Το νεύρωμα του Morton η αλλιώς η μεταταρσαλγία

 In θεραπείες, Πελματιαίοι Πόνοι

Το νεύρωμα του Morton, αλλιώς η μεταταρσαλγία, είναι ένα επώδυνο πρήξιμο ενός νεύρου που οδηγεί στα δάχτυλα των ποδιών, προκαλώντας πόνο στην καμάρα του ποδιού. Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ του τρίτου και τέταρτου δαχτύλου. Το νεύρωμα του Morton προκαλεί ένα αίσθημα ενός βότσαλου στο παπούτσι μας. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ένας οξύς πόνος και αίσθημα καύσου στην καμάρα του ποδιού και μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, σούβλισμα ή κάψιμο στα δάχτυλα.

 

Οι γιατροί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι είναι αυτό  που προκαλεί το νεύρωμα του Morton. Η κατάσταση αυτή πιστεύεται ότι οφείλεται σε ερεθισμό ή πίεση σε ένα από τα νεύρα που οδηγούν στα δάχτυλα. Το σώμα ανταποκρίνεται σε αυτόν τον ερεθισμό ή την πίεση με το να αναπτύξει έναν χοντρό νευρώδη ιστό(νεύρωμα). Παράγοντες που συμβάλλουν στο νεύρωμα Morton περιλαμβάνουν αθλήματα υψηλής έντασης, παραμορφώσεις των ποδιών και επιλογές παπουτσιών, κυρίως ψηλά τακούνια ή σφιχτά παπούτσια(που μπορεί να χρειάζονται σε συγκεκριμένα αθλήματα) τα οποία ασκούν πίεση στα δάχτυλα.

 

Το νεύρωμα του Morton μπορεί να ανακουφιστεί  ή να επιλυθεί αλλάζοντας παπούτσια ή χρησιμοποιώντας ειδικές σόλες που παρέχουν υποστήριξη στο πέλμα ή πάτους ώστε να μειωθεί η πίεση στο νεύρο και να τροποποιήσουμε ή να απέχουμε από δραστηριότητες που προκαλούν πίεση στο πόδι. Μπορεί να μας προταθεί επίσης φυσιοθεραπεία. Σε πιο βαριές περιπτώσεις, ενέσεις κορτικοστεροειδών ή επέμβαση μπορεί να είναι αναγκαία.

 

Παρόλα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις το νεύρωμα του Morton δεν υποχωρεί μόνο του και τότε μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός εξαιτίας του με τον οποίο υποστηρίζει την φυσική διαδικασία ίασης του ίδιου του σώματος. Με το να μειώσει την φλεγμονή και να αυξήσει την κυκλοφορία στο πόδι, όπως και με το να επηρεάσει τους μηχανισμούς ίασης του σώματος, ο βελονισμός βοηθάει ώστε να μειωθεί ο χρόνος αποθεραπείας και υπόσχεται πλήρη ίαση.

Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, ο πόνος αντιμετωπίζεται ως μπλοκάρισμα της κυκλοφορίας του αίματος και της ενέργειας qi του σώματος, που οδηγεί στην στέρηση της περιοχής από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Όταν επιμένουμε να πιέζουμε το πόδι μας ενώ αυτό είναι αδύναμο να εκτελέσει σωστά τις λειτουργείες του, καθίσταται ευάλωτο στον πόνο κι τον τραυματισμό. Ο βελονισμός βοηθάει να διώξουμε το μπλοκάρισμα ώστε το αίμα και η ενέργεια qi να ρέουν σωστά ξανά και με αυτόν τον τρόπο να δυναμώσουμε την περιοχή και να προωθήσουμε πιο υγιή λειτουργικότητα.

 

Κάποιες φορές υποβόσκουν ανισορροπίες ή συμβάλουν κάποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής μας στην εμφάνιση του πόνου. Συνήθως εξαιτίας αυτών των παραγόντων και των μεσημβρινών που επηρεάζονται προκύπτει και το σημείο του  πόνου. Στην περίπτωση του νευρώματος του Morton, από το πόδι περνάνε όλοι οι μεσημβρινοί, έτσι μια ανισορροπία σε αυτούς, αλλά κυρίως στους μεσημβρινούς του στομάχου, μπορεί να συμβάλλει στην αποδυνάμωση της περιοχής του ποδιού. Τι είναι αυτό που προκαλεί ανισορροπία στους μεσημβρινούς; Μπορεί να είναι τα γονίδιά μας και ο τρόπος ζωής μας, όπως και το επάγγελμά μας, η άσκηση ή το άθλημα που διαλέγουμε, η ανταπόκρισή μας στο άγχος, πόσες ώρες κοιμόμαστε, τα συναισθήματά μας, ή η διατροφή μας.

Με το πέρασμα του χρόνου, οι συνήθειές μας μπορεί να οδηγήσουν σε αντίστοιχες ανισορροπίες στο σώμα μας-και αυτός είναι ο λόγος που πολλά συμπτώματα στην υγεία μας παρουσιάζονται στην μέση ηλικία. Επίσης αντιμετωπίζοντας αυτούς τους παράγοντες που υποβόσκουν, μπορούμε να δυναμώσουμε το πόδι και να καλυτερέψουμε την συνολική υγεία μας, με στόχο να αποτρέψουμε μελλοντικές υποτροπές.

 

Έμπρακτα, έχω δει τον βελονισμό να αποδίδει σπουδαία αποτελέσματα στο νεύρωμα του Morton. Αυτή η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη για να την ξεπεράσει κάποιος, κυρίως επειδή χρησιμοποιούμε σε μεγάλο βαθμό τα πόδια μας στην καθημερινότητα. Παρόλα αυτά, ο βελονισμός προσφέρει αποτελέσματα αρκετά γρήγορα, και με επαναλαμβανόμενες θεραπείες μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα, επιτρέποντας σε πολλούς ανθρώπους να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους.

 

 

Recent Posts

Leave a Comment

Call Now ButtonΗ πίστη είναι ένα ισχυρό φάρμακoακράτεια ούρων