Πόσο βαθιά τοποθετούνται οι βελόνες στον βελονισμό

Πόσο βαθιά πρέπει να τοποθετούνται οι βελόνες στον βελονισμό

 

Το πώς λειτουργεί ο βελονισμός ίσως δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως ακόμη και σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά την γέννησή του. Δεν αμφισβητείται όμως η συμβολή του στον τομέα της υγείας και της βοήθειας για τις παθήσεις που μας ταλαιπωρούν. 

Οι βελονιστές δέχονται από τους νέους ασθενείς  καταιγισμό ερωτήσεων, σχετικά με την διαδικασία του βελονισμού. Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις αφορούν στα βήματα που ακολουθούνται κατά την διάρκεια των συνεδριών, στην λειτουργία της θεραπείας και στο πότε θα αρχίσουν τα συμπτώματα τους να εξασθενούν και οι ίδιοι να αισθάνονται καλύτερα.

Η πιο κοινή όμως ερώτηση αφορά στις βελόνες, δηλαδή πόσο πόνο αυτές προκαλούν και πόσο βαθιά πρέπει να εισχωρήσουν στο σώμα τους. Ωστόσο, η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι δύσκολη, καθώς το βάθος των βελόνων στα σημεία πιέσεως εξαρτάται από διάφορες μεταβλητές.

Παίζει ρόλο το σημείο του σώματος που εισχωρεί η βελόνα

Σε σημεία πιέσεως, όπως είναι τα χέρια, τα πόδια και τα αυτιά, οι βελόνες δεν μπορούν να τοποθετηθούν πολύ βαθιά. Από την άλλη, στα οπίσθια και στα σημεία που έχουν περισσότερο λίπος, οι βελόνες μπορούν να εισχωρήσουν 0,2-0,4 εκατοστά πιο βαθιά, από όσο θα εισχωρήσει μια βελόνα στο χέρι.

Παίζει ρόλο το είδος του βελονισμού που θα χρησιμοποιηθεί

ωτοβελονισμό , ενώ το ιαπωνικό και κορεάτικο ύφος του βελονισμού χαρακτηρίζεται από το ρηχό βάθος των βελόνων σε σχέση με το κινέζικο ύφος.

Η γωνία της βελόνας καθορίζει το βάθος

Η βελόνα που τοποθετείται σε μια πλάγια γωνία δεν θα βρίσκεται στο ίδιο βάθος με αυτήν που έχει τοποθετηθεί ευθεία. Για παράδειγμα, στον βελονισμό των καρπών οι βελόνες τοποθετούνται ακριβώς κάτω από το δέρμα του καρπού επιφανειακά και όχι βαθιά.

Η κατάσταση του ασθενούς καθορίζει το βάθος της βελόνας

Για παράδειγμα, κάποιος που είναι πολυάσχολος υπάλληλος ή παρουσιάζει έντονο πρόβλημα, έχει ανάγκη από την βαθιά τοποθέτηση των βελόνων, για να μπορέσει η θεραπεία να λειτουργήσει επιτυχώς. Ενώ από την άλλη, οι βελόνες του ασθενή που αντιμετωπίζει μια χρόνια ασθένεια, πρέπει να τοποθετούνται ελαφρώς στο σώμα του.

Η ίδια η ασθένεια καθορίζει το σημείο και το βάθος της βελόνας

Ο ασθενής που ακολουθεί θεραπεία με βελονισμό για την αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, επιτρέπει την τοποθέτηση των βελόνων στα οπίσθια, για να ενισχυθεί η ισχιακή ηρεμία των νεύρων κατά του πόνου, αλλά οι βελόνες δεν θα εισχωρήσουν πολύ βαθιά.

Αντιθέτως, η τοποθέτηση βελόνων σε ασθενή που υποφέρει από αρθρίτιδα, γίνεται σε σημεία πιέσεως κοντά στα σημεία πόνου ή πάνω σε αυτά. Οι βελόνες που θα χρησιμοποιηθούν είναι πολύ μικρές και δεν μπορούν εισχωρήσουν βαθιά στο σώμα.

Η ασφάλεια καθορίζει την τοποθέτηση της βελόνας

Η τοποθέτηση των βελόνων γύρω από το κεφάλι, τον λαιμό, την σπονδυλική στήλη και το εσωτερικό των οργάνων, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους θεραπευτές. Οι έμπειροι βελονιστές μελετούν χρόνια την σωστή τοποθέτηση των βελόνων  με ασφάλεια ως προς  το βάθος που πρέπει αυτές να έχουν, σε αυτά τα επίμαχα σημεία.

Λοιπόν, είναι δύσκολο να απαντηθεί η ερώτηση των ασθενών, σχετικά με το βάθος των βελόνων, γιατί όλα εξαρτώνται από το ύφος του βελονισμού, τα σημεία πιέσεως, τον τρόπο τοποθέτησης των βελόνων, την ασθένεια και από την κατάσταση του ασθενή.

Scroll to Top