διατροφικές διαταραχές

Πως η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει τις διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα σύνηθες φαινόμενο της εποχής μας. Τα αίτια που τις προκαλούν μπορεί να αναζητηθούν σε διαφορετικά σημεία. Μπορεί να φταίει το κακής ποιότητας φαγητό ή η κακή του παρουσίαση αλλά και η δυσκολία στο να συνηθίσει ένα παιδί τις νέες γεύσεις των τροφών. Αν όμως υπάρχει κάποια παθολογία οργανικής ή μεταβολικής φύσης, τότε θα πρέπει να ζητήσουμε την βοήθεια ενός γιατρού, για να εξερευνήσουμε την αιτία.

Επισκόπηση της παθολογίας

Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να εμφανιστούν με διαφορετικούς, εντελώς αντίθετους τρόπους. Κάποιος μπορεί να παρουσιάζει έλλειψη όρεξης, ενώ κάποιος άλλος υπερβολική όρεξη. Για παράδειγμα, στα παιδιά παρακολουθούμε την καμπύλη του βάρους τους καθώς μεγαλώνουν. Αν αυτή δεν είναι ομαλή πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό. Μπορεί να υπάρχει κάποια ανωμαλία βιολογικής προέλευσης ή ένα γεγονός που έχει επηρεάσει την ζωή του παιδιού.

Οι διατροφικές διαταραχές σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα μιας άλλης παθολογικής κατάστασης, όπως ο διαβήτης, χρόνιες λοιμώξεις ή πεπτικά προβλήματα. Και φυσικά, υπάρχει και η περίπτωση κάποιος να εμφανίζει διαταραχή παρουσιάζοντας υπερβολική πείνα. Τότε μπλέκεται στον κύκλο της υπερφαγίας, η οποία χειροτερεύει όταν το άτομο είναι αγχωμένο ή ανήσυχο.

Τα συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών

Είναι παρατηρημένο ότι μεγαλώνοντας τα παιδιά γίνονται πιο επιλεκτικά όσον αφορά στην διατροφή τους. Έτσι δεν παίρνουν τόσο πολύ βάρος όσο όταν είναι μικρά. Επίσης ρόλο παίζει και η αύξηση των δραστηριοτήτων τους και της ενεργητικότητάς τους, τα οποία βοηθούν στην κατανάλωση περισσότερης ενέργειας.

Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα που να μας ειδοποιούν. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να είναι αδύναμο και να κουράζεται εύκολα. Τα πόδια συνήθως είναι μόνιμα ιδρωμένα και τα μάτια του λαμπερά. Ενώ η ανάπτυξή του είναι αργή, ξεχωρίζει αφύσικα μια μεγάλη κοιλιά και ένα μεγάλο κεφάλι. Συχνά αυτά τα άτομα παρουσιάζουν πεπτικά προβλήματα και δυσκοιλιότητα.

Σε κάποιες πιο ακραίες  περιπτώσεις, λόγω κακής διατροφής, προκαλείται έλλειψη πρωτεϊνών, λιπιδίων, υδατανθράκων και βιταμινών. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και να επηρεάσει τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού και να πυροδοτήσει την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών.

Στον αντίποδα βρίσκεται η παχυσαρκία, η οποία μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ανήκει στις διατροφικές διαταραχές.

Οι ομοιοπαθητικές θεραπείες

Η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει τις διατροφικές διαταραχές ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζουν. Έτσι άλλα σκευάσματα θα συνταγογραφηθούν αν κάποιος παρουσιάζει πεπτικά προβλήματα, δυσκοιλιότητα, μειωμένη όρεξη και λιγούρες για σοκολάτα, ζάχαρη και άμυλο, ενώ άλλη θα είναι η θεραπεία για κάποιον που κουράζεται εύκολα, έχει αργή ανάπτυξη και προτιμά τα αλμυρά. Το ζητούμενο είναι να επιτύχουμε μια σωστή μεταβολική ισορροπία και στις δυο περιπτώσεις.

Δεν λείπουν περιπτώσεις όπου τα άτομα παρουσιάζουν βουλιμία ή υπερκινητικότητα αλλά και στον αντίποδα κάποιοι που είναι ανορεξικοί. Η θεραπεία με ομοιοπαθητικά σκευάσματα θα τροποποιηθεί αναλόγως.

Τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι διατροφικές διαταραχές υπάρχει και η ομοιοπαθητική έχει τα δικά της όπλα για να το καταφέρει με επιτυχία. Δίνοντας σημασία στα συμπτώματα μπορούμε να βρούμε την κατάλληλη θεραπεία για να σταματήσουμε τις διαταραχές και να προάγουμε σωστές διατροφικές συνήθειες.

Scroll to Top