Ανακούφιση από το άγχος

Ανακούφιση από το άγχος

Κάθε κατάσταση που εκλαμβάνουμε ως απειλητική είτε γιατί είναι απαιτητική και δύσκολη να διαχειριστούμε, είτε γιατί δεν είχε την έκβαση που εμείς προσδοκούσαμε, είτε γιατί αποδείχτηκε κατώτερη των προσδοκιών μας, μας γεννά εσωτερικές συγκρούσεις και ως αποτέλεσμα στρες. Αυτή είναι η αντίδραση στρες. Μία εσωτερική σύγκρουση την οποία ο εγκέφαλός μας εκλαμβάνει ως απειλή και τίθεται σε θέση μάχης.

Παρ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει πραγματικά καμία μάχη, με αποτέλεσμα οι στρεσογόνες ορμόνες να μην απελευθερώνονται και εντέλει να συσσωρεύονται μακροχρόνια και να επηρεάζουν την καρδιά πρωτίστως και έπειτα και τα υπόλοιπα όργανα. Τότε, η ανακούφιση από το άγχος γίνεται επιτακτική.

Όλοι οι άνθρωποι κατά καιρούς αισθάνονται στρες, κάτι φυσιολογικό, που παύει όμως να είναι φυσιολογικό όταν επηρεάζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες, και εμφανίζεται χωρίς να υπάρχει αγχώδης κατάσταση ή η αγχώδης κατάσταση δεν είναι σπουδαίας σημασίας. Νιώθουν τόσο καταβεβλημένοι, που ενδέχεται να υιοθετήσουν επιβλαβείς συνήθειες προκειμένου να βρουν την πολυπόθητη ανακούφιση από το άγχος.

Για παράδειγμα, αποφεύγουν τον κόσμο, τις εξόδους, απομονώνονται, βυθίζονται στη θλίψη, φοβούνται τη συσχέτιση με άλλα άτομα, μπορεί και να καταλήξουν σε ηρεμιστικά και αγχολυτικά. Σε τέτοιες αγχώδεις καταστάσεις, τόσο επιτακτική μοιάζει η ανακούφιση από το άγχος.

Πέρα από τις καθιερωμένες και θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το άγχος που μας ταλαιπωρεί, λύση θα μπορούσαμε να βρούμε και από τις εναλλακτικές θεραπείες, καθώς πρώτο και κύριο μέλημά τους είναι να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας, μια προτεραιότητα που τείνουμε να παραγκωνίζουμε και ξαναθέτουμε ως στόχο όταν πια το στρες μας έχει σωματοποιηθεί και η ανακούφιση από το άγχος μοιάζει μακρινή και δύσκολη.

Το ρέικι, η γιόγκα, η ομοιοπαθητική, ο οραματισμός, η υπνοθεραπεία, ο βελονισμός είναι κάποιοι από τους τρόπους που μπορούμε να έρθουμε και πάλι στο κέντρο μας και να εξασφαλίσουμε ηρεμία του νου και ανακούφιση από το άγχος. Επίσης βοηθούν ο μεσημεριανός ή τουλάχιστον απογευματινός ύπνος, η γυμναστική, το γέλιο ακόμα κι αν στην αρχή χρειαστεί να γελάσουμε με το ζόρι, η αρωματοθεραπεία, η μουσική, το μασάζ, η καλή και υγιεινή διατροφή, τα παιχνίδια, διάφοροι τρόποι ψυχαγωγίας, η αλληλεπίδραση με φίλους, οι βαθιές επαναλαμβανόμενες ανάσες κ.ά. Το στρες καθώς και η απειλή μιας αγχώδους διαταραχής μας αφορούν όλους.

Όλοι μας μοιραζόμαστε κοινούς φόβους, προβληματισμούς, κάποιες φορές άγχος που αγγίζει τα όρια της υπαρξιακής αγωνίας. Σημασία έχει όχι να αποφεύγουμε το ποτάμι της ζωής, αλλά να βυθιστούμε σε αυτό, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση και δυσκολία, να κατανοήσουμε ότι ολοκληρωτική ασφάλεια δεν υπάρχει και ότι η ζωή είναι μια τέχνη που απαιτεί εξάσκηση για να γίνουμε δεξιοτέχνες.

Η δεξιοτεχνία στη ζωή έρχεται όταν μπορούμε δεδομένων των διαφορετικών κάθε φορά συνθηκών να επαναπροσδιορίζουμε εκ νέου τους στόχους μας και με θάρρος να ριχνόμαστε στον αγώνα της καθημερινότητας. Κάθε άλλη αντίδραση και επιλογή για αδράνεια, καταλήγει σε άγχος.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top