Μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από τους vegan

Στην σημερινή εποχή κατακλυζόμαστε από πληθώρα πληροφοριών και αμέτρητες δίαιτες, χωρίς να ξέρουμε ποια να διαλέξουμε. Η αλήθεια είναι πως κάθε δίαιτα δεν μπορεί να ταιριάξει σε όλους, γιατί ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες.

Χρήσιμο όμως είναι να γνωρίζουμε πράγματα από πολλές δίαιτες και να επιλέγουμε τι από όλα αυτά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στον δικό μας τρόπο ζωής.

Αυτό ισχύει και για την διατροφή των αυστηρά χορτοφάγων (vegan). Ίσως να μην μπορεί ή να μην θέλει ο καθένας μας να την ακολουθήσει τόσο αυστηρά, αλλά είναι ωφέλιμο να πάρουμε κάποιες συμβουλές ή ιδέες που είναι χρήσιμες για την υγεία και την διατροφή μας. 

Να δίνετε προσοχή στα ζωικά προϊόντα-επηρεάζουν την υγεία μας.

Δεν έχουν άδικο οι vegan όταν τονίζουν ότι η ποιότητα του κρέατος που καταναλώνουμε δεν είναι πάντα η καλύτερη. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγαλώνουν τα ζώα που καταλήγουν στο τραπέζι μας πολλές φορές είναι ανθυγιεινές.

Για παράδειγμα, οι αγελάδες εκτρέφονται σε βρώμικες συνθήκες και τρέφονται με κακής ποιότητας τροφή, ενώ δέχονται μεγάλες ποσότητες από αντιβιοτικά. Τα κοτόπουλα μεγαλώνουν στρυμωγμένα και πολλές φορές ανάμεσα σε ψόφια κοτόπουλα που δεν απομακρύνονται εγκαίρως και μολύνουν το νερό ή την τροφή. Μετά από αυτά, ίσως κάποιοι ξανασκεφτούν τι κρέας θα καταναλώσουν.

Τρώγοντας ποσότητες από κρέας που προέρχεται από εκτροφή σε κακές συνθήκες, θέτουμε τον οργανισμό μας σε προβλήματα υγείας. Ας ελαττώσουμε την κατανάλωσή τους και ας στραφούμε σε προϊόντα γαλακτοκομικά και ζωικά ελευθέρας βοσκής. Ό,τι καταναλώνουν εκείνα θα είναι και αυτό που θα καταναλώσουμε εμείς.

Οι επιλογές μας έχουν σημασία.

Πολλοί επιλέγουν την χορτοφαγική διατροφή όχι μόνο για καλύτερη υγεία, αλλά και επειδή έτσι αισθάνονται πιο περιβαλλοντολογικά ευαισθητοποιημένοι και σύμμαχοι απέναντι στα δικαιώματα των ζώων. Θεωρούν ότι οι συνθήκες εκτροφής των ζώων είναι βλαβερές και για τα ίδια τα ζώα αλλά και για το περιβάλλον, μιας και οι επιπτώσεις φαίνονται στο έδαφος και το νερό.

Πρέπει να σκεφτούμε και να χρησιμοποιήσουμε την αγοραστική μας ικανότητα και δύναμη για να βελτιώσουμε την αγορά αλλά και τις συνθήκες εκτροφής. Άρα η επιλογή μας πρέπει να συμβαδίζει με τα πιστεύω μας. Μπορούμε είτε να δοκιμάσουμε την χορτοφαγία, είτε να μάθουμε τι βάζουμε στο πιάτο μας και από πού προέρχεται.

Βάλτε τα λαχανικά στην διατροφή σας.

Στην σημερινή εποχή της ταχύτητας και της ευκολίας, καταναλώνουμε τροφές επεξεργασμένες χωρίς να σκεφτόμαστε από πού θα προσλάβουμε βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά. Είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι εκείνα που θα συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη διατροφή και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε.

Μόνο η καταμέτρηση θερμίδων δεν εγγυάται απώλεια βάρους.

Η απώλεια βάρους δεν είναι αυτοσκοπός για τους vegan. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι το αδυνάτισμα, όταν χρειάζεται,σ προάγει την υγεία. Οι χορτοφάγοι πιστεύουν ότι ούτως άλλως η χορτοφαγία βοηθάει σε αυτό.

Η αυστηρή μέτρηση θερμίδων και η υπερβολική γυμναστική, συνήθως δίνει αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα. Το πιο σωστό θα ήταν να μάθουμε να σεβόμαστε και να αγαπάμε τον εαυτό και το σώμα μας και να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής για να είμαστε και εμείς υγιείς.

Να είμαστε ανοιχτόμυαλοι.

Οι περισσότεροι vegan πήραν την απόφαση να ακολουθήσουν την χορτοφαγία από την περιέργεια και την προθυμία τους να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο και να ερευνήσουν πώς θα ανταποκριθεί το σώμα τους σε αυτό.

Κάποιοι νόμιζαν ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν επειδή κάποτε έτρωγαν κρέας. Ανοίχτηκαν όμως στην ιδέα και το δοκίμασαν. Δεν πρέπει να μένουμε στάσιμοι σε παλιές ιδέες και νοοτροπίες όσον αφορά στην διατροφή μας. Καλό θα ήταν να ψάχνουμε και να δοκιμάζουμε μέχρι να βρούμε τι ταιριάζει στον οργανισμό μας και να το υιοθετούμε.

Scroll to Top