Η αναιμία αποτελεί μια παθολογία, η οποία ως χαρακτηριστικό έχει την μειωμένη μάζα ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Ως αποτέλεσμα αυτού, έχουμε πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μας.
Η αναιμία αυτή καθ΄αυτή, δεν αποτελεί νόσο. Είναι το αποτέλεσμα διαφόρων παθήσεων και αυτές πρέπει να διαγνώσουμε για να βρούμε και τον τύπο της
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα που προκαλεί η αναιμία, εξαρτώνται από την βαρύτητα της νόσου και την ταχύτητα της εξέλιξής της. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η απώλεια της όρεξης, η έντονη κούραση, η δύσπνοια, ο πονοκέφαλος, η ωχρότητα του δέρματος και του επιπεφυκότα των ματιών, η ταχυκαρδία, η τάση λιποθυμίας και τα εύθραυστα μαλλιά και νύχια. Αν η κατάσταση μείνει χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να προσβάλλει το καρδιακό σύστημα.
Αίτια
Η αναιμία μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετικές μορφές.
- Αναιμία λόγω μειωμένης παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων (σιδηροπενική ή μεγαλοβλαστική αναιμία ή λευχαιμία).
- Αιμολυτική αναιμία
Οφείλεται την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων (μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική ή αυτοάνοση αναιμία).
- Μεθαιμορραγική αναιμία
Οφείλεται σε απώλεια αίματος (αιμορραγίες πεπτικού, αναπνευστικού ή ουροποιητικού συστήματος ή αιμορραγίες από διάφορες κακώσεις).
Η αναιμία μπορεί να προέλθει από πλήθος παθήσεων που αποδυναμώνουν τον οργανισμό μας και μειώνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα, όπως: ο καρκίνος, η νόσος Crohn, η ρευματοειδής αρθρίτιδα η νεφρική ανεπάρκεια κ.α .
Θεραπεία με ομοιοπαθητική
Για κάθε περίπτωση αναιμίας, η ομοιοπαθητική έχει διαφορετικά σκευάσματα που προτείνει ως συμπληρωματική θεραπεία στην δράση των αλλοπαθητικών φαρμάκων, γιατί έχει την δυνατότητα να βελτιώνει και να ενισχύει την δράση τους.
Ανάλογα με τον τύπο και τα συμπτώματα, υπάρχει και το κατάλληλο ομοιοπαθητικό σκεύασμα που θα βοηθήσει στην θεραπεία. Είτε λοιπόν θα σας προταθεί κάτι για τις επαναλαμβανόμενες αιμορραγίες, είτε κάτι για να αποκατασταθεί τυχόν αγγειοκινητική ισορροπία, είτε κάτι άλλο για ενίσχυση του ανοσοποιητικού ώστε να περιοριστεί η διείσδυση τοξινών στην αιμοσφαιρίνη και πολλά άλλα, ανάλογα με την περίπτωση και το είδος της αναιμίας.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πάσχουν από αναιμία στις μέρες μας. Σε περίπτωση που υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να μας συμβαίνει ή βλέπουμε κάποια από τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω, καλό θα είναι να κάνουμε εξετάσεις αιματολογικές ή ακτινολογικό έλεγχο ή γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση, ανάλογα με το τι θα μας προτείνουν οι ειδικοί, για να εντοπίσουμε το πρόβλημα και να προχωρήσουμε στην θεραπεία.
Η ομοιοπαθητική έχει στην φαρέτρα της πληθώρα σκευασμάτων, με τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει την αναιμία αποτελεσματικά ή και να συμβάλλει ενισχύοντας την θεραπεία με αλλοπαθητικά φάρμακα