• ειίναι επικίνδυνος ο βελονισμός
    Είναι επικίνδυνος ο βελονισμός;

Είναι επικίνδυνος ο βελονισμός;

Συχνά δεχόμαστε απο το κοινό την ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο του να είναι επικίνδυνος ο βελονισμός.Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως παραμένει ανενημέρωτο για τα οφέλη του βελονισμού αλλά και την συμβολή του στην διατήρηση της καλής υγείας .

Πολλοί είναι εκείνοι που είναι αρκετά επιφυλακτικοί καθώς δεν έχει σχέση με την κλασσική ιατρική πρακτική, ενώ θεωρούν ότι έχει και κάποιο βαθμό επικινδυνότητας. Από την άλλη όμως ,υπάρχουν και εκείνοι που είδαν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην υγεία τους, παρατηρώντας μια σημαντική βελτίωση μετά την εφαρμογή του.

Ο βελονισμός είναι μια  ιατρική θεραπευτική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων. Το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που έχουν δοκιμάσει τη μέθοδο του βελονισμού, αναφέρουν πως είχαν θεαματικά αποτελέσματα όπως: περισσότερη ενέργεια, βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, πνευματική διαύγεια, μείωση άγχους.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία του βελονισμού

Ο βελονισμός περιλαμβάνει την εισαγωγή πολύ λεπτών βελόνων μέσα από το δέρμα σας, οι οποίες μπαίνουν σε ελάχιστα χιλιοστά μέσα στο σώμα σας χωρίς να προκαλούν πόνο. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι με τον βελονισμό αντιμετωπίζεται με επιτυχία πληθώρα παθολογικών καταστάσεων. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την πάθηση, την σοβαρότητά της και την ηλικία και καθορίζεται σε συνεργασία με τον θεραπευτή σας. Η εφαρμογή του βελονισμού στην οξεία φάση  παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα συμβάλλοντας ταχύτατα στην αντιμετώπιση του πόνου.

Όλο και περισσότερο ο βελονισμός, χρησιμοποιείται για τη γενική ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του άγχους αλλά και της ψυχικής θεραπείας. Πρόκειται για μια θεραπεία που λειτουργεί συμπληρωματικά στην ιατρική και εφαρμόζεται σε ιατρεία και κλινικές του εξωτερικού, ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία, από τους περισσότερους γιατρούς.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική ερμηνεύει τον βελονισμό ως μια τεχνική για την εξισορρόπηση της ροής ενέργειας ή της δύναμης ζωής – γνωστή ως qi (chee) – που πιστεύεται ότι ρέει μέσα από μονοπάτια (μεσημβρινούς) στο σώμα μας. Με την τοποθέτηση βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος αυτών των μεσημβρινών, θεωρείται ότι θα επέλθει επανεξισορρόπηση της ίδιας της ενέργειάς μας.

Ο βελονισμός θεραπεύει

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται κυρίως για την ανακούφιση από τους πόνους που συνδέονται με μια ποικιλία ασθενειών και καταστάσεων, όπως:

 

-Ναυτία και έμετος

-Πονόδοντος

-Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

-Πόνοι τοκετού

-Πόνοι στη μέση

-Πονόλαιμος

-Οστεοαρθρίτιδα

-Κράμπες εμμηνόρροιας

-Διαταραχές του αναπνευστικού, όπως η αλλεργική ρινίτιδα

Οι κίνδυνοι του βελονισμού ειναι ελαχιστοι

Οι κίνδυνοι του βελονισμού είναι ελάχιστοι ειδικά αν έχετε απευθυνθεί σε έναν ικανό, διαπιστευμένο επαγγελματία βελονισμού που χρησιμοποιεί αποστειρωμένες βελόνες. Συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες περιλαμβάνουν πόνο και μικρή αιμορραγία στα σημεία που εισήχθησαν οι βελόνες, μελάνιασμα και μώλωπες μπορούν να εμφανιστούν στις περιοχές μετά την αφαίρεση των βελόνων ή ναυτία, κούραση, υπνηλία, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις τάσεις λιποθυμίας. Σε γενικές γραμμές, όμως, δεν αναφέρονται ιδιαίτερα ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι βελόνες μίας χρήσης είναι πλέον το πρότυπο πρακτικής, οπότε ο κίνδυνος μόλυνσης είναι ελάχιστος. Δεν ενδείκνυται ο βελονισμός για τον οργανισμό σας εάν:

-Έχετε αιμορραγική διαταραχή, οπότε οι πιθανότητές σας για αιμορραγία ή μώλωπες από τις βελόνες αυξάνονται.

-Έχετε βηματοδότη. Ο βελονισμός που περιλαμβάνει την εφαρμογή ήπιων ηλεκτρικών παλμών μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του βηματοδότη.

-Είστε έγκυος.

 

Είναι τελικά επικίνδυνος ο βελονισμός: Όχι αν επιλέξτε έναν επαγγελματία βελονιστή

Εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε θεραπείες με την μέθοδο του βελονισμού, ακολουθήστε τα ίδια βήματα που θα κάνατε εάν ψάχνατε για καποιο επαγγελματία της υγείας:

-Ρωτήστε τους ανθρώπους που εμπιστεύεστε για συστάσεις.

-Συζητήστε με τον θεραπευτή. Ρωτήστε τι αφορά η θεραπεία, πόσο πιθανό είναι να αντιμετωπιστεί η κατάστασή σας και πόσο θα κοστίσει.

Για να καθορίσετε τον τύπο θεραπείας βελονισμού που θα σας βοηθήσει περισσότερο, ο ειδικός μπορεί να σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, το ιστορικό σας και τον τρόπο ζωής σας.

Οι συνεδρίες συνήθως διαρκούν περίπου μία ώρα, μία ή δύο θεραπείες την εβδομάδα ανάλογα με την περίπτωση. Ο αριθμός των θεραπειών θα εξαρτηθεί από την πάθηση που αντιμετωπίζεται και τη σοβαρότητα της. Γενικά, καλό θα είναι να πραγματοποιήσετε έξι έως οκτώ θεραπείες.

Η εισαγωγή βελόνας

Οι βελόνες εισάγονται σε διάφορα σημεία του σώματός σας, σε κανάλια ενέργειας που ονομάζονται μεσημβρινοί. Οι βελόνες είναι πολύ λεπτές, οπότε η εισαγωγή συνήθως προκαλεί ελάχιστη δυσφορία. Οι άνθρωποι συχνά δεν αισθάνονται ότι έχουν εισαχθεί βελόνες στο δέρμα τους. Μεταξύ 30 με 100 βελόνες χρησιμοποιούνται σε μια τυπική θεραπεία.

Ο θεραπευτής σας μπορεί να μετακινήσει ή να στρέψει απαλά τις βελόνες μετά την τοποθέτηση ή να εφαρμόσει θερμότητα ή ήπιους ηλεκτρικούς παλμούς στις βελόνες.

Όσον αφορά την αφαίρεση βελόνων, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι βελόνες παραμένουν στη θέση τους για 10 έως 20 λεπτά, ενώ βρίσκεστε ακόμα και χαλαρώνετε.

Οι ευεργετικές ιδιότητες

Ο βελονισμός διορθώνει τις ενεργειακές διαταραχές του σώματος, ενώ παράλληλα αφυπνίζει τις δυνάμεις της αυτοϊασης. Από την πρώτη στιγμή θα νιώσετε μια ανακούφιση καθώς μειώνεται η ένταση του πόνου και χαλαρώνει ο μυς.

Έχει σημαντική αναλγητική δράση, η οποία είναι μεγάλης διάρκειας κι έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει και τον οξύ αλλά και τον χρόνιο πόνο. Ακόμη, έχει αντιφλεγμονώδη δράση με αποτέλεσμα να εξισορροπεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ δρα παράλληλα με τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε ενισχύοντας την δράση της. Μπορεί να έχει αποτελέσματα σε περιπτώσεις που η προσλαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αποτελεσματική.

Πρόκειται για ασφαλή θεραπεία αρκεί να εφαρμόζεται από έναν εξειδικευμένο βελονιστή που ενδέχεται να διαγνώσει κάποια άλλη πάθηση που χρήζει περαιτέρω θεραπείας. Όλοι λοιπόν μπορούν να επωφεληθούν από τις ευεργετικές ιδιότητες του θεραπευτικού βελονισμού χωρίς να υπάρχουν σοβαρές αντενδείξεις ή περιορισμοί.

Αθήνα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Call Now Button