κόπρανα

Πως τα κόπρανα δείχνουν την κατάσταση της υγείας μας

Τα κόπρανα έχουν πολλά να μας πουν για την κατάσταση της υγείας μας, σύμφωνα με την Κινεζική Ιατρική. Οποιαδήποτε ανωμαλία στα κόπρανα, αποτελεί ένδειξη για κάποια πιθανή ασθένεια. Μπορεί να πάρουμε πληροφορίες για κάποια εσωτερικά όργανα που ίσως πάσχουν ή δεν λειτουργούν σωστά, από την πυκνότητα, ρευστότητα, μυρωδιά και το χρώμα των κοπράνων, αλλά και την κινητικότητα του εντέρου. Έτσι γνωρίζοντας τι δεν λειτουργεί καλά στον οργανισμό, μπορούμε να θέσουμε την σωστή διάγνωση που θα μας οδηγήσει και στην σωστή θεραπεία.

Με αυτό το άρθρο θα πάρετε πληροφορίες για το πώς να αναγνωρίσετε αν κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό σας, παρατηρώντας τα κόπρανά σας. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε το πρόβλημα, τόσο το καλύτερο για την αποκατάστασή του.

  1. Τι σημαίνει ¨κανονικά κόπρανα¨;

Για την Κινεζική Ιατρική, φυσιολογικές είναι μια με δύο κενώσεις την ημέρα για έναν ενήλικα. Τα κόπρανα πρέπει να είναι σχηματισμένα, όχι πολύ σκληρά ούτε πολύ μαλακά, το χρώμα πρέπει να είναι καφέ (ούτε σκούρο ούτε ανοιχτό), πρέπει να μην υπάρχει δείγμα τροφής που δεν έχει χωνευτεί ή αίμα ή βλέννα. Η μυρωδιά τους δεν πρέπει να είναι πολύ έντονη. Οι κενώσεις πρέπει να γίνονται με ευκολία και δεν πρέπει να υπάρχει κάποια δυσάρεστη αίσθηση, όπως πόνος ή κάψιμο, πριν ή μετά.

  1. Παρουσιάζετε κάποιο από τα παρακάτω στα κόπρανά σας;
  2. Σκληρά, σκούρα ,έντονα, σβολιασμένα κόπρανα, αέρια, φούσκωμα, δυσκολία στην καθημερινή κένωση; Αυτά τα συμπτώματα υποδεικνύουν ότι το σώμα σας έχει συσσωρευμένη θερμότητα στα έντερα. Παράλληλα με την οποιαδήποτε θεραπεία θα σας δοθεί, αποφύγετε να τρώτε ζεστά και καυτερά φαγητά, καθώς και τηγανιτά. Καταναλώστε τροφές όπως αγγούρι, αχλάδι, μπανάνα, σέλινο, μέλι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γλυκοπατάτα. Η σωστή διατροφή μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση. Αν χρειάζεστε βοήθεια, απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή της Κινεζικής Ιατρικής.
  3. Ξηρά κόπρανα, αργή κινητικότητα του εντέρου; Αυτό συνήθως εμφανίζεται σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, κάποιους με μακρόχρονες ασθένειες ή μετά από επεμβάσεις. Συνήθως υπάρχει έλλειψη υγρών, η οποία κάνει τα κόπρανα στάσιμα στο σώμα για περισσότερο καιρό, κάνοντάς το πιο δύσκολο να αποβληθούν. Προσθέστε μέλι στην διατροφή σας, θρεπτικές σούπες και τροφές που αναφέραμε παραπάνω.
  4. Αρχικά ξηρά σκληρά κόπρανα και κατόπιν αραιά; Νωθρές κινήσεις εντέρου; Δεν είναι καθημερινές οι κενώσεις; Είναι ανοιχτόχρωμες; Πληρότητα στομάχου και φούσκωμα; Πρόσληψη βάρους; Λήθαργος; Πρήξιμο στο σώμα; Όλα αυτά υποδηλώνουν ανεπάρκεια στην σπλήνα, η οποία προκαλεί την λανθασμένη μεταφορά της τροφής στο πεπτικό μας σύστημα. Για να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να καταναλώνετε τροφές όπως: τζίντζερ, αρνί, γαρίδες, φρέσκα κρεμμυδάκια, σκόρδο, μανταρίνι, κρεμμύδια. Θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε κρύα και κατεψυγμένα τρόφιμα.
  5. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου; Κόπρανα σκληρά ή μαλακά; Ακανόνιστα; Στομαχόπονος ή φούσκωμα; Συναισθηματισμός; Προβλήματα ύπνου; Εδώ υποπτευόμαστε ηπατική διαταραχή. Αναδιοργανώστε τον τρόπο ζωής σας, ελαττώνοντας το άγχος, τις πιέσεις και τους συναισθηματισμούς. Ακούστε χαλαρωτική μουσική, πηγαίνετε για περπάτημα ή κολύμπι για να χαλαρώσετε το σώμα σας. Πιείτε πράσινο τσάι ή τσάι μέντας, φάτε πορτοκάλια, καρότα, σέλινο, μπανάνες. Είναι σημαντικό να αποβάλετε το άγχος για την υγεία σας.
  6. Παρουσία αίματος στα κόπρανα; Κάψιμο, πόνος στην πρωκτική περιοχή; Τότε συνήθως έχουμε να κάνουμε με υγρασία ή θερμότητα στο παχύ έντερο ή στο ήπαρ. Έλκη ή αιμορροΐδες μπορεί να εντοπιστούν στο τέλος του παχέος εντέρου ή του πρωκτού. Χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα το συντομότερο. Αποφύγετε ζεστά και καυτερά φαγητά, πιείτε πολλά υγρά. Ένας θεραπευτής της Κινεζικής Ιατρικής, θα σας βοηθήσει να ισορροπήσετε το σώμα σας για να βελτιώσετε την κατάσταση.
  7. Αραιά κόπρανα, συχνή κένωση (τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα); Πόνος χαμηλά στην μέση; Λήθαργος; Μειωμένη λίμπιντο; Κρύα άκρα; Φούσκωμα; Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με εξασθενημένη σπλήνα και γιανγκ νεφρού. Καταναλώστε αρνί, γαρίδες, βοδινό κρέας ή σούπα από αυτό, τζίντζερ, κυνήγι, σκόρδο.
  8. Δύσοσμα κόπρανα σε παιδιά (κάτω των 2 ετών); Νωθρή κινητικότητα εντέρου; Σκούρα πράσινα κόπρανα με φαγητό ή γάλα που δεν έχει χωνευτεί; Ανήσυχος ύπνος; Στομαχόπονος; Τότε το παιδί μπορεί να έχει στασιμότητα της τροφής και της θερμότητας στο έντερο. Αποφύγετε ζεστά ή καυτερά φαγητά και τηγανιτά. Το φαγητό πρέπει να μαγειρεύεται καλά και να τους δίνετε λιγότερο πριν τον ύπνο.
  9. Διάρροια; Σβολωμένα κόπρανα; Σκούρα κόπρανα; Στομαχικές κράμπες; Δύσοσμα κόπρανα; Ναυτία; Λήθαργος; Αδυναμία; Ήπιος πυρετός; Αυτό συνήθως εμφανίζεται όταν επισκεπτόμαστε μια ξένη χώρα, τρώμε ένα συγκεκριμένο φαγητό, ή έχουμε κάποια ίωση. Αν δεν το προσέξουμε μπορεί να διαρκέσει και να επηρεάσει τον οργανισμό μας. Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική πιστεύει ότι αυτό προέρχεται από εξωτερική θερμότητα και τοξίνες. Ταυτόχρονα με την θεραπεία, καταναλώστε απλά φαγητά, λαχανικά και πιείτε πολύ νερό. Αποφύγετε κρύα και πικάντικα φαγητά.

3.Τι να κάνετε αν παρουσιάζετε κάποια από τις παραπάνω ανωμαλίες

  • Αν παρουσιάζετε προβλήματα με τα κόπρανα για αρκετές μέρες, καλό θα ήταν να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.
  • Επισκεφτείτε τον έμπειρο θεραπευτή της Κινεζικής Ιατρικής. Θα χρησιμοποιήσει την διάγνωση της γλώσσας και των σφυγμών για να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος και να το θεραπεύσει. Θα σας προμηθεύσει με φυσικές θεραπείες όπως βότανα, θα σας κάνει βελονισμό και θα σας συμβουλεύσει πώς να χειριστείτε το πρόβλημα με την διατροφή και τον τρόπο ζωής σας.
  • Ολοκληρώνοντας την θεραπεία σας, το σώμα και τα όργανά σας θα έχουν έρθει σε ισορροπία και τα συμπτώματα θα έχουν μειωθεί. Έτσι θα αποκατασταθεί και η κινητικότητα του εντέρου σας. Θα σας δοθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την σύσταση και την κατάσταση του οργανισμού σας, ώστε να αποτρέψετε τυχόν επανεμφάνισή του στο μέλλον, αλλάζοντας τρόπο ζωής και διατροφή.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top