5 τρόποι με τους οποίους οι μακροχρόνιες δίαιτες επηρεάζουν την ζωή μας

Όλοι, λίγο ή πολύ έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε δίαιτα κάποια στιγμή στην ζωή μας. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που αλλάζουν συνεχώς από την μια δίαιτα στην επόμενη. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ¨χρόνια δίαιτα¨.

Χρόνιες ή μακροχρόνιες δίαιτες είναι εκείνες που συνεχίζουν για πολλά χρόνια και δυναστεύουν την ζωή μας, στην προσπάθειά μας να αποκτήσουμε το σώμα των ονείρων μας ή να το διατηρήσουμε, πολλές φορές θέτοντας μη ρεαλιστικούς στόχους. Έτσι, ή κάνουμε συνεχώς δίαιτα, ή κάνουμε κάποια διαλλείματα κατά τα οποία ίσως ξεφύγουμε στο φαγητό και μετά σκεφτόμαστε να ξαναρχίσουμε την δίαιτα.

Η χρόνια δίαιτα λοιπόν, δεν είναι η δίαιτα που κάνουμε για ένα χρονικό διάστημα για να χάσουμε βάρος ή για λόγους υγείας. Αντίθετα, η χρόνια δίαιτα είναι μια συνεχής πάλη με το φαγητό που δεν έχει τέλος.

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν γυναίκες κάποιας ηλικίας να κάνουν αναδρομή στον καιρό που έκαναν δίαιτα και υπολόγισαν ότι αυτός ήταν περίπου στα 30 χρόνια από την ζωή τους. Ας δούμε μαζί 5 τρόπους κατά τους οποίους η χρόνια δίαιτα μπορεί να επηρεάσει την ζωή μας.

Στιγματισμένο φαγητό

Όσοι κάνουν μακροχρόνιες δίαιτες κατατάσσουν το φαγητό σε δυο κατηγορίες, το καλό και το κακό φαγητό. Αυτό σημαίνει ότι μαθαίνουν να ξεχωρίζουν πόσες θερμίδες μπορεί να περιέχει ένα φαγητό, πόσο λίπος ή ζάχαρη ή αλάτι ώστε να αποφεύγουν ο,τιδήποτε θα τους παχύνει. Αντίθετα ψάχνουν για τροφές που ανήκουν στην κατηγορία των ¨καλών¨ τροφών για να καταναλώσουν άφοβα.

Κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εύκολο. Οι διατροφολόγοι πολλές φορές διαφωνούν. Είναι καλύτερη η χορτοφαγία ή η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης; Τι ισχύει με τα δημητριακά και την γλουτένη; Τα γαλακτοκομικά και το τυρί; Σε κάθε δίαιτα υπάρχουν έρευνες που στηρίζουν καινούργιες τάσεις στο τι να τρώμε και τι να αποφεύγουμε στην διατροφή μας. Έτσι κι εμείς ψάχνουμε συνεχώς την τέλεια δίαιτα που θα μας λύσει το πρόβλημα του βάρους.

Πού βρίσκουμε την ευχαρίστηση;

Το ανθρώπινο σώμα είναι κατασκευασμένο ώστε να αντλεί ευχαρίστηση από το φαγητό. Είναι ένα αρκετά πολύπλοκο ζήτημα, καθώς το φαγητό σημαίνει μνήμη, σχέση και αγάπη. Το φαγητό μας θυμίζει όμορφες στιγμές, συναθροίσεις με αγαπημένα πρόσωπα γύρω από ένα τραπέζι. Μόνο με την μνήμη ή την όσφρηση κάποιας μυρωδιάς φαγητού, το πεπτικό μας σύστημα μας κάνει να εκκρίνουμε σάλιο. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας.

Με το να στιγματίσετε το φαγητό δημιουργείτε μια στρεσογόνα κατάσταση στον οργανισμό σας κάθε φορά που το καταναλώνετε. Τροφές που καταναλώνατε με ευχαρίστηση στο παρελθόν, τώρα είναι στην λίστα με τις ¨κακές τροφές¨. Η στέρηση δεν είναι λύση, γιατί κάποια στιγμή θα θελήσετε ένα κομμάτι κέικ. Τότε δεν θα μπορέσετε να το ευχαριστηθείτε, γιατί θα ανασυρθούν αισθήματα ενοχής. Αυτά με την σειρά τους προκαλούν στρες στον οργανισμό και εμποδίζουν τον μεταβολισμό μας να δουλέψει φυσιολογικά.

Με το να στερηθούμε την ευχαρίστηση από το φαγητό, στερούμαστε και άλλες πλευρές της ζωής. Ζούμε σε μια κατάσταση στέρησης και κλεινόμαστε στον εαυτό μας. Προσπαθήστε να χαρείτε το φαγητό όποιο κι αν είναι αυτό. Μόνο έτσι θα ενεργοποιηθεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα για να απορροφήσει και να   αφομοιώσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, ακόμη και των ¨κακών¨.

Είναι ένας μικρός κόσμος

Τα άτομα που ακολουθούν μακροχρόνιες δίαιτες προκειμένου να έχουν τον έλεγχο του φαγητού που καταναλώνουν και να μην ξεφεύγουν από την δίαιτά τους, προσπαθούν να αποφεύγουν δραστηριότητες, εστιατόρια, συγκεντρώσεις όπου ξέρουν ότι θα υπάρχει φαγητό που δεν εγκρίνουν. Αποφεύγουν ακόμη και τα ταξίδια για να μην καταναλώσουν υψηλά θερμιδικά γεύματα.

Είναι καλό για όλους να προσέχουμε τι τρώμε και πού το τρώμε, αλλά για αυτούς που κάνουν μακροχρόνιες δίαιτες, αυτό αποτελεί ρουτίνα. Καθορίζει την ζωή τους και τις επιλογές τους. Δεν μπορούν να αφεθούν, να δράσουν αυθόρμητα και επηρεάζεται ακόμα και το κριτήριό τους σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις. Κι αυτό γιατί επιλέγουν αυτούς που ακολουθούν τους ίδιους κανόνες διατροφής για να μπορούν να συμβαδίσουν.

Το να εξερευνάμε καινούργια μέρη, γεύσεις, δραστηριότητες και να συναναστρεφόμαστε νέους ανθρώπους ανοίγει τους ορίζοντές μας και ικανοποιεί τον ουρανίσκο μας.

Η ευτυχία βρίσκεται στο μέλλον

Για κάποιον που κάνει μακροχρόνια δίαιτα, οι διατροφικές του συνήθειες είναι σαν χειρουργική επέμβαση. Πρέπει όλα να είναι συγκεκριμένα, ακριβή, χωρίς περιθώρια λάθους. Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει στην πραγματική ζωή, η οποία είναι απρόβλεπτη, χωρίς κανόνες και περιορισμούς.

Το να κάνει κανείς δίαιτα δεν είναι κακό. Είναι η προσπάθεια για την απώλεια βάρους. Αλλά σε βάθος χρόνου, μπορεί κανείς να βρεθεί σε έναν φαύλο κύκλο γιατί μπορεί να χάνει και να ξαναπαίρνει το βάρος συνεχώς. Καταλήγουμε λοιπόν να κυνηγάμε ένα συγκεκριμένο νούμερο στην ζυγαριά μας και νομίζουμε ότι όταν το πετύχουμε, τότε θα μπορούμε να αφεθούμε. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, γιατί το μέλλον είναι αυτό που δείχνει το αποτέλεσμα της δίαιτας.

Ίσως είναι καλό να δεχτούμε τον εαυτό μας όπως είναι στο παρόν και να ξεχάσουμε για λίγο την ζυγαριά. Το ιδανικό βάρος δεν σημαίνει απαραίτητα τοι θα μας εξασφαλίσει την ευτυχία στο μέλλον. Γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι με διαφορές στα κιλά και τον σωματότυπο, που όμως είναι ευτυχισμένοι.

Ο φόβος και η τελειομανία

Η χρόνια δίαιτα είναι τελικά μια μορφή τελειομανίας. Είναι η επιθυμία κάποιων ανθρώπων να τρώνε προσέχοντας την παραμικρή λεπτομέρεια και να φτάσουν το ιδανικό βάρος. Καταλήγουν λοιπόν σε ένα ατέλειωτο κυνήγι και καταλαβαίνουν τελικά ότι ξόδεψαν χρόνια από την ζωή τους κάνοντας δίαιτα.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια, κάποια στιγμή το ζητούμενο δεν είναι το βάρος ή η υγεία. Η αλήθεια είναι ότι χάνουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας σε σχέση με το φαγητό και τον έλεγχό του. Αυτό που τελικά πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι αξίζουμε τον σεβασμό και την αγάπη άσχετα με το πόσο ζυγίζουμε. Υπάρχει τεράστια διαφορά από την υγιή προσπάθεια μέχρι την τελειομανία. Και η τελειομανία είναι αυτή που εμποδίζει την επιτυχία και οδηγεί σε κατάθλιψη, άγχος και εθισμό.

Κανείς στον απολογισμό της ζωής του δεν σκέφτηκε: ¨μακάρι να έκανα περισσότερη δίαιτα¨. Δοκιμάστε τα φαγητά, φάτε λίγη σοκολάτα και ευχαριστηθείτε το. Φάτε συνετά και ακούστε το σώμα σας. Θα σας πει πότε πεινάει και πότε χόρτασε. Δε χάνετε τίποτα να το δοκιμάσετε!

Scroll to Top