ζαλάδα

Ζαλάδα

Η αίσθηση ζαλάδας είναι ο συνηθέστερος λόγος επίσκεψης των ενηλίκων στον ιατρό, ωστόσο δεν αποτελεί ένδειξη σοβαρής κατάστασης της υγείας, παρόλο που επηρεάζει σοβαρά την καθημερινότητα των παθόντων.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκληθεί εξαιτίας πολλών παραγόντων, όπως για παράδειγμα μιας λοίμωξης στο αυτί, εγκεφαλικού επεισοδίου, ημικρανίας, καρδιακών προβλημάτων και διαταραχών άγχους. 

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική η ζαλάδα είναι ένα σύμπτωμα που περιλαμβάνει είτε μια μικρή ζαλάδα με την απότομη αλλαγή του σώματος ή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό ίλιγγο, έχοντας ως αποτέλεσμα την απώλεια ισορροπίας του ατόμου.

Η ζάλη περιλαμβάνει κυρίως την αίσθηση  θολούρας, βάρος στο κεφάλι και αδυναμία συγκέντρωσης.

Οι συνηθισμένοι παράγοντες που οδηγούν στην ζαλάδα είναι κυρίως η συναισθηματική καταπόνηση, η υπερβολική εργασία του σώματος και η κακή διατροφή.

Συναισθήματα όπως είναι ο θυμός, η απογοήτευση, η δυσαρέσκεια επηρεάζουν το ήπαρ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη συγκέντρωση θερμότητας σε αυτό. Αυτός ο τύπος ζάλης οφείλεται στην υπέρβαση του σώματος.

Η υπερβολική εργασία και σεξουαλικότητα μπορεί να οδηγήσουν σε ζάλη και στην αργή αποδυνάμωση των νεφρών. Με τον καιρό τα νεφρά, όπου αποτελούν την κύρια αποθήκη παραγωγής ενέργειας του οργανισμού, αδυνατούν να αναπαράγουν αρκετή ενέργεια για να θρέψουν τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την δημιουργία ζαλάδων. Αυτός ο τύπος ζάλης οφείλεται στην ανεπάρκεια των νεφρών.

Οι δίαιτες με την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών τροφίμων ή γαλακτοκομικών προϊόντων αποδυναμώνουν τον σπλήνα και το στομάχι, έχοντας ως αποτέλεσμα την δημιουργία υγρού στο σώμα μας, δηλαδή την συσσώρευση φλεγμονής.

Στη συνέχεια, η υγρασία και το φλέγμα παρεμποδίζουν την σωστή ροή της ενέργειας qi προς το κεφάλι, οδηγώντας έτσι το άτομο σε ζάλη.

Η δριμύτητα της ζαλάδας ποικίλλει ανάλογα με την αιτία. Εάν για παράδειγμα η ηπατίτιδα είναι η κύρια αιτία, τότε η ζαλάδα θα είναι σοβαρή και θα συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως είναι οι εμβοές, ο πονοκέφαλος, η ευερεθιστότητα, η πικρή γεύση, η ερυθρότητα του προσώπου, ο ίλιγγος και η απώλεια ισορροπίας.

Εάν το πρόβλημα όμως ξεκινά από την σπλήνα και το στομάχι πριν από την τελική συσσώρευση του φλέγματος και της υγρασίας, τότε η ζαλάδα θα είναι ελαφριά με την αλλαγή της στάσης του σώματος και μπορεί να συνοδεύεται από κούραση, θολούρα και απώλεια όρεξης.

Όταν όμως η κατάσταση των δύο αυτών οργάνων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, τότε η ζάλη γίνεται πιο έντονη και συνοδεύεται από βαριά κεφαλαλγία, αδυναμία σκέψης, συγκέντρωσης, ναυτία και κακή όρεξη.

Η θεραπεία της ζαλάδας με την βοήθεια του βελονισμού περιλαμβάνει αρχικά την εξονυχιστική εξέταση του ασθενή για τον εντοπισμό της ακριβής αιτίας που τον οδηγεί σε ζαλάδες.

Στην συνέχεια, εφόσον εξακριβωθεί η αιτία οδηγούμαστε στην επίλυση του προβλήματος. Με την αντιμετώπιση δηλαδή της αιτίας θεραπεύεται και η ζαλάδα. Ο βελονισμός είναι σε θέση να καταπολεμήσει και να εξαλείψει την συγκεκριμένη κατάσταση και όχι μόνο τα συμπτώματα της.

Η υγεία στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική βασίζεται στην ιδέα ότι το εσωτερικό του σώματος μας δεν είναι στατικό, αλλά συνεχώς μεταβάλλεται, καθώς ανταποκρίνεται σε εξωτερικά ερεθίσματα.

Για την κινέζικη ιατρική η ασθένεια εμφανίζεται όταν το σώμα μας βρίσκεται σε ανισορροπία και βρίσκεται μακριά από την σωστή λειτουργικότητα του.

Η θεραπεία με βελονισμό βοηθά στην εξισορρόπηση των ορθών λειτουργιών του σώματος και της επούλωσης του, επηρεάζοντας την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, τις ορμόνες και τις ενδορφίνες, ώστε να επαναφέρουν το σώμα πίσω στην υγιή του κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top