Κατάθλιψη: O βελονισμός και τα αντικαταθλιπτικά στην αντιμετώπιση της ασθένειας

Ο βελονισμός θεραπεύει την κατάθλιψη όπως έχει προκύψει από έρευνες που γίνονται κατά καιρούς. Αυτές ξεκίνησαν το 1970 με τον νευροχειρουργό από το Hong Kong, Dr. HL Wen. Το 1977 πήραν σειρά οι Shaib  και Haq και από τότε πολλοί άλλοι ακολούθησαν.

Από μια μελέτη, σε 20 ασθενείς με θεραπεία βελονισμού και 21 ασθενείς με θεραπεία αντικαταθλιπτικών, για 6 εβδομάδες, τα αποτελέσματα ήταν όμοια. Το επιπρόσθετο όφελος όμως, ήταν η παράλληλη μείωση του άγχους, που παρατηρήθηκε σε εκείνους που έκαναν βελονισμό.

Ο βελονισμός και ως συνδυαστική θεραπεία με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Αλλά και μόνος του μπορεί να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά μια ήπια έως μέτρια κατάθλιψη.

Από μελέτες επίσης προκύπτει ότι οι ασθενείς που κάνουν βελονισμό ή παίρνουν αντικαταθλιπτικά, έχουν πιθανότητες για υποτροπή της κατάστασής τους, ακόμη κι αν έχουν πλήρη ίαση κατά την οξεία φάση της θεραπείας τους.

Ο βελονισμός θεραπεύει την κατάθλιψη ακόμα και στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα ευρήματα ερευνών σε έγκυες γυναίκες με κατάθλιψη, ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα. Αλλά και μετά τον τοκετό παρατηρήθηκε μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Για αυτό οι ερευνητές προτείνουν τον βελονισμό ως λύση σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης.

Έρευνες έχουν διεξαχθεί και για την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, οι οποίοι λάμβαναν αγωγή με ταμοξιφαίνη. Τα συμπεράσματα ήταν πως ο βελονισμός θεραπεύει την κατάθλιψη, το άγχος και τα αγγειοκινητικά συμπτώματα που προκαλούνται από την ταμοξιφαίνη. Το τελευταίο, όταν ο βελονισμός χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.

Βελτίωση συμπτωμάτων με την εφαρμογή βελονισμού έχουν αποδειχθεί και σε έρευνες σχετικά με την δράση του στην κατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών στην ενδογενή κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση συμπτωμάτων όπως αϋπνία, κατάθλιψη, ανησυχία, απώλεια όρεξης, σωματικοί πόνοι και επιστροφή της λειτουργίας του θυρεοειδούς σε φυσιολογικά πλαίσια.

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται και από την Δυτική ιατρική ως επικουρική μέθοδος. Αποτελεί μια ασφαλή και πολλά υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή. Το πιο κύριο ίσως είναι ότι είναι απαλλαγμένος από παρενέργειες. Για αυτό ο βελονισμός θεραπεύει την κατάθλιψη χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες των ψυχοτρόπων φαρμάκων.

Αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή θεραπείας από την κατάθλιψη, και όχι μόνο, η οποία απευθύνεται και σε άτομα που δεν θα μπορούσαν να  ανεχθούν τις συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες λόγω των παρενεργειών.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top