μύθοι του βελονισμού

Οι μύθοι του βελονισμού

Ο βελονισμός ως εναλλακτική θεραπεία ιατρικής έχει αρχίσει να γίνεται αποδεκτός στον δυτικό κόσμο μετά από πολλά χρόνια. Ωστόσο, έχει συνδεθεί με πολλούς μύθους και προκαταλήψεις, όπως συμβαίνει με οτιδήποτε άγνωστο και καινούργιο προς εμάς.

Οι πέντε πιο κοινοί μύθοι και παρερμηνείες σχετικά με αυτήν την μορφή εναλλακτικής ιατρικής είναι ότι ο βελονισμός είναι κατάλληλος μόνο για την αντιμετώπιση του πόνου, δεν λειτουργεί και δεν αλλάζει κάτι από την παρούσα κατάσταση του ασθενή, ότι ο βελονισμός δεν λειτουργεί γιατί δεν γνωρίζουμε τον τρόπο που λειτουργεί, ότι είναι μια επίπονη διαδικασία και ότι είναι διαδικασία με θρησκευτικό υπόβαθρο (βλ. voodoo).

‘Ο βελονισμός λειτουργεί μόνο για τον πόνο’:

Είναι αλήθεια ότι η θεραπεία του βελονισμού συμβάλει ως μέσο καταπραϋντικό για τον πόνο στην πλάτη, για τους πονοκεφάλους, για τον πόνο στον λαιμό και για άλλα είδη πόνων.

Ωστόσο, αντιμετωπίζει δραστικά και άλλης φύσεως προβλήματα όπως τις αλλεργίες, γαστρο-οισοφαγικά θέματα και εμμηνορροϊκές δυσλειτουργίες, την αϋπνία, το άγχος και συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση κακών συνηθειών όπως είναι το κάπνισμα. Τέλος, είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των διατροφικών διαταραχών.

Είναι προτιμότερο ο ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί σωστά από τον θεραπευτή και να λύσει με την βοήθεια εκείνου τις όποιες απορίες του. Είναι επίσης σημαντικό να έχει κάνει έρευνα για την ειδίκευση και την αποτελεσματικότητα του θεραπευτή προτού προβεί σε θεραπεία με βελονισμό.

‘Ο βελονισμός δεν λειτουργεί, έχω δοκιμάσει και τίποτα δεν άλλαξε’:

Μια φράση που ακούγεται πολύ συχνά είναι ότι «Ο βελονισμός δεν λειτουργεί, έχω δοκιμάσει και τίποτα δεν άλλαξε». Φυσικά και αυτή η φράση αποτελεί έναν από τους κοινούς μύθους του βελονισμού.

Η θεραπεία με βελονισμό δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε μια μόνο συνεδρία. Από την στιγμή που θα ξεκινήσει η θεραπεία τα αποτελέσματα θα αρχίζουν να γίνονται ορατά μετά από λίγο καιρό, ανάλογα με την φύση του προβλήματος.

 Χρειάζονται παραπάνω από μια συνεδρίες για να αρχίσει αυτός να λειτουργεί και να γίνει αποτελεσματικός. Είναι μια συσσωρευτική λειτουργία που ολοκληρώνεται σιγά-σιγά και η επόμενη συνεδρία έρχεται πάντα για να ολοκληρώσει την εργασία της προηγούμενης.

Εάν παρόλα αυτά δεν βλέπετε κάποια βελτίωση, αναλογιστείτε ότι ίσως να φταίει ο θεραπευτής σας.

‘Ο βελονισμός δεν λειτουργεί, γιατί δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον τρόπο που λειτουργεί’:

Η φράση αυτή αποτελεί σημαντική παρερμηνεία του βελονισμού. Ερευνητές ασχολούνται με το πώς η διαδικασία του βελονισμού επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου και έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα, ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον πόνο και δρα με θετικό τρόπο για τον οργανισμό μας.

Μπορεί να μην γνωρίζουμε τον ακριβή τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η διαδικασία του βελονισμού, αλλά είμαστε σίγουροι για τις θετικές επιρροές του σε αυτόν και κατανοούμε καλύτερα την θετική του επίδραση.

‘Ο βελονισμός πονάει’:

Άλλος ένας μύθος του βελονισμού που πρέπει να καταρριφθεί είναι ότι εκείνος αποτελεί μια επώδυνη διαδικασία. Είναι φυσικό όταν κάνουμε λόγο για βελόνες να οδηγούμαστε στην σκέψη του πόνου, μα σε συνδυασμό με την ανησυχία μας για το άγνωστο οδηγούμαστε στην υπερβολή.

Οι βελόνες που παρεμβάλλονται σωστά στα σημεία πίεσης δημιουργούν μια έντονη αίσθηση στον ασθενή, ο οποίος τον μεταφράζει ως πόνο. Ωστόσο, ο βελονισμός σε σημεία πίεσης που είναι πιο ευαίσθητα από το υπόλοιπο σώμα όπως στα χέρια και στα πόδια προκαλεί ένα ελαφρό μούδιασμα και πολλές φορές έναν ελάσσονος σημασίας πόνο. Η αίσθηση του πόνου δεν ξεπερνά τον πόνο που νιώθουμε όταν έχουμε κάποιο μώλωπα.

‘Ο βελονισμός έχει να κάνει με θρησκεία’:

Άλλος ένα μύθος βελονισμού που δυστυχώς επικρατεί στις μέρες μας είναι ότι η διαδικασία αυτή έχει θρησκευτικό υπόβαθρο. Συχνά, έχει ακουστεί η φράση «Δεν πιστεύω στον βελονισμό, επειδή είμαι Χριστιανός». Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η θεραπεία με βελονισμό έχει κάτι το υπερφυσικό ή ότι συνδέεται με το γνωστό σε όλους ‘voodoo’.

Ο βελονισμός αποτελεί μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής με κύριο στόχο την θεραπεία των σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων. Δεν αποβλέπει σε κανέναν απώτερο θρησκευτικό σκοπό και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες καμιάς θρησκείας.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top