• su jok
    su jok

Su jok

 

Στην σημερινή εποχή οι εναλλακτικές θεραπείες κερδίζουν ολοένα έδαφος χάρη στα αποτελέσματα που προσφέρουν στους ασθενείς.
Μια τέτοια εναλλακτική θεραπεία είναι και το sujok, από τις πιο δημοφιλείς. Έχει κερδίσει τους ασθενείς γιατί είναι μια θεραπευτική μέθοδος που μπορούν να εφαρμόσουν ακόμα και οι ίδιοι στον εαυτό τους.

Τι είναι το su  jok

Η λέξη su jok έρχεται από την Κορεάτικη γλώσσα. σημαίνει χέρια και σημαίνει πόδια. Το su jok λοιπόν, είναι μια φυσική θεραπεία βελονισμού που εφαρμόζεται σε χέρια και πόδια, χωρίς να χρησιμοποιεί φάρμακα. Δεν έχει παρενέργειες και οι ασθενείς βλέπουν άμεσα αποτελεσματική ανακούφιση.
Με το su jok μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπως: βρογχίτιδα, άσθμα, πονοκέφαλο, ζαλάδα, ημικρανία, γαστρίτιδα, έλκος, διαβήτη, αλλά και ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη. Είναι αποτελεσματικό και στην απώλεια βάρους.
Με συνολικά 16 συνεδρίες sujok, διάρκειας 15 λεπτών έκαστη, που στην πραγματικότητα είναι θεραπεία μασάζ χεριών και ποδιών, αντιμετωπίζουμε ένα πλήθος καταστάσεων σωματικών ή και ψυχικών.

Θεραπεία su jok με σπόρους

Στην θεραπεία του su jok, όπως και σε άλλες θεραπείες βελονισμού, χρησιμοποιούνται σπόροι σαν φυσικοί διεγέρτες στα σημεία βελονισμού. Συγκεκριμένα στο su jok, ο βελονιστής δένει σπόρους ή όσπρια στο σημείο πίεσης με σκοπό να παράγει περισσότερη ζωτικότητα για να έχει γρηγορότερα και καλύτερα αποτελέσματα. Συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται σπόροι όπως μπιζέλια, φασόλια, πράσινα ρεβίθια (ροβίτσα)κ.α.

Πώς λειτουργεί το su jok

Πριν ξεκινήσουμε να λέμε πώς λειτουργεί το sujok, πρέπει να πούμε ότι είναι τόσο απλό που μπορεί ο καθένας μόνος του να το εφαρμόσει στον εαυτό του. Αυτό είναι και ένας λόγος παραπάνω που το έχει κάνει τόσο δημοφιλές.

Το βασικό su jok

Η απλότητα στην εφαρμογή του su jok, αντίθετα από άλλες παρόμοιες θεραπείες βελονισμού, είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα. Κι αυτό γιατί όλη η θεραπεία γίνεται με σημεία πίεσης που βρίσκονται μόνο στα χέρια και στα πόδια.
Για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η θεραπεία πρέπει να εξηγήσουμε ότι το ανθρώπινο σώμα χωρίζεται στον κορμό (ως το κέντρο του) και σε 5 αποφύσεις του. Η παλάμη θεωρείται το μπροστά μέρος του κορμού, ο δείκτης και τα μικρά δάχτυλα σαν να είναι τα δυο χέρια, ο μέσος και ο παράμεσος τα δυο πόδια, και το πίσω μέρος της παλάμης σαν να είναι η πλάτη του σώματος.

Παρακάτω αναφέρονται πιο λεπτομερώς τα σημεία πίεσης του su jok.

• Όπως τα χέρια αποτελούνται από τον καρπό, τον αγκώνα και τον ώμο και τα πόδια από τον αστράγαλο, το γόνατο και τον γοφό, έτσι και τα δάχτυλά μας (που είναι τα σημεία πίεσης του su jok), έχουν 3 αρθρώσεις. Έτσι σύμφωνα με το sujok, μέχρι τον καρπό είναι η άκρη του δακτύλου, από τον καρπό ως τον αγκώνα είναι η μέση του δακτύλου και ο ώμος είναι το τελευταίο μέρος του δακτύλου ή εκείνο που συνδέει το δάκτυλο στην παλάμη.
• Παρομοίως, τα δυο τμήματα του λαιμού και του κεφαλιού σχετίζονται με τις δυο αρθρώσεις του αντίχειρα. Το πάνω μέρος του αντίχειρα ή το σημείο κοντά στο νύχι είναι το κεφάλι, μέχρι την πρώτη άρθρωση του αντίχειρα αντιστοιχεί στο πρόσωπο και η δεύτερη άρθρωση αντιστοιχεί στον λάρυγγα. Τα αντίστοιχα σημεία για το πίσω μέρος του κεφαλιού και τον λαιμό βρίσκονται πίσω από τον αντίχειρα και την δεύτερη άρθρωση.
Εκτός από το βασικό σύστημα αντιστοιχίας του sujok, υπάρχουν κι άλλα όπως το σύστημα ¨έντομο¨, ¨μίνι¨, ¨μπόουλινγκ¨ κ.α.
Το βασικό σύστημα είναι και το πιο απλό και μπορεί ο καθένας να το εφαρμόσει μόνος του ασκώντας πίεση στα δάχτυλα. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι την αντιστοιχία στα σημεία που ασκούμε πίεση. Μετά από κάποιες επαναλήψεις τα δάχτυλά μας θα πηγαίνουν αυτόματα στα σημεία που πρέπει να πιέσουμε.

Η αρχή του su jok

Η βασική αρχή του su jok υποστηρίζει ότι υπάρχει στο σώμα μας μια συνεχής ροή ενέργειας. Αυτή η ενέργεια ρέει με έναν τρόπο συστηματικό και ανενημέρωτο. Το su jok στοχεύει στο να ισορροπήσει την ενέργεια στο σώμα, τους ιστούς και τα όργανα.
Το su jok είναι μια θεραπεία τόνωσης των χεριών και των ποδιών με την χρήση των δακτύλων, σπόρων, στρογγυλών αντικειμένων κ.α. Υπάρχει και το προχωρημένο su jok που χρησιμοποιεί βελόνες και εναρμονίζει το σωματικό, συναισθηματικό κομμάτι και τα chakra.

Το δισδιάστατο su jok

To su jok λειτουργεί σε δυο διαστάσεις, την φυσική και την μεταφυσική.
Φυσική διάσταση: Είτε με τα δάχτυλα, είτε μα αιχμηρά αντικείμενα εντοπίζουμε το αντίστοιχο σημείο του σώματος και κάνουμε μασάζ μέχρι να ανακουφιστεί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δάχτυλα, αιχμηρά ή στρογγυλά αντικείμενα, σπόρους, μεταλλικά δαχτυλίδια κ.α. Σε αυτή την διάσταση ασκούμε περισσότερο πίεση παρά βελονισμό. Μπορεί να την εξασκήσει ο καθένας γιατί δεν απαιτεί κάποια δεξιότητα ή κάποιο όργανο.
Μεταφυσική διάσταση: Εδώ απαιτείται η χρήση των μεσημβρινών Boyl και σε αυτό το σύστημα εφαρμόζεται η εμπειρία και οι θεωρίες του κλασσικού βελονισμού σε σχέση με τις νέες θεωρίες του su jok όπως το Six Ki, το συναισθηματικό σύνταγμα και τον τύπο θεραπείας για τους μεσημβρινούς και τα σημεία Boyl. Για αυτή την χρήση απαιτείται επαγγελματίας θεραπευτής.

Συμπερασμα:

Πρέπει να τονιστεί ότι σοβαρά προβλήματα υγείας και ασθένειες απαιτούν ιατρική αντιμετώπιση και δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι το sujok θα την αντικαταστήσει. Καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες υγείας και γιατρούς για την απαραίτητη αγωγή και θεραπεία σοβαρών ασθενειών