Ομοιοπαθητική, μια θεραπευτική λύση για τα προβλήματα του προστάτη

 

Ο προστάτης είναι ο μικρός αδένας σε σχήμα καρυδιού,  που εντοπίζεται κάτω από την ουροδόχο κύστη των ανδρών και έχει βάρος μόλις 15 γραμμάρια. Αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς εκκρίνει ένα υγρό το οποίο αποτελεί το 20-30% του όγκου του σπέρματος. 

Ο προστάτης παράγει μέρος αυτού του υγρού, το οποίο είναι απαραίτητο για την τροφή και την μεταφορά του σπέρματος.  Τέλος, έχει μύες οι οποίοι σκοπό έχουν να βοηθήσουν στην αποβολή του σπέρματος.

Τα προβλήματα του προστάτη αρχίζουν να εμφανίζονται σε ηλικία άνω των 40 ετών, έως τα 60 έτη. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παθήσεις του προστάτη όπως: η καλοήθης διόγκωση ή αλλιώς υπερπλασία του προστάτη, η προστατίτιδα δηλαδή η φλεγμονή του προστάτη και ο καρκίνος του προστάτη.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται σε κάθε περίπτωση πάθησης του προστάτη είναι διαφορετικά.

Στην περίπτωση της υπερπλασίας (καλοήθους διόγκωσης), ο προστάτης λόγω αύξησης του μεγέθους, πιέζει την ουρήθρα και δυσκολεύει την έναρξη της ούρησης, όπως επίσης προκαλεί διακεκομμένη και επιτακτική ούρηση, ακόμη και ακράτεια. 

Η υπερπλασία είναι συχνή στους άνδρες μετά τα 50 έτη. Μετά το 80 έτη δε, την αντιμετωπίζει το 80% των ανδρών. Η πάθηση αυτή του προστάτη δεν έχει κίνδυνο να οδηγήσει σε καρκίνο του αδένα.

Η προστατίτιδα, μπορεί να είναι χρόνια ή οξεία. Πρόκειται στην ουσία για φλεγμονή του προστάτη από κάποια λοίμωξη. Στην οξεία της μορφή, η προστατίτιδα προκαλεί υψηλό πυρετό άνω των 38οC, ο οποίος συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο κατά την διούρηση. Επίσης παρατητείται συχνουρία και νυχτουρία. Η πάθηση αυτή προτιμά άνδρες σε νεαρότερες ηλικίες που είναι σεξουαλικά ενεργοί.

Η χρόνια προστατίτιδα τώρα, δεν παρουσιάζει πυρετό και δεν έχει χαρακτηριστικά συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η διάγνωσή της. Έτσι, πολλοί είναι αυτοί οι άνδρες που μπορεί να την έχουν βιώσει και να μην το κατάλαβαν καν. Τέλος, είναι μια πάθηση που παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις.

Και οι δυο μορφές προστστίτιδας έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο σπέρμα, για αυτό καλό θα ήταν οι άνδρες σε αναπαραγωγική ηλικία να μην αμελούν την πρόληψη, για να αποφύγουν την υπογονιμόητα.

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να μην δώσει συμπτώματα και για αυτό καλό είναι μετά τα 50 έτη οι άνδρες να κάνουν έναν έλεγχο προληπτικά, κυρίως αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια. Πιθανά συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος, δυσκολία στην ούρηση, στυτική δυσλειτουργία. Αν βρεθεί σε αρχικό στάδιο, έχει πολύ καλές προοπτικές αποθεραπείας.

Ομοιοπαθητική θεραπεία του προστάτη

Ο ειδικός θεραπευτής της ομοιοπαθητικής, μετά την αξιολόγηση της εικόνας του ασθενούς, τη λήψη του ιστορικού του και τα συμπτώματα που παρουσιάζει, μπορεί να παραπέμψει σε εξειδικευμένα ομοιοπαθητικά σκευάσματα για να αντιμετωπίσει τις παθήσεις του προστάτη. Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά και η θεραπεία είναι φυσική χωρίς παρενέργειες.


Scroll to Top