Τα ζεστά και κρύα τρόφιμα και οι ιδιότητές τους

 In Διατροφή, θεραπείες, Θεραπευτική Διατροφή, Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρικη

Από την αρχαιότητα, οι θεραπευτές της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής χρησιμοποιούσαν τις ιδιότητες των ζεστών ή κρύων τροφίμων για να εξισορροπήσουν το γιν και το γιανγκ του σώματος, ώστε να προλαμβάνουν ή να θεραπεύουν κάποιες ασθένειες.

 

Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι τα τρόφιμα έχουν χαρακτηριστικά είτε ψύξης, είτε θέρμανσης. Καταναλώνοντας λοιπόν τροφές της κάθε ομάδας, χρησιμοποιούμε και τις αντίστοιχες ιδιότητές τους, της ζέστης ή του κρύου δηλαδή, για να ισορροπήσουμε τις ενέργειες γιν και γιανγκ.

 

Η Κινεζική Ιατρική κατηγοριοποιεί πολλές κοινές τροφές σε 3 κατηγορίες ανάλογα με την θερμότητά τους:

  1. Κρύα τρόφιμα
  2. Ζεστά τρόφιμα
  3. Ισορροπημένα ουδέτερα τρόφιμα (ούτε ζεστά ούτε κρύα)

 

  • Επιδράσεις των κρύων τροφίμων

Τα κρύα τρόφιμα έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τις τοξίνες και την θερμότητα, δροσίζοντας και ηρεμώντας το αίμα και θρέφοντας το γιν. Είναι καλό να καταναλώνονται από ανθρώπους που έχουν θερμή σύσταση σώματος. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως παρουσιάζουν συμπτώματα όπως: αίσθηση ζέστης, εφίδρωση, δίψα, δυσκοιλιότητα, δύσοσμα αέρια και κόπρανα, άγχος, κόκκινα μάτια, ερυθρό πρόσωπο, πονοκεφάλους, έλκη σε στόμα και γλώσσα, κόκκινη γλώσσα, ταχυπαλμίες, σκούρα ή κίτρινα ούρα.

Αν παρατηρείτε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, κρύες τροφές όπως οι παρακάτω ενδείκνυνται για κατανάλωση:

Φρούτα Λαχανικά Δημητριακά, όσπρια και σπόροι Κρέας, θαλασσινά και γαλακτοκομικά Καρυκεύματα & Ποτά
Μήλο
Μπανάνα
γκρέιπφρουτ
ακτινίδια
λεμόνι
πορτοκάλι
Αχλάδι
Λωτός
Ανανάς
φράουλα
καρπούζι
Σπαράγγια
μπαμπού
πικρή κολοκύθα
Σέλινο
κινέζικα ραπανάκια (Daikon)
αγγούρι
Μελιτζάνα
Πράσινα φυλλώδη λαχανικάΦύκια
Μαρούλι
Μανιτάρι
Σπανάκι
σέσκουλο
Ντομάτα
Νερό καστανιές
Κάρδαμο
πεπόνι
Κριθάρι
Φαγόπυρο
Κεχρί
Τόφου
Πίτουρο σίτου
ολικής αλέσεως
Αχιβάδες
τυρί
κοτόπουλο αυγό
Καβούρι
Κρέμα
αυγό πάπιας
κουνέλι
Φύκια
Γιαούρτι
Τσάι Χρυσάνθεμου
Πράσινο Τσάι
Τσάι Μέντας
αλάτι
Σησαμέλαιο
σάλτσα σόγιας
Διαβάστε:  Δυτική διατροφολογία και κινέζικη θεραπευτική διατροφή

 

 

  • Επιδράσεις των ζεστών τροφίμων

Οι ζεστές τροφές έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν το γιανγκ, την ενέργεια τσι και να βελτιώνουν την κυκλοφορία διώχνοντας το κρύο. Αυτές οι τροφές ταιριάζουν σε ανθρώπους που έχουν ανεπάρκεια του γιανγκ και παρουσιάζουν συνήθως τα κάτωθι συμπτώματα: κρύα χέρια και πόδια, διάρροιες, ενόχληση στο στομάχι μετά την κατανάλωση κρύων ποτών ή τροφών, φούσκωμα, έλλειψη ενέργειας, πόνο στις αρθρώσεις, οίδημα και κατακράτηση υγρών.

Αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, σας ταιριάζουν οι παρακάτω ζεστές τροφές:

Φρούτα Λαχανικά Δημητριακά, όσπρια και σπόροι Κρέας, θαλασσινά και γαλακτοκομικά Καρυκεύματα & Ποτά
Βερίκοκο
Κεράσι
Κάστανο
γάλα καρύδας
γκουάβα
Λίτσι (κινεζικο φρούτο)_αποξηραμένη φλούδα μανταρινιού
μάνγκο
νεκταρίνι
Ροδάκινο
Βατόμουρο
Σχοινόπρασο
Πράσο
Μουστάρδα χόρτα
κρεμμύδι
κολοκύθα
Σπόροι κύμινου
κάστανο
ρύζι γλασέ
βύνη
Κουκουνάρι
Φιστίκι παξιμάδι
καρύδι
Βούτυρο
κοτόπουλοελάφι
χελι
Κατσικίσιο Γάλα
ζαμπόν
Αρνί
Μύδια
Γαρίδες
Βασιλικός
Μαύρο πιπέρι
καστανή ζάχαρη
τσίλι
Κανέλα
Γαρύφαλλο
Καφές
κορίανδρο
Κύμινο
Μαραθόσπορο
σκόρδο
τζίντζερ
Ginseng
Jasmine τσάι  μουστάρδα
μοσχοκάρυδο
Δενδρολίβανο
Δυόσμος
ξίδι κρασιού

 

  • Τροφές ούτε ζεστές ούτε κρύες, κατάλληλες για όλους:

 

Φρούτα Λαχανικά Δημητριακά, όσπρια και σπόροι Κρέας, θαλασσινά και γαλακτοκομικά Καρυκεύματα & Ποτά
Σύκα
Goji μούρα
Σταφύλι
Ελιάς
Παπάγια
δαμάσκηνο
Μαύρα μανιτάρια
Καρότο
κινέζικο λάχανο
καλαμπόκι
πατάτα
κολοκύθα
Shiitake μανιτάρι
Γλυκοπατάτα
γογγύλι
Λευκά μανιτάρια
Λευκό ρύζι
Αμύγδαλο
Μαύρο σουσάμι
Κουκιά
φιστίκια
Μπιζέλια
Ρύζι
Σίκαλη
σπόροι ηλίανθου
Μοσχαρίσιο κρέας
γάλα αγελάδας
πάπια
Ψάρια
στρείδια
Χοιρινό
Χτένια
Φυστικέλαιο
Μέλι
σαφράν
γλυκόριζα

 

 

Είναι παρατηρημένο ότι πολλές ασθένειες προκαλούνται ή επιδεινώνονται επειδή καταναλώνουμε τρόφιμα που δεν ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του οργανισμού μας και αυτό επηρεάζει την ισορροπία του σώματός μας.

Διαβάστε:  Οστεοαρθρίτιδα

Επίσης, η Κινεζική Ιατρική μας συμβουλεύει να εναλλάσσουμε την κατανάλωση ζεστών ή κρύων τροφίμων ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες. Κι αυτό γιατί πρεσβεύει ότι οι αλλαγές του καιρού αλλά και του περιβάλλοντος συνδέονται με το ανθρώπινο σώμα και το επηρεάζουν, άρα και την υγεία μας.

 

Παραδείγματος χάριν, το καλοκαίρι που έχει ζέστη και ξηρασία, το σώμα ζεσταίνεται και στεγνώνει προκαλώντας ξηροδερμία, δυσκοιλιότητα και έλλειψη υγρών. Τότε πρέπει να καταναλώνουμε κρύα τρόφιμα για να βοηθήσουμε το σώμα μας να ισορροπήσει την ζέστη.

 

Και φυσικά καλό θα ήταν να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά εποχής για να αποκομίζουμε τα βέλτιστα οφέλη.

 

Recent Posts
Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το μηνυμα σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κινεζική Ιατρικήάγχος