Κράμπες στα πόδια

Κράμπες στα πόδια

Οι κράμπες στα πόδια είναι μία ξαφνική και επίπονη σύσπαση των μυών του κάτω άκρου.

Συνήθως συμβαίνουν όταν το σώμα είναι σε ανάπαυση και κατά κύριο λόγο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι πολλές περιπτώσεις όμως που τις συναντάμε και κατά τη διάρκεια άσκησης.  Οι κράμπες στα πόδια μπορεί να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα, έως και μερικά λεπτά. Οι μύες οι οποίοι κάνουν αυτές τις συσπάσεις είναι οι τετρακέφαλοι (όπου βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του μηρού), οι μηριαίοι (όπου βρίσκονται στο πίσω μέρος του μηρού) και οι γαστροκνήμιοι (όπου βρίσκονται στο πίσω μέρος της κνήμης).

Οι κράμπες στα πόδια έχουν κοινά χαρακτηριστικά και  πολλοί άνθρωποι τις βιώνουν κατά καιρούς, με τους ηλικιωμένους και  γυναίκες που κυοφορούν, να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να βιώσουν το περιστατικό. Τα αίτια που οδηγούν στην σύσπαση αυτή των μυών και τα οποία έχουν να κάνουν ενδεχομένως με την κόπωση των μυών, σχετίζονται με τους ακόλουθους παράγοντες:

 • H έντονη άσκηση εξαιτίας της υπερβολική χρήσης των μυών
 • Η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα σε κρύο νερό
 • Η ακατάλληλη στάση που τοποθετούμε τα πόδια μας για μεγάλο χρονικό διάστημα
 • Πιθανή αφυδάτωση, όπου το σώμα έχει χάσει πάρα πολύ υγρό, ειδικά σε θερμές συνθήκες
 • Κακή ροή του αίματος
 • Εγκυμοσύνη

Οι περισσότερες κράμπες στα πόδια ανταποκρίνονται πολύ καλά με απαλό μασάζ και streching. Ωστόσο, επειδή η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, ο κάθε ένας ανακουφίζεται και με διαφορετική προσέγγιση  στο πρόβλημα. Όσο το πρόβλημα, δεν παίρνει μεγάλες διαστάσεις, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω τεχνικές προκειμένου να ανακουφιστείτε.

 • Τέντωμα του ποδιού
 • Περπάτημα
 • Ζεστό ντους
 • Εφαρμογή ζεστού επιθέματος
 • Ελαφριά μάλαξη κατά μήκος των μυών που έχουν το πρόβλημα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κράμπες στο πόδι είναι περιστασιακές και ακίνδυνες. Ωστόσο, όταν οι κράμπες στα πόδια έχουν μεγάλη συχνότητα ή διάρκεια, τότε θα ήταν χρήσιμο να γίνουν κάποιες εξετάσεις προκειμένου να αποκλειστούν πιθανά προβλήματα υγείας αλλά και να επισκεφθείτε κάποιο ειδικό.

Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, οι κράμπες στα πόδια, έχουν να κάνουν με προβλήματα και δυσαρμονίες οι οποίες έχουν εξωτερική και εσωτερική προέλευση. Τα όργανα που συμμετέχουν στη σωστή λειτουργία των μυών και τενόντων είναι:

 • Tο συκώτι που έχει την ιδιότητα να αποθηκεύει αίμα και είναι υπεύθυνο για την σωστή λειτουργεία των τενόντων
 • Ο σπλήνας που ελέγχει τους μύες
 • Οι νεφροί που ελέγχουν τα κόκκαλα

 

Όταν αυτά τα όργανα είναι αδύναμα εξαιτίας μιας ανισορροπίας της ζωτικής ενέργειας (qi) ή του αίματος, η διαδικασία θρέψης των μυών και τενόντων θα αποτύχει, οπότε και τα άκρα δεν θα κινούνται φυσιολογικά.

Στην περίπτωση των εξωτερικών παθογόνων, όπως είναι το κρύο ή υγρασία αλλά και εξαιτίας τραυματισμών , διαταράσσονται οι λειτουργίες  του αίματος και της ζωτικής ενέργειας (qi) οπότε και προκαλούνται μυϊκές κράμπες. Επειδή το αίμα του σώματος τείνει να επιστρέφει στο συκώτι κατά τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να αποθηκευτεί, το αίμα που υπάρχει στους μύες είναι λιγότερο, και έτσι οι κράμπες στο πόδι  είναι πιο εύκολο να συμβούν κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι θεραπείες της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής για τις κράμπες στα πόδια, έχει ως στόχο να ενισχύσει τα εσωτερικά όργανα (συκώτι, σπλήνας, νεφρούς), να απελευθερώσει τις λειτουργίες του αίματος και της ζωτικής ενέργειας (qi), να θρέψει και να χαλαρώσει τους μυς και τους τένοντες των ποδιών. Η θεραπεία που θα ακολουθηθεί, εξαρτάται από τις ιδιαίτερες συνθήκες, τα συμπτώματα και τα σημεία του σώματος του κάθε ασθενή, προκειμένου να γίνει ακριβή διάγνωση των ανισορροπιών που υπάρχουν. Τα κοινά μοτίβα δυσαρμονίας που επικρατούν αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης, είναι τα παρακάτω:

 • Επίθεση κρύου στους μεσημβρινούς

Μυϊκές κράμπες στα πόδια, που οδηγούν σε σκληρότητα, πόνο και δυσκαμψία της περιοχής. Το προσβεβλημένο πόδι, αισθάνεται τη ζέστη ως ανακούφιση στην ταλαιπωρία που έχει υποστεί. Με τη ζέστη (εφαρμογή μόξας), απελευθερώνονται οι μεσημβρινοί, χαλαρώνουν οι τένοντες και ανακουφίζεται το πόδι.

 • Κρύο και υγρασία

Μυϊκές κράμπες στα πόδια, που συνοδεύονται με πόνο, αίσθημα βάρους και κρύα αίσθηση. Ενδεχομένως ορισμένες φορές να συναντήσουμε και πρησμένο αστράγαλο. Με μοξοθεραπεία (ζέστη σε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού), μειώνεται η ταλαιπωρία. Σκοπός είναι να διώξουμε το κρύο και να διασπείρουμε την υγρασία.

 • Στάση στη βιοενέργεια του συκωτιού και ανεπάρκεια αίματος

Μυϊκές κράμπες στα πόδια, που συνοδεύονται με πόνο, δυσκαμψία και μούδιασμα στην περιοχή. Ενδεχομένως να συναντήσουμε συμπτώματα ζαλάδας, κεφαλαλγίες, πρησμένο στέρνο και χλωμό πρόσωπο. Η θεραπεία θα πρέπει να στοχεύει στη ρύθμιση της λειτουργίας του ήπατος, στη θρέψη του αίματος και στην χαλάρωση των τενόντων και μυών του ποδιού.

 • Ανεπάρκεια στη ζωτική ενέργεια (qi) και αίματος

Μυϊκές κράμπες στα πόδια, που συνοδεύονται με πόνο και δυσκαμψία. Ενδεχομένως να συναντήσουμε και συμπτώματα κούρασης, αδυναμίας, αδύναμης φωνής, δυσκολία στην αναπνοή, θολή όραση. Η θεραπεία πρέπει να στοχεύει στην αναπλήρωση της ζωτικής ενέργειας (qi) και του αίματος, να ελευθερώσει τη ροή στην περιοχή των ποδιών και να χαλαρώσουν οι τένοντες.

 • Ανεπάρκεια yin και αίματος

Εδώ συναντάμε συχνές εξάρσεις του προβλήματος, με συμπτώματα πόνου που μπορεί να συνοδεύονται από αυπνία, ζαλάδες, κεφαλαλγίες, ξηροστομίες ή δυσκοιλιότητες. Η θεραπεία πρέπει να στοχεύει στην τόνωση του αίματος και της λειτουργίας του συκωτιού.

Κάποιες γενικότερες οδηγίες μπορεί να δοθούν ως συστάσεις, προκειμένου να προστατευτούμε από τις κράμπες στα πόδια. Παρακάτω θα βρείτε μερικές από  αυτές:

 • Διατηρήστε τα πόδια σας ζεστά
 • Ενυδατώστε τον οργανισμό σας με τη διατροφή και το νερό
 • Πριν από κάθε άσκηση, να προθερμαίνεται το σώμα σας
 • Τα παπούτσια πρέπει να είναι άνετα στο πόδι
 • Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη

H παραδοσιακή κινέζικη ιατρική με το βελονισμό, τη θερμοθεραπεία (Moxa) και την ιδιοσυγκρασιακή διατροφή, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε τέτοιου είδους συμπτώματα.

Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top