Πως η ομοιοπαθητική ανακουφίζει το τρέμουλο του σώματος
Το τρέμουλο του σώματος (τρόμος) είναι η ακούσια κίνηση κάποιων μελών μας και εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο γεροντικός τρόμος είναι αυτός που σχετίζεται καθαρά με την τρίτη ηλικία. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που προκαλούν τρέμουλο. Μπορεί για παράδειγμα, να έχει ψυχολογική ή νευρολογική προέλευση. Το άγχος, ο φόβος, η συγκίνηση και παρόμοιες καταστάσεις, μπορεί να πυροδοτήσουν το τρέμουλο του σώματος.
Πολλές φορές αυτές οι ακούσιες κινήσεις μπορεί να μοιάζουν με σπασμοφιλία. Αυτή όμως είναι μια άλλη κατάσταση που διακρίνεται από μεγάλης έντασης μυϊκούς σπασμούς.
Συμπτώματα
Αυτό που καθορίζει το τρέμουλο του σώματος, ανεξάρτητα από το αίτιό του, είναι πάντα η ακούσια κίνηση. Συχνά παρατηρείται σε ηλικιωμένα άτομα και τα δυσκολεύει σε κάποιες δραστηριότητες όπως να κρατήσουν κάτι, να γράψουν κ.α. Κάποιες φορές εμφανίζεται κατόπιν και ινιακός πονοκέφαλος ή διπλωπία. Το τρέμουλο του σώματος μπορεί να αποτελεί προάγγελο της νόσου Πάρκινσον. Συνήθως συμβαίνει όταν τα άτομα δεν κάνουν κάποια δραστηριότητα, αλλά αναπαύονται.
Σπασμωδικός τρόμος
Το πιο συχνοεμφανιζόμενο τρέμουλο σώματος είναι εκείνο που προέρχεται από νευρολογικά αίτια. Υπάρχει όμως και περίπτωση να προέρχεται από ψυχολογικό σοκ ή έλλειψη θάρρους. Άλλες φορές είναι συναισθηματικοί οι λόγοι που το προκαλούν. Σε όλες τις περιπτώσεις η ομοιοπαθητική έχει να προτείνει κάποια θεραπεία για να προλάβει ή να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις του σώματος. Σε αυτές τις θεραπείες κύριο ρόλο παίζουν κάποια βότανα που ποικίλουν ανάλογα με τα αίτια.
Το τρέμουλο του σώματος και σωματικές διαταραχές
Παρατηρούνται περιπτώσεις που εκτός από το τρέμουλο εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, διαταραχές στην όραση, ακράτεια ούρων, διάρροια και παράλυση. Για όλα τα παραπάνω η ομοιοπαθητική έχει στην φαρέτρα της ομοιοπαθητικά φάρμακα ώστε να τα αντιμετωπίσει κατά περίπτωση. Ακόμη κι αν υπάρξει πάρεση, ατροφία ή αγκύλωση, με τα ανάλογα σκευάσματα μπορεί να βρεθεί ανακούφιση και αντιμετώπιση.
Τρέμουλο και κόπωση
Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και τις περιπτώσεις εκείνες που το τρέμουλο του σώματος αποτελεί σύμπτωμα σωματικής κούρασης ή διανοητικής υπερκόπωσης. Μπορεί επίσης να ακολουθήσουν σημάδια διαταραχών στην καρδιά, τους μύες και τους πνεύμονες. Για όλα τα παραπάνω, η ομοιοπαθητική προτείνει φάρμακα με αποτελεσματική δράση κατά περίπτωση.
Με την έγκαιρη διάγνωσή του λοιπόν, ο ομοιοπαθητικός μπορεί να ορίσει την θεραπεία με τα σκευάσματα που θα χρειαστεί να πάρει ο ασθενής. Η σωστή θεραπεία στην σωστή δοσολογία θα οδηγήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.