Τρίξιμο των δοντιών

Τρίξιμο των δοντιών

Το τρίξιμο των δοντιών, ονομάζεται βρουξισμός, και είναι μία κατάσταση παθολογική την οποία παρουσιάζουν ενήλικες ή και παιδιά. Μπορεί να συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και της νύχτας.

Πολλές φορές τα ίδια τα άτομα δεν αντιλαμβάνονται ότι πάσχουν από μία τέτοια πάθηση και το συνειδητοποιούν μόνο κατά την επίσκεψή τους σε κάποιον οδοντίατρο, όπου θα δει τις αλλοιώσεις στα δόντια ή θα τους το επισημάνει ο σύντροφός τους κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αναλόγως με τη συχνότητα ή την ένταση του φαινομένου, το άτομο μπορεί να παρουσιάσει ορισμένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

• Πονοκέφαλο
• Διαταραχές στον ύπνο
• Προβλήματα στα δόντια
• Ωταλγίες
• Πόνος στο πρόσωπο
• Παρέκκλιση γνάθου
• Υπερευαισθησία δοντιών κ.α.

Κάποιες από τις πιο σύνηθες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιον άνθρωπο βρουξισμό, είναι το άγχος, η νευρικότητα, η πολύ έντονη και αγχώδης καθημερινότητα, η έντονη θλίψη, η απογοήτευση, ενώ το συναντάμε πολύ συχνά σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς και υπερκινητικούς ανθρώπους.

Στη δυτική ιατρική, οι τρόποι αντιμετώπισης για το τρίξιμο των δοντιών διαφέρουν ,και, έχουν να κάνουν με τον ίδιο το γιατρό αλλά και το ιστορικό του ασθενούς. Σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται ορθοδοντική θεραπεία, προτείνεται η χρήση ειδικού νάρθηκα δοντιών, ζεστά επιθέματα στο πρόσωπο με σκοπό τη χαλάρωση των μυών, ενώ σε κάποιες άλλες ψυχολογική υποστήριξη.

Από την πλευρά της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικά με τον βελονισμό. Η διαταραχή αυτή οφείλεται κυρίως σε καταστάσεις υπερβολής, όπου ένα ή περισσότερα όργανα λειτουργούν υπερκινητικά. Το πρώτο και το συνηθέστερο είναι το στομάχι και ακολουθούν η καρδιά και το συκώτι.

Βάση της θεωρίας των πέντε στοιχείων, το συναίσθημα του στομάχου –σπλήνα είναι η ανησυχία, της καρδιάς η χαρά (υπερδιέγερση στην ενεργειακή ανισορροπία) και του συκωτιού ο θυμός.

Γι ‘ αυτό ακριβώς το λόγο, όπως αναφέραμε και παραπάνω το τρίξιμο των δοντιών το παρατηρούμε συνήθως σε άτομα αγχώδη, ανήσυχα, ευερέθιστα και ανταγωνιστικά, υπερκινητικά.

Εκτός του συναισθηματικού παράγοντα η κακή διατροφή συμβάλει σημαντικά στην παρατήρηση του φαινομένου. Όταν δεν τρεφόμαστε σωστά, η διαδικασία της πέψης αποδυναμώνεται. Πέρα από τα γνωστά συμπτώματα της δυσφορίας στο στήθος, του ανήσυχου ύπνου και τις δυσκοιλιότητες, έχουμε και τρίξιμο των δοντιών.

Τέλος, μία αιτία για το τρίξιμο των δοντιών είναι η ανεπάρκεια αίματος και της ζωτικής ενέργειας (qi). Η διαφορά σε αυτή την περίπτωση είναι θα είναι η σκληρότερη και πιο δυνατή τριβή των δοντιών αλλά λιγότερο θορυβώδες.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, ένας νάρθηκας δοντιών ή ένα ζεστό επίθεμα δεν θα μπορέσει να λύσει οριστικά το πρόβλημα, παρά μόνο να το ανακουφίσει στιγμιαία, από τη στιγμή που δεν θεραπεύονται τα αίτια που οδήγησαν στην παθολογία.

Εδώ είναι και η μεγάλη διαφορά με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος προκειμένου να μην έχουμε επανεμφάνιση του φαινομένου. Επεμβαίνει άμεσα στα σημεία που υπάρχει ανισορροπία, επαναφέρει τη φυσιολογική ροή της ζωτικής ενέργειας και του αίματος, οπότε ο ασθενής ανακουφίζεται, έχει πιο ποιοτικό ύπνο χωρίς να δημιουργεί ενόχληση στον περίγυρό του.

Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top