Γιατί τα γλυκαντικά παχαίνουν

Γιατί τα γλυκαντικά παχαίνουν

Μεγάλη αμερικανική ελεγχόμενη έρευνα σε 80.00 γυναίκες, έδειξε ότι ετησίως, το σωματικό βάρος όσων καταναλώνουν σε τακτική βάση τεχνητές γλυκαντικές ύλες αυξάνεται περισσότερο συγκριτικά με τα άτομα που δεν τις καταναλώνουν. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το εύρημα ότι η διάδοση της χρήσης των γλυκαντικών συνεπάγεται και αύξηση της κοινής ζάχαρης και των σακχαρωδών τροφίμων.

Με άλλα λόγια, όσο περισσότερες τεχνητές γλυκαντικές ύλες καταναλώνουμε, τόσο αυξάνονται οι βουλιμικές μας τάσεις. Άλλωστε, αυτά τα γλυκαντικά είναι πατενταρισμένα ως “διεγερτικά της όρεξης”.

Ένας μεγάλος όγκος στοιχείων δείχνει ότι αυτές οι τοξικές γλυκαντικές ουσίες ευνοούν την παχυσαρκία. Έρευνες από το Πανεπιστήμιο Πέρντιου δείχνουν ότι η ομάδα που λάμβανε τεχνητές γλυκαντικές ύλες κατανάλωνε τριπλάσιες θερμίδες από την ομάδα που λάμβανε κοινή ζάχαρη. Σύμφωνα με την μελέτη, η ζάχαρη τελικά είναι πολύ λιγότερο παχυντική συγκριτικά με τις τεχνικές γλυκαντικές ύλες. Ωστόσο, η πρόσληψη της κοινής ζάχαρης δεν είναι ευεργετική για την υγεία κανενός.

Οι περισσότεροι συμβατικοί γιατροί συνιστούν στους υπέρβαρους ασθενείς τους να καταναλώνουν ανθρακούχα ροφήματα διαίτης και sweet ‘n low προκειμενου να χάσουν βάρος. Εν τούτις, εξαιτίας των συμβουλών τους, οι ασθενείς αποζητούν θερμίδες και καταναλώνουν αφειδώς ανθυγιεινούς υδατάνθρακες. Η πανδημία παχυσαρκίας έχει πάρει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις από τότε που διαδόθηκαν τα τρόφιμα και τα ροφήματα διαίτης. Η ακόλουθη εξήγηση, λύνει το μυστήριο.

Ο οργανισμός μας διαθέτει έναν αυτορρυθμιστικό μηχανισμό, ένα “θερμοστάτη” ο οποίος υπολογίζει τη ποσότητα ενέργειας (ή θερμίδων) που λαμβάνει από κάθε γεύμα. Όταν ο οργανισμός λαμβάνει επαρκή ενέργεια από ένα γεύμα, τότε το στόμα, το στομάχι, το έντερο και το ήπαρ στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο, τα οποία δηλώνουν ότι οι ενεργειακές απαιτήσεις του καλύφθηκαν. Κατά συνέπεια, το νευρικό σύστημα εκκρίνει ορμόνες οι οποίες διακόπτουν την επιθυμία για περαιτερω πρόσληψη τροφής.

Το αίσθημα κορεσμού είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την υγεία μας, γιατί χωρίς αυτό θα θέλαμε να τρώμε ακατάπαυστα και δεν θα νιώθαμε ποτέ ικανοποίηση. Αν, για παράδειγμα, ένα γεύμα περιέχει ελάχιστη ενέργεια, ή όχι επαρκή ενέργεια για να καλυφθούν οι ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού, τότε ο οργανισμός μας θα μας παρακινήσει να φάμε περισσότερο στο επόμενο γεύμα μας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός αντισταθμίζει την ελλιπή ενέργεια που έλαβε στο προηγούμενο γεύμα. Το ίδιο συμβαίνει όταν η αγκνι (πεπτική δύναμη) είναι εξασθενημένη και το άτομο δεν λαμβάνει επαρκή ενέργεια από την τροφή που προσλαμβάνει.

Από την άλλη, αν σε ένα γεύμα καταναλώσουμε ένα πιάτο με υψηλότερη θερμιδική αξία από αυτή που ζητά ο οργανισμός, το σώμα μας θα ζητήσει λιγότερη ενέργεια στο επόμενο γεύμα. Ο οργανισμός προσπαθεί πάντα να διατηρεί τα βασικά του ενεργειακά επίπεδα ισορροπημένα.

Όταν, λοιπόν, δεν τρώμε επαρκώς, με επακόλουθο να μην καλύπτονται οι ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού μας, το σώμα μας αποζητά περισσότερη τροφή την επόμενη μέρα, τη μεθεπόμενη και ούτω καθεξής. Αυτό προκαλεί χρόνια υπερφαγία και συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων τροφής χαμηλής ενεργειακής αξίας στο έντερο. Επειδή ο οργανισμός αδυνατεί να πέψει και να απορροφήσει την τροφή χαμηλής ενεργειακής αξίας, τη μετατρέπει σε λίπη και απόβλητα, με επακόλουθο τη συμφόρηση στο λεμφικό, πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα.

Αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία το σώμα στέλνει σήματα υποσισιτισμού. Και το άτομο αρχίζει να αποζητά τροφή, ιδίως υδατάνθρακες όπως η κοινή ζάχαρη, η σοκολάτα, τα γλυκά ροφήματα, ο καφές, κτλ, προκειμένου να προσλάβει ενέργεια άμεσα. Ωστόσο, αυτοί οι υδατάνθρακες όπως η κοινή ζάχαρη, η σοκολάτα, τα γλυκά ροφήματα, ο καφές κτλ. προκειμένου να προσλάβει ενέργεια άμεσα. Ωστόσο, αυτοί οι υδατάνθρακες περιέχουν “κούφιες” θερμίδες και απλώς αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος για μικρό χρονικό διάστημα. Μετά από λίγο, τα επίπεδα του σακχάρου πέφτουν κάτω από το φυσιολογικό και το άτομο αισθάνεται μελαγχολία, νευρικότητα και εξάντληση.

Αν είστε υπέρβαροι και πιστεύετε ότι θα μειώσετε το βάρος σας μειώνοντας την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, θα απογοητευτείτε. Μέσα σε λίγες ημέρες, το σώμα σας θα εξαντληθεί και θα θέλετε να φάτε περισσότερο, με επακόλουθο τη βουλιμία. Αν εξακολουθήσετε να μην τρώτε επαρκώς, θα μελαγχολήσετε και θα αρχίσετε να υποφέρετε από σοβαρές βουλιμικές κρίσεις. Ο οργανισμό σας θα θεωρήσει ότι διανύει περίοδο λιμού και θα προσπαθήσει να μετατρέψει την τροφή σε αποθέματα λίπους, ώστε να είναι προετοιμασμένος για τον επόμενο λιμό. Μετά από κάθε “οικειοθελή ασιτία” ή “αδυνατιστική δίαιτα”, ο οργανισμός θα προσπαθεί να αυξήσει το βάρος του ταχύτερα σε σχέση με πριν. Αυτό είναι γνωστό ως “φαινόμενο γιογιό”.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο μετατρέπει θερμίδες σε θερμότητα, η οποία διαφεύγει από τον οργανισμό. Η κύρια πηγή αυτής της ενέργειας είναι ο καστανός λιπώδης ιστός, ο οποίος έχει πλούσια αιμάτωση και βρίσκεται κοντά στις μεγάλες αρτηρίες και τις μασχάλες.

Νέες έρευνες δείχνουν ότι σε ορισμένα παχύσαρκα άτομα, αυτός ο μηχανισμός είναι διαταραγμένος και ότι ακόμα και οι καλύτεροι διατροφικοί κανόνες είναι ανώφελοι. Ωστόσο, αυτή τη διαταραχή μπορεί να οφείλεται στην καταπόνηση του πεπτικού συστήματος από τις συχνές δίαιτες.

Επειδή οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες είναι τρόφιμα χαμηλής θερμιδικής αξίας, ο οργανισμός τις διαχειρίζεται με τον τρόπο που προαναφέρθηκε. Αναγνωρίζει τη πλήρη απουσία ενέργειας και δίνει σήματα “χαμηλής ενέργειας”, με επακόλουθο τη διέγερση της όρεξης. Η βιομηχανία τροφίμων και ζωοτροφών έχει επίγνωση αυτού του μηχανισμού. Οι ζωοτροφές περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις σακχαρίνης, προκειμένου να διεγείρεται η όρεξη του ζώου και να επισπεύδεται η ανάπτυξή του. Ο μηχανισμός απαντά και στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Ένα πιο σοβαρό πρόβλημα προκύπτει όταν το άτομο καταναλώνει τεχνητές γλυκαντικές ύλες σε μόνιμη βάση. Επειδή οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες διεγείρουν επανειλημμένα τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας που ανιχνεύουν τη γλυκιά γεύση, ο εγκέφαλος αποστέλλει συνεχώς σήματα πείνας.

Παράλληλα το ήπαρ λαμβάνει εντολή από τον εγκέφαλο να αποθηκεύει τα σάκχαρα, με επακόλουθο τη χρόνια κόπωση. Το πάγκρεας που εσφαλμένα θεωρούσε ότι στο αίμα εισδύει πραγματική ζάχαρη, τελικά αντιλαμβάνεται ότι εξαπατήθηκε και μειώνει την έκκριση ινσουλίνης. Και ο οργανισμός αντιδρά με κατάθλιψη.

Αν θέλετε να προστατέψετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από τις φρικώδεις συνέπειες των πλανερών πρακτικών της βιομηχανίας τροφίμων και να ωφελείστε από τα τρόφιμα που καταναλώνετε, προτιμήστε τα φρούτα, τα λαχανικά, τους σπόρους, τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια. Να ετοιμάζεται μόνοι σας τα γεύματά σας από πρώτες ύλες που θα επιλέγετε εσείς.

Αποσπάσματα από το βιβλίο “Το πλήρες βιβλίο της εναλλακτικής ιατρικής”, 2ος τόμος, εκδόσεις Διόπτρα

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top