θεραπεία με μόξα

Η θεραπεία με μόξα είναι μια τεχνική της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής  η οποία περιλαμβάνει την καύση του φυτού αρτεμισία, ένα μικρό, σπογγώδες βότανο. Ο σκοπός της θεραπείας με μόξα, όπως με τις περισσότερες μορφές της κινεζικής ιατρικής, είναι η ενίσχυση της ροής του αίματος αλλά και η διέγερση της ροή της ενέργειας .

Υπάρχουν δύο ειδών μόξα που κυκλοφορούν. Η μία είναι σε μορφή stick και η άλλη μορφή είναι αυτή της σκόνης. Ανάλογα τη θεραπεία που θα κρίνει ο θεραπευτής ότι πρέπει να ακολουθήσει, χρησιμοποιείται είτε για να θερμάνει ορισμένα βελονιστικά σημεία πάνω στο σώμα σε περιπτώσεις όπως αποβολή κρύου – υγρασίας,  είτε σε σημεία στα οποία δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή βελόνας.

Πιο αναλυτικά η θεραπεία με μόξα (θερμοθεραπεία) θερμαίνει τους μεσημβρινούς, εξισορροπεί την κυκλοφορία ενέργειας και αίματος,  δυναμώνει λειτουργίες οργάνων που είναι πηγές ενέργειας του σώματος όπως νεφρά και σπλήνας.

Υπάρχουν δύο ειδών θεραπείας με μόξα:  Η άμεση και η έμμεση.

Στην άμεση, τοποθετούμε τη μόξα σε σχήμα κώνου πάνω από ένα σημείο βελονισμού και την καίμε. Ο ασθενής θα βιώσει μία ευχάριστη αίσθηση ζέστης η οποία διεισδύει βαθιά στο δέρμα.

Στην έμμεση, η οποία είναι και η πιο δημοφιλής, ο θεραπευτής ανάβει τo ειδικό stick το οποίο έχει το σχήμα και μέγεθος περίπου ενός πούρου, το οποίο και κρατά κοντά στην περιοχή του βελονιστικού σημείου.

Μία δεύτερη έμμεση εφαρμογή είναι η τοποθέτηση της μοξας στην άκρη μίας βελόνας η οποία έχει τοποθετηθεί στο σώμα του θεραπευόμενου, δημιουργώντας και σε αυτή την περίπτωση θερμότητα στο σημείο και τη γύρω περιοχή.

Παρόλο που η θεραπεία με μόξα είναι απόλυτα ασφαλής, δεν είναι μία θεραπεία που συνίσταται για όλους. Στην health path ο θεραπευτής θα πρέπει να διαγνώσει στάση ή κρύο στον ασθενή προκειμένου να κάνει χρήση. Σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής διαγνωστεί με πάρα πολλή θερμότητα δεν θα πρέπει να γίνεται χρήση, καθώς σε αυτή την περίπτωση έχουμε αύξηση των συμπτωμάτων. 

Scroll to Top