Διαβήτης: Καταπολεμείστε τον με ομοιοπαθητική

 

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια μεταβολική ασθένεια, με κύριο χαρακτηριστικό την υπερβολική παρουσία σακχάρου στο αίμα. Αυτή οφείλεται στην έλλειψη της ινσουλίνης, η οποία προκαλεί διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης, είτε στην μείωση της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Με άλλα λόγια, υπάρχουν δύο μορφές διαβήτη. 

Η πρώτη είναι ο ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, όταν ο οργανισμός δεν παράγει ινσουλίνη και η δεύτερη ο μη ινσουλινοεξαρτώμενος, όταν υπάρχει αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη και τα κύτταρά μας δεν μπορούν να την αξιοποιήσουν.

Και οι δυο μορφές διαβήτη μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές συνέπειες στον οργανισμό και την υγεία του ασθενή, όπως: καρδιαγγειακές νόσους, βλάβες στα νεύρα ή τα μάτια, νεφρική ανεπάρκεια κ.λ.π, για αυτό πρέπει να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Τέλος, υπάρχει και ο διαβήτης της κύησης, που αφορά μόνο σε ένα ποσοστό γυναικών που εγκυμονούν.

Τύποι διαβήτη

  • Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 ή ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης, παρουσιάζει συνήθως ολική έλλειψη στην έκκριση ινσουλίνης. Είναι η κύρια αιτία διαβήτη στα παιδιά, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες. Συνήθως έχει αυτοάνοση αιτιολογία, αν όχι ονομάζεται ιδιοπαθής σακχαρώδης διαβήτης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χορήγηση ινσουλίνης είναι μονόδρομος.
  • Ο διαβήτης τύπου 2 ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος , παρουσιάζει ελαττωμένη έκκριση ινσουλίνης και φτωχή ανταπόκριση των κυττάρων σε αυτήν(ινσουλινοαντοχή). Εμφανίζεται συνήθως στους ενήλικες και παίζει ρόλο σε αυτόν και η παχυσαρκία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο λιπώδης ιστός παράγει ουσίες που μειώνουν την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη. Ρόλο επίσης παίζει το ιστορικό και η ηλικία. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι ήπια και η αλλαγή τρόπου ζωής μαζί με την απώλεια βάρους και την άσκηση, μπορούν να φέρουν καλά αποτελέσματα.
  • Ο διαβήτης της κύησης, αφορά σε γυναίκες που πριν την εγκυμοσύνη τους δεν είχαν διαβήτη, αλλά τον παρουσίασαν μετά την έναρξή της. Μοιάζει με τον διαβήτη τύπου 2 και κάποιες από αυτές τις γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν την νόσο και μετέπειτα στην ζωή τους. Κατά την κύηση πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μην προκαλέσει προβλήματα στην μητέρα και το νεογνό.

Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του διαβήτη είναι: πολυδιψία, πολυουρία, πολυφαγία και απώλεια κιλών. Στον διαβήτη τύπου 1 μπορεί να εμφανιστεί κετοξέωση και να υπάρξουν ναυτία, εμετός, πόνος στην κοιλιά και απώλεια συνείδησης. Στον διαβήτη τύπου 2 μπορεί να εμφανιστεί αδυναμία, ζαλάδα επιρρέπεια σε λοιμώξεις.

Επιπλοκές

Ο σακχαρώδης διαβήτης, αν δεν είναι καλά ρυθμισμένος μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Σε αυτές συμβάλουν επίσης το κάπνισμα, η αυξημένη χοληστερίνη, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η αρτηριακή υπέρταση. 

Οι επιπλοκές μπορεί να είναι οξείες, όπως: διαβητική κετοξέωση και διαβητικό κώμα(πιο συχνά σε διαβήτη τύπου 1, απαιτείται νοσοκομείο, αλλά είναι αναστρέψιμα).

Υπερωσμωτικό μη κετωτικό κώμα(πιο συχνό σε διαβήτη τύπου 2), υπογλυκαιμία (απαιτείται άμεση πρόσληψη γλυκόζης από το στόμα) και υπάρχουν και οι χρόνιες επιπλοκές, όπως: η διαβητική μικροαγγειοπάθεια (προσβάλλει τα νεύρα, τα μάτια, τα νεφρά), η διαβητική μακροαγγειοπάθεια (αρτηριοσκλήρυνση, εγκεφαλικό, έμφραγμα).

θεραπεία με ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική μπορεί πρωτίστως να φροντίσει για την διατήρηση της φυσικής ισορροπίας στου οργανισμού, αλλά μπορεί και να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα και τις παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν από τον διαβήτη. Ακόμα μπορεί να συνδυαστεί με την παραδοσιακή ιατρική για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου.

 

Scroll to Top