είδη δίαιτας

Τα 3 είδη δίαιτας

Στην σημερινή εποχή της πληθώρας των πληροφοριών, οι ειδικοί στην διατροφή μας βομβαρδίζουν με διαφορετικές δίαιτες και συμβουλές για το τι να τρώμε και τι όχι. Οι απόψεις όμως συχνά συγκρούονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ασάφεια για όσους θέλουν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα διατροφής. Ας προσπαθήσουμε να δούμε παρακάτω πως μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο.

Πώς να διαλέξει κάποιος ποια δίαιτα να ακολουθήσει; Οι χορτοφάγοι υπόσχονται υγεία και ευτυχία μέσω της διατροφής τους. Οι βέγκαν θεωρούν ότι έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και τονώνουν τον οργανισμό. Υπάρχου κι αυτοί που ακολουθούν την ωμή διατροφή, με μελέτες και επιχειρήματα που την στηρίζουν. Άλλοι προωθούν την μακροβιοτική διατροφή, με υποστηρικτές γιατρούς. Και τέλος, η δίαιτα Atkins και Pritikin, που στηρίζουν την κρεατοφαγία. Ποιόν να εμπιστευτούμε τελικά;

Η απάντηση είναι: όλους!

Τα 3 είδη της δίαιτας θα μας βοηθήσουν να κάνουμε έναν διαχωρισμό και να ρίξουμε φως στον προβληματισμό αυτό. Τα 3 είδη λοιπόν είναι: η θεραπευτική, η συντηρητική και η πειραματική δίαιτα. Κατατάσσοντας κάθε δίαιτα σε μια από αυτές τις κατηγορίες, θα ξεχωρίσουμε τι να περιμένουμε από αυτήν, πώς να την χρησιμοποιήσουμε και τι να κάνουμε αν δεν μας καλύπτει. Αυτό θα μας βοηθήσει να διαλέξουμε ποιο είδος δίαιτας μας ταιριάζει και να πάρουμε τα μέγιστα οφέλη από αυτήν. Ας αναλύσουμε τα 3 είδη της δίαιτας.

Η θεραπευτική δίαιτα

Πρόκειται για δίαιτα που είναι σχεδιασμένη για να θεραπεύει κάποια ασθένεια ή να βοηθά σε κάποια συμπτώματα. Για παράδειγμα, δίαιτα για την μείωση της χοληστερίνης ή της αρτηριακής πίεσης, για έλεγχο του διαβήτη, για την ουρική αρθρίτιδα, για την κοιλιοκάκη, για άτομα με τροφικές αλλεργίες και πολλές άλλες ασθένειες. Αυτές οι θεραπευτικές δίαιτες μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα των εκάστοτε ασθενειών, ή και να βοηθήσουν σε κάποια αποθεραπεία και είναι αποδεκτές στην επιστημονική κοινότητα, όσο και σε εναλλακτικές μορφές θεραπείας.

Αυτού του είδους οι δίαιτες, είναι αποτελεσματικές για ένα χρονικό διάστημα ακριβώς επειδή είναι θεραπευτικές. Όταν ο οργανισμός γιατρευτεί από την πάθησή του, η δίαιτα δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα.

Αυτό μπορεί να μπερδέψει κάποιον που ακολουθεί μια θεραπευτική δίαιτα, μιας και στην αρχή βλέπει τα αποτελέσματα που επιθυμεί, ενώ στην συνέχεια βλέπει στασιμότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί η θεραπευτική  δίαιτα λειτουργεί σαν τα φάρμακα. Δηλαδή δρα μόνο για όσο υπάρχει η νόσος. Όπως δεν θα συνεχίσετε να παίρνετε παυσίπονα όταν φύγει ο οποιοσδήποτε πόνος είχατε, έτσι δεν θα συνεχίσετε την συγκεκριμένη δίαιτα όταν έχει εξυπηρετήσει τον σκοπό της.

Επίσης, οι δίαιτες νηστείας ή αποτοξίνωσης μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία, αλλά μόνο αν τις ακολουθήσουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Εν κατακλείδι, κάποιες δίαιτες είναι θεραπευτικές αλλά μόνο για το διάστημα που χρειάζεται. Όταν τελειώσει ο χρόνος για την θεραπεία, καλό θα ήταν να τις αλλάξουμε με μια δίαιτα συντήρησης.

Η δίαιτα συντήρησης

Αυτός είναι ένας τύπος δίαιτας που μπορούμε να την ακολουθήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι μια δίαιτα για την καθημερινότητα, όπου διαλέγουμε τροφές θρεπτικές που μας κρατάνε για όλη την ημέρα χορτάτους. Την προσαρμόζουμε ανάλογα με τις αλλαγές στο σώμα μας και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Την επιλέγουμε για να μας στηρίξει στην καθημερινότητά μας.

Κάποιοι πολιτισμοί χρησιμοποιούν το ρύζι ως βασική τροφή, άλλοι το ψάρι, το ελαιόλαδο, τις σαλάτες, τα κρεατικά, τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, το κρασί, τα ζυμαρικά. Ο χρόνος δείχνει όμως ότι ένα τρόφιμο που ήταν για μας βασικό, μπορεί να γίνει πρόβλημα. Πολλοί για παράδειγμα, αποκτούν αλλεργίες στα σιτηρά ή τα γαλακτοκομικά. Άλλοι παρατηρούν ότι τα τυποποιημένα γαλακτοκομικά ή η ζάχαρη δεν τους κάνου να αισθάνονται καλά. Η δίαιτα συντήρησης τελικά, θα πρέπει να είναι εκείνη που, σύμφωνα με δική μας παρατήρηση, μπορεί να μας προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στην διατροφή μας και να βοηθά τον μεταβολισμό μας.

Η πειραματική δίαιτα

Ακολουθώντας μια πειραματική δίαιτα, παίζουμε με τις πιθανότητες του τι μπορεί να κάνει μια τροφή στο σώμα μας. Είμαστε οι ίδιοι παρατηρητές και επιστήμονες της φυσιολογίας μας. Ερευνούμε την επίδραση μιας τροφής στο σώμα, την υγεία, τα επίπεδα ενέργειάς μας, το μυαλό μας. Δοκιμάζουμε καινούργιες τροφές και πειραματιζόμαστε.

Στο είδος της πειραματικής δίαιτας, μπορούμε να συμπεριλάβουμε και την λήψη βιταμινών ως συμπληρώματα. Αυτές λαμβάνονταν ως τώρα, για θεραπεία. Τελευταία, η χρήση τους γίνεται και ως συντήρηση, πειραματικά. Παίρνουμε βιταμίνες και αμινοξέα ή άλλα συμπληρώματα, για να ενισχύσουμε το σώμα μας ώστε να λειτουργεί καλύτερα.

Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ακολουθούν πειραματικές διατροφές και  εκείνοι που διαλέγουν την βέγκαν ή την αρχαία διατροφή. Κάθε αλλαγή στην διατροφή μας, είναι ένα πείραμα. Με αυτό το σκεπτικό, λέμε: ¨ας δοκιμάσω αυτήν την δίαιτα να δούμε πως θα πάει¨. Και έτσι θα πρέπει να δούμε τις δίαιτες, σαν πειράματα για τις δικές μας γενετικές δυνατότητες και όχι συγκριτικά με τους άλλους. Ποτέ δεν πρέπει να σκεφτόμαστε: ¨η δική μου δίαιτα είναι καλύτερη από την δική σου¨ ή ¨η δική μου δίαιτα είναι σωστή και επιστημονικά αποδεκτή¨.

Ακόμη και οι ειδικοί στην διατροφή, όταν προτείνουν μια δίαιτα στην προσπάθειά τους να την υποστηρίξουν την επιβάλλουν για περισσότερο από όσο έπρεπε. Για παράδειγμα, το να ακολουθήσεις μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών και την ρύθμιση χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης, αλλά αν την ακολουθήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσουμε κόπωση, δυσκοιλιότητα, ξηροδερμία, κακή διάθεση κ.α. 

Ως συμπέρασμα, ας κρατήσουμε την παραδοχή ότι η δίαιτα, όπως και η ζωή, είναι ένα πείραμα. Ο καθένας μας μπορεί να βρει σε ποιο από τα 3 είδη δίαιτας πλησιάζει ο δικός του τρόπος ζωής και η διατροφή του και να προσαρμοστεί.

Scroll to Top