κολικοί νεφρού

Κολικοί νεφρού και η αντιμετωπιση τους με ομοιοπαθητική

 

Οι κολικοί του νεφρού είναι οι πόνοι που εντοπίζονται στην περιοχή όπου βρίσκονται τα νεφρά μας, αλλά και συχνά αντανακλούν στην περιοχή της πλάτης μας.

Οι αιτίες των κωλικών Νεφρού

Προκαλούνται από τον σχηματισμό χολόλιθων (πέτρες) στο ουροποιητικό σύστημα, οι οποίοι εμποδίζουν την ομαλή του λειτουργία. Ο σκοπός των νεφρών είναι να φιλτράρουν τα οργανικά απόβλητα που υπάρχουν στα ούρα ώστε να τα αποβάλλουμε. Κάποιες φορές όμως αυτές οι ανεπιθύμητες ουσίες σχηματίζουν μικρές πέτρες. Αυτές μπορεί να είναι συγκεντρώσεις ασβεστίου, καλίου ή νατρίου οι οποίες φράζουν το ουροποιητικό μας σύστημα, μπλοκάροντας την ροή των ούρων, στην προσπάθειά τους να κινηθούν στους σωλήνες του.

Οι πέτρες αυτές μπορεί να εντοπιστούν στα νεφρά, την ουροδόχο κύστη ή και τους σωλήνες που μεσολαβούν στο ουροποιητικό σύστημα. Ο σχηματισμός στων χολόλιθων ευνοείται από την πυκνότητα των ούρων, γεγονός που ευνοεί την κρυστάλλωση των μετάλλων που τους σχηματίζουν.

Όταν οι πέτρες αυτές σχηματιστούν και εγκατασταθούν σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού μας συστήματος, συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Γίνονται όμως αντιληπτές όταν αποφασίσουν να κινηθούν μέσα στα νεφρά ή την ουροδόχο κύστη ή να περάσουν διαμέσου των σωλήνων του ουροποιητικού. Τότε εμφανίζονται οι κολικοί του νεφρού.

Κολικοί νεφρού: Τα αίτια της εμφάνισης τους

Ο καθένας μας μπορεί να εμφανίσει κολικό νεφρού εξαιτίας χολόλιθων. Η ηλικία από 20 – 30 ετών θεωρείται πως είναι επιρρεπής στην νόσο. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν είναι: ουρολοίμωξη, χημειοθεραπεία, ουρική αρθρίτιδα, υπερασβεστουρία, νεφρική ανεπάρκεια, νόσοι του λεπτού εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn), περίσσεια κυστίνης ή ουρικού οξέος στα ούρα κ.α.

Συμπτώματα των κολικών του νεφρού

Οι κολικοί νεφρού δίνουν συμπτώματα που μπορεί να είναι περιστασιακά ή να υπάρχουν σε καθημερινή βάση. Κάποια από αυτά είναι: πόνος στην κοιλιά, την πλάτη ή τα πλευρά (το σημείο του πόνου μπορεί να αλλάξει αν μετακινείται η πέτρα), αλλαγή στο χρώμα των ούρων, δυσοσμία των ούρων, ναυτία, εμετός, πυρετός, πόνος στην ούρηση, αίμα στα ούρα, συχνοουρία και επιτακτική ανάγκη για ούρηση.

Ομοιοπαθητική θεραπεία για τους κολικούς των νεφρών

Οι κολικοί νεφρού μπορούν να αντιμετωπιστούν και να προληφθούν με την βοήθεια των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων. Η ομοιοπαθητική θεραπεία αποτρέπει την επανεμφάνιση χολόλιθων με τις προβλεπόμενες δόσεις συγκεκριμένων σκευασμάτων, τα οποία θα σας συστήσει ο ειδικός θεραπευτής.

Η αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έκτακτο μέτρο ή ως μακροπρόθεσμη θεραπεία, ανάλογα με την περίσταση.

Υπάρχει περίπτωση οι χολόλιθοι να αποβληθούν μόνοι τους από τον οργανισμό, αλλά να ξανασχηματιστούν.

Για κάθε ενδεχόμενο, η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά και με τον πιο φιλικό για τον οργανισμό μας τρόπο.

 

 

Scroll to Top