Πως να προστατέψετε το δέρμα σας από τον ήλιο το καλοκαίρι

 In Θεραπευτική Διατροφή, Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρικη

Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και είναι επιφορτισμένο με λειτουργίες όπως:

  1. Αποτελεί την επένδυση της σάρκας μας και προστατεύει τα νεύρα και τα οστά.
  2. Είναι το σύστημα αποχέτευσης των σωματικών υγρών. Φροντίζει να λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός, καθώς διαχειρίζεται την εφίδρωση του σώματος μέσω τον πόρων.
  3. Λειτουργεί ως φράγμα, προστατεύοντας τα όργανα από εξωτερικούς παράγοντες όπως το κρύο, ο αέρας, η θερμότητα και η υγρασία.

 

Το δέρμα έχει αλληλένδετη σχέση με τα όργανα του σώματος και τα τελευταία μπορούν να επηρεάσουν με την σειρά τους το πρώτο. Τέτοια όργανα είναι η καρδιά, οι πνεύμονες, ο σπλήνας και οι νεφροί. Τα παραπάνω επηρεάζουν το δέρμα ανάλογα με την λειτουργία τους.

Ας δούμε πως:

  • Καρδιά

Η καρδιά ορίζει τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος και την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπό μας. Αν η ενέργεια τσι (Qi) είναι επαρκής, υπάρχει και σωστή κυκλοφορία στα αγγεία για την παροχή του δέρματος. Τότε το πρόσωπό μας είναι λαμπερό, μαλακό και ενυδατωμένο. Αν αντίθετα η ενέργεια τσι (Qi) της καρδιάς ή του αίματος δεν επαρκεί, το πρόσωπο θα είναι θαμπό και μπορεί να συνυπάρχουν και συμπτώματα όπως στοματικά έλκη, αίσθημα παλμών ή συναισθηματικά προβλήματα.

  • Πνεύμονες

Οι πνεύμονες ελέγχουν το δέρμα και τα μαλλιά και διανέμουν σωματικά υγρά και αμυντική ενέργεια τσι(Qi) σε όλο το σώμα. Η αμυντική ενέργεια τσι(Qi) θερμαίνει το δέρμα και τους μύες και προστατεύει το σώμα από εξωτερικούς παθογόνους παράγοντες. Όταν οι πνεύμονες λειτουργούν σωστά, θρέφονται σωστά και τα μαλλιά και το δέρμα, με αποτέλεσμα λαμπερά μαλλιά και δέρμα ενυδατωμένο. Αν δεν λειτουργούν οι πνεύμονες σωστά, το αποτέλεσμα θα είναι τραχύ και ξηρό δέρμα, ξηρά και αδύναμα μαλλιά και χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, εξαιτίας του οποίου θα έχουμε συνέχεια ιώσεις και γρίπη.

  • Σπλήνα και στομάχι

Ο σπλήνας και το στομάχι μετατρέπουν και μεταφέρουν τα θρεπτικά συστατικά αλλά και τα απόβλητα του φαγητού και των υγρών που καταναλώνουμε, στα σωστά σημεία στο σώμα μας. Αν αυτά δεν λειτουργούν σωστά, δεν θα έχουμε επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά και ως αποτέλεσμα θα έχουμε την εξάντληση του Qi (τσι) και του αίματος. Τα συμπτώματα που προκύπτουν από κάτι τέτοιο είναι δυσπεψία, έλλειψη ενέργειας, αδυναμία πρόσληψης βάρους και ξηρότητα ή ξεφλούδισμα στα πόδια (εξαιτίας της έλλειψης θρεπτικών συστατικών).

  • Νεφροί

Οι  νεφροί αποτελούν την αποθήκη της Ουσίας στο σώμα μας. Η Ουσία κληρονομείται από τους γονείς μας και ενισχύεται από την τροφή που προσλαμβάνουμε με σκοπό την ανάπτυξη του σώματός μας. Οι νεφροί επίσης αποθηκεύουν και την ενέργεια Γιν (Yin) και ορίζουν τα σωματικά υγρά που θρέφουν τα όργανα, το δέρμα και τα μαλλιά. Η ενυδάτωση του δέρματος εξαρτάται από τον σωστό μεταβολισμό των σωματικών υγρών στους νεφρούς. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, το Γιν των νεφρών επηρεάζεται από την ζέστη που στεγνώνει τα υγρά, και μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα όπως δίψα, συχνή ούρηση, πόνο χαμηλά  στην μέση, εμβοές και ξηρό δέρμα.

Καθώς το σώμα επηρεάζεται από την αλλαγή του κλίματος ή της εποχής, πρέπει να προσέχουμε ώστε να διατηρούμε την καλή μας κατάσταση και υγεία ώστε να αποφύγουμε τις ασθένειες.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, η καρδιά και οι πνεύμονες είναι τα πιο ευαίσθητα όργανα. Η ζέστη και η ξηρασία προκαλούν αφυδάτωση στο σώμα.

Για αυτό πρέπει να καταναλώνουμε δροσιστικά φαγητά και υγρά αυτούς τους ζεστούς μήνες για να κρατήσουμε το σώμα μας δροσερό.

Επίσης πρέπει να προστατεύουμε το δέρμα μας από την υπερέκθεση στον ήλιο και να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες υγρών για να αποφύγουμε την αφυδάτωση.

Recent Posts

Leave a Comment

Call Now Buttonυψηλή πίεση του αίματος