Κατάθλιψη

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια ιατρική ασθένεια που επηρεάζει σώμα και πνεύμα. Είναι γνωστή επίσης, με τους όρους καταθλιπτική διαταραχή και κλινική κατάθλιψη. Αυτή η ασθένεια προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στον τρόπο σκέψης και στα συναισθήματα του ανθρώπου.

Την κατάθλιψη συνοδεύει συνήθως η απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης για δραστηριότητες που άλλοτε ήταν ευχάριστες. Άλλα κοινά συμπτώματα είναι η ανησυχία, η υπερβολική σκέψη, η οξυθυμία ή απογοήτευση, συναισθήματα ανικανότητας ή ενοχής, η αδυναμία συγκέντρωσης, η τάση απομόνωσης του ατόμου από τις κοινωνικές συναναστροφές, η μείωση σεξουαλικής διάθεσης, αϋπνία, κούραση, πονοκέφαλοι, προβλήματα πέψης, αδράνεια και η απώλεια όρεξης.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων πάσχει από καταθλιπτική διαταραχή. Οι γυναίκες συνήθως είναι πιο επιρρεπής σε αυτήν την ιατρική ασθένεια, σε σχέση με τους άντρες. Ο κίνδυνος της κατάθλιψης αυξάνεται με την νόσο του Πάρκινσον, με την σκλήρυνση κατά πλάκας, με τους χρόνιους πόνους, τις καρδιακές παθήσεις και πολλές φορές είναι συνηθισμένη στις γυναίκες τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό.

Οι ασθενείς με κατάθλιψη παρουσιάζουν μικρότερη διάρκεια ζωής, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς καταθλιπτική διαταραχή. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μεγαλύτερης ευαισθησίας που έχουν σε ιατρικές ασθένειες και των τάσεων αυτοκτονίας που εμφανίζουν.

Η κατανόηση της κατάθλιψης μας προβληματίζει εδώ και αιώνες. Μέχρι και σήμερα οι αιτίες εμφάνισης της  δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητές. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες μπορεί να είναι υπαίτιοι για την εμφάνιση της. Κοινός τόπος θα μπορούσε να θεωρηθεί το περιβάλλον του ατόμου καθώς και η κληρονομικότητα.

Ως επί το πλείστον, έχουν παρατηρηθεί βιολογικές διαφορές μεταξύ των ασθενών. Για παράδειγμα, στις αιτίες της καταθλιπτικής διαταραχής μπορούν να συμπεριληφθούν τα επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, η ισορροπία των ορμονών στον οργανισμό, η γενετική, κάποιο παιδικό τραύμα, σημαντικά γεγονότα της ζωής, όπως είναι απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή το υπερβολικό άγχος.

Οι συμβατικές θεραπείες για την συγκεκριμένη ασθένεια περιλαμβάνουν την ψυχοθεραπεία και την λήψη καταπραϋντικών φαρμάκων. 

Ο βελονισμός αποτελεί την άριστη επιλογή θεραπείας κατά της κατάθλιψης, καθώς ανακουφίζει άμεσα τους ασθενείς από τα συμπτώματα και βοηθά αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της μετά από αρκετές συνεδρίες, χωρίς αρνητικές παρενέργειες.

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική προσεγγίζει την καταθλιπτική διαταραχή από μια διαφορετική οπτική γωνία. Αρχικά εστιάζει, στην γενική λειτουργία του σώματος, πως δηλαδή λειτουργούν τα όργανα και τα συστήματα του οργανισμού, το ένα σε σχέση με το άλλο.

Σύμφωνα με αυτήν, οι αιτίες και οι παράγοντες κατάθλιψης τείνουν να είναι διαφορετικοί σε κάθε ασθενή. Για μερικούς ανθρώπους παίζουν ρόλο οι ψυχο-συναισθηματικοί παράγοντες, όπως το υπερβολικό άγχος, η απογοήτευση ή ανησυχία.

Σε άλλους ευθύνεται ο τρόπος ζωής, όπως η έλλειψη δραστηριοτήτων, αλλά και άσκησης στην καθημερινή τους ζωή. Τέλος, η καταθλιπτική διαταραχή μπορεί να οφείλεται σε άλλες ασθένειες ή στην ηλικία, στο φύλο και στον τύπο σώματος.

Ο θεραπευτής λοιπόν, προσεγγίζοντας την ασθένεια με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο, μπορεί να εντοπίσει και να επιλύσει αποτελεσματικά την αιτία και τα συμπτώματα που έχει εμφανίσει ο ασθενής. Αυτό οδηγεί στην αποτελεσματική θεραπεία, εξυπηρετώντας τις διαφορετικές ανάγκες του κάθε ατόμου.

Συνιστάται ειδική διατροφή, αλλαγή του τρόπου ζωής και χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα σημεία πίεσης του σώματος για βελονισμό. Φυσικά, αυτά δεν είναι κοινά για όλους τους ασθενείς, ανάλογα με την αιτία διαμορφώνεται και η θεραπεία.

Γενικά, ο βελονισμός σε συνδυασμό με την χρήση κινέζικων βοτάνων βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση και εξάλειψη της κατάθλιψης.

Προσφέρει στον ασθενή την ικανότητα να χαμογελάσει ξανά και να ανακτήσει την υγιή λειτουργία του οργανισμού του, εξασθενώντας τα συμπτώματα της ασθένειας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα στις συμβατικές θεραπείες ή να αποτελέσει μεμονωμένα μια εναλλακτική λύση θεραπείας.

Οι χρόνιες ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης και η κατάθλιψη χρειάζονται αρκετό χρόνο για να θεραπευτούν, καθώς προκαλούνται από διαφορετικούς παράγοντες. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή μέχρι το σώμα να θεραπευτεί εντελώς.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top