Ο ρυθμός της ζωής μας σήμερα μας έχει αποσυντονίσει και φτάσει σε σημείο να μην ασχολούμαστε με την εαυτό μας. Ένα πρώτο παράπτωμά μας είναι ότι αμελούμε τη σωστή διατροφή μας. Υπάρχουν κανόνες όμως στη σωστή διατροφή; Τι φαγητά πρέπει να τρώω;
Ποια διατροφή είναι αυτή που θα με κάνει να χάσω κιλά; Αυτό που δεν μπορεί να αντιληφθεί ο περισσότερος κόσμος είναι ότι η σωστή διατροφή δεν σημαίνει μόνο χάσιμο κιλών. Η σωστή διατροφή σημαίνει υγεία, σημαίνει ενεργειακή ισορροπία, η οποία αποτρέπει την αύξηση του βάρους. Ισορροπία – απλότητα – χρόνος είναι οι τρεις λέξεις-κλειδιά για τη σωστή διατροφή στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική.
Σωστή διατροφή – τρόποι
Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική θα ακούσετε συχνά να αναφέρεται ο όρος ισορροπία. Η ισορροπία είναι το μυστικό για τη σωστή θρέψη του οργανισμού, την ομαλή λειτουργία του, την υγεία του εγκεφάλου μας και την πνευματική διαύγεια. Η σωστή διατροφή αποτελεί επομένως μέρος της ολιστικής προσέγγισης της υγείας μας. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για μια πιο σωστή διατροφή;
- Προσπαθήστε να γεμίζετε το πιάτο σας με όσο το δυνατόν πιο απλά τρόφιμα. Δοκιμάστε να τρώτε αγνές τροφές και όχι τυποποιημένα ή επεξεργασμένα προϊόντα.
- Τα γεύματά σας να είναι ανά τρεις ώρες περίπου και όχι παραπάνω από πέντε την ημέρα. Αν είναι δυνατόν οι ώρες των γευμάτων να είναι σταθερές.
- Να αποφεύγετε το αλάτι, τις λιπαρές ουσίες, τη ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με υπέροχες τροφές που αγνοούμε και δεν αντιλαμβανόμαστε τη θρεπτική τους αξία.
- Φροντίζουμε το φαγητό μας να μην έχει φυτοφάρμακα, χημικές ουσίες, ορμόνες.
- Απολαμβάνουμε το γεύμα μας.
Υπάρχουν επίσης διάφοροι άλλοι τρόποι να αποφύγουμε την πολυφαγία. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, αν τρώμε μικρά τακτικά γεύματα τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αν κρατήσουμε τις σταθερές ώρες βοηθώντας τον οργανισμό μας να διατηρήσει έναν «έλεγχο πρόσληψης» της τροφής, θα αισθανόμαστε πληρότητα αλλά και με τον καιρό οι ίδιοι θα σταματήσουμε να «ζητάμε» τα junk food και τα γλυκά, κάτι που θα μας κάνει να διατηρήσουμε και την υγεία μας και τα κιλά μας.
Ένας επιπλέον τρόπος είναι να κάνετε το πιάτο σας ενδιαφέρον με εναλλαγές στη γεύση, στο χρώμα και στην υφή. Η γεύση και το χρώμα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, διότι στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική βοηθάνε στη σωστή λειτουργία των βασικών μας Γιν οργάνων (καρδιά, σπλήνα, πνεύμονας, νεφρά, συκώτι). Για παράδειγμα, τα ραδίκια που είναι πράσινα και πικρά, θα θρέψουν την καρδιά μας λόγω της πικράδας αλλά και το συκώτι μας λόγω του πράσινου χρώματος.
Επίσης, την ώρα του φαγητού, επικεντρωνόμαστε σε αυτό που τρώμε απολαμβάνοντας την κάθε μπουκιά μας. Αυτό το αναφέρουμε γιατί η πέψη του φαγητού σε κατάσταση στρες και άγχους επιβαρύνεται αρκετά και στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική δίνεται σημασία στη βελτίωση της πέψης και της αφομοίωσης της τροφής, ειδικά σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Επομένως η πρόληψη για την πεπτική λειτουργία είναι πρωτεύουσας σημασίας.
Αποφεύγουμε τα γλυκά. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αρκετοί από εμάς θα μπορούσαν να ζήσουν μόνο τρώγοντας γλυκά, όμως η ζάχαρη είναι υπεύθυνη για πολλά προβλήματα υγείας όπως πονοκεφάλους, κράμπες κατά την εμμηνόρροια, πεπτικά προβλήματα, ακόμα και διαβήτη, και ο κατάλογος των ασθενειών είναι ατελείωτος.
Επομένως αποφεύγουμε τη ζάχαρη στις τροφές και τα αφεψήματα. Η ζάχαρη είναι μία εθιστική ουσία η οποία προκαλεί εσωτερική υγρασία και ανάπτυξη μυκήτων. Αυτοί οι μύκητες, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν και να αναπτυχθούν, ζητούν γλυκό. Καλύτερα φάτε μια μπανάνα με μέλι ή χρησιμοποιήστε ζάχαρη καρύδας προκειμένου να ξεγελάσετε την πείνα σας.
Πίνετε περισσότερο νερό, ακόμα και όταν νομίζετε ότι δεν διψάτε. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική το «δεν διψάω» σημαίνει ότι υπάρχει εσωτερική υγρασία η οποία δεν με αφήνει να καταλάβω ότι διψάω. Μη στερείτε το νερό από το σώμα σας γιατί το χρειάζεται.
Εντάξτε στην καθημερινή διατροφή σας άπαχες πρωτεΐνες, λαχανικά, πράσινα τρόφιμα, υγιεινά λιπαρά.
Κάντε έλεγχο δυσανεξίας. Είναι πολλές φορές που μας πειράζει κάτι χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι ο περισσότερος κόσμος έχει δυσανεξία στην ντομάτα και δεν το ξέρει;
Σωστή διατροφή σημαίνει υγεία, σωματική τόνωση, ευεξία, ψυχική ισορροπία. Φροντίστε το σώμα σας για να είναι πάντα γερό και δυνατό.
Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική κατατάσσει τις τροφές ανάλογα με τον βαθμό που επιδρούν στην ενέργεια του σώματός μας και όχι με τα συστατικά τους. Κάποιες τροφές θεωρούνται ζεστές και θρεπτικές ενώ άλλες ψυχρές και καθαρτικές. Κάποιες είναι απαραίτητες για να ενισχυθεί το Τσι και το αίμα, ενώ άλλες για το Γιν και το Γιανγκ. Ενώ, για παράδειγμα, στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, ένα πρωινό με μπανάνα και γιαούρτι είναι εξαιρετικά θρεπτικό, στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική είναι ωφέλιμο μόνο για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εσωτερικής υγρασίας και διαταραχής του Γιν. Άρα γίνεται κατανοητό ότι δεν αρκεί να τρώμε υγιεινά αλλά και σύμφωνα με τις ανάγκες μας.
Σωστή διατροφή σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική
Οι πέντε γεύσεις
Όλες οι τροφές στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική κατατάσσονται σύμφωνα με τη γεύση τους: πικρή, ξινή, γλυκιά, αλμυρή, πικάντικη, καθώς και με τις τέσσερις ιδιότητές τους: δροσερή, ψυχρή, ζεστή, καυτή.
Η γεύση του φαγητού χρησιμοποιείται για να δείξει την επίδραση που θα έχει η κατανάλωση της τροφής στο σώμα. Η ιδιότητα του φαγητού επίσης έχει άμεση επίδραση στον οργανισμό. Καθοριστικό ρόλο παίζει και ο τρόπος που παρασκευάζουμε τα γεύματά μας.
Οι πικρές τροφές μειώνουν το Τσι, αφαιρούν θερμότητα και υγρασία. Κάποιες επίσης πικρές τροφές μειώνουν την κινητικότητα του εντέρου. Ενεργειακά, η πικρή γεύση πάει στην καρδιά και στο πνεύμα Σεν. Σε υπερβολικές ποσότητες όμως βλάπτει τα οστά.
Οι ξινές τροφές παράγουν υγρά για το Γιν και είναι δροσιστικές. Σε μικρές ποσότητες βοηθούν στην πέψη. Ενεργειακά, επιδρούν στο συκώτι και στο πνεύμα μας. Η υπερβολική κατανάλωση βλάπτει το νευρικό σύστημα.
Οι πικάντικες τροφές έχουν θερμαντικές ιδιότητες, προάγουν την κυκλοφορία της ενέργειας και βοηθούν στη ροή του Τσι και στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης απομακρύνουν τη βλέννη από τους πνεύμονες. Ενεργειακά επιδρούν στον πνεύμονα και στη ζωώδη ενέργεια μέσα μας. Σε υπερβολικές δόσεις, βλάπτουν το Τσι.
Οι αλμυρές τροφές είναι δροσιστικές και καταλήγουν σε κατακράτηση υγρών. Οδηγούν τη ροή των υγρών στο κάτω μέρος του σώματος, μαλακώνουν τα σκληρά σημεία και λειτουργούν ως καθαρτικό. Ενεργειακά, η αλμυρή γεύση πάει στο Νεφρό και στη θέληση. Σε υπερβολική δόση κάνει κακό στο αίμα.
Οι γλυκές τροφές χωρίζονται σε δύο είδη: Σε γλυκές που είναι ουδέτερες και θρεπτικές και σε θερμές που είναι επίσης θρεπτικές. Οι γλυκές τροφές είναι τονωτικές και επιδρούν στη σπλήνα και στο μυαλό. Σε υπερβολική δόση, κάνουν κακό στους μυς.
Γενικότερα η διατροφή μας θα πρέπει να εξισορροπεί το Γιν και το Γιανγκ καθώς είναι τα υπεύθυνα στοιχεία για την υγρασία και την ενυδάτωση του σώματος. Όταν υπάρχει διαταραχή, τότε υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι ανεβαίνει η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, στην πραγματικότητα όμως δεν γίνεται σωστή ενυδάτωση.
Η κατακράτηση υγρών και η υγρασία σε εσωτερικά όργανα οδηγεί σε προβλήματα υγείας. Πάρτε μια βαθιά ανάσα από το άγχος της καθημερινότητας και επικεντρωθείτε στη σωστή διατροφή σας. Αξιολογείστε με έναν χειροπράκτη της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής την υγεία σας και τις δικές σας διαταραχές, και σχεδιάστε με τη βοήθειά ένα πλούσιο πρόγραμμα σωστής διατροφής που θα απογειώσει τον οργανισμό σας και την ψυχική σας υγεία. Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι είμαστε ότι τρώμε.