πώς  λειτουργεί ο βελονισμός

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός;

Το πώς  λειτουργεί ο βελονισμός είναι μια ερώτηση που για να απαντηθεί πρέπει να ανατρέξουμε στην Κινεζική κουλτούρα και ιατρική χιλιάδων χρόνων πίσω. Σύμφωνα με αυτήν, ο βελονισμός έχει την ικανότητα να επηρεάζει την ζωτική δύναμη Qi (Τσι).

Η επιστήμη πίσω από τον βελονισμό.

Οι βελόνες που εισάγονται στο σώμα μας, η περιστροφή και ο χειρισμός τους, χρησιμεύουν στο να βοηθήσουμε την ενέργεια να κυκλοφορήσει ελεύθερα στο σώμα, μέσω των μεσημβρινών. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουμε ασθένειες, δυσλειτουργίες και ανισορροπίες.

Ο βελονισμός λειτουργεί σε πολλά βιολογικά συστήματα. Έχει αντιφλεγμονώδη, χαλαρωτική και αναλγητική δράση. Οι συνεχείς κλινικές δοκιμές και έρευνες, έχουν αποδείξει την αξιοπιστία του και για αυτό έχει αυξηθεί η δημοτικότητά του. Οι βελονιστές λαμβάνουν καλύτερη εκπαίδευση, πράγμα που σημαίνει ότι η επιστημονική κοινότητα αποδέχεται πλέον τον βελονισμό.

Διαβάστε περισσότερα: Τι είναι ο βελονισμός;

Τα οφέλη του βελονισμού

Το πώς λειτουργεί ο βελονισμός φαίνεται σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις, όπως:

  • Ανακούφιση του πόνου

Ο βελονισμός παρατηρείται πως αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τους μυϊκούς πόνους και εκείνους που προέρχονται από αρθρίτιδες και άλλες αιτίες. Σημαντικό είναι πως τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιεί δεν έχουν τις παρενέργειες των συμβατικών φαρμάκων.

  • Αντιμετώπιση παρενεργειών καρκίνου

Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας για τον καρκίνο, η ναυτία και οι εμετοί βρίσκουν ανακούφιση με τον βελονισμό. Συνδυαστικές θεραπείες έχουν τα μέγιστα οφέλη σε αυτόν τον τομέα.

  • Κατάθλιψη

Ο βελονισμός αντιμετωπίζει με καλά αποτελέσματα την κατάθλιψη, όπως φάνηκε και από μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στο τέλος του 1990.

  • Αποκατάσταση από εγκεφαλικό επεισόδιο

Υπάρχουν περιπτώσεις που ανταποκρίνονται στην θεραπεία με βελονισμό μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο πολύ καλά. Ακόμη και η χρόνια παράλυση μπορεί να δει βελτίωση. Ωστόσο εξαρτάται πάντα από την περίπτωση και για αυτό συνεχίζονται οι μελέτες σε αυτόν τον τομέα.

  • Πυελικοί πόνοι

Οι πόνοι της πυέλου είναι μια δύσκολη περίπτωση για να αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει.

  • Γονιμότητα

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο βελονισμός λειτουργεί πολύ καλά ως επικουρική μέθοδος στις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Έχει την ικανότητα να διεγείρει την ροή του αίματος και να τονώνει την παραγωγή ωαρίων, καθώς επηρεάζει τον υποθάλαμο, την υπόφυση και τις ωοθήκες. Επίσης βοηθάει ενισχύοντας την μήτρα, ώστε να αποφευχθεί μια αποβολή.

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός στην αντιμετώπιση του άγχους

Ο βελονισμός είναι πιο διαδεδομένος για την αναλγητική του δράση. Όμως μπορεί να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά και το χρόνιο άγχος. Από πειράματα σε ποντικούς, φάνηκε πως εκείνοι που δεν έκαναν θεραπεία βελονισμού είχαν υψηλά επίπεδα ορμονών άγχους, όπως η κορτικοτροπίνη.

Οι ορμόνες του άγχους συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως η κατάθλιψη, η αϋπνία κ.α Είναι λοιπόν σημαντικό να βρούμε τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε για να βελτιώσουμε την ζωή μας και ο βελονισμός μας βοηθάει σε αυτό.

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός στην θεραπεία του χρόνιου πόνου

Από μελέτη του επιστημονικού περιοδικού Archives of Internal Medicine, προκύπτει πως ο βελονισμός έχει ικανή δράση στην μείωση του χρόνιου πόνου. Βοηθάει πολύ σε πόνους στην πλάτη, τον αυχένα, τους ώμους, πονοκεφάλους και οστεοαρθρίτιδα.

Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν βοηθήσει να βρούμε απαντήσεις σε κάποια βιολογικά μυστήρια της θεραπείας του βελονισμού. Πλέον η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υποστηρίζει κάποιες δράσεις του βελονισμού επίσημα.

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός μέσα από κλινικές δοκιμές

Το 2006 διεξήχθη έρευνα σε άρθρα που αφορούσαν στον βελονισμό. Στις 79 μελέτες, το 33% δεν βρήκε εξήγηση για το θεραπευτικό αποτέλεσμα του βελονισμού. Το 67% βρήκε εξήγηση μεταξύ του μηχανισμού και του αποτελέσματος του βελονισμού.

Η κύρια εξήγηση που υπήρξε σε 33 άρθρα, είναι πως ο βελονισμός διεγείρει την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, των ενδογενών οπιοειδών και της σεροτονίνης. Έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει ναυτία, εμετό, παχυσαρκία, Πάρκινσον, κολίτιδα, αϋπνία κ.λπ .

Σε 7 άρθρα η εξήγηση που δόθηκε ήταν πως ο βελονισμός εμποδίζει τα σημάδια του πόνου στον νωτιαίο μυελό. Για αυτό έχει αναλγητική δράση.

Σε 6 άρθρα τονίστηκε η δράση του βελονισμού στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Για αυτό αντιμετωπίζει εφίδρωση, ναυτία, αϋπνία.

Σε 3 άρθρα φάνηκε η τοπική επίδραση της θεραπείας του βελονισμού σε ιστούς και νεύρα.

Σε 5 άρθρα συσχετίστηκαν τα σημεία του βελονισμού με τις κινητικές και αισθητήριες περιοχές του εγκεφάλου μας.

Σε 5 άρθρα δόθηκαν άλλες εξηγήσεις για την ομοιόσταση, την ρύθμιση της λειτουργίας του εγκεφάλου, την κινητικότητα του σπέρματος κ.α.

Αυτές οι μελέτες έγιναν μετά από βελονισμό, ωτοβελονισμό, βελονισμό με ηλεκτρική διέγερση κ.α.

Το πώς λειτουργεί ο βελονισμός ίσως δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως ακόμη και σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά την γέννησή του. Δεν αμφισβητείται όμως η συμβολή του στον τομέα της υγείας και της βοήθειας για τις παθήσεις που μας ταλαιπωρούν.

Scroll to Top