σύνδρομο Raynaud

Αντιμετώπιση του φαινομένου του Raynaud με την ομοιοπαθητική

Το σύνδρομο Raynaud είναι παρόμοια πάθηση με την νόσο Raynaud. Μοιράζονται κοινά συμπτώματα, έχουν όμως διαφορετική προέλευση. Το σύνδρομο Raynaud είναι δευτερογενές, δηλαδή συνδέεται με άλλες παθήσεις, όπως το σκληρόδερμα. 

Η νόσος Raynaud είναι πρωτογενής, δεν έχει ξεκάθαρη αιτία, συνήθως έχει συμπτώματα που προκαλούνται από το κρύο. Εμφανίζεται περισσότερο στον γυναικείο πληθυσμό. Η κληρονομικότητα μπορεί να παίζει ρόλο. Ακόμη και το είδος της εργασίας σας μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση. Την νόσο Raynaud ανακάλυψε πρώτος ο Γάλλος γιατρός Auguste Gabriel Maurice Raynaud (1834 –1881).

Συμπτώματα του φαινομένου του Raynaud

Το σύνδρομο Raynaud προσβάλλει συνήθως τα δάχτυλα των χεριών, αλλά και των ποδιών και τα αυτιά. Παρουσιάζει αποχρωματισμό στην περιοχή που προσβάλλει, εξαιτίας της κακής κυκλοφορίας του αίματος. Τα προσβεβλημένα μέρη γίνονται μπλε και μουδιάζουν, επειδή η κυκλοφορία του αίματος και η παροχή οξυγόνου είναι μειωμένες τοπικά. Το δέρμα παρουσιάζεται κρύο και όμως το σημείο που έχει προσβληθεί είναι ζεστό. Αυτό προκαλεί πόνο και μούδιασμα τοπικά. Χαρακτηριστικό δε είναι το ότι προσβάλλει συμμετρικά, για παράδειγμα και τα δυο χέρια ή και τα δυο πόδια. Επιβαρυντικός παράγοντας είναι το κάπνισμα, καθώς επιδεινώνει την στένωση των αγγείων.

 

Παράγοντες κινδύνου της νόσου Raynaud

  • Οικογενειακό ιστορικό: επιβαρυντικός παράγοντας αν προϋπάρχει η νόσος σε άτομα με α΄βαθμό συγγένειας.
  • Ηλικία: εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών.
  • Κλίμα: όσοι διαμένουν σε ψυχρά κλίματα, είναι πιο επιρρεπείς.
  • Φύλλο: παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός γυναικών με την νόσο.

 

Παράγοντες κινδύνου του συνδρόμου Raynaud

  • Συνυπάρχουσες παθήσεις: όπως το σκληρόδερμα ή ο ερυθηματώδης λύκος
  • Έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες: όπως χλωριούχο βινύλιο και άλλα χημικά, αλλά και το κάπνισμα και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.
  • Είδος επαγγέλματος: εργασίες με μηχανήματα που μπορεί να προκαλέσουν τραύματα(π.χ κομπρεσέρ).

Μέτρα πρόληψης

Ντυθείτε καλά όταν έχει κρύο. Απαραίτητα τα γάντια, το κασκόλ, οι κάλτσες, το καπέλο. Αν μπορείτε καλύψτε την μύτη και τα αυτιά σας. Ανάψτε το καλοριφέρ στο αυτοκίνητο όταν μετακινήστε.

 

Ομοιοπαθητική θεραπεία για το σύνδρομο Raynaud

Υπάρχουν αρκετά ομοιοπαθητικά σκευάσματα για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της πάθησης. Στόχος είναι να επαναφέρουμε την σωστή κυκλοφορία του αίματος και να αντιμετωπίσουμε τα κρυοπαγήματα στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Έτσι θα αποφύγουμε το μούδιασμα και τις πιθανές κράμπες. Η πάθηση αυτή δεν είναι απειλητική για την ζωή του ασθενούς, απλά παρουσιάζει κάποιες επιπλοκές.

Ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζει κάποιος ασθενής, ο ειδικός θα του προτείνει κάποιο ομοιοπαθητικό φάρμακο για να τον ανακουφίσει.

Η ομοιοπαθητική μπορεί να δράσει  ως συμπληρωματική θεραπεία για το σύνδρομο Raynaud και να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την ανακούφισή σας, με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες.

 

Scroll to Top