Θεραπείες πόνου

Βελονισμός και θεραπείες πόνου

Ο βελονισμός είναι μία θεραπεία στην οποία γίνεται εισαγωγή λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος μας.Ο βελονισμός λειτουργεί διεγείροντας τους φυσικούς θεραπευτικούς μηχανισμούς του σώματος, προάγοντας τη ροή της ενέργειας (που ονομάζεται qi), βελτιώνοντας την ισορροπία του γιν και του γιανγκ.

Όσον αφορά τη διαχείριση του πόνου, ο βελονισμός διεγείρει με την απελευθέρωση ενδορφινών, των φυσικών χημικών ουσιών που ανακουφίζουν από τον πόνο του σώματος. Οι ενδορφίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και να προάγουν ένα αίσθημα ευεξίας.

Ο βελονισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία μπορεί να είναι ένας παράγοντας για πολλούς τύπους πόνου. Επιπλέον, ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας και στην προώθηση της χαλάρωσης, η οποία μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανακούφιση από τον πόνο.

Στη διαχείριση του χρόνιου πόνου, ο βελονισμός θεωρείται ότι λειτουργεί ρυθμίζοντας την απόκριση του νευρικού συστήματος στα σήματα πόνου. Ο χρόνιος πόνος συχνά συνδέεται με αλλαγές στο νευρικό σύστημα που οδηγούν σε αυξημένη ευαισθησία στα σήματα πόνου. Ο βελονισμός πιστεύεται ότι βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο νευρικό σύστημα, μειώνοντας την ευαισθησία στον πόνο και βελτιώνοντας την ανοχή στον πόνο.

Έρευνες δείχνουν ότι ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία των καταστάσεων χρόνιου πόνου όπως οσφυαλγία, οστεοαρθρίτιδα και ινομυαλγία. Εκτός από την τόνωση της απελευθέρωσης ενδορφινών, ο βελονισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της ροής του αίματος, τα οποία και τα δύο μπορούν να συμβάλλουν στον χρόνιο πόνο.

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης του πόνου που μπορεί επίσης να περιλαμβάνει φάρμακα, φυσικοθεραπεία και άλλες παρεμβάσεις. Τα συγκεκριμένα σημεία βελονισμού που επιλέγονται και η συχνότητα και η διάρκεια της θεραπείας θα ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο και τη συγκεκριμένη κατάσταση πόνου.

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Κίνα και τώρα εφαρμόζεται ευρέως σε πολλά μέρη του κόσμου.Οι έρευνες παγκοσμίως  δείχνουν, ότι ο βελονισμός μπορεί να διεγείρει την απελευθέρωση φυσικών παυσίπονων όπως οι ενδορφίνες, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο παίζει ρόλο στην αντίληψη του πόνου και στην αντίδραση του σώματος στο στρες.

Εκτός από τη διαχείριση του χρόνιου πόνου, ο βελονισμός έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος καταστάσεων, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η αϋπνία, οι πεπτικές διαταραχές και οι αναπνευστικές παθήσεις.

Συνολικά, ο βελονισμός είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για πολλούς ανθρώπους που αναζητούν ανακούφιση από τον πόνο και μπορεί να είναι πολύτιμο μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης του πόνου.

Η Παγκόσμια οργάνωση Υγείας (WHO) αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στις θεραπείες του πόνου. Για περισσότερες από 40 κοινές διαταραχές, μερικές από τις οποίες αναφέρονται πιο κάτω:

Αντιμετώπιση εθισμών 
 1. Διακοπή της εξάρτησης απο το αλκοόλ
 2. Διακοπή της εξάρτησης απο τα ναρκωτικά
 3. Αντιμετώπιση της εξάρτησης απο το φαγητό
 4. Διακοπή του καπνίσματος: Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα μειώνοντας την επιθυμία και τα συμπτώματα στέρησης.
Ωτορινολαρυγγολογικές Διαταραχές
 1. Πονόδοντοι,
 2. Ωτίτιδες,
 3. Ιγμορίτιδες,
 4. Ρινίτιδες,
 5. Λαρυγγίτιδες
Αναπνευστικές Διαταραχές
 1. Κρυολογήματα και γρίπες,
 2. Βρογχίτιδα,
 3. Ασθμα,
 4. Εμφύσημα
 5. Αναπνευστικές παθήσεις: Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αναπνευστικών παθήσεων όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) 
 6. Αλλεργίες: Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των αλλεργιών, όπως το φτάρνισμα, η καταρροή και η φαγούρα στα μάτια.
Γαστρεντερικές Διαταραχές
 1. Τροφικές αλλεργίες, ναυτία, δυσπεψία, διάρροια, δυσκοιλιότητα, έλκη, κολίτιδα
 2. Πεπτικές διαταραχές: Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων των πεπτικών διαταραχών, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η παλινδρόμηση οξέος και το φούσκωμα.
 3. Ναυτία και έμετος: Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ναυτίας και του εμέτου που σχετίζονται με τη χημειοθεραπεία, τη χειρουργική επέμβαση και την εγκυμοσύνη.
Διαταραχές του Κυκλοφορικού
 1. Υπέρταση,
 2. Υψηλή χοληστερόλη,
 3. Αρτηριοσκλήρωση,
 4. Στηθάγχη
Διαταραχές του Ουρογεννητικού
 1. Κυστίτιδα,
 2. Ακράτεια,
 3. Νευρογενής κύστη,
 4. Προστατίτιδα,
 5. Υπερτροφία του προστάτη
Γυναικολογικές Διαταραχές
 1. Ανωμαλίας περιόδου, 
 2. Ενδομητρίωση,
 3. Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο,
 4. υπογονιμότητα,
 5. Ενοχλήσεις της εμμηνόπαυσης
 6. Κράμπες περιόδου: Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των κράμπες της περιόδου και άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση.
 7. Υπογονιμότητα: Ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα σε ορισμένα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).
Διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος
 1. Επικονδυλίτιδα του αγκώνα “Tennis elbow”,
 2. Περιαρθρίτιδα του ώμου (παγωμένος ώμος),
 3. Δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης,
 4. Ισχιαλγία,
 5. Οσφυαλγία,
 6. Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ινομυαλγία
 7. Πόνος: Ο βελονισμός χρησιμοποιείται συνήθως για τη διαχείριση του πόνου, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στην πλάτη, του πόνου στον αυχένα, του πόνου στα γόνατα και των πονοκεφάλων.
 8. Οστεοαρθρίτιδα: Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργίας σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, μια κοινή μορφή αρθρίτιδας που επηρεάζει τις αρθρώσεις.
 9. Ινομυαλγία: Ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον πόνο και βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε άτομα με ινομυαλγία, μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο πόνο και ευαισθησία.
Ψυχοσυναισθηματικές και Νευρολογικές Διαταραχές
 1. Κατάθλιψη,
 2. Αγχος,
 3. Νευραλγία του τριδύμου,
 4. Μεσοπλεύρια νευραλγία,
 5. Κατάθλιψη και άγχος: Ο βελονισμός μπορεί να είναι χρήσιμος στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.
 6. Αϋπνία: Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στη μείωση της αϋπνίας
 7. Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD): Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του PTSD, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης.
 8. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS): Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε άτομα με CFS.
 9. Πονοκέφαλοι και ημικρανίες: Ο βελονισμός έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικός στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των πονοκεφάλων και των ημικρανιών.
 10. Αποκατάσταση εγκεφαλικού: Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κινητικής λειτουργίας και στη μείωση της σπαστικότητας σε άτομα που αναρρώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο.
 11. Υπέρταση: Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση.
 12. Εμβοές: Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας και της συχνότητας των εμβοών, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κουδούνισμα ή άλλους ήχους στα αυτιά.
Δερματικές διαταραχές 
 1. Εκζεμα,
 2. Ψωρίαση 
 3. Ακμή.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις,καλέστε μας τώρα για να συζητήσουμε για το θέμα που σας απασχολεί για μία μία θεραπεία βελονισμού

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top