ανησυχητικό εάν οι άνθρωποι εμφανίσουν ακούσιες συσπάσεις κατά την διάρκεια των συνεδριών ή μετά από τον βελονισμό.

Ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτής της παρενέργειας βελονισμού είναι η πίεση στα σημεία όπου κάποιος νιώθει να συσπάται ο μυς του.

Ζαλάδα:

Μια άλλη σπάνια παρενέργεια βελονισμού είναι η ζαλάδα, η οποία μπορεί να προκληθεί μετά από την συνεδρία. Συνήθως συμβαίνει όταν ο ασθενής σηκωθεί απότομα. Είναι σημαντικό να είστε νηστικοί πριν από κάθε συνεδρία βελονισμού και να πάρετε τον χρόνο σας πριν αποχωρήσετε.

Εάν αισθανθείτε το αίσθημα της ζαλάδας, ενημερώστε τον βελονιστή σας και καθίστε λίγο στην αίθουσα αναμονής μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα, παίρνοντας βαθιές εισπνοές.

Ο βελονισμός είναι μια έντονη φυσική και συναισθηματική εμπειρία και για αυτόν τον λόγο ο οργανισμός μας χρειάζεται χρόνο μέχρι να επανέλθει στις κανονικές του λειτουργίες.

Συναισθηματική απελευθέρωση:

Μερικές φορές οι άνθρωποι γίνονται υπερβολικά ευαίσθητοι κατά την διάρκεια του βελονισμού και μπορεί να κλάψουν. Αυτό δεν είναι απόρροια του πόνου, αλλά της απελευθέρωσης των συναισθημάτων τους. Μια θετική και εκπληκτική εμπειρία κυρίως για όσους τείνουν να είναι περισσότερο συναισθηματικά εγκρατείς.

Η υπερ-ευαισθητοποίηση και το κλάμα κατά την διάρκεια των συνεδριών και μετά είναι απολύτως φυσιολογικό. Αποτελεί επίσης την απόδειξη ότι ο βελονισμός έχει αρχίσει να λειτουργεί.

Για τον βελονισμό η συναισθηματική και η σωματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι η συναισθηματική αυτή απελευθέρωση είναι έντονη και ενοχλητική προς εσάς πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον θεραπευτή σας.

Scroll to Top