ομοιοπαθητική

Τι είναι η ομοιοπαθητική;

Τι είναι η ομοιοπαθητική και απο πού ξεκίνησε; H ομοιοπαθητική χρωστάει την ύπαρξή της στον γιατρό Hehnemann, ο οποίος τον 18ο αιώνα ξεκίνησε να εφαρμόζει μια δική του θεραπευτική προσέγγιση. Η καινοτομία ήταν ότι χρησιμοποιούσε μικρές δόσεις από φυσικές θεραπείες, οι οποίες είναι ήπιες για τον οργανισμό, αλλά ικανές να θεραπεύσουν αρκετές παθήσεις. Ας δούμε μαζί τις θεμελιώδεις αρχές της εναλλακτικής αυτής θεραπείας.

Ομοιοπαθητική οι βασικές αρχές

Η ομοιοπαθητική αποτελεί στις μέρες μας μια ευρέως διαδεδομένη εναλλακτική μορφή θεραπείας. Η ετυμολογία της προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ¨όμοιος¨ και ¨πάθος¨ (ασθένεια). Η αρχή της λοιπόν στηρίζεται στην θεωρία πως με μικρές δόσεις ουσιών που αναπαράγουν στο σώμα μας συμπτώματα ανάλογα με μια ασθένεια, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ίδια ασθένεια.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν είναι χημικά σκευάσματα. Παράγονται από μεταλλικά, φυτικά ή ζωικά προϊόντα. Με αυτά προκαλούμε συμπτώματα παρόμοια με αυτά της υπό θεραπεία ασθένειας. Στα τέλη του 18ου αιώνα, ο γιατρός Samuel Hahnemann ανακάλυψε τις θεραπευτικές ιδιότητες του φλοιού cinchona. Από εκεί ξεκίνησε και στήριξε την θεωρία του για να εξελίξει την νέα τότε θεραπευτική μέθοδο της ομοιοπαθητικής.

Ο πρώτος ομοιοπαθητικός και δημιουργός της ομοιοπαθητικής ηταν ο Samuel Hahnemann

Ο Samuel Hahnemann γεννήθηκε στην Σαξονία και σπούδασε ιατρική και έρευνα. Πήρε το πτυχίο του το 1779 και εξάσκησε το επάγγελμα του ιατρού για δέκα χρόνια. Το 1790 παραιτήθηκε απογοητευμένος από τις μη αποτελεσματικές θεραπείες που χρησιμοποιούνταν τότε.

Για να βιοποριστεί ο Hahnemann αποφασίζει να κάνει μεταφράσεις ιατρικών βιβλίων και διατριβών. Όταν ασχολήθηκε με την διατριβή του Σκοτσέζου γιατρού William Cullen, βρίσκει θεωρίες σχετικά με τον φλοιό cinchona και μάλιστα διαφορετικές από τις δικές του. Έτσι ξεκινά να πειραματίζεται για να βρει τις δυνατότητες αυτής της ουσίας.

Τα ευρήματα του Hahnemann τον οδήγησαν στο συμπέρασμα πως ο φλοιός cinchona, σε ένα υγιές άτομο, μπορεί να φέρει συμπτώματα όμοια με εκείνα που δίνει ο διαλείπων πυρετός. Συνεχίζει λοιπόν τα πειράματα και με άλλες ουσίες και δημιουργεί φάρμακα μη επιθετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι γεννήθηκε η ομοιοπαθητική.

Η θεωρία των όμοιων στην ομοιοπαθητική

Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που πίστεψε στην αρχή: «similia similibilus curantur», δηλαδή την θεραπεία των όμοιων. Αυτό ήταν το έναυσμα για τις έρευνες του Hahnemann. Η αρχή αυτή υποστηρίζει ότι η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί σε έναν υγιή οργανισμό, όταν δημιουργήσουμε σε αυτόν συμπτώματα παραπλήσια της ίδιας της ασθένειας.

Τα πειράματα που θα επιβεβαίωναν την θεωρία του Hahnemann, κράτησαν αρκετά χρόνια. Τέλος, ήρθε η ώρα να ανακοινώσει με βεβαιότητα τα θετικά αποτελέσματα των ερευνών του. Η αρχή των όμοιων είναι της ίδιας λογικής με εκείνη του εμβολιασμού. Και στις δυο περιπτώσεις εισάγουμε στον οργανισμό την ουσία εκείνη που θα τον ωθήσει, με την βοήθεια του ανοσοποιητικού συστήματος, να πολεμήσει την ασθένεια.

Ο στόχος των ομοιοπαθητικών φαρμάκων είναι να παρακινήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να γιατρέψει από μόνο του τις ασθένειες. Με την βοήθεια ελάχιστων δόσεων από μη τοξικά φάρμακα και χημικές επεξεργασίες πετυχαίνουμε την πιο φυσική λύση.

Ενίσχυση και αραίωση στην ομοιοπαθητική

Η ενίσχυση και η αραίωση είναι δυο βασικές αρχές για την ομοιοπαθητική. Αυτό συμβαίνει γιατί προσπαθεί να εκμηδενίσει όποια τοξικότητα μπορεί να υπάρξει στα σκευάσματα. Έτσι διαδοχικές αραιώσεις των ουσιών είναι απαραίτητες ώστε να προκύψουν και μικρές δόσεις των φαρμάκων.

Με τον όρο ¨ενδυνάμωση¨, ο Hahnemann εννοούσε μια απλή, αλλά σημαντική λεπτομέρεια στην όλη διαδικασία παρασκευής των φαρμάκων. Αυτή είναι το καλό ανακάτεμα της νέας ουσίας που προκύπτει μετά από κάθε αραίωση, με το νερό ή το αλκοόλ που χρησιμοποιείται. Έτσι γίνεται καλύτερη απορρόφηση της μητρικής ουσίας.

Η ομοιοπαθητική μετράει τις αραιώσεις κυρίως με εκατοστημόρια (CH, centesimal Hahnemannian) και δεν ξεπερνά τα 30 CH. Όσο πιο μικρές είναι οι δόσεις του φαρμάκου, τόσο πιο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι.

Η αραίωση και η ενίσχυση επιτρέπουν στην μητρική ουσία να είναι πιο δραστική, παρά την διαδικασία που μοιάζει να την αποδυναμώνει. Το νερό ή το αλκοόλ που χρησιμοποιείται στην αραίωση, ουσιαστικά διατηρεί την μητρική ουσία και προσφέρει τα μέγιστα στην θεραπευτική της ικανότητα.

Οι καλυτεροι ομοιοπαθητικοι ιατροι σήμερα προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα

Η ομοιοπαθητική στις μέρες μας γνωρίζει άνθιση. Όλο και περισσότεροι ασθενείς στρέφονται σε αυτήν, κυρίως λόγω των μηδαμινών παρενεργειών που υπόσχεται. Είναι η πιο δημοφιλής εναλλακτική θεραπεία σήμερα. Ο ήπιος και φυσικός τρόπος αντιμετώπισης των παθήσεων, την καθιστά κατάλληλη για όλους, ενήλικες, παιδιά, ηλικιωμένους, εγκυμονούσες.

Είναι μια μέθοδος αποτελεσματική στην πρόληψη και την θεραπεία χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, καρδιαγγειακών προβλημάτων, αλλεργιών, άγχους, στομαχικών προβλημάτων κ.α.

Η ομοιοπαθητική σήμερα έχει κατακτήσει πάνω από 80 χώρες και οι ασθενείς που την προτιμούν διαρκώς αυξάνονται. Αλλά και οι ιατρική επιστημονική κοινότητα συστήνει πλέον την ομοιοπαθητική ως θεραπεία για το μυαλό και το σώμα.

Η ικανότητά της να προλαμβάνει αλλά και να θεραπεύει με τον πιο φυσικό τρόπο και να προωθεί την ευεξία και την καλή υγεία του οργανισμού μας, θα την κάνει όλο και πιο δημοφιλή.

Scroll to Top