λιγούρες

Πώς να ελευθερωθείτε από τις λιγούρες

Όλοι μας έχουμε νοιώσει αυτή την αίσθηση: μια λιγούρα για την αγαπημένη μας λιχουδιά που δεν μπορούμε να σταματήσουμε να την σκεφτόμαστε μέχρι να ενδώσουμε τελικά σε αυτήν. Και όταν πάρουμε την ικανοποίησή μας, η λιγούρα υποχωρεί. Αλλά για εκείνους που παλεύουν να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν, η ικανοποίηση δεν έρχεται τόσο εύκολα.

Οι λιγούρες είναι συχνές και έντονες. Μπορούν να σας αποσπάσουν από τον στόχο σας, να παίξουν με την δύναμη της θέλησή σας, και να σας οδηγήσουν στο να φάτε παραπάνω χωρίς πραγματικά να το θέλετε. Άρα, το να μπορούμε να ελέγξουμε τις λιγούρες μας είναι καίριας σημασίας στην προσπάθειά μας να χάσουμε αλλά και να συντηρήσουμε το βάρος μας.

 

Είναι συχνό να αισθάνεστε ότι χάνετε τον έλεγχο και να αφήνετε τις λιγούρες να καθορίζουν την διατροφή σας. Με το να προσπαθήσουμε να κοντρολάρουμε τις λιγούρες μας αποκλείοντας από την διατροφή μας όλα τα ανθυγιεινά φαγητά, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να αισθανθούμε έντονες λιγούρες και τελικά να ενδώσουμε.

Αν πάλι, ικανοποιήσουμε τις λιγούρες μας με ¨υγιεινότερες¨ επιλογές π.χ. να φάμε ψητά και όχι τηγανιτά φαγητά, θα δούμε τελικά ότι οι λιγούρες θα επιμένουν και σπάνια θα είμαστε ικανοποιημένοι.

 

Το πρόβλημα με τις εθιστικές τροφές

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε γιατί επιθυμούμε κάποιες συγκεκριμένες τροφές αντί άλλων. Οι εθιστικές τροφές περιέχουν αφύσικα μεγάλες ποσότητες λιπαρών και υδατανθράκων, ειδικά των επεξεργασμένων τύπων –και περιλαμβάνουν εμπλουτισμένα άλευρα και επιπρόσθετα γλυκαντικά – που τα καθιστούν ακαταμάχητα.

Η ευχαρίστηση που παίρνουμε καταναλώνοντας αυτές τις τροφές είναι μεγαλύτερη από άλλες υγιεινότερες. Αυτό το γνωρίζουν και το εκμεταλλεύονται οι εταιρείες τροφίμων για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιλογών σε κάθε κατάστημα τροφίμων. Το πώς αισθάνεστε (και πώς αντιδρά ο εγκέφαλός σας) αφού φάτε ένα μήλο, είναι πολύ διαφορετικό – και λιγότερο απολαυστικό – από όταν φάτε ένα μπολ δημητριακά, πατατάκια, ψωμί ή γλυκό, πράγμα που κάνει την υγιεινή διατροφή δύσκολη.

Οι επεξεργασμένες τροφές, τα τηγανητά, τα γλυκά και τα αρτοποιήματα είναι οι τροφές που μας δίνουν την μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευχαρίστηση, και συνήθως τα συνδέουμε με γιορτές ή τα καταναλώνουμε όταν νοιώθουμε αγχωμένοι ή στενοχωρημένοι. Η σκέψη της ζωής χωρίς αυτά μας ταράζει.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να αποκλείσουμε όλες τις ευχάριστες τροφές από την δίαιτά σας με μιας για να αποφύγουμε τις λιγούρες. Τα κακά νέα είναι ότι είναι απαραίτητο να μειώσουμε κάποιες ευχάριστες τροφές για να ανακτήσουμε τον έλεγχο της δίαιτάς μας.

 

Το κλειδί για να αποκτήσουμε έλεγχο πάνω στις λιγούρες.

Ίσως καταλαβαίνετε ότι πρέπει να μειώσετε συγκεκριμένες τροφές, αλλά μπορεί να δυσκολεύεστε να το κάνετε μακροπρόθεσμα ή χωρίς να έχετε λιγούρες και να αισθάνεστε περιορισμένοι. Παρακάτω είναι κάποιες συμβουλές για να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τον έλεγχο στις λιγούρες, και να αισθάνεστε καλά για τις τροφικές σας επιλογές και να χάσετε βάρος για πάντα.

  1. Διπλοτσεκάρετε τις ετικέτες των τροφίμων.

Μπορεί να είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι αν ψωνίζουμε από το σωστό κατάστημα, τότε ό,τι αγοράζουμε είναι υγιεινό. Ίσως πρέπει να το ξανασκεφτούμε γιατί ενώ υπάρχουν εταιρίες που φτιάχνουν ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές- με ολικής άλεσης συστατικά- δεν συμβαίνει πάντα αυτό.

Αν ψωνίζετε από τους μεσαίους διαδρόμους του καταστήματος και παίρνετε συσκευασμένες τροφές, ακόμα κι αν είναι οργανικές, καλό θα ήταν να διαβάζετε τις ετικέτες τους πριν τα ρίξετε στο καλάθι σας. Κοιτάζετε για εμπλουτισμένα άλευρα, οποιαδήποτε πρόσθετα γλυκαντικά, και διάφορους τύπους ελαίων ώστε  να αποφύγετε τις τροφές εκείνες που εντείνουν τις λιγούρες.

  1. Αναγνωρίστε τις αδυναμίες σας.

Η ψυχολογική σύνδεση με το φαγητό είναι για τον καθένα ξεχωριστή και πολύ προσωπική, έτσι όσον αφορά στις αδυναμίες μας, δεν ισχύει το ίδιο για όλους. Μπορεί κάποιος να κάνει λίστα με τις τροφές που είναι ευχάριστες για εκείνον: ψωμί, πατατάκια, τηγανητά, ή σοκολάτα. Μην αποκλείσετε όλες τις ανθυγιεινές τροφές με μιας, αρχίστε με κάποιες που αισθάνεστε συναισθηματικά εξαρτημένοι ή εκείνες που δυσκολεύεστε να περιορίσετε.

Πολλοί φοβούνται να κάνουν αυτό το βήμα για να μην αισθανθούν στερημένοι. Είναι σημαντικό να εστιάζουμε στις υπόλοιπες τροφές που ευχαριστιόμαστε παρά σε εκείνες τις λίγες που επιλέγουμε να περιορίσουμε. Αν για παράδειγμα, η αδυναμία σας είναι οι τηγανιτές πατάτες, αποκλείστε αυτές αρχικά από την διατροφή σας.

Μπορείτε να φάτε κάποιο άλλο όχι τόσο υγιεινό τρόφιμο, στο οποίο όμως μπορείτε να δείξετε αυτοσυγκράτηση, ίσως ψωμί ή σοκολάτα,  ώστε να μην νοιώσετε στερημένοι. Στην πορεία, είναι ευκολότερο να αποκλείσετε περισσότερες εθιστικές τροφές χωρίς να αισθάνεστε ότι χάνετε κάτι. Όταν δεν θα τρώτε αυτές τις τροφές συχνά, όταν θα ενδίδετε, δεν θα έχουν τον ίδιο εθιστικό αντίκτυπο πάνω σας και θα είναι πιο εύκολο να συγκρατηθείτε.

  1. Αποφύγετε τελείως τους πειρασμούς.

Ο πειρασμός είναι συνήθως παγίδα για να αποτύχουμε. Και μερικές φορές δεν αξίζει όταν προσπαθούμε να προάγουμε μια υγιεινότερη σχέση με το φαγητό. Αντιθέτως, πρέπει να αποφύγουμε τις αδυναμίες μας και γενικότερα τις τροφές που επιλέγουμε να ελαττώσουμε. Αν τις αποκλείσουμε από την  επιλογή μας, θα τις σκεφτόμαστε λιγότερο και θα είναι πιο εύκολο να τις αποφύγουμε.

Επίσης, αποφύγετε να ψωνίζετε από συγκεκριμένους διαδρόμους και μην φέρνετε τρόφιμα ¨πειρασμούς¨ στο σπίτι. Αποφύγετε καταστάσεις που θα σας είναι δύσκολο να συγκρατηθείτε, όπως πάρτυ στο γραφείο ή σε κάποιο εστιατόριο. Δημιουργήστε τις προϋποθέσεις για να επιτύχετε. Μπορείτε να επιλέξετε εστιατόρια που δεν σερβίρουν φαγητά ¨πειρασμούς¨, και  να παίρνετε μαζί στα πάρτυ υγιεινές και νόστιμες επιλογές.

  1. Να έχετε πάντα εναλλακτικές.

Για να ξεπεράσουμε κάποια περίοδο που αισθανόμαστε ότι θα ενδώσουμε ενώ δεν θέλουμε, πρέπει να κρατάμε τον εαυτό μας απασχολημένο με πράγματα που αγαπάμε να κάνουμε.

Βοηθάει να φτιάξουμε μια λίστα με δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε και δεν περιλαμβάνουν φαγητό ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι όταν ¨χτυπήσει¨ η λιγούρα. Μπορούμε να δούμε έναν φίλο, να κάνουμε γιόγκα, να πάμε μια βόλτα, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο, ή να ασχοληθούμε με το αγαπημένο μας χόμπι. Προσπαθήστε να επιλέξετε πράγματα που τονώνουν την διάθεσή σας, σας χαλαρώνουν και σας γεμίζουν.

  1. Φτιάξε ένα ασφαλές σύστημα υποστήριξης.

Θα ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να περιορίσετε τις αγαπημένες σας εθιστικές τροφές αν οι φίλοι και η οικογένειά σας σας τις προσφέρουν, ή τις τρώνε κοντά σας, ή σας πιέζουν να συμμετάσχετε. Είναι σημαντικό να έχετε τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα σας σύμμαχους στο πλευρό σας για να σας βοηθήσουν να πετύχετε. Ενημερώστε τους για τους στόχους σας, εξηγήστε τους τι ζητάτε από αυτούς, κι πείτε τους πώς να σας βοηθήσουν.

 

Το να μην ενδώσουμε στις λιγούρες μπορεί να είναι μια μακρόχρονη μάχη, αλλά μπορεί να γίνει εύκολη! Αν ξεπεράσουμε το στάδιο του να αποκτήσουμε τον έλεγχο, μπορούμε να τον διατηρήσουμε εύκολα στην πορεία. Ξεκινήστε αργά, κάντε στρατηγικές κινήσεις, και να έχετε ένα υποστηρικτικό σύστημα, αυτά είναι σημαντικά για  να έχετε μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top