θεραπεύστε την επιπεφυκίτιδα με ομοιοπαθητική

Με τον όρο επιπεφυκίτιδα περιγράφουμε την φλεγμονή του επιπεφυκότα του ματιού μας. Ο επιπεφυκότας είναι η λεπτή ημιδιαφανής μεμβράνη του ματιού, που βρίσκεται πάνω στο πρόσθιο άσπρο μέρος του και στην εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων.

Όταν λοιπόν, για κάποιο λόγο ο επιπεφυκότας ερεθιστεί, διαστέλλονται τα αγγεία και αυξάνεται η ροή του αίματος, για αυτό και τα μάτια κοκκινίζουν.

Η επιπεφυκίτιδα δεν αποτελεί σοβαρή πάθηση, είναι όμως μεταδοτική και πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μην υποτροπιάσει. Είναι συχνή ανάμεσα στα παιδιά και συνήθως δεν δημιουργεί προβλήματα στην όραση.

Αίτια  

Τα αίτια της επιπεφυκίτιδας μπορεί να είναι απλά ένας ερεθισμός, ένας τραυματισμός, μια λοίμωξη ή μια αλλεργία.

Ερεθισμό μπορεί να προκαλέσει ο καπνός, η σκόνη, το αλάτι της θάλασσας ή το χλώριο της πισίνας κ.α. Καλό θα είναι, αν αντιληφθούμε πως κάτι μας προκαλεί ερεθισμό στα μάτια, να απομακρυνθούμε από αυτόν τον παράγοντα. Βοηθητικό επίσης είναι να επαναλαμβάνουμε συχνά το ανοιγόκλεισμα των βλεφάρων, ώστε να υγραίνουμε το εσωτερικό των ματιών.

Όσον αφορά στον τραυματισμό, αυτός μπορεί να προέλθει από κάποιο ξένο σώμα που εισχώρησε στο μάτι. Αν είναι επιφανειακό το τραύμα επουλώνεται μόνο του, μιας και ο επιπεφυκότας έχει μεγάλη επουλωτική ικανότητα. Αλλιώς χρειάζεται η παρέμβαση του γιατρού.

Αν μιλάμε για ιογενή επιπεφυκίτιδα, ευθύνονται συνήθως αδενοϊοί. Τότε είναι και υψηλή η μεταδοτικότητα της πάθησης και πρέπει να προσέχουμε με την καθαριότητα και την υγιεινή μας.

Οι  περιπτώσεις μόλυνσης από μικρόβιο, είναι συχνότερες στα παιδιά από ότι στους ενήλικες, λόγω του ασθενέστερου αμυντικού τους συστήματος. Μπορεί να ευθύνεται ο χρυσίζων σταφυλόκκοκος, ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας, κάποιο είδος στρεπτόκκοκου, ψευδομονάδες κ.α.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι συχνή και μπορεί να προκληθεί από την γύρη των λουλουδιών, τα καλλυντικά, διάφορα απορρυπαντικά, κατοικίδια ζώα και πολλά άλλα  πιθανά αλλεργιογόνα. Αυτό το είδος της επιπεφυκίτιδας δεν είναι μεταδοτικό.

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας είναι τα κόκκινα, ερεθισμένα μάτια, η ευαισθησία στο φως και τον αέρα, ο πόνος, ο κνησμός, η φλεγμονή γύρω από το μάτι, παραγωγή περίσσειας βλέννας, αίσθημα καύσου.

Στις ήπιες μορφές της η νόσος υποχωρεί μόνη της χωρίς να προκαλεί προβλήματα. Αν έχει προκληθεί από ιό μπορεί να χρειαστούν 2-3 εβδομάδες για την αποθεραπεία.

Επιπεφυκίτιδα και ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την επιπεφυκίτιδα, χρησιμοποιώντας δύο ειδών θεραπευτικά μέσα: τα κοκκία για προληπτικούς λόγους και τις οφθαλμικές σταγόνες για την ανακούφιση από τα συμπτώματα που προκύπτουν. Υπάρχουν σκευάσματα ειδικά για την αλλεργική επιπεφυκίτιδα και άλλα για την αντιμετώπιση της ερυθρότητας, των οφθαλμικών εκκρίσεων, του οιδήματος κ.ο.κ.

Η ομοιοπαθητική θεραπεία στην περίπτωση της επιπεφυκίτιδας δρα σε βάθος και είναι πολύ αποτελεσματική, ίσως όμως να χρειαστεί περισσότερο χρόνο από άλλες θεραπείες λόγω της φύσης της δράσης της. Τα πλεονεκτήματά της όμως δεν παύει να υπερέχουν και να την καθιστούν την πιο φυσική, ήπια αλλά δραστική λύση και στα οφθαλμολογικά προβλήματα, όπως και σε τόσα άλλα.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top