Τι είναι ο βελονισμός

Τι είναι ο βελονισμός

Ο βελονισμός είναι ένας κλάδος της παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής που περιλαμβάνει την εισαγωγή και τον επιδέξιο χειρισμό λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος (γνωστά ως σημεία βελονισμού).Ο σκοπός του στην Κινέζικη ιατρική είναι να διεγείρει και  να ισορροπήσει, τη ροή της σωματικής ενέργειας οπότε και επαναφέρει τη φυσική λειτουργία του οργανισμού και την ικανότητά του να αυτοθεραπεύεται.

Επομένως ο κινέζικος βελονισμός χρησιμοποιείται όχι μόνο ως θεραπευτική παρέμβαση αλλά και ως μέσο πρόληψης. Eίναι ένας από τους ογκόλιθους των καθιερωμένων μεθόδων εναλλακτικής – συμπληρωματικής ιατρικής εκτός της Κίνας και της Ανατολής.

 

 

Διαβάστε περισσότερα:Η ιστορία του βελονισμού 

Πίνακας περιεχομένων

Βελονισμός: H παραδοσιακή θεωρία της Κινεζικης ιατρικής

Στο βελονισμό το σώμα διαπερνάται απο τα κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί.Σε αυτά τα κανάλια υπα΄ρχουν τα σημεία του βελονισμού

Η θεωρία του βελονισμού βασίζεται στη θεωρία της ενέργειας και των διαδρομών μέσα στις οποίες κυκλοφορεί εντός του σώματος. Σύμφωνα με την Κινέζικη ιατρική όταν το σώμα είναι υγιές, η ενέργεια  (Qi)  κυκλοφορεί ομαλά στο σώμα μέσα σε μια σειρά καναλιών, γνωστών ως “μεσημβρινών”.

Όταν υπάρξει ένα μπλοκάρισμα στη ροή, λόγω κάποιου εξωτερικού ή εσωτερικού παθογόνου (κρύο, ζέστη, υγρασία, άνεμου) ενός σωματικού ή συναισθηματικού τραύματος, η ροή της ενέργειας διαταράσσεται και ως αποτέλεσμα η υγεία κλονίζεται.

Η εισαγωγή βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού, βοηθά στο ξεμπλοκάρισμα και συνεπώς στην αποκατάσταση της φυσικής ροής της ενέργειας σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα να διεγείρεται η διαδικασία αυτο-ίασης του σώματος.

Χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία, ωστόσο, στα χέρια ενός καλά εκπαιδευμένου βελονιστή μπορεί να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός ευρύτερου φάσματος ασθενειών. Μπορεί να σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτελεί τη μόνη θεραπεία, ενώ σε άλλες αποτελεί υποστηριχτική – συμπληρωματική θεραπεία.

Πως λειτουργεί ο βελονισμός στο σώμα μας σύμφωνα με την σύγχρονη επιστημονική εμπειρία;

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο βελονισμός, στηρίζεται στην διέγερση των νευρικών απολήξεων του δέρματος και των αισθητικών μυών. Από εκεί ξεκινάει η αποστολή μηνυμάτων στον νωτιαίο μυελό και κατόπιν στον εγκέφαλο. Σε συνεργασία με τους νευρικούς ιστούς και τα σήματα που στέλνουν, εμποδίζεται η μετάδοση των σινιάλων του πόνου.

Με την βοήθεια της μεθόδους του Doppler υπερήχων, έχει φανεί πως ο βελονισμός επιδρά και στο κυκλοφορικό σύστημα. Βελτιώνει την περιφερική κυκλοφορία, την αγγειοδιαστολή ώστε να αποφεύγονται οι θρόμβοι στο αίμα. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις τραυματισμών. Τα αποτελέσματα αυτά είναι πιο έντονα στο σημείο εισόδου των βελόνων, αλλά και στην ευρεία περιοχή.

Ο βελονισμός έχει πολύ καλά αποτελέσματα και στην γαστρική κινητικότητα και την κινητικότητα του εντερικού μας συστήματος. Μάλιστα, έχει την ικανότητα να αυξάνει την έκκριση του γαστρικού υγρού, με σημείο εισαγωγής της βελόνας κάτω από το γόνατο. Οι μελέτες λοιπόν δείχνουν τις γενικές επιδράσεις και τα αποτελέσματα του βελονισμού στο ανθρώπινο σώμα.

Με τον πιο φυσικό τρόπο, χρησιμοποιώντας την δύναμη του ίδιου μας του σώματος, πετυχαίνουμε οφέλη και θεραπείες εκεί που η Δυτική Ιατρική θα χρησιμοποιούσε χημικά σκευάσματα και επεμβατικές μεθόδους.

Τι είναι τα σημεία του βελονισμού;

Τα σημεία του βελονισμού είναι τα συγκεκριμένα μέρη του ανθρώπινου σώματος στα οποία εισάγει τις βελόνες που χρησιμοποιεί ο βελονιστής. Αυτά τα σημεία ονομάζονται ¨ενεργειακά¨, καθώς πιστεύεται ότι εκεί υπάρχει αυξημένη ροή της ενέργειας. Είναι συνήθως και τα σημεία που υπάρχουν οι νευρικές απολήξεις.

Αυτές οι νευρικές απολήξεις βοηθούν στο να υπάρχει και μεγαλύτερη ηλεκτρική δραστηριότητα, άρα και περισσότερη ενέργεια. Για αυτόν τον λόγο, τα σημεία του βελονισμού στοχεύουν σε αυτά τα σωματικά κέντρα.

Από το 1960, αυτά τα μέρη του ανθρώπινου σώματος χρησιμοποιούνται ως σημεία ενεργοποίησης, λόγω των πολλών νευρικών απολήξεων.

Η αίσθηση που έχει ο ασθενής όταν ο βελονιστής εισάγει την βελόνα στο σώμα του, είναι ένα μούδιασμα ή ένα ανεπαίσθητο τσίμπιμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η βελόνα στοχεύει στις λεπτές και μεσαίες νευρικές απολήξεις. Σε ασθενείς με νευρολογικές διαταραχές ή προβλήματα από διαβήτη ή αλκοόλ, η αντίληψη αυτή μπορεί να είναι μειωμένη και επίσης η ανταπόκριση στα οφέλη του βελονισμού μπορεί να καθυστερήσει. Με λίγες παραπάνω συνεδρίες όμως, το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό.

Άρα, η κατάσταση των περιφερικών νεύρων ενός ασθενή, είναι εκείνη που θα ορίσει την αμεσότητα των αποτελεσμάτων της θεραπείας. Ωστόσο, τα σημεία του βελονισμού, αν θέλουμε να τα απαριθμήσουμε, θα φτάσουν περίπου στις 2000.

Ο αριθμός αυτός μοιάζει ασύλληπτος, για αυτό πρακτικά ένας βελονιστής είναι αρκετό να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί περίπου 120 σημεία. Για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, υπάρχει βοήθεια από ειδικά σχεδιασμένους χάρτες και ανατομικά μοντέλα, που βοηθούν τους επαγγελματίες στην σωστή και ακριβή εφαρμογή της θεραπείας.

Η περίπτωση του κάθε ασθενούς είναι μοναδική και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον βελονιστή. Αν υπάρχει, για παράδειγμα κάποια ασθένεια, τα σημεία του βελονισμού είναι πιο ευαίσθητα. Κάποιες φορές μπορεί να δούμε αλλαγή στο χρώμα του δέρματος και άλλα συμπτώματα ανάλογα των περιπτώσεων. Τα μέρη του σώματος που μας δίνουν συνήθως και τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα, είναι γύρω από τις αρθρώσεις και τους μύες της πλάτης και των χεριών και των ποδιών μας. Αυτό συμβαίνει γιατί εκεί υπάρχουν και οι νευρικές μας διακλαδώσεις.

Η επιτυχία λοιπόν σε αυτή την θεραπεία, οφείλεται στο να γνωρίζει και να εφαρμόζει σωστά τα σημεία του βελονισμού ο θεραπευτής μας. Από κει και πέρα το σώμα με τα δικά του όπλα θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων έχει ο καθένας μας

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας αποστειρωμένες μίας χρήσεως;

Ο βελονισμός όταν ασκείται από έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο επαγγελματία βελονιστή είναι πολύ ασφαλής. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι προ –αποστειρωμένες, μίας χρήσης, τοποθετούνται με οδηγό που σημαίνει ότι ο βελονιστής δεν έρχεται σε επαφή καθόλου με το σώμα της βελόνας.

Τι θα συμβεί στην πρώτη συνάντηση;

Στο πρώτο ραντεβού του βελονισμού γίνεται πάντοτε η λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς

Κατά την πρώτη επίσκεψη, όπως κάθε θεραπευτής έτσι και ο βελονιστής λαμβάνει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και κάνει μια εκτίμηση της γενικής κατάστασης της υγείας. Πολλοί βελονιστές μπορεί επίσης να σας κάνουν ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής σας, όπως τις διατροφικές σας συνήθειες και τις συνθήκες και την ποιότητα του ύπνου.

Στην Παραδοσιακή κινέζικη ιατρική διάγνωση, η γλώσσα και ο σφυγμός δίνουν μία ένδειξη του τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος και επομένως είναι σύνηθες για τον θεραπευτή σας να σας ζητήσει να εξετάσει την γλώσσα σας και να πάρει τον σφυγμό σας και από τους δύο καρπούς.

Πώς γίνεται η θεραπεία με βελονισμό;

Σε μια συνεδρία βελονισμού συνήθως θα σας ζητηθεί να καθίσετε ή να ξαπλώσετε. Είναι σύνηθες να σας ζητηθεί να αφαιρέσετε μερικά ρούχα έτσι ώστε ο βελονιστής να έχει πρόσβαση στα κατάλληλα σημεία βελονισμού στο σώμα σας. Αφού ο βελονιστής αναγνωρίσει τα σημεία που θα χρησιμοποιηθούν, αποστειρώνεται το δέρμα στην περιοχή και εισάγονται οι βελόνες.

Ο αριθμός των βελόνων που χρησιμοποιούνται σε κάθε συνεδρία, εξαρτάται από τη μορφή βελονισμού που ασκείται από τον εκάστοτε βελονιστή σας καθώς και από την υπό θεραπεία ασθένεια. Οι βελόνες παραμένουν στο σώμα για περίπου 30 ως 40 λεπτά.

Ποιά ειναι η αίσθηση του βελονισμού;

Ποιά ειναι η αίσθηση οταν κανουμε βελονισμο;

Στα περισσότερα σημεία η αρχική εισαγωγή της βελόνας δεν είναι καθόλου αισθητή. Σε κάποια άλλα μπορεί να νιώσετε ένα μικρό τσίμπημα καθώς η βελόνα διαπερνά το δέρμα, το οποίο όμως δεν είναι επώδυνο.

Μόλις η βελόνα εισέλθει στο σωστό βάθος και τύχει του κατάλληλου χειρισμού, ο ασθενής δεν νιώθει κάτι αλλά ορισμένες φορές μπορεί να νιώσει ένα μούδιασμα ή έναν απαλό πόνο ή φαγούρα. Αυτό σημαίνει ότι έχει αρχίσει και ενεργοποιείται ο μεσημβρινός του σημείου που δουλεύει ο βελονιστής. Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι βρίσκουν τον βελονισμό πολύ χαλαρωτικό.

 

Πόσες θεραπείες  θα χρειαστεί να κάνω;

Ο αριθμός των θεραπειών διαμορφώνονται ανάλογα τη φύση της ασθένειας, τη σοβαρότητα, τη διάρκεια και το ιδιοσυγκρασιακό του ίδιου του ασθενή. Σε ορισμένες οξείες καταστάσεις μια και μόνο συνεδρία μπορεί να είναι αρκετή για να υπάρξει βελτίωση, ενώ για άλλα πιο χρόνια προβλήματα χρειάζονται παραπάνω.

Η συχνότητα των θεραπειών εξαρτάται και αυτή από τη σοβαρότητα και τη φύση της ασθένειας. Ο μέσος όρος είναι μία με δύο φορές την εβδομάδα. Ο συνδυασμός όλων αυτών ενισχύει την αποτελεσματικότητα του βελονισμού.

 

Πως αναγνωρίζω ότι η θεραπεία με βελονισμό έχει αποτελέσματα;

Η θεραπεία με βελονισμό έχει αποτελέσματα αλλα όχι σε μια μόνο συνεδρία. Χρειάζονται περισσότερες από μία για να δράσει αποτελεσματικά στον οργανισμό μας. Είναι μια συσσωρευτική λειτουργία που ολοκληρώνεται σιγά-σιγά και η επόμενη συνεδρία έρχεται πάντα για να ολοκληρώσει την λειτουργία της προηγούμενης.

Εν μέρει, υπάρχουν περιπτώσεις θεραπείας με βελονισμό που έχουν άμεσα αποτελέσματα. Φυσικά αυτές αποτελούν μια εξαίρεση του κανόνα, καθώς μια σωστή  θεραπεία με βελονισμό έχει αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα και όχι άμεσα.

Η μέθοδος θεραπείας με βελονισμό είναι συχνά άγνωστη για τον δυτικό κόσμο και πολλές φορές αντιμετωπίζεται από τους ανθρώπους με δυσπιστία. Οι άνθρωποι αυτοί τείνουν να είναι εθισμένοι στην άμεση ικανοποίηση αναγκών, σε όλες τις πτυχές της ζωής τους και παρουσιάζουν έλλειψη υπομονής και έλλειψη ικανότητας αναμονής.

Είναι δύσκολο λοιπόν για αυτόν τον άνθρωπο να μπει σε αυτή την διαδικασία θεραπείας, της οποίας τα αποτελέσματα έρχονται με τον καιρό. Είναι κάτι που θα το αντιμετωπίσει με σύγχυση και ανησυχία.

Ωστόσο, είναι ευτυχές το γεγονός, ότι υπάρχουν διάφορες ενδείξεις οι οποίες αποδεικνύουν ότι η θεραπεία του βελονισμού έχει αρχίσει να λειτουργεί πολύ πριν αντιμετωπιστούν τα αρχικά συμπτώματα του ασθενή.

Έξι σημάδια που αποδεικνύουν ότι η θεραπεία του βελονισμού λειτουργεί είναι η βελτίωση του ύπνου, η όξυνση των αισθήσεων  μας, η συναισθηματική απελευθέρωση, η περισσότερη ενέργεια, η μείωση του στρες και η αίσθηση ότι το σώμα και ο οργανισμός μας λειτουργούν πλέον σωστά.

 

Κοιμάστε πλέον καλύτερα

Η βελτίωση του ύπνου είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη, ότι η θεραπεία με βελονισμό έχει αρχίσει να επιφέρει αποτελέσματα. Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνίες και κατέφυγαν στο βελονισμό, γνώρισαν άμεση βελτίωση του ύπνου τους. Ακόμα και όσοι δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα σε αυτόν τον τομέα, κατάφεραν να κοιμούνται πιο γαλήνια και βαθειά από όσο πριν και να ξυπνούν χωρίς να αισθάνονται κουρασμένοι.

 

Οι αισθήσεις και η αντιληψή σας λειτουργούν καλύτερα

Όταν η θεραπεία με βελονισμό έχει αποτελέσματα, θα αισθανθείτε ότι οι αισθήσεις σας γίνονται πιο έντονες από πριν. Βελτιώνονται για παράδειγμα η ακοή, η όσφρηση, η όραση, η γεύση και η αφή. Μπορείτε πλέον να δείτε καθαρότερα τον καταγάλανο ουρανό και να μυρίσετε την έντονη ευωδία των λουλουδιών. Αυξάνεται επίσης η αντίληψη που έχετε για διάφορα πράγματα και βιώνετε πλέον διαφορετικά τις ποικίλες καταστάσεις που αντιμετωπίζετε.

 

Γίνεστε περισσότερο συναισθηματικοί

Οι άνθρωποι συνηθίζουν να είναι εγκρατείς στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους. Είναι μια άμυνα του οργανισμού που αποφεύγει τέτοιου είδους εκφράσεις του εσωτερικού μας κόσμου, οδηγώντας το σώμα μας στην νοσηρία.

Οι ασθενείς που καταφεύγουν στην θεραπεία με βελονισμό, ασχολούνται ως ένα βαθμό με την συναισθηματική πίεση που νιώθουν και με το συναισθηματικό άγχος, τα οποία τους οδήγησαν στα σωματικά τους συμπτώματα.

Κατά την διάρκεια λοιπόν της θεραπείας με βελονισμό η άμυνα αυτή του οργανισμού σπάει και γινόμαστε ευερέθιστοι ή ευέξαπτοι. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού τα ξεσπάσματα αυτά αποτελούν ένδειξη ότι η θεραπεία έχει αρχίσει να λειτουργεί.

Βελτιώνοντας τον ψυχικό και συναισθηματικό μας κόσμο, οδηγούμαστε σιγά-σιγά και στην αντιμετώπιση του αρχικού μας συμπτώματος. Ο συναισθηματικός κόσμος μας αποτελεί το περιτύλιγμα του προβλήματος μας και με αυτόν τον τρόπο φτάνουμε στην επίτευξη του αρχικού σκοπού αυτής της θεραπείας.

 

Αποκτάτε περισσότερη ενέργεια

Μια άλλη ένδειξη ότι η θεραπεία με βελονισμό έχει αποτελέσματα, είναι η αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Τα κύματα ενέργειας που προσφέρει ο βελονισμός είναι πολύ μεγάλα και έτσι ανεξάρτητα από το αρχικό σύμπτωμα, ο ασθενής αισθάνεται πλέον περισσότερη ζωντάνια για την καθημερινότητα του, γίνεται πιο δραστήριος στην δουλειά του, έχοντας περισσότερη όρεξη για περιπάτους και εργασία.

 

Μειώνονται τα επίπεδα του άγχους

Η θεραπεία με βελονισμό τονώνει τις αισθήσεις μας και αυξάνει την αντίληψη μας για τις διάφορες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει η οπτική που βλέπουμε τα πράγματα και αισθανόμαστε πλέον περισσότερο χαλαροί και συγκεντρωμένοι σε αυτά. Επηρεαζόμαστε λιγότερο από τους εξωτερικούς παράγοντες και το επίπεδο του στρες μας μειώνεται αποτελεσματικά.

Η πίεση δεν εξαφανίζεται οριστικά, αλλά εάν αισθανθείτε ότι τα επίπεδα του άγχους σας έχουν μειωθεί τότε η θεραπεία με βελονισμό έχει αρχίσει να λειτουργεί.

 

Αυξάνεται η αίσθηση οτι ο οργανισμός μας λειτουργεί κανονικά

Η σημαντικότερη ένδειξη ότι η θεραπεία με βελονισμό έχει αποτελέσματα, είναι η σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι λειτουργίες των οργανικών συστημάτων στο σώμα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Οπότε εάν λειτουργεί ορθά το πεπτικό σας σύστημα αυτό σημαίνει πολλά για την υγεία σας γενικά.

Από την άλλη μεριά, εάν αυτό δεν λειτουργεί όπως πρέπει και ξαφνικά σταθεροποιηθεί και οι εκκενώσεις σας γίνουν πάλι συχνές και κανονικές, αυτό σημαίνει ότι βρίσκεστε σε καλό δρόμο και η θεραπεία του οργανισμού σας έχει πλέον ξεκινήσει.

Εφόσον αναγνωρίζετε ένα ή κάποια από αυτά τα 6 σημάδια, τότε βρίσκεστε στον δρόμο της ίασης του οργανισμού σας με την θεραπεία του βελονισμού.

 

Γενικές επιδράσεις και αποτελέσματα του βελονισμού στο σώμα μας

Ποιές είναι οι γενικές δρασεις του βελονισμου

Ας δούμε λοιπόν μαζί τις γενικές επιδράσεις και τα αποτελέσματα του βελονισμού στο σώμα μας.

 • Ο βελονισμός δρα ως καταπραϋντικό.
 • Έχει αντιεμετική δράση.
 • Βοηθά στην μυϊκή χαλάρωση.
 • Δρα ως αναστολέας στα οξέα του στομάχου.
 • Βοηθά στην αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • Επουλώνει τους ιστούς.
 • Έχει αγχολυτική δράση.
 • Έχει αντικαταθλιπτική δράση.
 • Βοηθά στον ύπνο.
 • Καταπραΰνει τις κράμπες της εμμηνόρροιας
 • Βοηθά στην απεξάρτηση από καταχρήσεις.
 • Βοηθά στην αντιμετώπιση εθισμών.
 • Αντιμετωπίζει πονοκεφάλους.
 • Βοηθά στο άσθμα.

Δείτε τι θεραπεύει ο βελονισμός αναλυτικά

Ο βελονισμός θεραπεύει με επιτυχία πολλές παθήσεις, όπως νευρολογικές, μυοσκελετικές, αναπνευστικές, πεπτικές. Μπορεί να φανεί χρήσιμος σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, κατάθλιψης, άγχους αλλά και δερματικών παθήσεων.

Καταξιωμένα νοσοκομεία στο εξωτερικό χρησιμοποιούν τον κινέζικο βελονισμό για την θεραπεία των ασθενων τους με πολύ μεγάλη επιτυχία.Το Johns hopckins είναι ένα απο αυτά!

Με βάση τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών και μετά από αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα μέσω των θεραπειών του βελονισμού, σας δίνουμε παρακάτω έναν κατάλογο από παθήσεις που μπορούν να θεραπευθούν με βελονισμό. Ο κατάλογος αυτός προέκυψε από το Διεθνές Σεμινάριο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για τον βελονισμό, που έγινε στο Πεκίνο τον Ιούνιο του 1979 και έλαβαν μέρος 12 χώρες.

Εκτός βέβαια από αυτές τις ασθένειες που θα διαβάσετε, υπάρχουν και πολλές άλλες που δεν γράφονται εδώ. Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό είναι να ακολουθούμε τις υποδείξεις των βελονιστών, οι οποίοι θα μας συμβουλεύσουν σχετικά με την σωστή διάγνωση και θεραπεία της εκάστοτε ασθένειας.

 

 • Μυϊκοί πόνοι λόγω κακής στάσης σώματος ή αθλητικού τραύματος, πόνοι στους ώμους, τενοντίτιδες, αρθροπάθειες κ.α.
 • Πόνος χαμηλά στην πλάτη, οσφυαλγία, ισχυαλγία, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.
 • Τενοντίτιδα ή φλεγμονή της επιγονατίδας, οστεοάρθρωση στο γόνατο, διάστρεμμα στον αστράγαλο, μυϊκοί πόνοι στο πόδι.
 • Μετεγχειρητικοί πόνοι, ινομυαλγίες, αϋπνία, κατάθλιψη, εντερικά προβλήματα, οστεοαθρίτιδα, κακή κυκλοφορία αίματος, νευροπάθειες λόγω διαβήτη, αντιμετώπιση έρπη.
 • Αρθρίτιδες, λύκος, ξηρότητα ματιών και σιελογόνων αδένων (Σύνδρομο Sjogren
 • Κεφαλαλγίες, ημικρανίες, πονοκέφαλοι λόγω μυϊκής έντασης, ευαισθησίας στο φως και τον ήχο.
 • Κολικοί νεφρού, προστατίτιδες, κυστίτιδες, ανδρικές δυσλειτουργίες.
 • Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, κλιμακτήριος, ανεπάρκεια γάλακτος κατά τον θηλασμό, εξάψεις, κράμπες.
 • Γαστρεντερίτιδα, δυσπεψία, επιγαστραλγία, καούρες, δυσκοιλιότητα, πεπτικό έλκος, κολίτιδες, χρόνια πακγρεατίτιδα, χολοκυστίτιδα, αιμορροίδες.
 • Οδοντικοί πόνοι, κροταφογναθική σκλήρυνση, νευραλγία τριδύμου.
 • Άσθμα, βρογχίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, κνίδωση.
 • Ακμή, έκζεμα, ψωρίαση, έρπης, δερματίτιδα.
 • Άγχος, αϋπνία, κατάθλιψη, ψυχοσωματικά προβλήματα, κάπνισμα, αλκοολισμός, εξαρτήσεις από ουσίες.
 • Πάρεση, ίλιγγος, εμβοές, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, διαβητικές νευροπάθειες, συνέπειες εγκεφαλικού επεισοδίου.
 • Άσθμα, βρογχίτιδα, χρόνια καρδιοπνευμονική νόσος.
 • Παχυσαρκία.
 • Πονόλαιμος, αμυγδαλίτιδα, ρινίτιδα, εμβοές, ίλιγγος
 • Πόνος στα μάτια, επιπεφυκίτιδα..
 • Λοιμώξεις, ηπατίτιδα B.
 • Αυτές και πολλές άλλες είναι οι παθήσεις που θεραπεύει επιτυχώς ο βελονισμός, με τον πιο φυσικό και λιγότερο επεμβατικό τρόπο που γίνεται. Ρωτήστε έναν βελονιστή για εξειδικευμένη διάγνωση και αντιμετώπιση του δικού σας προβλήματος

Μερικές από τις τεχνικές βελονισμού είναι οι παρακάτω:

 • Κινέζικος Βελονισμός
 • Ηλεκτροβελονισμός
 • Ωτοβελονισμός
 • Βεντούζες
 • Μόξα

Συνδυαστικά με τις παραπάνω τεχνικές, χρησιμοποιούνται και βότανα στα πλαίσια μίας ολιστικής θεραπείας σε μορφή χαπιού, τσάι αλλά και κατανάλωση τροφών όπου βοηθούν στην αντιμετώπιση της οποιαδήποτε δυσλειτουργίας.

Οι μύθοι του βελονισμού

Ο βελονισμός ως εναλλακτική θεραπεία ιατρικής έχει αρχίσει να γίνεται αποδεκτός στον δυτικό κόσμο μετά από πολλά χρόνια. Ωστόσο, οι μύθοι του βελονισμού έχουν συνδεθεί με πολλές προκαταλήψεις, όπως συμβαίνει με οτιδήποτε άγνωστο και καινούργιο προς εμάς.

Οι πέντε πιο κοινοί μύθοι του βελονισμού και παρερμηνείες σχετικά με αυτήν την μορφή εναλλακτικής ιατρικής είναι

 1. Ότι ο βελονισμός είναι κατάλληλος μόνο για την αντιμετώπιση του πόνου.
 2. Ότι δεν λειτουργεί και δεν αλλάζει κάτι από την παρούσα κατάσταση του ασθενή
 3. Ότι ο βελονισμός δεν λειτουργεί γιατί δεν γνωρίζουμε τον τρόπο που λειτουργεί
 4. Ότι είναι μια επίπονη διαδικασία και ότι
 5. ‘Οτι είναι διαδικασία με θρησκευτικό υπόβαθρο (βλ. voodoo).

Ο βελονισμός λειτουργεί μόνο για τον πόνο;

Είναι αλήθεια ότι η θεραπεία του βελονισμού συμβάλει ως μέσο καταπραϋντικό για τον πόνο στην πλάτη, για τους πονοκεφάλους, για τον πόνο στον λαιμό και για άλλα είδη πόνων.

Ωστόσο, αντιμετωπίζει δραστικά και άλλης φύσεως προβλήματα όπως τις αλλεργίες, γαστρο-οισοφαγικά θέματα και εμμηνορροϊκές δυσλειτουργίες, την αϋπνία, το άγχος και συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση κακών συνηθειών όπως είναι το κάπνισμα. Τέλος, είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των διατροφικών διαταραχών.

Είναι προτιμότερο ο ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί σωστά από τον θεραπευτή και να λύσει με την βοήθεια εκείνου τις όποιες απορίες του. Είναι επίσης σημαντικό να έχει κάνει έρευνα για την ειδίκευση και την αποτελεσματικότητα του θεραπευτή προτού προβεί σε θεραπεία με βελονισμό.

Ο βελονισμός δεν λειτουργεί δοκίμασα και τίποτα δεν άλλαξε

Μια φράση που ακούγεται πολύ συχνά είναι ότι «Ο βελονισμός δεν λειτουργεί, έχω δοκιμάσει και τίποτα δεν άλλαξε». Φυσικά και αυτή η φράση αποτελεί έναν από τους κοινούς μύθους του βελονισμού.

Η θεραπεία με βελονισμό δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε μια μόνο συνεδρία. Από την στιγμή που θα ξεκινήσει η θεραπεία τα αποτελέσματα θα αρχίζουν να γίνονται ορατά μετά από λίγο καιρό, ανάλογα με την φύση του προβλήματος.

Χρειάζονται παραπάνω από μια συνεδρίες για να αρχίσει αυτός να λειτουργεί και να γίνει αποτελεσματικός. Είναι μια συσσωρευτική λειτουργία που ολοκληρώνεται σιγά-σιγά και η επόμενη συνεδρία έρχεται πάντα για να ολοκληρώσει την εργασία της προηγούμενης.

Εάν παρόλα αυτά δεν βλέπετε κάποια βελτίωση, αναλογιστείτε ότι ίσως να φταίει ο θεραπευτής σας.

Ο βελονισμός είναι απάτη επειδή δεν γνωρίζουμε πως λειτουργεί;

Η φράση αυτή αποτελεί σημαντική παρερμηνεία του βελονισμού.Ερευνητές ασχολούνται με το πώς η διαδικασία του βελονισμού επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου και έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα, ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον πόνο και δρα με θετικό τρόπο για τον οργανισμό μας.

Μπορεί να μην γνωρίζουμε τον ακριβή τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η διαδικασία του βελονισμού, αλλά είμαστε σίγουροι για τις θετικές επιρροές του σε αυτόν και κατανοούμε καλύτερα την θετική του επίδραση.

Ο βελονισμός πονάει; Καθόλου!

Άλλος ένας μύθος του βελονισμού που πρέπει να καταρριφθεί είναι ότι εκείνος αποτελεί μια επώδυνη διαδικασία. Είναι φυσικό όταν κάνουμε λόγο για βελόνες να οδηγούμαστε στην σκέψη του πόνου, μα σε συνδυασμό με την ανησυχία μας για το άγνωστο οδηγούμαστε στην υπερβολή.

Οι βελόνες που παρεμβάλλονται σωστά στα σημεία πίεσης δημιουργούν μια έντονη αίσθηση στον ασθενή, ο οποίος τον μεταφράζει ως πόνο.Ωστόσο, ο βελονισμός σε σημεία πίεσης που είναι πιο ευαίσθητα από το υπόλοιπο σώμα όπως στα χέρια και στα πόδια προκαλεί ένα ελαφρό μούδιασμα και πολλές φορές έναν ελάσσονος σημασίας πόνο. Η αίσθηση του πόνου δεν ξεπερνά τον πόνο που νιώθουμε όταν έχουμε κάποιο ερεθισμό.

Ο βελονισμός δέν έχει να κάνει με την θρησκεία

Άλλος ένα μύθος του βελονισμού που δυστυχώς επικρατεί στις μέρες μας είναι ότι η διαδικασία αυτή έχει θρησκευτικό υπόβαθρο. Συχνά, έχει ακουστεί η φράση «Δεν πιστεύω στον βελονισμό, επειδή είμαι Χριστιανός».Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η θεραπεία με βελονισμό έχει κάτι το υπερφυσικό ή ότι συνδέεται με το γνωστό σε όλους ‘voodoo’.

Ο βελονισμός αποτελεί μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής με κύριο στόχο την θεραπεία των σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων. Δεν αποβλέπει σε κανέναν απώτερο θρησκευτικό σκοπό και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες καμιάς θρησκείας.

 


 

Scroll to Top