Τι είναι η ομοιοπαθητική;

Τι είναι η ομοιοπαθητική και απο πού ξεκίνησε; H ομοιοπαθητική χρωστάει την ύπαρξή της στον γιατρό Hehnemann, ο οποίος τον 18ο αιώνα ξεκίνησε να εφαρμόζει μια δική του θεραπευτική προσέγγιση. Η καινοτομία ήταν ότι χρησιμοποιούσε μικρές δόσεις από φυσικές θεραπείες, οι οποίες είναι ήπιες για τον οργανισμό, αλλά ικανές να θεραπεύσουν αρκετές παθήσεις. Ας δούμε μαζί τις θεμελιώδεις αρχές της εναλλακτικής αυτής θεραπείας. 

Ομοιοπαθητική οι βασικές αρχές

Η ομοιοπαθητική αποτελεί στις μέρες μας μια ευρέως διαδεδομένη εναλλακτική μορφή θεραπείας. Η ετυμολογία της προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ¨όμοιος¨ και ¨πάθος¨ (ασθένεια). Η αρχή της λοιπόν στηρίζεται στην θεωρία πως με μικρές δόσεις ουσιών που αναπαράγουν στο σώμα μας συμπτώματα ανάλογα με μια ασθένεια, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ίδια ασθένεια.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν είναι χημικά σκευάσματα. Παράγονται από μεταλλικά, φυτικά ή ζωικά προϊόντα. Με αυτά προκαλούμε συμπτώματα παρόμοια με αυτά της υπό θεραπεία ασθένειας. Στα τέλη του 18ου αιώνα, ο γιατρός Samuel Hahnemann ανακάλυψε τις θεραπευτικές ιδιότητες του φλοιού cinchona. Από εκεί ξεκίνησε και στήριξε την θεωρία του για να εξελίξει την νέα τότε θεραπευτική μέθοδο της ομοιοπαθητικής.

Ο πρώτος ομοιοπαθητικός και δημιουργός της ομοιοπαθητικής ηταν ο Samuel Hahnemann

Ο Samuel Hahnemann γεννήθηκε στην Σαξονία και σπούδασε ιατρική και έρευνα. Πήρε το πτυχίο του το 1779 και εξάσκησε το επάγγελμα του ιατρού για δέκα χρόνια. Το 1790 παραιτήθηκε απογοητευμένος από τις μη αποτελεσματικές θεραπείες που χρησιμοποιούνταν τότε.

Για να βιοποριστεί ο Hahnemann αποφασίζει να κάνει μεταφράσεις ιατρικών βιβλίων και διατριβών. Όταν ασχολήθηκε με την διατριβή του Σκοτσέζου γιατρού William Cullen, βρίσκει θεωρίες σχετικά με τον φλοιό cinchona και μάλιστα διαφορετικές από τις δικές του. Έτσι ξεκινά να πειραματίζεται για να βρει τις δυνατότητες αυτής της ουσίας.

Τα ευρήματα του Hahnemann τον οδήγησαν στο συμπέρασμα πως ο φλοιός cinchona, σε ένα υγιές άτομο, μπορεί να φέρει συμπτώματα όμοια με εκείνα που δίνει ο διαλείπων πυρετός. Συνεχίζει λοιπόν τα πειράματα και με άλλες ουσίες και δημιουργεί φάρμακα μη επιθετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι γεννήθηκε η ομοιοπαθητική.

Η θεωρία των όμοιων στην ομοιοπαθητική

Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που πίστεψε στην αρχή: «similia similibilus curantur», δηλαδή την θεραπεία των όμοιων. Αυτό ήταν το έναυσμα για τις έρευνες του Hahnemann. Η αρχή αυτή υποστηρίζει ότι η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί σε έναν υγιή οργανισμό, όταν δημιουργήσουμε σε αυτόν συμπτώματα παραπλήσια της ίδιας της ασθένειας.

Τα πειράματα που θα επιβεβαίωναν την θεωρία του Hahnemann, κράτησαν αρκετά χρόνια. Τέλος, ήρθε η ώρα να ανακοινώσει με βεβαιότητα τα θετικά αποτελέσματα των ερευνών του. Η αρχή των όμοιων είναι της ίδιας λογικής με εκείνη του εμβολιασμού. Και στις δυο περιπτώσεις εισάγουμε στον οργανισμό την ουσία εκείνη που θα τον ωθήσει, με την βοήθεια του ανοσοποιητικού συστήματος, να πολεμήσει την ασθένεια.

Ο στόχος των ομοιοπαθητικών φαρμάκων είναι να παρακινήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να γιατρέψει από μόνο του τις ασθένειες. Με την βοήθεια ελάχιστων δόσεων από μη τοξικά φάρμακα και χημικές επεξεργασίες πετυχαίνουμε την πιο φυσική λύση.

Ενίσχυση και αραίωση στην ομοιοπαθητική

Η ενίσχυση και η αραίωση είναι δυο βασικές αρχές για την ομοιοπαθητική. Αυτό συμβαίνει γιατί προσπαθεί να εκμηδενίσει όποια τοξικότητα μπορεί να υπάρξει στα σκευάσματα. Έτσι διαδοχικές αραιώσεις των ουσιών είναι απαραίτητες ώστε να προκύψουν και μικρές δόσεις των φαρμάκων.

Με τον όρο ¨ενδυνάμωση¨, ο Hahnemann εννοούσε μια απλή, αλλά σημαντική λεπτομέρεια στην όλη διαδικασία παρασκευής των φαρμάκων. Αυτή είναι το καλό ανακάτεμα της νέας ουσίας που προκύπτει μετά από κάθε αραίωση, με το νερό ή το αλκοόλ που χρησιμοποιείται. Έτσι γίνεται καλύτερη απορρόφηση της μητρικής ουσίας.

Η ομοιοπαθητική μετράει τις αραιώσεις κυρίως με εκατοστημόρια (CH, centesimal Hahnemannian) και δεν ξεπερνά τα 30 CH. Όσο πιο μικρές είναι οι δόσεις του φαρμάκου, τόσο πιο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι.

Η αραίωση και η ενίσχυση επιτρέπουν στην μητρική ουσία να είναι πιο δραστική, παρά την διαδικασία που μοιάζει να την αποδυναμώνει. Το νερό ή το αλκοόλ που χρησιμοποιείται στην αραίωση, ουσιαστικά διατηρεί την μητρική ουσία και προσφέρει τα μέγιστα στην θεραπευτική της ικανότητα.

Οι καλυτεροι ομοιοπαθητικοι  σήμερα προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα

Η ομοιοπαθητική στις μέρες μας γνωρίζει άνθιση. Όλο και περισσότεροι ασθενείς στρέφονται σε αυτήν, κυρίως λόγω των μηδαμινών παρενεργειών που υπόσχεται. Είναι η πιο δημοφιλής εναλλακτική θεραπεία σήμερα. Ο ήπιος και φυσικός τρόπος αντιμετώπισης των παθήσεων, την καθιστά κατάλληλη για όλους, ενήλικες, παιδιά, ηλικιωμένους, εγκυμονούσες.

Είναι μια μέθοδος αποτελεσματική στην πρόληψη και την θεραπεία χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, καρδιαγγειακών προβλημάτων, αλλεργιών, άγχους, στομαχικών προβλημάτων κ.α.

Η ομοιοπαθητική σήμερα έχει κατακτήσει πάνω από 80 χώρες και οι ασθενείς που την προτιμούν διαρκώς αυξάνονται. Αλλά και οι ιατρική επιστημονική κοινότητα συστήνει πλέον την ομοιοπαθητική ως θεραπεία για το μυαλό και το σώμα.

Η ικανότητά της να προλαμβάνει αλλά και να θεραπεύει με τον πιο φυσικό τρόπο και να προωθεί την ευεξία και την καλή υγεία του οργανισμού μας, θα την κάνει όλο και πιο δημοφιλή.

Η Ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει πλήθος ασθενειών

Η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει με ικανοποιητικά αποτελέσματα χρόνιες και οξείες παθήσεις που μας ταλαιπωρούν. Υπάρχουν τρεις πηγές που το αποδεικνύουν:

Μαρτυρίες

Καταθέσεις ασθενών που θεραπεύτηκαν με την ομοιοπαθητική, απομνημονεύματα και ανέκδοτες αναφορές. Τα άτομα που στράφηκαν στην ομοιοπαθητική εδώ και 200 χρόνια είναι κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια.

Αρχεία και ιστορικά

Περιστατικά και αναφορές ομοιοπαθητικών γιατρών από ασθενείς τους και άρθρα από επιστημονικά περιοδικά και ομοιοπαθητικά βιβλία.

Επιστημονικές μελέτες

Έχουν καταμετρηθεί πάνω από 5000 περιοδικά με άρθρα ομοιοπαθητικής μόνο στην Αγγλική γλώσσα. Υπάρχουν και πολλές εργαστηριακές και κλινικές μελέτες δημοσιευμένες και μη και σε άλλες γλώσσες, που πιθανότατα δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζει η ομοιοπαθητική;

Η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει ασθένειες και τα συμπτώματά τους επιτυχώς για πολλά χρόνια. Υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος από αυτές, αλλά εδώ θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε όσες μπορούμε. Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες, για αυτό απευθυνθείτε στον ομοιοπαθητικό μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ομοιοπαθητική μπορεί λοιπόν να σας βοηθήσει σε:

  1. Τραυματισμόί, ατύχημα- τραυματισμός, διάσειση
  2. Στομαχικες παθησεις,οξέα στομάχου
  3. Αλλεργίες, Αλλεργικό ασθμα,κνησμος,φαγουρα,αλλεργική ρινίτιδα
  4. Εθισμοι,καπνισμα,ναρκωτικα,αλκοόλ,
  5. Ασθενειες του ηπαττος,κίρρωση του ήπατος,  αλκοολισμός
  6. Αυτοάνοσες παθήσεις ,ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, ερυθηματώδης λύκος, σκληρόδερμα, ψωριασική αρθρίτιδα, ψωρίαση κ.ά.
  7. Λοιμώξεις,, κακή αναπνοή,, βακτηριακές λοιμώξεις,μύκητες,λοιμώξεις-πόνοι αυτιού
  8. Φλεγμονώδεις παθήσεις,αμυγδαλίτιδα, αρθρίτιδα
  9. Εγκεφαλικες παθησεις,εγκεφάλου, εγκεφαλικές βλάβες, αποπληξία- εγκεφαλικό, , βρογχίτιδα, βουλιμία, καρκίνο, καταρράκτη, κοιλιοκάκη, καρδιαγγειακές παθήσεις,άνοια
  10. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης,υπερκοπωση,εξασθενηση οργανισμού
  11. Παθήσεις του εντέρου,κρυολόγημα, κολικοί, , δυσκοιλιότητα, βήχας(οξύς ή χρόνιος), νόσος του Chron,  σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  12. Δάγγειος πυρετός,, διάρροια, σύνδρομο Down
  13. Νευρολογικές παθήσεις,επιληψία, ινομυαλγία,έρπης,σκλήρυνση κατά πλάκας,νόσος Lou-Gehrig,Τικ και Σπασμοί, Επιληπτικές Κρίσεις
  14. Ορμονολογικές παθησεις, ορμονικές δυσλειτουργίες,φούσκωμα, παθήσεις θυρεοειδούς,  δυσπεψία, Hashimoto θυρεοειδίτιδα, νόσος του Graves, διαβήτης, σύνδρομο Cushing
  15.  Παθήσεις των νεφρων,φλεγμονές, παθήσεις των νεφρών, αϋπνία, ημικρανία, οσφυαλγία, , νόσοι επινεφριδίων,πέτρες στην χολή,νόσος του Addison
  16. Παθήσεις των οστων οστεοαρθρίτιδα, οστεοπενία, οστεοπόρωση, κατάγματα,οστεοπόρωση,αρθρίτιδες,καρκίνο οστών
  17. Πνευμονοπαθειες πνευμονία, δηλητηριάσεις, ναυτία, γρίπη,άσθμα,χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αδενοκαρκίνωμα, χρόνια χσθματική βρογχίτιδα, ροχαλητό
  18. Ψυχολογικά προβλήματα,τάσεις αυτοκτονίας,, επιλόχεια κατάθλιψη,κρίσεις πανικού,έλλειψη προσοχής-υπερκινητικότητα, ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, αγοραφοβία,ανορεξία,αγχος και στρες, νευροπίεση,βουλιμία αϋπνία,
  19. Ασθενειες του αίματος,θρομβοπενία, φραγμένες αρτηρίες, υπέρταση,έλκη, ακράτεια, ίλιγγος, υψηλή χοληστερόλη,οξεία λευχαιμία,ακετοναιμία,υπόταση,αναιμία
  20. Διατροφικές διαταραχές
  21. Σεξουαλικές δυσλειτουργίες,ανικανότητα, ανοργασμικότητα,στητικες δυσλειτουργιες
  22. Δερματικά,σταφυλόκοκκο,στοματίτιδα,τσιμπήματα εντόμων,έκζεμα ψωρίαση,ακμή,αλωπεκία,κνίδωση, εκζεμα,Ροδόχρους ακμή
  23. Αθλητικές κακώσεις,μυϊκοί πόνοι,Αχίλλεια τενοντίτιδα,προβλήματα, διαστρέμματα,πόνοι πλάτης
  24. Προβληματα γονιμοτητας,υπογονιμότητα,ανικανότητα
  25. Γυναικολογικά προβλήματα ,Συμπτώματα εμμηνόπαυσης, ενδομητρίωση, κολπίτιδα, πολυκυστικές ωοθήκες, κύστες ωοθηκών ή στήθους, ινομυώματα, κονδυλώματα, κολπίτιδες και μυκητιάσεις, διαταραχές περιόδου – δυσμηνόρροια, αμηνόρροια ή ακανόνιστος κύκλος, μητρορραγίες κ.ά.
  26. Ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα ,ιγμορίτιδα, ιλιγγος Σύνδρομο Ménière, βουητό στα αυτιά – εμβοές, ωτίτιδα
  27. Περενέργειες χημειοθεραπείας,όγκοι
  28. Παρενέργειες φαρμάκων,κ.α.

Η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει αυτές και πολλές άλλες παθήσεις και τα συμπτώματά τους με επιτυχία και χωρίς παρενέργειες. Είναι ένας εναλλακτικός, φυσικός και ήπιος τρόπος να απαλλαγούμε από ασθένειες και να αποκτήσουμε ευεξία.

Η ομοιοπαθητική λειτουργεί 

Η ομοιοπαθητική λειτουργεί ως ένα ήπιο θεραπευτικό μέσο για πολλές παθήσεις. Επειδή τα σκευάσματα που χρησιμοποιεί είναι απαλλαγμένα από χημικές ουσίες, δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για το σώμα μας. Το μεγαλύτερο προσόν της είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει τοξικότητα για τον οργανισμό και συνεπώς ούτε αντενδείξεις, ούτε παρενέργειες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες που μας δίνουν οι ειδικοί θεραπευτές, όσον αφορά τα συνταγογραφημένα σκευάσματα και τις δοσολογίες τους.

Η ομοιοπαθητική σήμερα λειτουργεί έχοντας πάνω από 250 σκευάσματα για να αντιμετωπίσει ήπιες, χρόνιες ή και πιο βαριές παθήσεις. Η βασική αρχή της εναλλακτικής αυτής μεθόδου στηρίζεται στον σεβασμό στην φύση και τον ανθρώπινο οργανισμό. Για αυτόν τον λόγο τα απολύτως φυσικά φάρμακα που χρησιμοποιεί, μπορούν να τα πάρουν άνθρωποι κάθε ηλικίας και φύλου. Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να κάνουμε ακόμη και μόνοι μας μια ομοιοπαθητική θεραπεία, μιας και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αλλά το σωστότερο είναι να απευθυνθούμε στους ειδικούς.

Υπάρχει τοξικότητα στα ομοιοπαθητικά φαρμάκα;

Η ομοιοπαθητική λειτουργεί χρησιμοποιώντας την διαδικασία της αραίωσης για να παρασκευάσει τα φάρμακά της. Τα μητρικά βάμματα αραιώνονται κατ΄επανάληψη και το τελικό αποτέλεσμα δεν παρουσιάζει καμία τοξικότητα. Χρειάζεται να προσέξουμε όμως να αγοράζουμε φάρμακα μόνο από τα φαρμακεία, καθώς μόνο για αυτά μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουν παρασκευαστεί από ειδικούς με τις σωστές προδιαγραφές. Αυτά μόνο είναι βέβαιο ότι δεν θα βλάψουν τον οργανισμό μας.

Η αλληλεπίδραση των συμβατικών και ομοιοπαθητικών φαρμάκων

Δεν έχουν καταγραφεί ως τώρα αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα φάρμακα της κλασσικής ιατρικής και της ομοιοπαθητικής. Μπορούμε να συνδυάσουμε και τις δυο θεραπείες ταυτόχρονα. Μάλιστα πολλές φορές, η μια συμπληρώνει την άλλη. Βέβαια, το πιο σωστό είναι πάντα να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς, είτε τους γιατρούς της κλασσικής ιατρικής, είτε τους ομοιοπαθητικούς θεραπευτές.

Υπάρχουν αντενδείξεις και παρενέργειες;

Η ομοιοπαθητική λειτουργεί χωρίς περιορισμούς ως προς την χρήση των φαρμάκων της. Δεν υπάρχει αντένδειξη στα σκευάσματα που έχουν αραίωση ίση ή μεγαλύτερη με 4 CH. Για αυτό και αυτά τα φάρμακα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ακόμη και βρέφη, ηλικιωμένοι ή και έγκυες. Επίσης δεν καταγράφονται και παρενέργειες από ομοιοπαθητικά σκευάσματα. Για παν ενδεχόμενο όμως, η συμβουλή του γιατρού, του φαρμακοποιού ή του ομοιοπαθητικού θεραπευτή είναι πάντα η πιο καθησυχαστική.

Επιλέγοντας την κατάλληλη αραίωση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων

Η ομοιοπαθητική λειτουργεί βασιζόμενη στην αραίωση και την ενδυνάμωση των μητρικών βαμμάτων. Εκεί βρίσκεται το μυστικό της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων της. Αυξάνοντας τις αραιώσεις πετυχαίνουμε πιο αποτελεσματική θεραπεία. Για κάθε πάθηση και τα συνοδά συμπτώματα που την ακολουθούν, βέβαια, υπάρχει και η αντίστοιχη θεραπεία. Πάντα φυσικά προτιμάμε τις χαμηλότερες δυνατές αραιώσεις.Η δοσολογία των ομοιοπαθητικών φαρμάκων δεν έχει καμία σχέση με την ηλικία του πάσχοντα, πράγμα που στην κλασσική ιατρική συμβαίνει. Έχει όμως σχέση με το αν η πάθηση που αντιμετωπίζουμε είναι χρόνια, οπότε ξεκινάμε με χαμηλές αραιώσεις, ή αν έχουμε έντονα συμπτώματα οπότε χρησιμοποιούμε άμεσα υψηλότερες αραιώσεις.

Η ομοιοπαθητική λειτουργεί αν λαμβάνουμε σωστά τα ομοιοπαθητικά φάρμακα

Όταν μας δοθεί μια ομοιοπαθητική θεραπεία, για να λειτουργήσει αυτή σωστά, καλό θα είναι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για την εφαρμογή της. Όπως για παράδειγμα, να τηρούμε τις ώρες λήψης των φαρμάκων. Αν μας έχουν υποδείξει συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που πρέπει να λαμβάνουμε τα σκευάσματα, να την ακολουθούμε για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία μας. Δεν πρέπει τα φάρμακα να συνδυάζονται με το φαγητό, γιατί αυτό μειώνει την δύναμή τους. Και τέλος, καλό θα ήταν να μην έρχεται το δέρμα μας σε επαφή με τα σκευάσματα.Η ομοιοπαθητική λειτουργεί καλύτερα όταν παίρνουμε την αγωγή μας μισή ώρα πριν ή μετά το κύριο γεύμα μας. Συστήνεται επίσης η αποφυγή της καφεΐνης, του τσιγάρου και ό,τι περιέχει μέντα ή χαμομήλι. Αυτά έχει αποδειχθεί ότι αποδυναμώνουν την θεραπεία μας. Μην παίρνετε ταυτόχρονα δυο ή περισσότερα φάρμακα και αφήνετε τα δισκία στο στόμα μέχρι αυτά να λιώσουν καλά. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι εκτελείτε σωστά την θεραπεία σας και θα αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη της.

Υπάρχουν προφυλάξεις για την χρήση της ομοιοπαθητικής;   

Οι ομοιοπαθητικές θεραπείες είναι οι ασφαλέστερες που υπάρχουν. Αυτό φυσικά, εφόσον τηρούμε και εμείς τις συστάσεις σχετικά με τις δοσολογίες των φαρμάκων, τις διάφορες ενδείξεις και συμβουλές. Όπως, το να κρατάμε τα σκευάσματα μακριά από το φως, την υγρασία και την θερμότητα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι σταγόνες φτιάχνονται χρησιμοποιώντας αλκοόλ. Άρα πρέπει να ρωτήσουμε τους ειδικούς πριν τις χρησιμοποιήσουμε. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα επιμένουν παρά την ομοιοπαθητική θεραπεία. Μην ξεχνάμε πως κάποιες φορές το καλύτερο είναι συνδυασμός ομοιοπαθητικής και κλασσικής ιατρικής, για καλύτερα αποτελέσματα.Η ομοιοπαθητική λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο, όταν και εμείς κάνουμε τα σωστά βήματα για την αποθεραπεία μας ή την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μιας πάθησης. Ρωτάμε πάντα τους ειδικούς και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες θεραπείας.

Είναι η ομοιοπαθητική η κατάλληλη θεραπεία για εσάς;

Η ομοιοπαθητική σήμερα έχει κερδίσει οπαδούς οι οποίοι δεν αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων της. Σίγουρα όμως υπάρχουν και εκείνοι που είναι δύσπιστοι για την επιτυχία της θεραπείας. Για να διαλύσουμε τις όποιες αμφιβολίες έχει αυτή η μερίδα των ανθρώπων, πρέπει να ξεκινήσουμε ερευνώντας τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα και την βιωσιμότητά τους.Η ομοιοπαθητική θεραπεία στηρίζεται αποκλειστικά σε δικά της σκευάσματα, τα οποία δεν έχουν σχέση με τα αλλοπαθητικά φάρμακα.Σε αυτά τα σκευάσματα λοιπόν, έχουν εφαρμοστεί άπειρες εργαστηριακές και κλινικές έρευνες και δοκιμές. Σίγουρα αυτό δεν σημαίνει ότι οι έρευνες σταματάνε εδώ. Πάντα θα συνεχίζονται για την εξέλιξη και την βελτίωση των σκευασμάτων.Η θεωρία πάνω στην οποία στηρίζεται όλη η φιλοσοφία της ομοιοπαθητικής θεραπείας, είναι ότι «τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η ομοιοπαθητική επιδιώκει να τονώσει τον οργανισμό μας και να συντονίσει τα συστήματά του, έτσι ώστε να μπορέσει να αυτοϊαθεί. Το μέσον για να προωθήσουμε την ικανότητα αυτή του οργανισμού μας, είναι το ερέθισμα που δίνουν τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα.Συνήθως η δυσπιστία που εκφράζεται απέναντι στην ομοιοπαθητική θεραπεία, έχει να κάνει με την χρήση των εξαιρετικά αραιωμένων φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιεί. Η αδιάκοπη έρευνα σε αυτόν τον τομέα όμως, έχει αποδείξει πως τα αποτελέσματα είναι θετικά σε ποσοστό άνω του 70%. Εξάλλου, η μέθοδος της παρασκευής ενός ομοιοπαθητικού σκευάσματος είναι παρόμοια με μεθόδους που χρησιμοποιεί η νανοτεχνολογία, καθώς επίσης τα νανοσωματίδια παίζουν σπουδαίο ρόλο στην δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.Τα δεδομένα λοιπόν για την ομοιοπαθητική θεραπεία έχουν αλλάξει. Ενώ παλαιότερα αποτελούσε την δεύτερη επιλογή θεραπείας μετά την αποτυχίας της αλλοπαθητικής, σήμερα αποτελεί για πολλούς πρώτη επιλογή για την αντιμετώπισης πολλών προβλημάτων υγείας.

Πλεονεκτήματα της ομοιοπαθητικής θεραπείας

Κάποια από τα πολλά πλεονεκτήματα της ομοιοπαθητικής θεραπείας είναι τα ακόλουθα:
  • Η ομοιοπαθητική αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο θεραπείας.
Τα σκευάσματά της παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας εξαιρετικά μικρές ποσότητες ουσιών που προέρχονται από φυτά, ζώα και μέταλλα. Για αυτό τον λόγο δεν αποτελούν απειλή για τον οργανισμό μας. Είναι απόλυτα ασφαλή, αβλαβή και αντίθετα με άλλες αγωγές δεν είναι τοξικά και επιβλαβή για το πεπτικό, το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δεν δημιουργούν αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε μόνοι μας μια ομοιοπαθητική θεραπεία. Πάντα πρέπει να υπάρχει η καθοδήγηση του ειδικού ομοιοπαθητικού θεραπευτή.
  • Η ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική και γρήγορη.
Η ομοιοπαθητική θεραπεία αποκαθιστά την ευεξία του οργανισμού και τα σκευάσματά της δρουν άμεσα. Προτείνεται σε οξείες αλλά και χρόνιες περιπτώσεις.
  • Η ομοιοπαθητική είναι επιστημονική αλλά και φυσική μέθοδος.
Η βασική θεωρία της ομοιοπαθητικής θεραπείας «όμοια θεραπεύουν τα όμοια», στηρίζεται στα πρότυπα της θεραπείας της φύσης. Αυτή η μέθοδος έχει μακροχρόνια θεραπευτική παράδοση και είναι διαδεδομένη και αποδεκτή παγκοσμίως πλέον.
  • Η ομοιοπαθητική βοηθά στην απόκτηση ανθεκτικότητας.
Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα απευθύνονται στην ρίζα της ασθένειας και φροντίζουν να βελτιώσουν την αυτοπροστασία του οργανισμού από αυτή.
  • Η ομοιοπαθητική είναι για όλες τις ηλικίες.
Επειδή ακριβώς τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι απαλλαγμένα από τοξικότητα και δεν προκαλούν παρενέργειες, είναι ιδανικά για χρήση από όλους. Και όταν λέμε όλους αυτό περιλαμβάνει ακόμη και βρέφη και εγκύους.Η ομοιοπαθητική θεραπεία στοχεύει στην ρίζα του εκάστοτε προβλήματος και δεν φροντίζει να ανακουφίσει μόνο από τα συμπτώματα, αλλά να μας απαλλάξει από την ίδια την νόσο. Μπορεί να αντιμετωπίσει για παράδειγμα το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες, με την ίδια επιτυχία όσο και την τριχόπτωση ή την φαλάκρα στους άνδρες. Χρησιμοποιείται όμως και για την ψυχολογική ευεξία, τα αναπνευστικά προβλήματα, τα δερματικά προβλήματα ή ασθένειες του πεπτικού μας συστήματος.Παράδειγμα είναι τα παιδία στην Ινδία που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα και έχουν επιτύχει να αποφύγουν ακόμη και χειρουργεία με την ομοιοπαθητική.Η σχέση θεραπευτή-ασθενή, τα φάρμακα που δεν έχουν παρενέργειες και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα, δικαιολογούν την αποδοχή που έχει η ομοιοπαθητική θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις.Η ομοιοπαθητική θεραπεία βοηθάει το ίδιο μας το σώμα να αναρρώσει από οποιαδήποτε νόσο, να ξεπεράσει την ασθένεια και να προωθήσει την ευεξία του οργανισμού. Τα αλλοπαθητικά φάρμακα ανακουφίζουν απλά τα συμπτώματα και μειώνουν το επίπεδο ευεξίας.

Ομοιοπαθητική θεραπεία, μια αποτελεσματική και αξιόπιστη λύση

Η ομοιοπαθητική θεραπεία εδώ και δυο αιώνες προσφέρει τα αδιαμφησβήτητα οφέλη της σε πολλούς ασθενείς. Με ήπιο και φυσικό  τρόπο αντιμετωπίζει πλήθος παθήσεων και καταστάσεων, χωρίς να έχει παρενέργειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό την καθιστά ιδιαίτερα αγαπητή αλλά και αποτελεσματική λύση για να αντιμετωπίσουμε ασθένειες και συμπτώματα.Ο πατέρας της ομοιοπαθητικής θεραπείας, ο Samuel Hahnemann, θεωρώντας τις ιατρικές πρακτικές της εποχής του ιδιαίτερα βάναυσες για το σώμα, κατάφερε μετά από πολλούς πειραματισμούς, να δημιουργήσει μια καινούργια μορφή φαρμάκων. Ο στόχος του ήταν τα νέα φάρμακα μα θεραπεύουν χωρίς να είναι τοξικά. Και το κατάφερε, παρά τις ιδιαίτερα χαμηλές δοσολογίες που χρειάζονταν.Έτσι σήμερα αυτή η φυσική θεραπεία χρησιμοποιείται και προληπτικά και θεραπευτικά με ασφάλεια για τον οργανισμό, καθώς δεν είναι ούτε τοξική ούτε εθιστική, και έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Για αυτόν τον λόγο μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς αυτό να ενέχει κινδύνους για τον οργανισμό μας. Τα αποτελέσματα θα είναι ορατά στο σύνολο του οργανισμού, του σώματος αλλά και του πνεύματος.

Ποιες ασθένειες αντιμετωπίζει η ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική θεραπεία αντιμετωπίζει πέντε τύπους της παθολογίας. Αυτό μπορεί να ακούγεται περιοριστικό, αλλά σε αυτούς τους πέντε τύπους υπάγονται οι πιο κοινές παθήσεις που συνήθως συναντάμε.Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται σε χρόνιες, οξείες αλλά και επαναλαμβανόμενες ασθένειες. Δεν υποκαθιστά τις θεραπείες της κλασσικής ιατρικής, αλλά πολλές φορές τις συμπληρώνει. Σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται ως η καλύτερη λύση, μπορεί να δράσει ως μέσον για την καταπολέμηση των παρενεργειών που προκαλούν τα φάρμακα σε πολλές σοβαρές περιπτώσεις.Η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι αποτελεσματική και σε προληπτική βάση. Την χρησιμοποιούμε για να  μειώσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης εποχικών ασθενειών, για παράδειγμα της εποχικής γρίπης. Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι για να λειτουργήσει η ομοιοπαθητική χρειάζεται μεγάλο χρονικό πλαίσιο. Με το σωστό σκεύασμα και την σωστή λήψη του, έχουμε άμεσα αποτελέσματα.

Πώς επιτυγχάνεται η θεραπεία με τον νόμο των όμοιων;

Ήταν πρώτος ο Ιπποκράτης ο οποίος παρατήρησε πως τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια. Και ο Hahnemann ακολουθώντας αυτήν την παρατήρηση, ανακάλυψε πως θεραπείες που προκαλούσαν τα ίδια συμπτώματα σε υγιείς ανθρώπους, θα θεράπευαν τον ασθενή που έχει τα ίδια συμπτώματα. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό εξαρχής στην εποχή του Hahnemann, αλλά η ιστορία απέδειξε πως ήταν σωστός και τώρα πια με την ομοιοπαθητική θεραπεία αντιμετωπίζουμε πολλές ασθένειες επιτυχώς.Χωρίς κινδύνους για παρενέργειες, αναπαράγοντας τα συμπτώματα κάθε πάθησης μπορούμε να γιατρέψουμε την πάθηση αυτή καθαυτή.

Πώς η ομοιοπαθητική αυξάνει την αποτελεσματικότητά της με την ενδυνάμωση των σκευασμάτων;

Ο Hahnemann στην διάρκεια των πειραμάτων του σκέφτηκε την διαδικασία της αραίωσης των ουσιών, ώστε να τις απαλλάξει από κάθε τοξικότητα. Αυτό όμως οδήγησε σε ένα μικρό εύρος δράσης τους και συνεπώς χρειάστηκε να δημιουργήσει και την διαδικασία της ενδυνάμωσης των μητρικών βαμμάτων για να τα ενισχύσει. Έτσι κατάφερε να παρασκευάσει φάρμακα απαλλαγμένα από τοξικότητα, αλλά δραστικά ως ουσίες.Η ομοιοπαθητική θεραπεία οφείλει την αποτελεσματικότητά της στις διαδικασίες της αραίωσης και της ενδυνάμωσης. Αραιώνοντας και ανακινώντας επανειλημμένα τα μητρικά βάμματα, τα απαλλάσσουμε από την τοξικότητά τους και στην πορεία με την ενδυνάμωση βελτιστοποιούμε την απόδοσή τους.

Πώς με την εξατομίκευση πετυχαίνουμε ικανά αποτελέσματα;

Η ομοιοπαθητική έχει διαφορετική προσέγγιση με την κλασσική ιατρική ως προς την θεραπεία. Η κλασσική ιατρική δίνει φαρμακευτική αγωγή στον ασθενή προκειμένου να ανακουφίσει τα συμπτώματα που του έχει προκαλέσει μια ασθένεια. Η ομοιοπαθητική δεν στέκεται μόνο στην συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά βλέπει τον οργανισμό ως σύνολο. Προσπαθεί λοιπόν να αντιμετωπίσει εξατομικευμένα τον κάθε ένα από εμάς ως ολότητα και μετά να μας προσφέρει λύσεις.Ο στόχος της ομοιοπαθητικής θεραπείας είναι ένα άτομο ισορροπημένο ψυχικά, συναισθηματικά και σωματικά. Όταν εξατομικεύσεις την θεραπεία θα δεις και τα μέγιστα αποτελέσματα στην ευεξία του οργανισμού σε όλους τους τομείς. Αν εφαρμόσεις την ίδια θεραπεία σε διαφορετικούς οργανισμούς, δεν είναι βέβαιο ότι θα έχεις την ίδια επιτυχία.

Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής;

Έρευνες διεξάγονται συνεχώς για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής, η οποία μέχρι και τώρα αμφισβητείται αρκετά. Το συμπέρασμα σήμερα είναι πως η ομοιοπαθητική θεραπεία αποτελεί μια εναλλακτική, ήπια μορφή θεραπείας, ικανή να αντιμετωπίσει πολλές ασθένειες χωρίς να έχει παρενέργειες.

Τα ίδια τα αποτελέσματα αντικρούουν την ιδέα πως η ομοιοπαθητική στηρίζει την θεραπευτική της ικανότητα στο φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου (placebo). Η αποτελεσματικότητά της είναι πραγματική και αυτό πιστεύουν και όσοι την επιλέγουν ως εναλλακτική λύση σε άλλες επιθετικές θεραπείες. Οι μέχρι τώρα μελέτες στηρίζουν αυτή την θέση και διάσημα εργαστήρια ανά τον κόσμο συνεχίζουν τις έρευνες για την απόδειξή της.

Ομοιοπαθητική σε σύγκριση με την κλασσική ιατρική

Στην σημερινή εποχή των ραγδαίων εξελίξεων στους τομείς των επιστημών, της τεχνολογίας, της πληροφόρησης και η ιατρική επιστήμη παρουσιάζει σημαντική εξέλιξη. Πλέον όμως, πρέπει να διαχωρίσουμε την κλασσική ή αλλιώς αλλοπαθητική ιατρική, από την ομοιοπαθητική.Μια από τις διαφορές σε αυτά τα είδη της ιατρικής, είναι και το ότι ενώ υπάρχει πληθώρα και εξέλιξη στα φάρμακα της κλασσικής ιατρικής, αυτά έχουν πολλές παρενέργειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι, ενώ τα λαμβάνουμε για να γιατρέψουμε μια πάθηση ή μια βλάβη στον οργανισμό μας, μπορεί να προκαλέσουμε μια καινούργια.Εδώ λοιπόν, το προβάδισμα παίρνει η ομοιοπαθητική ιατρική, η οποία με τα σκευάσματά της επιτυγχάνει τον ίδιο στόχο με την κλασσική ιατρική, δηλαδή την αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς, με διαφορετικές μεθόδους. Είναι λοιπόν αποτελεσματική, χωρίς όμως να ενέχει τους κινδύνους από τις παρενέργειες που δεν μπορεί να αποφύγει η κλασσική ιατρική με τα φάρμακα που διαθέτει.

 

Τι είναι η ομοιοπαθητική;

Η ομοιοπαθητική είναι ένα θεραπευτικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε στα τέλη του 1770 στην Γερμανία. Στηρίζεται στην πεποίθηση πως το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα της αυτοίασης. Δηλαδή μπορεί μόνο του να αποκαταστήσει αρκετές βλάβες σε οποιοδήποτε σύστημά του νοσεί. Η βοήθεια έξωθεν είναι σκευάσματα από φυσικές ουσίες, συνήθως φυτά ή μέταλλα. Αυτά χορηγούνται από τους ειδικούς σε ελάχιστες ποσότητες για να προωθήσουν την ίαση.

Τι είναι η αλλοπαθητική;

Η αλλοπαθητική από την άλλη μεριά, είναι ένα ιατρικό σύστημα που στοχεύει στην αποκατάσταση της υπάρχουσας βλάβης του οργανισμού χρησιμοποιώντας ως μέσον τα φάρμακα ή τις χειρουργικές επεμβάσεις. Προσπαθεί δηλαδή να φτάσει στο ίδιο αποτέλεσμα με την ομοιοπαθητική, αλλά από άλλο δρόμο.

 

Γιατί είναι η ομοιοπαθητική καλύτερη από την αλλοπαθητική;

  • Η φαρμακευτική αγωγή της κλασσικής-αλλοπαθητικής ιατρικής στοχεύει στην ασθένεια και την απαλλαγή από αυτήν και τα ανεπιθύμητα επακόλουθά της, προσπαθώντας να «σκοτώσει» και όλες τις παρενέργειες που προκαλεί.
Η φιλοσοφία της ομοιοπαθητικής αντίθετα, είναι να αντιστρέψει και να διορθώσει ό,τι προκάλεσε βλάβη στον οργανισμό του ασθενή, αντιμετωπίζοντάς τον ως ολότητα.
  • Η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει το άτομο ως σύνολο πνευματικών, ψυχολογικών και σωματικών συστημάτων. Για όλα αυτά μαζί υπάρχει μια ομοιοπαθητική θεραπεία.
  • Η ομοιοπαθητική είναι μια θεραπεία διαχρονική και βιώσιμη. Τα θεραπευτικά της αποτελέσματα διαρκούν στο πέρασμα των ετών και είναι συνήθως πλήρη.
  • Η ομοιοπαθητική είναι η μόνη μέθοδος χωρίς τον φόβο παρενεργειών ή αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα. Είναι τόσο ασφαλής που μπορούν ακόμη και τα παιδιά ή οι έγκυες γυναίκες να την χρησιμοποιήσουν.
  • Η ομοιοπαθητική αποτελεί την πιο φυσική μέθοδο θεραπείας. Κι αυτό γιατί τα σκευάσματά της αποτελούνται από τα πιο φυσικά συστατικά.
  • Η ομοιοπαθητική θεραπεία δεν επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι φιλικά προσκείμενη προς αυτό, με αποτέλεσμα να μην το καταστέλλει όπως κάνουν πολλά φάρμακα της αλλοπαθητικής θεραπείας.
  • Η ομοιοπαθητική θεραπεία δεν είναι εφ΄ όρου ζωής και δεν δημιουργεί εθισμό. Όταν πετύχει την δράση της, ο ασθενής την σταματάει. Αν δεν έχουμε αποτελέσματα στην πάθηση, σημαίνει ότι δεν έχουμε βρει την σωστή θεραπευτική γραμμή.
  • Η ομοιοπαθητική είναι μια ολιστική μέθοδος θεραπείας. Βλέπει δηλαδή την συνολική εικόνα του οργανισμού μας και όχι μόνο ένα σύμπτωμα. Απευθύνεται στην αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο οργανισμός και όχι μόνο στην ανακούφιση από τα συμπτώματα που προκαλεί μία νόσος. Για αυτόν τον λόγο δεν επαναλαμβάνονται τα συμπτώματα αυτά.
  • Η ομοιοπαθητική μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει ως συμπληρωματική στην αλλοπαθητική θεραπεία. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ομαλή διακοπή από αλλοπαθητικά φάρμακα.

Η επικινδυνότητα της σύγχρονης ιατρικής

  • Με τις αλλοπαθητικές μεθόδους ιατρικής, δηλαδή τα φάρμακα και το χειρουργείο, πολλές φορές αντιμετωπίζουμε το σύμπτωμα αλλά δεν θεραπεύουμε την ασθένεια ή τον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός μας.
  • Τα αλλοπαθητικά φάρμακα έχουν πολλές παρενέργειες, όπως τοξικότητα, ξηροστομία, εμετό κ.λπ
  • Πολλά φάρμακα βγαίνουν ακατάλληλα για χρήση και κάποιοι πριν αποσυρθούν τα έχουν καταναλώσει, βιώνοντας τις συνέπειές τους.
  • Η υπερβολική δόση φαρμάκων ή η πολύ ισχυρή τους δράση προκαλεί επίσης προβλήματα σε κάποιους ασθενείς.
  • Τα αλλοπαθητικά φάρμακα πρέπει να καταναλωθούν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους και είναι τα περισσότερα αρκετά ακριβά.
Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι η αλλοπαθητική και η ομοιοπαθητική απέχουν παρασάγγας. Η ομοιοπαθητική θεραπεία με τα ήπια, φυσικά σκευάσματά της, τις μηδαμινές παρενέργειές της και την απουσία χημικών ουσιών στην χρήση της, υπερέχει σημαντικά της αλλοπαθητικής. Χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του ίδιου του οργανισμού για αυτοίαση, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές. Ο φυσικός τρόπος είναι πάντα καλύτερος για να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα.

Πώς γίνεται η παρασκευή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων

 
Η παρασκευή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων απαιτεί πολλά στάδια προετοιμασίας. Ακολουθεί αυστηρές προδιαγραφές μιας και αυτά τα φάρμακα πρέπει να απαλλαγούν από τυχόν τοξικότητα ώστε να μην βλάπτουν τον οργανισμό μας, αλλά ταυτόχρονα να κρατήσουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα σκευάσματα αυτά είναι αξιόπιστα και αποτελεσματικά και ακολουθούν το πρωτόκολλο του Hahnemann για την παρασκευή τους.Ο Δρ.Samuel Hahnemann ήταν εκείνος ο οποίος στα τέλη του 18ου αιώνα, οπότε και γεννήθηκε η ομοιοπαθητική, παρασκεύαζε τα φάρμακα. Η πηγή του ήταν το ίδιο το φυσικό μας περιβάλλον. Αυτή την μέθοδο ακολούθησαν και οι ομοιοπαθητικοί γιατροί που τον διαδέχτηκαν.
 
Η παρασκευή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων στην εποχή εκείνη γινόταν σε μικρές ποσότητες δεδομένου ότι σαν θεραπεία δεν ήταν ακόμη διαδεδομένη. Στην σημερινή εποχή, η ομοιοπαθητική γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, με αποτέλεσμα η ζήτηση των φαρμάκων να οδηγεί στην μαζική παρασκευή τους. Έτσι οι ομοιοπαθητικοί επαγγελματίες παράγουν πλέον στα εργαστήρια μεγάλες ποσότητες σκευασμάτων, ώστε να καλύψουν την μεγάλη ζήτηση. Για να προσφέρουν λοιπόν τις απαιτούμενες ποσότητες με την μέγιστη ασφάλεια, ακολουθούν αυστηρή προετοιμασία και αυστηρά πρότυπα.
 

Ποιες ουσίες χρησιμοποιεί η ομοιοπαθητική και από πού προέρχονται

Η παρασκευή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων γίνεται κυρίως από φυτικά, μεταλλικά, ζωικά ή χημικά αποθέματα. Μπορούμε να αριθμήσουμε πάνω από 3000 τέτοιες ουσίες που χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό.Όταν η πρώτη ύλη προέρχεται από την φύση, η βασική προϋπόθεση που εφαρμόζεται είναι η φρεσκάδα. Επιπλέον δεν παραμελείται ο σεβασμός  με τον οποίο γίνεται η συγκομιδή ως προς το περιβάλλον. Έτσι κατορθώνουμε να έχουμε τις μέγιστες θεραπευτικές ιδιότητες της ύλης που συλλέγουμε χωρίς να διαταράσσουμε την ισορροπία της φύσης.Με στόχο το τέλειο φαρμακευτικό σκεύασμα, ειδικοί κάνουν δειγματοληψίες στα ζωικά προϊόντα ώστε να φροντίσουν τις πολύτιμες ιδιότητές τους. Η παρασκευή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων γίνεται με την επιστημονική τους ονομασία. Αυτή υπάρχει στην Λατινική γλώσσα και έτσι είναι διεθνώς γνωστά για όλους τους επαγγελματίες και τις ειδικότητες που ασχολούνται με την ομοιοπαθητική.

 

Πώς παρασκευάζονται τα μητρικά βάμματα

Οι ουσίες που οι ειδικοί έχουν συλλέξει, στην συνέχεια μετατρέπονται σε μητρικά βάμματα. Αυτά κατόπιν χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: εκείνα που διαλύονται στο νερό ή το αλκοόλ και εκείνα που δεν διαλύονται. Αυτά της πρώτης κατηγορίας προκύπτουν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που έχουν μαλακώσει μέσα στο νερό ή το αλκοόλ.Εκείνα που δεν διαλύονται στο νερό ή το αλκοόλ, γίνονται σκόνη με την βοήθεια ενός διαλύματος με βάση την λακτόζη. Αυτό που προκύπτει διαλύεται τέλος στο νερό ή το αλκοόλ για να προκύψει το μητρικό βάμμα.

 

Η αραίωση και η ενδυνάμωση των μητρικών βαμμάτων

Η παρασκευή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων περιλαμβάνει και την αραίωση και ενδυνάμωση των μητρικών βαμμάτων. Με την πρώτη αραιώνουμε επανειλημμένα το μητρικό βάμμα σε συγκεκριμένη ποσότητα υγρού μέχρι να μειώσουμε την δοσολογία της θεραπείας στο επιθυμητό. Αυτή η διαδικασία γίνεται με δυο μεθόδους, είτε αυτή του Hahnemann είτε του Korsakov, με την πρώτη να επικρατεί (Hahnemannian dilutions CH). Η ενδυνάμωση τώρα, είναι η διαδικασία κατά την οποία φροντίζουμε το τελικό μας προϊόν να κρατάει τις ιδιότητές του ως το τέλος.

 

Μορφοποίηση και συσκευασία

Στα τελικά στάδια για την παρασκευή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων περιλαμβάνεται και η μορφοποίηση και συσκευασία. Για να φτάσουν στον ασθενή-λήπτη οι ουσίες πρέπει να μετατραπούν σε δισκία ή κάψουλες στις συνηθισμένες δοσολογίες λήψης. Κάθε εργαστήριο παρασκευής ακολουθεί τον δικό του τρόπο για να φτάσει στο τελικό προϊόν. Επίσης υπάρχει και η επιλογή του υπόθετου ή των σταγόνων, αλλά τα δισκία και οι κάψουλες είναι τα πιο δημοφιλή. Έτσι φτάνουμε στο τελικό στάδιο που είναι η συσκευασία των σκευασμάτων σε κουτιά ώστε αυτά να φτάσουν στην κατανάλωση.

 

Scroll to Top