λειτουργεί ο βελονισμός

Γιατί λειτουργεί ο βελονισμός;

Ο βελονισμός ως θεραπεία για την ανακούφιση από τον πόνο, έχει τις ρίζες του στην αρχαιότερη ιστορία της Κίνας. Ακόμα κι αν έχουν περάσει αιώνες από την χρήση του, δεν έχει αποδειχθεί το γιατί με το να εισάγουμε πολύ λεπτές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος μπορούμε να ανακουφιστούμε από τον πόνο.

Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι ο βελονισμός μπορεί να θεραπεύσει από τον χρόνιο πόνο αλλά υπάρχουν και μελέτες που το αμφισβητούν και ισχυρίζονται ότι δεν έχει καμία επίδραση.

Οι ερευνητές προσπαθώντας να εξηγήσουν γιατί υπάρχουν τόσο αντικρουόμενες απόψεις, διαπίστωσαν ότι όταν ο βελονισμός συνδυάζεται με την θερμότητα (μέθοδος που συχνά χρησιμοποιείται), οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο δέρμα, εκεί που τοποθετούνται οι βελόνες.

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η ροή του αίματος και προκαλείται απελευθέρωση αναλγητικών ουσιών. Με αυτόν τον τρόπο και χάρη στην αυξημένη θερμότητα στο δέρμα, φτάνουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα της ανακούφισης από τον πόνο.

Η απόδειξη για αυτή την τοποθέτηση έρχεται από τον Sheng-Xing Ma, ο οποίος στα εργαστήρια της  LA BioMed ανέπτυξε μια ανώσυνη, μη επεμβατική συσκευή βιοκαθάρισης και δοκίμασε ανθρώπινα βιομόρια σε συγκεκριμένες περιοχές του δέρματος.

Ο Δρ. Ma ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν κλινικές δοκιμές με αρνητικά αποτελέσματα, επειδή στηρίχθηκαν σε βελόνες που είτε κατασκευάστηκαν είτε εισήχθησαν όχι συστηματικά. Υπήρξε λοιπόν μικρή διαφορά στην ανακούφιση από τον πόνο, γιατί ο βελονισμός ήταν ¨μαϊμού¨. Έτσι προκάλεσε προβληματισμό στην κοινότητα των θεραπευτών μέσω του βελονισμού σχετικά με την σωστή μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε.

Σε μια τελευταία τους μελέτη, οι ερευνητές του La BioMed χρησιμοποίησαν μια μέθοδο χαμηλής δύναμης και ενίσχυσης ρυθμού του βελονισμού. Εισήγαγαν βελόνες σε 25 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 28-60 ετών, και προσεκτικά έστριβαν τις βελόνες για δυο λεπτά ή μέχρι να πετύχουν την αίσθηση του μουδιάσματος (de qi). Κατόπιν δούλεψαν τις βελόνες με μικρό πλάτος και μέτρια ταχύτητα για δυο λεπτά κάθε πέντε λεπτά, συνολικά για είκοσι λεπτά.

Επίσης εφάρμοσαν ηλεκτρική θέρμανση για είκοσι λεπτά και παρατήρησαν αυξημένα επίπεδα οξειδίου του αζώτου στα σημεία βελονισμού. Για να επικυρώσουν τα ευρήματά τους περισσότερο, διεξήγαγαν το πείραμα με υψηλή συχνότητα και ισχύ, κάτι που είναι γνωστό ως μέθοδος μείωσης, και παρατήρησαν τα επίπεδα του οξειδίου του αζώτου να μειώνονται στις συγκεκριμένες περιοχές του δέρματος.

Ο Δρ.Ma θα συνεχίσει τις έρευνές του για να βρει τις διαφορές στις δυο τεχνικές βελονισμού, για να προσδιορίσει την αποτελεσματικότητα της κάθε μιας στην ανακούφιση του πόνου και να κατανοήσει καλύτερα τους μηχανισμούς (μοριακούς και κυτταρικούς) που εμπλέκονται.

¨Βασιζόμενοι στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, η ενίσχυση του βελονισμού επιτυγχάνεται περιστρέφοντας αργά τις βελόνες, με ήπια δύναμη ή θερμότητα¨, είπε ο Δρ. Ma. ¨Η μείωση επιτυγχάνεται περιστρέφοντας τις βελόνες γρήγορα και με δύναμη. Η ενίσχυση έχει ως αποτέλεσμα την αίσθηση τοπικής θερμότητας, η μείωση αντίθετα προκαλεί αίσθηση τοπικής ψυχρότητας¨.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll to Top