πώς  λειτουργεί ο βελονισμός

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός;

Το πώς  λειτουργεί ο βελονισμός είναι μια ερώτηση που για να απαντηθεί πρέπει να ανατρέξουμε στην Κινεζική κουλτούρα και ιατρική χιλιάδων χρόνων πίσω. Σύμφωνα με αυτήν, ο βελονισμός έχει την ικανότητα να επηρεάζει την ζωτική δύναμη Qi (Τσι).

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός

Πίνακας Περιεχομένων

Η επιστήμη πίσω από τον βελονισμό.

Οι βελόνες που εισάγονται στο σώμα μας, η περιστροφή και ο χειρισμός τους, χρησιμεύουν στο να βοηθήσουμε την ενέργεια να κυκλοφορήσει ελεύθερα στο σώμα, μέσω των μεσημβρινών. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουμε ασθένειες, δυσλειτουργίες και ανισορροπίες.

Ο βελονισμός λειτουργεί σε πολλά βιολογικά συστήματα. Έχει αντιφλεγμονώδη, χαλαρωτική και αναλγητική δράση. Οι συνεχείς κλινικές δοκιμές και έρευνες, έχουν αποδείξει την αξιοπιστία του και για αυτό έχει αυξηθεί η δημοτικότητά του. Οι βελονιστές λαμβάνουν καλύτερη εκπαίδευση, πράγμα που σημαίνει ότι η επιστημονική κοινότητα αποδέχεται πλέον τον βελονισμό.

Διαβάστε περισσότερα: Τι είναι ο βελονισμός;

Τα οφέλη του βελονισμού στον οργανισμό μας είναι πάρα πολλά. Κάποια από αυτά είναι γνωστά σε εμάς και κάποια όχι. Σε αυτή την διαδικασία υπάρχουν, ως επί το πλείστον, κάποιες ακούσιες συνέπειες, οι οποίες όμως δεν είναι βλαβερές για την υγεία μας. Αυτές εμφανίζονται συχνά κατά την διάρκεια της περιόδου θεραπείας με βελονισμό και δεν πρέπει να αγνοηθούν. Ωστόσο, βοηθούν σημαντικά στην βελτίωση της σωματικής και πνευματικής μας ευεξίας.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι με την βοήθεια των ειδικών βελονισμού και με την διαδικασία του βελονισμού δεν αντιμετωπίζουμε και θεραπεύουμε μόνο το πρόβλημα που μας απασχολεί, αλλά παράλληλα με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνονται και άλλες πτυχές της υγείας μας, κάνοντας έτσι την ζωή μας καλύτερη και τον οργανισμό μας πιο λειτουργικό.

Τα πέντε πιο κοινά οφέλη του βελονισμού είναι η βελτίωση ύπνου, η αύξηση των επιπέδων ενέργειας, η βελτίωση πνευματικής διαύγειας, η βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και η μείωση των επιπέδων του στρες.

Βελτίωση του ύπνου

Η αϋπνία είναι το μεγαλύτερο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα τους και η καταπολέμηση της είναι ένα από τα οφέλη του βελονισμού. Άνθρωποι που δεν πάσχουν από αυτήν ή δεν έχουν γενικά προβλήματα με τον ύπνο, έχουν παραδεχτεί ότι με τον βελονισμό, αυτός βελτιώθηκε περισσότερο και έγινε πιο άνετος.

Αύξηση επιπέδου της ενέργειας

Ένα άλλο όφελος του βελονισμού είναι αύξηση των επιπέδων ενέργειας στον οργανισμό μας. Όσοι  αισθάνονταν ζαλάδες, αδυναμίες και ατονία κινήσεων παρατήρησαν δραστική αλλαγή των συμπτωμάτων αυτών κατά την διάρκεια θεραπείας με βελονισμό. Αυτές οι συνεδρίες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση ενεργητικότητας του ασθενή. Έχει αλλάξει πλέον η καθημερινότητα του, έχοντας αποκτήσει περισσότερη όρεξη και ενέργεια.

Πνευματική διάυγεια

Ο βελονισμός βοηθάει επίσης στην επίλυση της σωματικής και πνευματικής στασιμότητας, που πολλοί από εμάς νιώθουμε. Πολλοί άνθρωποι, εκτός από την αύξηση ενεργητικότητας, παρατήρησαν βελτίωση της διανοητικής σαφήνειας. Έχοντας πλέον καθαρό νου μπορούσαν να παίρνουν γρηγορότερα αποφάσεις και να καταλήγουν εύκολα σε ορθά συμπεράσματα. Έγιναν περισσότερο δραστήριοι και καταπιάνονται πλέον με την επίλυση ποικίλλων ζητημάτων, κάτι που στο παρελθόν δεν ήταν ικανοί να κάνουν.

Βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος

Ένα ακόμα όφελος του βελονισμού είναι η βελτίωση των πεπτικών οργάνων στο σώμα μας. Ο βελονισμός βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία των οργάνων που ρυθμίζουν την πέψη και ενισχύει την συνεργασία του με τα υπόλοιπα όργανα στο σώμα μας καθώς ενισχύει και την ορθή λειτουργικότητα τους.

Παραδείγματος χάριν, κάποιοι που υποβλήθηκαν σε βελονισμό λόγω πόνων στους ώμους, παραδέχτηκαν ότι είχε βελτιωθεί το πεπτικό τους σύστημα. Αυξήθηκαν οι εκκενώσεις τους, ένιωθαν λιγότερο φούσκωμα μετά το φαγητό και μπορούσαν να δοκιμάσουν τροφές, οι οποίες πριν ήταν ακατάλληλες, γιατί επηρέαζαν το έντερο τους.

Μείωση του επιπέδου του στρές

Ο βελονισμός είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την καταπολέμηση του στρες. Ωστόσο, αρκετοί δεν το γνωρίζουν ή θεωρούν ότι δεν υποφέρουν από στρες και ότι δεν δέχονται πίεση στην καθημερινότητα τους ή πολλοί έχουν μάθει να ζουν με αυτό. Με την διαδικασία λοιπόν του βελονισμού οι ασθενείς είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίζουν αγχώδης και δύσκολες καταστάσεις με ψυχραιμία.

Παρατηρείται επίσης αλλαγή στον τρόπο που βλέπουν διάφορα γεγονότα, τα οποία αν και είναι δύσκολα να τα χειριστούν ή στενάχωρα, τα αντιμετωπίζουν ως κανονικά και τα διαχειρίζονται ορθά, χωρίς να επηρεάζεται η συναισθηματική τους υγεία.

Αυτή είναι η αλήθεια για τα οφέλη του βελονισμού. Εντούτοις, εκτός από τα γνωστά σε εμάς πλεονεκτήματα του, υπάρχουν και άλλα θετικά που βρίσκονται στο παρασκήνιο και είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας. Η θεραπεία με βελονισμό δεν θεραπεύει μεμονωμένα προβλήματα της υγείας μας, αλλά συνεισφέρει παράλληλα στην ομαλή λειτουργία της ζωή μας και στην βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού μας.

Τα οφέλη και οι εφαρμογές του βελονισμού σε παιδιά και εφήβους

Η εφαρμογή του βελονισμού σε παιδιά έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Η θεραπεία του βελονισμού είναι καλά ανεκτή από παιδιά και εφήβους και το γεγονός ότι δεν χορηγούνται φάρμακα είναι σημαντικό εφόσον τα παιδιά δεν μπορούν συνήθως να είναι σχολαστικά στην λήψη τους.

Είναι προτιμότερη ως θεραπεία και από τους γονείς, αφού με μια συνήθως φορά την εβδομάδα για περίπου 10 συνεδρίες λύνονται ως επί το πλείστον συνήθη προβλήματα.

Η εφαρμογή του βελονισμού σε παιδιά γίνεται πολύ προσεκτικά, γιατί κάποιες φορές υπάρχει ο φόβος της βελόνας. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε πριν την έναρξη της θεραπείας στο παιδί τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί για να μην το φοβίζει το άγνωστο. Κατόπιν ξεκινάει η συνεδρία με μια-δυο βελόνες αρχικά, ώστε να εξοικειωθεί το παιδί και συνεχίζουμε ανάλογα με την ανοχή του.

Σε ευαίσθητα παιδιά μπορεί να εφαρμόσουμε πιο επιφανειακά τις βελόνες και να μειώσουμε τον χρόνο της συνεδρίας. Η ηλικία των 5 ετών είναι κατάλληλη για να εφαρμόσουμε βελονισμό, ενώ από 7-8 ετών τα πράγματα είναι σίγουρα πιο εύκολα.

Η εφαρμογή του βελονισμού σε παιδιά γίνεται σε ξαπλωτή θέση συνήθως, για να αποφύγουμε τυχόν λιποθυμία (σπάνια μεν) αν βρίσκεται σε καθιστή θέση. Αν παρά τα όσα αναφέραμε το παιδί φοβάται τις βελόνες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την συσκευή  Hans που λειτουργεί σαν βελονισμός αλλά χωρίς τις βελόνες.

Η διάρκεια του θεραπευτικού αποτελέσματος του βελονισμού ποικίλει συνήθως στους ενήλικες. Για τα παιδιά δεν υπάρχουν μελέτες ωστόσο. Ανεπιθύμητες ενέργειες δεν έχουν καταγραφεί. Ο βελονισμός εξάλλου είναι ασφαλής όταν τηρούνται οι κανόνες.

Στις παθήσεις που συνιστάται η εφαρμογή του βελονισμού σε παιδιά, συγκαταλέγονται: ο πονοκέφαλος(όταν δεν σχετίζεται με οργανικές ασθένειες), η ινομυαλγία, η αναιμία, η συμπαθητική- αντανακλαστική δυστροφία, η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι μυοσκελετικοί πόνοι, οι πόνοι από τραυματισμό, η δυσμηνόρροια σε νεαρά κορίτσια, κ.α.

Ο βελονισμός προσφέρει μια βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και εφήβων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Προσφέρει αναλγησία, χαλάρωση μυών, αντιφλεγμονώδη δράση, αγχολυτική και αντικαταθλιπτική επίδραση και βελτίωση ανοσοποιητικού. Επιπρόσθετα μειώνει την χρήση φαρμάκων.

Η εφαρμογή του βελονισμού σε  παιδιά περικλείει όλα τα οφέλη και πλεονεκτήματα της θεραπείας  και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις παιδιών που δεν θα μπορούσαν να δεχτούν φαρμακευτική αγωγή λόγω, παραδείγματος χάριν κάποιας αλλεργίας, δυσανεξίας ή λόγω του νεαρού της ηλικίας κ.λπ. Είναι εύκολη στην εφαρμογή, δεν απαιτεί νοσηλεία, φάρμακα, πολλές επισκέψεις και ψυχολογικά βοηθάει τα παιδιά να βρίσκονται στο σχολείο και τις δρα

 

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός στην αντιμετώπιση του άγχους

Ο βελονισμός είναι πιο διαδεδομένος για την αναλγητική του δράση. Όμως μπορεί να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά και το χρόνιο άγχος. Από πειράματα σε ποντικούς, φάνηκε πως εκείνοι που δεν έκαναν θεραπεία βελονισμού είχαν υψηλά επίπεδα ορμονών άγχους, όπως η κορτικοτροπίνη.

Οι ορμόνες του άγχους συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως η κατάθλιψη, η αϋπνία κ.α Είναι λοιπόν σημαντικό να βρούμε τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε για να βελτιώσουμε την ζωή μας και ο βελονισμός μας βοηθάει σε αυτό.

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός στην θεραπεία του χρόνιου πόνου

Από μελέτη του επιστημονικού περιοδικού Archives of Internal Medicine, προκύπτει πως ο βελονισμός . Βοηθάει πολύ σε πόνους στην πλάτη, τον αυχένα, τους ώμους, πονοκεφάλους και οστεοαρθρίτιδα.

Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν βοηθήσει να βρούμε απαντήσεις σε κάποια βιολογικά μυστήρια της θεραπείας του βελονισμού. Πλέον η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υποστηρίζει κάποιες δράσεις του βελονισμού επίσημα.

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός μέσα από κλινικές δοκιμές

Το 2006 διεξήχθη έρευνα σε άρθρα που αφορούσαν στον βελονισμό. Στις 79 μελέτες, το 33% δεν βρήκε εξήγηση για το θεραπευτικό αποτέλεσμα του βελονισμού. Το 67% βρήκε εξήγηση μεταξύ του μηχανισμού και του αποτελέσματος του βελονισμού.

Η κύρια εξήγηση που υπήρξε σε 33 άρθρα, είναι πως ο βελονισμός διεγείρει την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, των ενδογενών οπιοειδών και της σεροτονίνης. Έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει ναυτία, εμετό, παχυσαρκία, Πάρκινσον, κολίτιδα, αϋπνία κ.λπ .

Σε 7 άρθρα η εξήγηση που δόθηκε ήταν πως ο βελονισμός εμποδίζει τα σημάδια του πόνου στον νωτιαίο μυελό. Για αυτό έχει αναλγητική δράση.

Σε 6 άρθρα τονίστηκε η δράση του βελονισμού στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Για αυτό αντιμετωπίζει εφίδρωση, ναυτία, αϋπνία.

Σε 3 άρθρα φάνηκε η τοπική επίδραση της θεραπείας του βελονισμού σε ιστούς και νεύρα.

Σε 5 άρθρα συσχετίστηκαν τα σημεία του βελονισμού με τις κινητικές και αισθητήριες περιοχές του εγκεφάλου μας.

Σε 5 άρθρα δόθηκαν άλλες εξηγήσεις για την ομοιόσταση, την ρύθμιση της λειτουργίας του εγκεφάλου, την κινητικότητα του σπέρματος κ.α.

Αυτές οι μελέτες έγιναν μετά από βελονισμό, ωτοβελονισμό, βελονισμό με ηλεκτρική διέγερση κ.α.

Το Harvard medical school σε πρόσφατη μελέτη του υποστηρίζει ότι ο βελονισμός λειτουργεί με την διέγερση ακόμα περισσότερων νευρώνων εντός των μυών που επιρεάζουν και ελεγχουν με την σειρά τους τα όργανα που αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές του σώματος

 

Πόσο βαθιά πρέπει να τοποθετούνται οι βελόνες στον βελονισμό

Το πώς λειτουργεί ο βελονισμός ίσως δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως ακόμη και σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά την γέννησή του. Δεν αμφισβητείται όμως η συμβολή του στον τομέα της υγείας και της βοήθειας για τις παθήσεις που μας ταλαιπωρούν.

Οι βελονιστές δέχονται από τους νέους ασθενείς  καταιγισμό ερωτήσεων, σχετικά με την διαδικασία του βελονισμού. Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις αφορούν στα βήματα που ακολουθούνται κατά την διάρκεια των συνεδριών, στην λειτουργία της θεραπείας και στο πότε θα αρχίσουν τα συμπτώματα τους να εξασθενούν και οι ίδιοι να αισθάνονται καλύτερα.

Η πιο κοινή όμως ερώτηση αφορά στις βελόνες, δηλαδή πόσο πόνο αυτές προκαλούν και πόσο βαθιά πρέπει να εισχωρήσουν στο σώμα τους. Ωστόσο, η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι δύσκολη, καθώς το βάθος των βελόνων στα σημεία πιέσεως εξαρτάται από διάφορες μεταβλητές.

Παίζει ρόλο το σημείο του σώματος που εισχωρεί η βελόνα

Σε σημεία πιέσεως, όπως είναι τα χέρια, τα πόδια και τα αυτιά, οι βελόνες δεν μπορούν να τοποθετηθούν πολύ βαθιά. Από την άλλη, στα οπίσθια και στα σημεία που έχουν περισσότερο λίπος, οι βελόνες μπορούν να εισχωρήσουν 0,2-0,4 εκατοστά πιο βαθιά, από όσο θα εισχωρήσει μια βελόνα στο χέρι.

Παίζει ρόλο το είδος του βελονισμού που θα χρησιμοποιηθεί

ωτοβελονισμό , ενώ το ιαπωνικό και κορεάτικο ύφος του βελονισμού χαρακτηρίζεται από το ρηχό βάθος των βελόνων σε σχέση με το κινέζικο ύφος.

Η γωνία της βελόνας καθορίζει το βάθος

Η βελόνα που τοποθετείται σε μια πλάγια γωνία δεν θα βρίσκεται στο ίδιο βάθος με αυτήν που έχει τοποθετηθεί ευθεία. Για παράδειγμα, στον βελονισμό των καρπών οι βελόνες τοποθετούνται ακριβώς κάτω από το δέρμα του καρπού επιφανειακά και όχι βαθιά.

Η κατάσταση του ασθενούς καθορίζει το βάθος της βελόνας

Για παράδειγμα, κάποιος που είναι πολυάσχολος υπάλληλος ή παρουσιάζει έντονο πρόβλημα, έχει ανάγκη από την βαθιά τοποθέτηση των βελόνων, για να μπορέσει η θεραπεία να λειτουργήσει επιτυχώς. Ενώ από την άλλη, οι βελόνες του ασθενή που αντιμετωπίζει μια χρόνια ασθένεια, πρέπει να τοποθετούνται ελαφρώς στο σώμα του.

Η ίδια η ασθένεια καθορίζει το σημείο και το βάθος της βελόνας

Ο ασθενής που ακολουθεί θεραπεία με βελονισμό για την αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, επιτρέπει την τοποθέτηση των βελόνων στα οπίσθια, για να ενισχυθεί η ισχιακή ηρεμία των νεύρων κατά του πόνου, αλλά οι βελόνες δεν θα εισχωρήσουν πολύ βαθιά.

Αντιθέτως, η τοποθέτηση βελόνων σε ασθενή που υποφέρει από αρθρίτιδα, γίνεται σε σημεία πιέσεως κοντά στα σημεία πόνου ή πάνω σε αυτά. Οι βελόνες που θα χρησιμοποιηθούν είναι πολύ μικρές και δεν μπορούν εισχωρήσουν βαθιά στο σώμα.

Η ασφάλεια καθορίζει την τοποθέτηση της βελόνας

Η τοποθέτηση των βελόνων γύρω από το κεφάλι, τον λαιμό, την σπονδυλική στήλη και το εσωτερικό των οργάνων, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους θεραπευτές. Οι έμπειροι βελονιστές μελετούν χρόνια την σωστή τοποθέτηση των βελόνων  με ασφάλεια ως προς  το βάθος που πρέπει αυτές να έχουν, σε αυτά τα επίμαχα σημεία.

Λοιπόν, είναι δύσκολο να απαντηθεί η ερώτηση των ασθενών, σχετικά με το βάθος των βελόνων, γιατί όλα εξαρτώνται από το ύφος του βελονισμού, τα σημεία πιέσεως, τον τρόπο τοποθέτησης των βελόνων, την ασθένεια και από την κατάσταση του ασθενή.

 

 

Ποια είναι η αίσθηση του βελονισμού

Ο κοινός φόβος μεταξύ των ανθρώπων είναι η αίσθηση του βελονισμού, την αίσθηση δηλαδή που δημιουργούν οι βελόνες όταν τοποθετηθούν και αφαιρεθούν από τα σημεία πιέσεως του σώματος.

Φόβος που τους αποτρέπει από την δοκιμή θεραπείας με βελονισμό, καθώς στο μυαλό τους έχουν συνδυάσει τις βελόνες με το αίσθημα του πόνου. Για αυτόν τον λόγο πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η θεραπεία βελονισμού είναι επώδυνη.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα της διαδικασίας του βελονισμού, όπου οι βελόνες τοποθετούνται στα σημεία πιέσεως, χωρίς ο ασθενής να τις νιώσει. Αυτή η αίσθηση του βελονισμού είναι ιδιαίτερα κοινή κυρίως στον κινέζικο βελονισμό, όπου χρησιμοποιούνται πολύ λεπτές βελόνες.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια της συνεδρίας, ο βελονισμός παράγει κάποια αίσθηση, εκτός του πόνου, σε σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί οι βελόνες. Για παράδειγμα, νιώθουμε την ροή της ενέργειας και αυτό συμβαίνει γιατί το σημείο ενεργοποιήθηκε με την βελόνα και ξεκινά η αλλαγή στον οργανισμό μας.

Στην πραγματικότητα κατά την διάρκεια των συνεδριών αναγνωρίζουμε μια ιδιαίτερη αίσθηση του βελονισμού, αλλά σε καμία περίπτωση αυτή δεν καθίσταται επώδυνη.

Καθένας από τους ασθενής αντιλαμβάνεται διαφορετικά την αίσθηση που δημιουργεί ο βελονισμός και έχει την δικιά του εμπειρία να μοιραστεί. Ποτέ όμως δεν κάνουν λόγο για αίσθηση του πόνου.

Παρόλα αυτά, εάν αισθανθείτε κάποια ενόχληση την στιγμή της τοποθέτησης της βελόνας στο σημείο πίεσης, ενημερώστε τον θεραπευτή σας. Το σημείο αυτό μπορεί να είναι περισσότερο ευαίσθητο σε εσάς.

Καταλήγουμε λοιπόν, στο συμπέρασμα, ότι ο βελονισμός προκαλεί μια αίσθηση και όχι επώδυνη. Με τι μπορεί να μοιάζει όμως αυτή και πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας; Υπάρχουν πέντε κοινές περιγραφές για την αίσθηση του βελονισμού, όπως η αίσθηση του βάρους, άλγους, ηλεκτρισμού, τσιμπήματος και θερμότητας.

Διαβάστε περισσoτερα: Tι είναι ο βελονισμός;

Αίσθηση βάρους:

Η τοποθέτηση της βελόνας σε ένα σημείο βελονισμού, μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση βάρους. Μερικές φορές το αίσθημα αυτό επεκτείνεται και σε περιοχές γύρω από το σημείο πιέσεως, διαδίδοντας το σε ολόκληρο το σώμα. Η αίσθηση αυτή είναι περισσότερο χαλαρωτική, παρά ανησυχητική.

Αίσθηση άλγους:

Μαζί με την αίσθηση βαρύτητας, είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστεί και μια αίσθηση άλγους στο σημείο πιέσεως, όπου έχει τοποθετηθεί η βελόνα. Συνήθως, αυτή η αίσθηση εξαφανίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Είναι φυσιολογική και πολλές φορές ίσως γίνει έντονη, κυρίως στα σημεία πιέσεως που βρίσκονται στα χέρια και στα πόδια, τα οποία παρουσιάζουν περισσότερη ευαισθησία από το υπόλοιπο σώμα. Εάν αισθανθείτε έντονο άλγος όπου επιμένει, ενημερώστε τον θεραπευτή σας για να ρυθμίσει την βελόνα.

Αίσθηση ηλεκτρισμού:

Ο βελονισμός σε ορισμένα σημεία πιέσεως μπορεί να εμφανίσει μια αίσθηση ηλεκτρισμού, η οποία δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα απλό σοκ. Ένα ξαφνικό τράνταγμα το οποίο εξαφανίζεται μέσα σε δευτερόλεπτα. Το πιο κοινό σημείο πιέσεως, το οποίο δοκιμάζει αυτήν την αίσθηση βελονισμού είναι το περικάρδιο. Αυτό συμβαίνει γιατί κάτω από το σημείο αυτό περνάει άμεσα το μεσαίο νεύρο.

Αίσθηση τσιμπήματος:

Σε πολλά σημεία πιέσεως, η αίσθηση βελονισμού μοιάζει με τσίμπημα. Πολλοί ασθενείς το παρομοιάζουν με το τσίμπημα από τις βελόνες ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου. Η αίσθηση αυτή γίνεται αναγνωρίσιμη αμέσως μετά την εισχώρηση της βελόνας σε σημείο πιέσεως. Τα σημεία αυτά προκαλούν αμυδρό τσούξιμο για ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Αίσθηση θερμότητας:

Άλλη μια κοινή αίσθηση βελονισμού μεταξύ των ασθενών, είναι η αίσθηση της θερμότητας στα σημεία πιέσεως. Η αίσθηση αυτή εμφανίζεται συνήθως ένα ή δύο λεπτά αφότου παρεμβάλλεται η βελόνα στο σημείο αυτό. Είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα όπως αυτό που δημιουργούν τα θερμαινόμενα μαξιλάρια στα μέλη του σώματος μας.

Αυτές είναι οι πέντε πιο κοινές αισθήσεις βελονισμού που μπορείτε να αισθανθείτε κατά την διάρκεια της θεραπείας με βελονισμό. Είναι τελείως ακίνδυνες, ανώδυνες και διαρκούν ελάχιστα.

 

Φοβάστε τις βελόνες του βελονισμού;

 

Στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι φοβούνται τις βελόνες του βελονισμού και αυτό αποτελεί σημαντικό λόγο για να αποστασιοποιηθεί κανείς τελικά από την διαδικασία του βελονισμού.

Όσοι μαθαίνουν για τα οφέλη του βελονισμού στον οργανισμό τους, όπως είναι η βελτίωση ύπνου, η αύξηση των επιπέδων ενέργειας, η μείωση του στρες και η βελτίωση του πεπτικού τους συστήματος, σκέφτονται και ενδιαφέρονται να τον δοκιμάσουν. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς διστάζουν λόγω της διαδικασίας, η οποία απαιτεί την χρήση βελόνων.

Υπάρχουν 5 σημαντικοί λόγοι, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς τις βελόνες του βελονισμού.

Οι θεραπευτές συχνά εκθέτουν τα παρακάτω επιχειρήματα σε όσους ενδιαφέρονται για τον βελονισμό, αλλά φοβούνται τις βελόνες του.

‘Δεν μοιάζουν με τις βελόνες που γνωρίζετε’

«Η ανησυχία για τις βελόνες του βελονισμού είναι γνωστή και είναι φυσικό  να συνδυάσουμε τις βελόνες με τον πόνο, αναλογιστείτε τους οδοντιάτρους», υποστηρίζει η Αλεξάνδρα Τσαπάλου. Τονίζει επίσης πως «οι βελόνες του βελονισμού δεν μοιάζουν με τις ιατρικές βελόνες που όλοι γνωρίζουμε».

Η θεραπευτρια Αλεξάνδρα Τσαπάλου λέει πως « η διαδικασία του βελονισμού είναι η πιο ευγενής μορφή βελόνων» και ότι «εάν ο βελονισμός έμοιαζε με πυροβολισμό, δεν θα αποτελούσα μέρος της διαδικασίας αυτής».

Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν έχουν δοκιμάσει θεραπεία με βελονισμό, δεν μπορούν να φανταστούν πόσο λεπτές είναι οι βελόνες του και συχνά τις συγχέουν με τις βελόνες που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα.

‘Τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν θεραπεία με βελονισμό’

Η θεραπευτρια Αλεξάνδρα Τσαπάλου υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι η αίσθηση της βελόνας είναι τόσο αμυδρή, ώστε ακόμα και παιδιά είναι σε θέση να ακολουθήσουν θεραπεία με βελονισμό. «Εάν τα παιδιά είναι εντάξει να κάνουν βελονισμό, δεν μπορεί αυτός να είναι τόσο κακός».

Την ίδια άποψη παρουσιάζει, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με τον φόβο για τις βελόνες, από ενήλικα άτομα.Προσθέτει επίσης ότι όταν οι ενήλικες μου λένε ότι φοβούνται τις βελόνες, λέω ανέκδοτα σχετικά με ένα παιδί που έκανε πρόσφατα βελονισμό και ήταν πολύ γενναίο

‘Μην τις λέτε βελόνες’

Πολλές φορές, η διαφορετική ορολογία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του φόβου για τις βελόνες του βελονισμού.

Η θεραπευτρια Αλεξάνδρα Τσαπάλου λέει ότι «Έχω διαπιστώσει ότι αν απλά αλλάξουμε το όνομα της βελόνας με καρφίτσα, βοηθά στο να μετατοπιστεί η νοοτροπία κάποιου μακριά από την φοβία αυτή». «Οι ασθενείς μου αγαπούν να λένε ότι τους βάζω καρφίτσες αντί για βελόνες».

Από την άλλη μερικές φορές βοηθάει να λέει ότι χρησιμοποιεί άλλο όνομα για τις βελόνες, «Έχω διάφορους ασθενείς που αναφέρονται στις βελόνες ως ‘μαγικά ραβδιά θεραπείας’, αυτή η μετατόπιση της ορολογίας μπορεί να βοηθήσει την νοοτροπία του δυτικού κόσμου, απαλλάσσοντας την από τους φόβους και τις φοβίες γύρω από τον βελονισμό»

‘Έχεις τον έλεγχο’

Είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν, ότι με τις βελόνες του βελονισμού κατά την διάρκεια της συνεδρίας, δεν μπορούν να κουνηθούν, ότι πρέπει να μείνουν ακίνητοι και δύσκαμπτοι, ώστε να μην πονέσουν ή τραυματιστούν. Είναι φυσικό η αντίληψη αυτή να οδηγήσει σε περισσότερη ανησυχία και σε συναισθήματα εκτός ελέγχου.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα, γιατί ένας καλός θεραπευτής θα ασχοληθεί πρώτα με το να είναι ο ασθενής άνετος και μετά με την ίδια την διαδικασία. Ακόμα και εάν κάποιος επιθυμεί να ξεκινήσει με λίγες βελόνες ή να αφαιρέσει κάποια που του προκαλεί έντονη ενόχληση, είναι εφικτό, αρκεί να ενημερώσει τον θεραπευτή του.

Η θεραπευτρια Αλεξάνδρα Τσαπάλου για παράδειγμα, λέει συχνά στους ασθενείς της ότι «Μπορούμε να πάμε τόσο αργά όσο εσείς επιθυμείτε, έτσι ώστε να αισθάνεστε μέρος αυτής της εμπειρίας». Τους εξηγεί ότι «Ο βελονισμός δεν είναι κάτι που απλά συμβαίνει σε εσάς. Έχετε μια φωνή μιλήστε αν κάτι σας ενοχλεί».

Τέλος υποστηρίζει ότι « Η κίνηση στον βελονισμό έχει μια περίεργη αίσθηση. Με τα χέρια σας ελευθέρα μπορείτε να έχετε περισσότερο έλεγχο».

‘Δεν έχουν όλα να κάνουν με βελόνες’

Η θεραπευτρια Αλεξάνδρα Τσαπάλου υποστηρίζει πως εάν κάποιος τρομοκρατείται εντελώς από τις βελόνες βελονισμού, δεν χρειάζεται να απορρίψει την διαδικασία του βελονισμού. Υπάρχουν και άλλοι μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι θεραπευτές.

Ένας θεραπευτής εκπαιδεύεται σε διάφορες θεραπευτικές τεχνικές και μόνο η μία από αυτές χρειάζεται βελόνες. Μεταξύ αυτών είναι η πιεσο-θεραπεία, οι σπόροι αυτιού, οι βεντούζες, το τσιγκόνγκ και τα βότανα και σε καμία από αυτές τις τεχνικές δεν χρησιμοποιούνται βελόνες.

Συχνά δεχόμαστε απο το κοινό την ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο του να είναι επικίνδυνος ο βελονισμός.Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως παραμένει ανενημέρωτο για τα οφέλη του βελονισμού αλλά και την συμβολή του στην διατήρηση της καλής υγείας .

Πολλοί είναι εκείνοι που είναι αρκετά επιφυλακτικοί καθώς δεν έχει σχέση με την κλασσική ιατρική πρακτική, ενώ θεωρούν ότι έχει και κάποιο βαθμό επικινδυνότητας. Από την άλλη όμως ,υπάρχουν και εκείνοι που είδαν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην υγεία τους, παρατηρώντας μια σημαντική βελτίωση μετά την εφαρμογή του.

Ο βελονισμός είναι μια  ιατρική θεραπευτική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων. Το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που έχουν δοκιμάσει τη μέθοδο του βελονισμού, αναφέρουν πως είχαν θεαματικά αποτελέσματα όπως: περισσότερη ενέργεια, βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, πνευματική διαύγεια, μείωση άγχους.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία του βελονισμού

Ο βελονισμός περιλαμβάνει την εισαγωγή πολύ λεπτών βελόνων μέσα από το δέρμα σας, οι οποίες μπαίνουν σε ελάχιστα χιλιοστά μέσα στο σώμα σας χωρίς να προκαλούν πόνο. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι με τον βελονισμό αντιμετωπίζεται με επιτυχία πληθώρα παθολογικών καταστάσεων. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την πάθηση, την σοβαρότητά της και την ηλικία και καθορίζεται σε συνεργασία με τον θεραπευτή σας. Η εφαρμογή του βελονισμού στην οξεία φάση  παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα συμβάλλοντας ταχύτατα στην αντιμετώπιση του πόνου.

Όλο και περισσότερο ο βελονισμός, χρησιμοποιείται για τη γενική ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του άγχους αλλά και της ψυχικής θεραπείας. Πρόκειται για μια θεραπεία που λειτουργεί συμπληρωματικά στην ιατρική και εφαρμόζεται σε ιατρεία και κλινικές του εξωτερικού, ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία, από τους περισσότερους γιατρούς.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική ερμηνεύει τον βελονισμό ως μια τεχνική για την εξισορρόπηση της ροής ενέργειας ή της δύναμης ζωής – γνωστή ως qi (chee) – που πιστεύεται ότι ρέει μέσα από μονοπάτια (μεσημβρινούς) στο σώμα μας. Με την τοποθέτηση βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος αυτών των μεσημβρινών, θεωρείται ότι θα επέλθει επανεξισορρόπηση της ίδιας της ενέργειάς μας.

Ο βελονισμός θεραπεύει

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται κυρίως για την ανακούφιση από τους πόνους που συνδέονται με μια ποικιλία ασθενειών και καταστάσεων, όπως:

-Ναυτία και έμετος

-Πονόδοντος

-Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

-Πόνοι τοκετού

-Πόνοι στη μέση

-Πονόλαιμος

-Οστεοαρθρίτιδα

-Κράμπες εμμηνόρροιας

-Διαταραχές του αναπνευστικού, όπως η αλλεργική ρινίτιδα

Οι κίνδυνοι του βελονισμού ειναι ελαχιστοι

Οι κίνδυνοι του βελονισμού είναι ελάχιστοι ειδικά αν έχετε απευθυνθεί σε έναν ικανό, διαπιστευμένο επαγγελματία βελονισμού που χρησιμοποιεί αποστειρωμένες βελόνες. Συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες περιλαμβάνουν πόνο και μικρή αιμορραγία στα σημεία που εισήχθησαν οι βελόνες, μελάνιασμα και μώλωπες μπορούν να εμφανιστούν στις περιοχές μετά την αφαίρεση των βελόνων ή ναυτία, κούραση, υπνηλία, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις τάσεις λιποθυμίας. Σε γενικές γραμμές, όμως, δεν αναφέρονται ιδιαίτερα ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι βελόνες μίας χρήσης είναι πλέον το πρότυπο πρακτικής, οπότε ο κίνδυνος μόλυνσης είναι ελάχιστος. Δεν ενδείκνυται ο βελονισμός για τον οργανισμό σας εάν:

-Έχετε αιμορραγική διαταραχή, οπότε οι πιθανότητές σας για αιμορραγία ή μώλωπες από τις βελόνες αυξάνονται.

-Έχετε βηματοδότη. Ο βελονισμός που περιλαμβάνει την εφαρμογή ήπιων ηλεκτρικών παλμών μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του βηματοδότη.

-Είστε έγκυος.

 

Είναι τελικά επικίνδυνος ο βελονισμός: Όχι αν επιλέξτε έναν επαγγελματία βελονιστή

Εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε θεραπείες με την μέθοδο του βελονισμού, ακολουθήστε τα ίδια βήματα που θα κάνατε εάν ψάχνατε για καποιο επαγγελματία της υγείας:

-Ρωτήστε τους ανθρώπους που εμπιστεύεστε για συστάσεις.

-Συζητήστε με τον θεραπευτή. Ρωτήστε τι αφορά η θεραπεία, πόσο πιθανό είναι να αντιμετωπιστεί η κατάστασή σας και πόσο θα κοστίσει.

Για να καθορίσετε τον τύπο θεραπείας βελονισμού που θα σας βοηθήσει περισσότερο, ο ειδικός μπορεί να σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, το ιστορικό σας και τον τρόπο ζωής σας.

Οι συνεδρίες συνήθως διαρκούν περίπου μία ώρα, μία ή δύο θεραπείες την εβδομάδα ανάλογα με την περίπτωση. Ο αριθμός των θεραπειών θα εξαρτηθεί από την πάθηση που αντιμετωπίζεται και τη σοβαρότητα της. Γενικά, καλό θα είναι να πραγματοποιήσετε έξι έως οκτώ θεραπείες.

Η εισαγωγή βελόνας

Οι βελόνες εισάγονται σε διάφορα σημεία του σώματός σας, σε κανάλια ενέργειας που ονομάζονται μεσημβρινοί. Οι βελόνες είναι πολύ λεπτές, οπότε η εισαγωγή συνήθως προκαλεί ελάχιστη δυσφορία. Οι άνθρωποι συχνά δεν αισθάνονται ότι έχουν εισαχθεί βελόνες στο δέρμα τους. Μεταξύ 30 με 100 βελόνες χρησιμοποιούνται σε μια τυπική θεραπεία.

Ο θεραπευτής σας μπορεί να μετακινήσει ή να στρέψει απαλά τις βελόνες μετά την τοποθέτηση ή να εφαρμόσει θερμότητα ή ήπιους ηλεκτρικούς παλμούς στις βελόνες.

Όσον αφορά την αφαίρεση βελόνων, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι βελόνες παραμένουν στη θέση τους για 10 έως 20 λεπτά, ενώ βρίσκεστε ακόμα και χαλαρώνετε.

Οι ευεργετικές ιδιότητες

Ο βελονισμός διορθώνει τις ενεργειακές διαταραχές του σώματος, ενώ παράλληλα αφυπνίζει τις δυνάμεις της αυτοϊασης. Από την πρώτη στιγμή θα νιώσετε μια ανακούφιση καθώς μειώνεται η ένταση του πόνου και χαλαρώνει ο μυς.

Έχει σημαντική αναλγητική δράση, η οποία είναι μεγάλης διάρκειας κι έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει και τον οξύ αλλά και τον χρόνιο πόνο. Ακόμη, έχει αντιφλεγμονώδη δράση με αποτέλεσμα να εξισορροπεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ δρα παράλληλα με τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε ενισχύοντας την δράση της. Μπορεί να έχει αποτελέσματα σε περιπτώσεις που η προσλαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αποτελεσματική.

Πρόκειται για ασφαλή θεραπεία αρκεί να εφαρμόζεται από έναν εξειδικευμένο βελονιστή που ενδέχεται να διαγνώσει κάποια άλλη πάθηση που χρήζει περαιτέρω θεραπείας. Όλοι λοιπόν μπορούν να επωφεληθούν από τις ευεργετικές ιδιότητες του θεραπευτικού βελονισμού χωρίς να υπάρχουν σοβαρές αντενδείξεις ή περιορισμοί.

Έχει παρενέργειες  βελονισμός;

Οι πιο κοινές παρενέργειες του βελονισμού, είναι συνήθως ωφέλιμες για τον οργανισμό και επιθυμητές από όλους τους ανθρώπους. Ποιος δεν θα επιθυμούσε να βελτιωθεί ο ύπνος του, να αυξηθεί η ενεργητικότητα του, να αποκτήσει πνευματική διαύγεια και να μειωθεί το στρες του. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες παρενέργειες κατά την διαδικασία του βελονισμού, οι οποίες είναι λιγότερο ευχάριστες για τον οργανισμό μας.

Ευτυχώς, αυτές οι δυσάρεστες παρενέργειες δεν είναι τόσο συχνές, όσο οι ωφέλιμες και μπορούν να εμφανιστούν περιστασιακά και όχι όλες μαζί. Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ποιες είναι και πόσο επηρεάζουν την υγεία μας.

Φυσικά καμία από αυτές τις παρενέργειες του βελονισμού δεν αποτελεί απειλή για την ζωή μας και δεν είναι επικίνδυνη. Πρέπει όμως να είμαστε ενημερωμένοι για αυτές, ώστε εάν εμφανιστούν να μην ανησυχήσουμε. Είναι τελείως αβλαβής και σπάνιες.

Εμπειρικά έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι παρενέργειες του βελονισμού είναι επτά. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται το αίσθημα της κούρασης, ο πόνος, οι κοκκινίλες, οι μυϊκές συσπάσεις, η ζαλάδα και η συναισθηματική απελευθέρωση.

Κατά την διάρκεια του βελονισμού, κάποιοι άνθρωποι παρατηρούν αξιοσημείωτη βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Οι περισσότεροι όμως αισθάνονται χειρότερα πριν αρχίσουν να καλυτερεύουν. Στην ιατρική αυτό το στάδιο αναφέρεται ως «θεραπευτική κρίση».

Ως παράδειγμα, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε ένα πραγματικό περιστατικό που αντιμετωπίσαμε. Πελάτης με χρόνια αλλεργική ρινίτιδα. Μετά τη πρώτη συνεδρία , το σύμπτωμα της δυσκολίας στην αναπνοή επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό, αλλά ξαφνικά αποχώρησε μόνο του μετά από μιάμιση μέρα. Η μύτη είχε ανοίξει εντελώς και ανέπνεε κανονικά, σαν να μην είχε ποτέ πρόβλημα.

Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα ξεκινά να πολεμά τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό. Έτσι προκαλείται όχι μόνο επιδείνωση των τρεχόντων συμπτωμάτων, αλλά και έξαρση παλαιότερων που ήταν ανενεργά.

Ο βελονισμός βοηθά στην αφύπνιση της ικανότητας που έχει ο οργανισμός μας να θεραπεύεται από μόνος του. Έτσι λοιπόν, οδηγούμαστε σε επίθεση της σωματικής μας ευαισθητοποίησης. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επιφέρει άμεσα θετικά αποτελέσματα, αλλά μπορεί και να αυξήσει την ευαισθησία του σώματος, ‘ξυπνώντας’ παλαιότερα συμπτώματα.

Ποιές είναι οι σπάνιες παρενέργειες;

Με την εμφάνιση αυτών των παρενεργειών, μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι η θεραπεία μας έχει ξεκινήσει και βαίνει ομαλώς. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση του βελονισμού σημαίνει ότι ο αρχικός μας στόχος έχει αρχίσει να επιτυγχάνεται.

Κούραση:

Συνήθως, μετά από μια συνεδρία βελονισμού, οι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν μια εξάντληση και μια αδυναμία. Αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Είναι σημάδι του σώματος που σας προειδοποιεί ότι πρέπει να ξεκουραστείτε.

Καλό θα ήταν να αναπαυτείτε εκείνη την ημέρα και να χαλαρώσετε. Την επομένη, θα παρατηρήσετε ότι ο συνδυασμός ξεκούρασης και βελονισμού θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα και πιο ανανεωμένοι.

Πόνος:

Μετά από την αφαίρεση των βελόνων, τα μέλη του σώματος μπορεί να αισθανθούν πόνο. Οι συνηθέστερες περιοχές του σώματος που είναι πιο ευαίσθητες στις βελόνες είναι τα χέρια και τα πόδια, ειδικά στο σημείο που έχει να κάνει με το λεπτό έντερο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείχτη.

Ο πόνος από τον βελονισμό εξασθενεί μέσα σε 24 ώρες. Ωστόσο, οι μεγάλες απελευθερώσεις στα σημεία ώθησης, ίσως αφήσουν κάποια υπολείμματα πόνου, τα οποία θα διαρκέσουν λίγες μέρες. Οι ειδικοί του βελονισμού θα σας ενημερώσουν από πριν για τις ενοχλήσεις που θα νιώσετε και πόσο θα διαρκέσουν.

Κοκκινίλες:

Μια λιγότερο κοινή παρενέργεια του βελονισμού είναι οι κοκκινίλες, οι οποίες μπορούν να εμφανιστούν στο σημείο ώθησης, αλλά και μετά την αφαίρεση της βελόνας. Αυτοί είναι το αποτέλεσμα εξωτερίκευσης της εσωτερικής παθολογίας στο σημείο αυτό.

Σαφώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία μας και θα εξαφανιστούν τα σημάδια σύντομα. Δεν εμφανίζεται σε όλους τους ασθενείς.

Συσπάσεις μυών:

Κατά την διάρκεια τοποθέτησης της βελόνας στα σημεία ώθησης, παρατηρούνται συσπάσεις των μυών στα σημεία αυτά αλλά και σε απομακρυσμένα που δεν έχουν βελόνες. Αυτό είναι σημάδι ενεργοποίησης του μεσημβρινού. Ωστόσο, δεν είναι ανησυχητικό εάν οι άνθρωποι εμφανίσουν ακούσιες συσπάσεις κατά την διάρκεια των συνεδριών ή μετά από τον βελονισμό.

Ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτής της παρενέργειας βελονισμού είναι η πίεση στα σημεία όπου κάποιος νιώθει να συσπάται ο μυς του.

Ζαλάδα:

Μια άλλη σπάνια παρενέργεια βελονισμού είναι η ζαλάδα, η οποία μπορεί να προκληθεί μετά από την συνεδρία. Συνήθως συμβαίνει όταν ο ασθενής σηκωθεί απότομα. Είναι σημαντικό να είστε νηστικοί πριν από κάθε συνεδρία βελονισμού και να πάρετε τον χρόνο σας πριν αποχωρήσετε.

Εάν αισθανθείτε το αίσθημα της ζαλάδας, ενημερώστε τον βελονιστή σας και καθίστε λίγο στην αίθουσα αναμονής μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα, παίρνοντας βαθιές εισπνοές.

Ο βελονισμός είναι μια έντονη φυσική και συναισθηματική εμπειρία και για αυτόν τον λόγο ο οργανισμός μας χρειάζεται χρόνο μέχρι να επανέλθει στις κανονικές του λειτουργίες.

Συναισθηματική απελευθέρωση:

Μερικές φορές οι άνθρωποι γίνονται υπερβολικά ευαίσθητοι κατά την διάρκεια του βελονισμού και μπορεί να κλάψουν. Αυτό δεν είναι απόρροια του πόνου, αλλά της απελευθέρωσης των συναισθημάτων τους. Μια θετική και εκπληκτική εμπειρία κυρίως για όσους τείνουν να είναι περισσότερο συναισθηματικά εγκρατείς.

Η υπερ-ευαισθητοποίηση και το κλάμα κατά την διάρκεια των συνεδριών και μετά είναι απολύτως φυσιολογικό. Αποτελεί επίσης την απόδειξη ότι ο βελονισμός έχει αρχίσει να λειτουργεί.

Για τον βελονισμό η συναισθηματική και η σωματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι η συναισθηματική αυτή απελευθέρωση είναι έντονη και ενοχλητική προς εσάς πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον θεραπευτή σας.

 
 

Εντούτοις, μην αφήσετε τον φόβο σας για τις βελόνες του βελονισμού, να σας στερήσει την έντονη εμπειρία που μπορείτε να ζήσετε μέσα από την διαδικασία της θεραπείας με βελονισμό.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top