παρενέργειες του βελονισμού

Οι παρενέργειες του βελονισμού

Οι πιο κοινές παρενέργειες του βελονισμού, είναι συνήθως ωφέλιμες για τον οργανισμό και επιθυμητές από όλους τους ανθρώπους. Ποιος δεν θα επιθυμούσε να βελτιωθεί ο ύπνος του, να αυξηθεί η ενεργητικότητα του, να αποκτήσει πνευματική διαύγεια και να μειωθεί το στρες του. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες παρενέργειες κατά την διαδικασία του βελονισμού, οι οποίες είναι λιγότερο ευχάριστες για τον οργανισμό μας.

Ευτυχώς, αυτές οι δυσάρεστες παρενέργειες δεν είναι τόσο συχνές, όσο οι ωφέλιμες και μπορούν να εμφανιστούν περιστασιακά και όχι όλες μαζί. Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ποιες είναι και πόσο επηρεάζουν την υγεία μας.

Φυσικά καμία από αυτές τις παρενέργειες του βελονισμού δεν αποτελεί απειλή για την ζωή μας και δεν είναι επικίνδυνη. Πρέπει όμως να είμαστε ενημερωμένοι για αυτές, ώστε εάν εμφανιστούν να μην ανησυχήσουμε. Είναι τελείως αβλαβής και σπάνιες.

Εμπειρικά έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι παρενέργειες του βελονισμού είναι επτά. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται το αίσθημα της κούρασης, ο πόνος, οι μώλωπες, οι μυϊκές συσπάσεις, η ζαλάδα και η συναισθηματική απελευθέρωση.

Κατά την διάρκεια του βελονισμού, κάποιοι άνθρωποι παρατηρούν αξιοσημείωτη βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Οι περισσότεροι όμως αισθάνονται χειρότερα πριν αρχίσουν να καλυτερεύουν. Στην ιατρική αυτό το στάδιο αναφέρεται ως «θεραπευτική κρίση».

 Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα ξεκινά να πολεμά τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό. Έτσι προκαλείται όχι μόνο επιδείνωση των τρεχόντων συμπτωμάτων, αλλά και έξαρση παλαιότερων που ήταν ανενεργά.

Ο βελονισμός βοηθά στην αφύπνιση της ικανότητας που έχει ο οργανισμός μας να θεραπεύεται από μόνος του. Έτσι λοιπόν, οδηγούμαστε σε επίθεση της σωματικής μας ευαισθητοποίησης. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επιφέρει άμεσα θετικά αποτελέσματα, αλλά μπορεί και να αυξήσει την ευαισθησία του σώματος, ‘ξυπνώντας’ παλαιότερα συμπτώματα.

Με την εμφάνιση αυτών των παρενεργειών, μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι η θεραπεία μας έχει ξεκινήσει και βαίνει ομαλώς. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση του βελονισμού σημαίνει ότι ο αρχικός μας στόχος έχει αρχίσει να επιτυγχάνεται.

Κούραση:

Συνήθως, μετά από μια συνεδρία βελονισμού, οι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν μια εξάντληση και μια αδυναμία. Αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Είναι σημάδι του σώματος που σας προειδοποιεί ότι πρέπει να ξεκουραστείτε.

Καλό θα ήταν να αναπαυτείτε εκείνη την ημέρα και να χαλαρώσετε. Την επομένη, θα παρατηρήσετε ότι ο συνδυασμός ξεκούρασης και βελονισμού θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα και πιο ανανεωμένοι.

Πόνος:

Μετά από την αφαίρεση των βελόνων, τα μέλη του σώματος μπορεί να αισθανθούν πόνο. Οι συνηθέστερες περιοχές του σώματος που είναι πιο ευαίσθητες στις βελόνες είναι τα χέρια και τα πόδια, ειδικά στο σημείο που έχει να κάνει με το λεπτό έντερο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείχτη.

Ο πόνος από τον βελονισμό εξασθενεί μέσα σε 24 ώρες. Ωστόσο, οι μεγάλες απελευθερώσεις στα σημεία ώθησης, ίσως αφήσουν κάποια υπολείμματα πόνου, τα οποία θα διαρκέσουν λίγες μέρες. Οι ειδικοί του βελονισμού θα σας ενημερώσουν από πριν για τις ενοχλήσεις που θα νιώσετε και πόσο θα διαρκέσουν.

Μώλωπες:

Μια λιγότερο κοινή παρενέργεια του βελονισμού είναι οι μώλωπες, οι οποίοι μπορούν να εμφανιστούν στο σημείο ώθησης μετά την αφαίρεση της βελόνας. Αυτοί είναι το αποτέλεσμα αιματώματος στο σημείο αυτό, η συγκέντρωση δηλαδή του αίματος που έχει συσσωρευτεί κατά την διάρκεια του βελονισμού.

Σαφώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία μας και θα εξαφανιστούν τα σημάδια σύντομα. Δεν γνωρίζουμε γιατί ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν αυτή την παρενέργεια. Ευτυχώς, δεν εμφανίζεται σε όλους τους ασθενείς.

Η παρενέργεια αυτή είναι συνηθέστερη στο σημείο ώθησης για το λεπτό έντερο, όπου βρίσκεται μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα.

Συσπάσεις μυών:

Κατά την διάρκεια τοποθέτησης της βελόνας στα σημεία ώθησης, παρατηρούνται συσπάσεις των μυών στα σημεία αυτά αλλά και σε απομακρυσμένα που δεν έχουν βελόνες. Αυτό δεν γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει. Ωστόσο, δεν είναι ανησυχητικό εάν οι άνθρωποι εμφανίσουν ακούσιες συσπάσεις κατά την διάρκεια των συνεδριών ή μετά από τον βελονισμό.

 Ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτής της παρενέργειας βελονισμού είναι η πίεση στα σημεία όπου κάποιος νιώθει να συσπάται ο μυς του.

Ζαλάδα:

Μια άλλη σπάνια παρενέργεια βελονισμού είναι η ζαλάδα, η οποία μπορεί να προκληθεί μετά από την συνεδρία. Συνήθως συμβαίνει όταν ο ασθενής σηκωθεί απότομα ή είναι νηστικός. Είναι σημαντικό να έχετε φάει καλά πριν από κάθε συνεδρία βελονισμού και να πάρετε τον χρόνο σας πριν αποχωρήσετε.

Εάν αισθανθείτε το αίσθημα της ζαλάδας, ενημερώστε τον βελονιστή σας και καθίστε λίγο στην αίθουσα αναμονής μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα, παίρνοντας βαθιές εισπνοές.

Ο βελονισμός είναι μια έντονη φυσική και συναισθηματική εμπειρία και για αυτόν τον λόγο ο οργανισμός μας χρειάζεται χρόνο μέχρι να επανέλθει στις κανονικές του λειτουργίες.

Συναισθηματική απελευθέρωση:

Μερικές φορές οι άνθρωποι γίνονται υπερβολικά ευαίσθητοι κατά την διάρκεια του βελονισμού και μπορεί να κλάψουν. Αυτό δεν είναι απόρροια του πόνου, αλλά της απελευθέρωσης των συναισθημάτων τους. Μια θετική και εκπληκτική εμπειρία κυρίως για όσους τείνουν να είναι περισσότερο συναισθηματικά εγκρατείς.

Η υπερ-ευαισθητοποίηση και το κλάμα κατά την διάρκεια των συνεδριών και μετά είναι απολύτως φυσιολογικό. Αποτελεί επίσης την απόδειξη ότι ο βελονισμός έχει αρχίσει να λειτουργεί.

Για τον βελονισμό η συναισθηματική και η σωματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι η συναισθηματική αυτή απελευθέρωση είναι έντονη και ενοχλητική προς εσάς πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον θεραπευτή σας.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top