Πώς ο βελονισμός θεραπεύει το άγχος – στρες

 In θεραπείες

Πώς ο βελονισμός θεραπεύει το άγχος – στρες

Ο βελονισμός θεραπεύει το άγχος σύμφωνα με τις μελέτες των ερευνητών. Είναι μια εναλλακτική θεραπεία από μόνη της ή συμπληρωματικά, απέναντι στις δυτικές θεραπείες που προτείνουν βαριές φαρμακευτικές αγωγές συνήθως.

Άτομα που υποφέρουν από υπερβολικό στρες παρουσιάζουν συμπτώματα όπως ταχυκαρδίες, ξηροστομία, κρίσεις πανικού, ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές κ.α.

Τέτοια συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το επίπεδο της ζωής και της καθημερινότητας του ατόμου. Ο βελονισμός θεραπεύει το στρες, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα και βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής μας.

Πολλές φορές το άγχος μας είναι τόσο μεγάλο που ξεφεύγει από τα αποδεκτά όρια. Οι άνθρωποι αναπτύσσουν φοβίες σχετικά με την υγεία, τα οικονομικά, την οικογένειά τους. Τότε εμφανίζονται σωματικά συμπτώματα όπως: εφίδρωση, διαταραχές ύπνου, διάρροια, ναυτία, ζαλάδα κ.λπ.

Το άγχος τους πολλές φορές και οι ίδιοι καταλαβαίνουν ότι είναι υπερβολικό και αναίτιο, είναι όμως δύσκολο να το αντιμετωπίσουν. Ο βελονισμός θεραπεύει το άγχος, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν σε φαρμακευτική αγωγή, η οποία πολλές φορές γίνεται εθιστική.

Η επίδραση του στρες στον άνθρωπο έχει καταγραφεί από γιατρούς στην Κίνα 3000 χρόνια πριν. Τα ψυχοσωματικά προβλήματα και οι συναισθηματικές διαταραχές που μπορεί να επιφέρει, επηρεάζουν την ομοιόσταση του ατόμου.

Δηλαδή, το άτομο που βιώνει υπερβολικό στρες, δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά τις λειτουργίες του οργανισμού του π.χ. την αναπνοή, το μυαλό, ώστε να διατηρήσει ένα σωστό ισοζύγιο σώματος. Ο βελονισμός θεραπεύει το στρες, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στο σώμα και το πνεύμα μας.

Το ερέθισμα για να εμφανίσουμε υπερβολικό άγχος μπορεί να είναι:

 • Αλλαγή στην καθημερινότητά μας ή την οικογενειακή μας κατάσταση.
 • Γεγονότα που επηρεάζουν τον συναισθηματικό μας κόσμο.
 • Μεγάλος φόρτος εργασίας.
 • Δυσκολίες προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον: (εργασιακό ή οικογενειακό).
 • Ψυχικές διαταραχές, χαμηλή αυτοεκτίμηση, συναισθηματικά προβλήματα.

Όσοι αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις, βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με ψυχοσωματικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες φθορές στο σώμα αλλά και το πνεύμα. Ο  βελονισμός θεραπεύει το άγχος και κατά συνέπεια αποτρέπει και τα δυσάρεστα επακόλουθά του.

Τα αίτια για αυτές τις καταστάσεις πηγάζουν από γενετικούς, αναπτυξιακούς αλλά και συμπεριφορικούς παράγοντες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν νευροχημικές δομές που αλληλοεπιδρούν με τα συναισθήματα. Επίσης η αμυγδαλή που βρίσκεται στον εγκέφαλό μας, ρυθμίζει την επικοινωνία και την επεξεργασία των σημάτων που λαμβάνουμε. Αυτή ειδοποιεί για τον κίνδυνο, τον φόβο, το άγχος. Με τις μελέτες και την συνεχή γνώση και ανακάλυψη, οι επιστήμονες θα μπορούν σε λίγα χρόνια να βρουν τον τρόπο ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να ελέγχει και να καταστέλλει τον φόβο και το άγχος του.

Οι ερευνητές ψάχνουν συνεχώς να βρουν πώς η γενετική αλλά και οι εμπειρίες επηρεάζουν τις διαταραχές άγχους, για να καταφέρουν να  προλαμβάνουν αλλά και να θεραπεύουν τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Μέχρι στιγμής, ο βελονισμός θεραπεύει το στρες χωρίς παρενέργειες και με φυσικό τρόπο, χρησιμοποιώντας την δύναμη του ίδιου μας του σώματος.

Πως εκδηλώνεται το άγχος στον οργανισμό μας.

Το άγχος επιδρά αρνητικά σε πολλά συστήματα του οργανισμού μας. Αυξάνει την αρτηριακή πίεση, συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, επηρεάζει το ανοσοποιητικό, το ενδοκρινικό και το νευρικό μας σύστημα. Για αυτό και τα συμπτώματα ποικίλουν από άτομο σε άτομο.

Σε νεαρότερες ηλικίες, το άγχος μπορεί να συνδεθεί με τελειομανία. Για παράδειγμα σε μαθητές που αγχώνονται με τις επιδόσεις τους στο σχολείο ή τα αθλήματα.

Εάν δεν αντιμετωπίσουμε το στρες, αυτό μπορεί να προκαλέσει:

 • Αύξηση βάρους.
 • Εξαρτήσεις.
 • Πονοκεφάλους.
 • Κόπωση.
 • Αϋπνία.
 • Σεξουαλικές διαταραχές.
 • Μειωμένη αυτοεκτίμηση.

Ο ψυχολόγος Alexandre Bez (πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας), υποστηρίζει ότι το άγχος είναι η χειρότερη από όλες τις ψυχολογικές παθήσεις.

Επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες και αφορά συνήθως σε θέματα εργασίας και οικονομικών. Ο βελονισμός θεραπεύει το άγχος και πρέπει να το θεραπεύσουμε, γιατί αλλιώς μπορεί να επηρεάσει την σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία. Αν δεν αντιμετωπίσουμε το άγχος μπορεί να παρουσιάσουμε γαστρίτιδα, κολίτιδα, αρρυθμίες, ημικρανίες, αλλεργίες, μεταβολές στην αρτηριακή πίεση κ.α.

Το στρες γίνεται επιβλαβές όταν μας εμποδίζει στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Τότε καταλαβαίνουμε ότι ήρθε η ώρα να ζητήσουμε βοήθεια.

Τα σωματικά συμπτώματα που επιφέρει το άγχος είναι: πονοκέφαλος, δυσπεψία, αλλεργίες, δερματικά προβλήματα, απώλεια μαλλιών, διαταραχές ύπνου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κόπωση, αυξημένους παλμούς, αϋπνία.

Τα ψυχολογικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: προβλήματα μνήμης, επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, συναισθηματική αστάθεια, αλλαγή συμπεριφοράς.

Ο βελονισμός θεραπεύει το στρες και αντιμετωπίζει τα συμπτώματα, ώστε να επαναφέρει την σωστή λειτουργία σώματος και ψυχής.

Για να ανακουφιστείτε από το άγχος που σας κυριεύει, μπορείτε  επίσης : να κάνετε έναν περίπατο, να πάτε για χορό, να ακούσετε μουσική, να πάρετε κατοικίδιο, να αποφύγετε αρνητικές σκέψεις, να συναναστραφείτε φίλους.

Σε πιο βαριές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη ή και ψυχοθεραπεία. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ο γιατρός μπορεί να κρίνει, αξιολογώντας τα συμπτώματα για το είδος της θεραπείας που χρειάζεται.

Πώς επιδρά ο βελονισμός.

Ο βελονισμός ανακουφίζει τα συμπτώματα του άγχους, χρησιμοποιώντας τις βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, προκαλώντας τις κατάλληλες αντιδράσεις. Απελευθερώνει ενδορφίνες, σεροτονίνη και ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, προωθώντας αναλγητική, ηρεμιστική και αντικαταθλιπτική δράση. Ο βελονισμός θεραπεύει το άγχος, χρησιμοποιώντας το ίδιο μας το σώμα.

Αν συνδυάσουμε τον βελονισμό με ψυχοθεραπεία, μπορούμε να απελευθερωθούμε από την ανάγκη φαρμάκων, τα οποία μπορεί να μας προκαλέσουν παρενέργειες. Με μια έως δυο θεραπείες την εβδομάδα, ο ασθενής ανακουφίζεται από τυχόν μυϊκούς πόνους με την πρώτη συνεδρία. Μετά από 10 συνεδρίες, διαταραχές ύπνου ή συναισθηματικές αλλαγές βρίσκουν θεραπεία. Κάθε άτομο βέβαια είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Η σωστή διάγνωση παίζει κύριο ρόλο και στην πετυχημένη θεραπεία.

Η βιβλιογραφία έχει να παρουσιάσει ικανοποιητικά αποτελέσματα της επίδρασης του βελονισμού σε πολλές παθήσεις. Η επιτυχία του έγκειται στο ότι ο βελονισμός ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα το οποίο βοηθά στην χαλάρωση και μειώνει τα επίπεδα των φλεγμονωδών κυτοκινών που σχετίζονται με το στρες.

Ο βελονισμός θεραπεύει το στρες χρησιμοποιώντας την βιοχημεία του ίδιου του οργανισμού μας.

Επίσης, ο ηλεκτροβελονισμός μέσω της ηλεκτρικής διέγερσης, είναι το ίδιο αποτελεσματικός με ένα Prozac, στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Μια δόση φαρμάκου έχει τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες με 5 ηλεκτροθεραπείες. Από έρευνες προκύπτει ότι  με 3 περίπου εβδομάδες βελονισμού, η βελτίωση συμπτωμάτων κατάθλιψης είναι ταχύτερη από ό,τι με τα φάρμακα.

Μια άλλη εναλλακτική θεραπεία είναι ο ωτοβελονισμός. Σε περιπτώσεις άγχους δίνει 20% μείωσή του, σύμφωνα με μελέτες του πανεπιστημίου του Σάο Πάολο. Η μέθοδος που ακολουθεί χρησιμοποιεί σπόρους, οι οποίοι τοποθετούνται στο αυτί των ασθενών.

Πλεονεκτήματα βελονισμού έναντι φαρμακευτικής αγωγής.

Τα αποτελέσματα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους με τον βελονισμό είναι ταχύτερα από ό,τι με τα φάρμακα. Ο  βελονισμός δεν προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες. Τα αντικαταθλιπτικά σκευάσματα μπορεί να προκαλέσουν εμετό, υπνηλία, δυσκοιλιότητα, σεξουαλική δυσλειτουργία, αύξηση βάρους.

Ο βελονισμός θεραπεύει το άγχος χωρίς παρενέργειες και βοηθά στο να μειωθεί η δόση αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, ώστε να αποφευχθούν και οι παρενέργειες τους.

Recent Posts

Leave a Comment

Call Now Button