Πώς γίνεται η παρασκευή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων

Η παρασκευή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων απαιτεί πολλά στάδια προετοιμασίας. Ακολουθεί αυστηρές προδιαγραφές μιας και αυτά τα φάρμακα πρέπει να απαλλαγούν από τυχόν τοξικότητα ώστε να μην βλάπτουν τον οργανισμό μας, αλλά ταυτόχρονα να κρατήσουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα σκευάσματα αυτά είναι αξιόπιστα και αποτελεσματικά και ακολουθούν το πρωτόκολλο του Hahnemann για την παρασκευή τους.

Ο Δρ.Samuel Hahnemann ήταν εκείνος ο οποίος στα τέλη του 18ου αιώνα, οπότε και γεννήθηκε η ομοιοπαθητική, παρασκεύαζε τα φάρμακα. Η πηγή του ήταν το ίδιο το φυσικό μας περιβάλλον. Αυτή την μέθοδο ακολούθησαν και οι ομοιοπαθητικοί γιατροί που τον διαδέχτηκαν.

Η παρασκευή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων στην εποχή εκείνη γινόταν σε μικρές ποσότητες δεδομένου ότι σαν θεραπεία δεν ήταν ακόμη διαδεδομένη. Στην σημερινή εποχή, η ομοιοπαθητική γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, με αποτέλεσμα η ζήτηση των φαρμάκων να οδηγεί στην μαζική παρασκευή τους. Έτσι οι ομοιοπαθητικοί επαγγελματίες παράγουν πλέον στα εργαστήρια μεγάλες ποσότητες σκευασμάτων, ώστε να καλύψουν την μεγάλη ζήτηση. Για να προσφέρουν λοιπόν τις απαιτούμενες ποσότητες με την μέγιστη ασφάλεια, ακολουθούν αυστηρή προετοιμασία και αυστηρά πρότυπα.

Ποιες ουσίες χρησιμοποιεί η ομοιοπαθητική και από πού προέρχονται

Η παρασκευή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων γίνεται κυρίως από φυτικά, μεταλλικά, ζωικά ή χημικά αποθέματα. Μπορούμε να αριθμήσουμε πάνω από 3000 τέτοιες ουσίες που χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό.

Όταν η πρώτη ύλη προέρχεται από την φύση, η βασική προϋπόθεση που εφαρμόζεται είναι η φρεσκάδα. Επιπλέον δεν παραμελείται ο σεβασμός  με τον οποίο γίνεται η συγκομιδή ως προς το περιβάλλον. Έτσι κατορθώνουμε να έχουμε τις μέγιστες θεραπευτικές ιδιότητες της ύλης που συλλέγουμε χωρίς να διαταράσσουμε την ισορροπία της φύσης.

Με στόχο το τέλειο φαρμακευτικό σκεύασμα, ειδικοί κάνουν δειγματοληψίες στα ζωικά προϊόντα ώστε να φροντίσουν τις πολύτιμες ιδιότητές τους. Η παρασκευή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων γίνεται με την επιστημονική τους ονομασία. Αυτή υπάρχει στην Λατινική γλώσσα και έτσι είναι διεθνώς γνωστά για όλους τους επαγγελματίες και τις ειδικότητες που ασχολούνται με την ομοιοπαθητική.

Πώς παρασκευάζονται τα μητρικά βάμματα

Οι ουσίες που οι ειδικοί έχουν συλλέξει, στην συνέχεια μετατρέπονται σε μητρικά βάμματα. Αυτά κατόπιν χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: εκείνα που διαλύονται στο νερό ή το αλκοόλ και εκείνα που δεν διαλύονται. Αυτά της πρώτης κατηγορίας προκύπτουν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που έχουν μαλακώσει μέσα στο νερό ή το αλκοόλ.

Εκείνα που δεν διαλύονται στο νερό ή το αλκοόλ, γίνονται σκόνη με την βοήθεια ενός διαλύματος με βάση την λακτόζη. Αυτό που προκύπτει διαλύεται τέλος στο νερό ή το αλκοόλ για να προκύψει το μητρικό βάμμα.

Η αραίωση και η ενδυνάμωση των μητρικών βαμμάτων

Η παρασκευή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων περιλαμβάνει και την αραίωση και ενδυνάμωση των μητρικών βαμμάτων. Με την πρώτη αραιώνουμε επανειλημμένα το μητρικό βάμμα σε συγκεκριμένη ποσότητα υγρού μέχρι να μειώσουμε την δοσολογία της θεραπείας στο επιθυμητό. Αυτή η διαδικασία γίνεται με δυο μεθόδους, είτε αυτή του Hahnemann είτε του Korsakov, με την πρώτη να επικρατεί (Hahnemannian dilutions CH). Η ενδυνάμωση τώρα, είναι η διαδικασία κατά την οποία φροντίζουμε το τελικό μας προϊόν να κρατάει τις ιδιότητές του ως το τέλος.

Μορφοποίηση και συσκευασία

Στα τελικά στάδια για την παρασκευή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων περιλαμβάνεται και η μορφοποίηση και συσκευασία. Για να φτάσουν στον ασθενή-λήπτη οι ουσίες πρέπει να μετατραπούν σε δισκία ή κάψουλες στις συνηθισμένες δοσολογίες λήψης. Κάθε εργαστήριο παρασκευής ακολουθεί τον δικό του τρόπο για να φτάσει στο τελικό προϊόν. Επίσης υπάρχει και η επιλογή του υπόθετου ή των σταγόνων, αλλά τα δισκία και οι κάψουλες είναι τα πιο δημοφιλή. Έτσι φτάνουμε στο τελικό στάδιο που είναι η συσκευασία των σκευασμάτων σε κουτιά ώστε αυτά να φτάσουν στην κατανάλωση.

Scroll to Top